Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-06-16 16:13

Hög underrättelsechef åtalad för koppleri

En fd mycket hög chef inom svensk underrättelsetjänst och antiterrorism har åtalats vid Nacka Tingsrätt för grovt koppleri. Mannen förnekar brott, men detta aktualiserar en potentiellt enorm säkerhetsrisk inom svensk underrättelsetjänst - vad ska ske med mannen oavsett om han är oskyldig, frias eller fälls?
Foto från museum.
Mannen ska vara anställd av Försvarsmakten, specifikt som civilanställd på Must, efter att tidigare varit anställd hos polisen, under den tid som Säpo ingick i polisen och inte var separat myndighet. Han blev också som Must-anställd en mycket högt uppsatt chef inom svensk anti-terrorism, med full insyn i antiterrorismunderrättelsetjänsten hos både Must, Säpo och Försvarets radioanstalt, och därmed sannolikt även dessas underrättelseutbyte med andra länder. Nivån har varit sådan att han framträtt i teve och på presskonferenser.

Svensk antiterrorism och underrättelsetjänst har dock fungerat. Ett antal terrordåd har avvärjts, ett antal terrorister har gripits och sannolikt avvärjdes omfattande terrordåd på grund av terrorhotnivåhöjningen hösten 2015. Dock skedde ett allvarligt terrordåd på Drottninggatan, som slank igenom ett annars finmaskigt underrättelsenät.

Den nu åtalade misstänkte mannen ska ha tvingat en person att sälja sexuella tjänster och totalt sett inbringat cirka 250 000:- SEK mellan 1:a januari 2013 och 31:a december 2017 på olika platser i Stockholm och Nacka. Förundersöknignsprotokollet är hela 788 sidor långt, och det finns ett omfattande bevismaterial, inklusive skärmdumpar från en eskortförmedlingstjänst på Internet och teknisk bevisning som meddelanden via SMS och Whatsapp, samt en finansiell utredning.

Åtalet gäller grovt koppleri, med lägsta straff två år och högsta åtta år. Som tidigare ostraffad kan man förvänta sig att en fällande dom leder till ett kort straff och att den dömde i så fall släpps efter mindre än två år.

Mannen är oskyldig tills han är dömd och förnekar alltså brott. Allt tyder på att han skött sitt jobb väl, och han har inte fått någon kritik för detta offentligt och högt uppsatta vittnen på generalsnivå tycker att anklagelserna är "helt osannolika" enligt Aftonbladet. Dock har detta oavsett skuldfrågan omfattande potentiella konsekvenser för svensk säkerhet.

Vad ska hända med mannen nu? Även om han frias så har han varit sambo med en prostituerad, ett förhållande vilket kan antas vara en säkerhetsrisk.

Hela hans liv är uppbyggt på en karriär inom polis och underrättelsetjänst, och en hel karriär har förpassats på sophögen för 250 000 kronor. Det är knappast så att privata säkerhetsföretag kommer erbjuda honom en tjänst om han är dömd, åtminstone inte i Sverige. Lämnar han landet kan inte Sverige längre ha kontroll över honom.

Hur ska han försörja sig när han släpps redan inom 1-2 år, eller omedelbart går fri? Att han får ett nytt jobb inom underrättelsetjänsten eller rättsväsendet känns osannolikt.

Däremot sitter han på extremt värdefull information om svensk underrättelsetjänst och antiterrorism. Därtill sägs hans kunder varit högt uppsatta personer (en vanligt konspirationsteori) - detta motsägs dock av annonsering på Internet, och frågan är om det inte handlar om de vanliga konspirationsteorierna och myten att det bara är högdjur som köper sexuella tjänster.

Kanske är det bästa att han får ett ny myndighetstjänst, där han får sitta i en kammare hela dagarna med full lön, så han inte kan få erbjudanden om försörjning från annat håll. Därtill kan han sitta på omfattande kompromat kring kunderna, vilket i sin tur kan vara en säkerhetsrisk om kunderna varit branschrelaterade eller högt uppsatta kontakter. FUP:en är som sagt hemligstämplad. Om han inte fälls kommer han antagligen inte att få sparken, men kanske flyttas till just en tjänst där han inte kan göra någon skada. Det blir alltså inte förvånande med en friande dom, vilket för rikets säkerhet kanske är det bästa.

Enligt Aftonbladet ska kvinnan varit mannens sambo. Notera att det inte behöver handla om mannens nuvarande sambo - åtalet gäller verksamhet fram till och med 2017 - enklaste förklaringen till åtalet är att förhållandet sprack. Säkerhetspolisen bedriver en egen utredning mot mannen relaterat till säkerhetsfrågorna.

Med kunduppgifter hos åklagaren borde rimligtvis åtal väckas för köp av sexuella tjänster mot ett antal personer, men när har något sådant någonsin skett?

Man kan också fråga hur säkerhetsutredningen av mannen har fungerat - sannolikt har han haft högsta möjliga säkerhetsklass, på grund av sin samverkande chefsbefattning inom svensk underrättelsetjänst. Det ställer också obehagliga frågor om hur säkerhetsutredningarna över huvud taget fungerar på högsta nivån.

En sak är säker - detta kommer göda svenska konspirationsteorier i kanske decennier framöver, oavsett utfallet med friande eller fällande dom. Och hade man skrivit något sådant här i fiktionen hade det blivit avfärdat som orealistiskt.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

44 kommentarer:

 1. Han missade det elfte budordet, åk inte fast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, direkt från arameiska översätts det "lämna inga dna-spår" men det lär han ju brutit mot m h t sakens natur.

   Radera
 2. När jag läste om det lät det mest som avancerad cuckolding vilket i sig inte är olagligt så länge alla inblandade är vuxna och samtycker. Dock med twisten att han även tagit betalt för sin partners tjänster, vilket ju mycket riktigt blir koppleri.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt åtalet har den åtalade tvingat kvinnan att fortsätta när hon ville sluta. Så det är inte samtycke.

   Radera
  2. Nä det låter misstänkt att det hållit på frekvent, i hela 5 år, med pengar emellan.


   Av de beskrivningar som jag läste verkar dock mannen i fråga gått igång på cuckold-delen av det hela då han ständigt ska ha krävt detaljerade beskrivningar från kunderna och kvinnan vad de har gjort. Något som ett och annat par ägnar sig åt (jämte regelrätta trekanter etc) och det är ju som sagt inget fel med det när samtycke finns.

   Men det är ju väldigt enkelt, saknas samtycke rör det sig om sexuella övergrepp. Verkar ju dessutom vara väldigt väldokumenterat så det är nog kört för mannen i fråga.

   Sen får han väl skatteverket på halsen också pga svarta inkomster. Hes gonna pay, i dubbel bemärkelse.

   Radera
  3. Självklart handlar detta inte om pengar utan är ett avancerat BDSM spel dem emellan som gått för långt. Naivt av fotsvettsvensken att 250.000 fördelat över flera år skulle utgöra någon locklese.

   Radera
 3. Lite obekvämt med rättsäkerhet i sådana här fall, enklaste sättet att oskadliggöra en sån person hade ju varit att likvidera eller skicka till arbetsläger i ödemarken för återstående (korta) livslängd.

  Alternativt stänga ner brottsutredningen så klart och låta karln jobba om han nu är yrkesskicklig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Närmaste arbetsläger i Ödemarken är väl en ambassadstjänst långt bort från allt. Typ ambassadör på Island är en klassiker, men kanske någonstans i ett örike på en ö utan flygplats och utan Internet i Polynesien kanske? Finns kanske inte så många sådana dock.

   Radera
  2. Skicka honom som liasonofficer till MI5 eller MI6, han skulle komma in i gänget direkt.

   Radera
  3. Liaison vid ett manuellt vägbygge i Magadan kanske?

   Radera
  4. 10 år i ett council house i Scunthorpe.

   Radera
  5. Ambassaden i Jordanien kanske behöver ny ambassadör snart

   Radera
 4. Den vanliga svansen som vurmar/gråter ut för brottslingar lär nog inte bråka i detta fallet. "Etniskt svensk" machoman står ju inte högt i kurs där. Borde kunna "försvinna" utan större problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 5. Var det han som hade husvagn uppställd på Valhallavägen och besökarna mottogs med hälsningen från kvinnan - välkommen till mitt horoskåp!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reklam är förbjuden här, och det gäller även din mammas affärsrörelse.

   Radera
  2. Det sprids bäst mun till min, det vet du ju allt om.

   Radera
 6. "mycket hög chef inom svensk underrättelsetjänst"

  Jag bara undrar hur mycket en sådan hade i lön per månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mellan 50 och 100000 per månad. Vilket bara gör det hela ännu mer idiotiskt - att riskera kasta bort detta för 250000 kronor på fem år.

   Radera
  2. Det handlade inte om lönen, utan om att han tog sjuka mängder LSD.

   Radera
  3. Om "höga chefer inom underrättelsetjänst" verkligen har under 100 000:- i månadslön kan vi lägga ned det där andra och prata om det istället.

   Radera
  4. ÖB ligger väl runt 120 000:- SEK.

   Om lönen är ditt skäl att jobba inom underrättelsetjänsten, så är du olämplig då du är en säkerhetsrisk. Drivs din motivation av pengar, finns det alltid någon annan som kan betala dig mer pengar för att du förråder ditt land.

   Radera
  5. Cornucopia? Samma sak gäller väl höga chefer inom näringslivet?

   Radera
  6. @Cornucopia, det där klassiska kommunist-argumentet fungerar ju inte ett dugg bättre bara för att du inte är kommunist. Det finns absolut ingen studie någonstans som gör gällande att hög lön på något vis skulle ge mindre lämpliga kandidater. Motsatsen är ju däremot trivial.

   Förövrigt finns det alltid, oavsett karriärsval, någon som kan betala dig mer om du är villig att göra olagliga saker.

   Nä, likt inom politiken (höga positioner) är det på tok för låga löner. Dessa positioner definierar i hyfsad mån om hela ditt liv - för resten av ditt liv, och på vilket sätt är mycket bortom din kontroll. Vi vill gärna ha icke-psykopater som förstår detta innan de väljer att svara ja, och därför naturligt kräver mycket hög lön.

   Radera
 7. Han och Kapten Klänning kanske skulle slå sina påsar ihop.

  SvaraRadera
 8. Den här typen av snuskande inom rättsvårdande instanser har ju lång tradition i Sverige, de som är tillräckligt gubbiga minns säkert Doris Hopp och Lennart Geijer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissningsvis förekommer detta alltid, även bland maktens män. Men när det sker bland lågdjur tar det inte plats i historieböckerna och konspirationsteorierna.

   Radera
  2. Doris och Geijer, lustans lakejer!

   Radera
  3. Även stryprunkaren Stephen Milligan förtjänar ett omnämnande. Man kan skämma ut sig totalt utan nån sambo eller assistent.

   Radera
  4. Till skillnad från sumprunkaren, som tillför systemet syre.

   Radera
  5. Gilles de Rai, Jean d'Arcs gamle vapendragare.

   Radera
  6. Ge dem mer makt så löser det sig kanske.

   Radera
  7. Tror du? Är det därfôr han har fått sparken?

   Radera
 9. Uppenbart de höga skatternas fel ;)

  SvaraRadera
 10. Har vadslagningen kommit igång ännu?
  Trafikolycka, hjärtattack eller självmord är ju tyvärr lågoddsare i den branschen :(

  Jag satsar på en bok om 2 år och sedan pratar han ut i Malous soffa.

  SvaraRadera
 11. Funderar på en karriär som sutenör, väger fördelar och eventuella nackdelar.

  SvaraRadera
 12. Nej, mannen är inte alls oskyldig till dess att han är dömd. Har han begått brottet är han skyldig vare sig han döms eller inte eller ens blivit anmäld till polisen. Men du kanske menar att man skall betrakta honom som oskyldig till dess han är dömd? Stor skillnad.

  SvaraRadera
 13. Om han i övrigt är kompetent på sitt jobb så är väl det bästa att sätta honom på mindre känsliga uppgifter av mer rutinartad karaktär. Vi behöver liksom kompetens att hantera tusentals IS-återvändare. Men han kanske inte skall sitta på pärmen med alla identiteter på ryska agenter. Tråkigt men sant. Att fimpa honom gör nog mer skada än nytta.

  SvaraRadera
 14. Det ÄR lite obehagligt när de högre upp i samhället visar sig vara fullblodspsykopater.

  Den här killen gick ju helt klart igång på detta, det var processen som var tillfredställande, inte pengarna eller annat. Han var kvinnans "ägare" (typ).

  Samma med Lindberg, de flesta skulle ju inte tänka tanken att ens titta intresserat på flickor i den åldern han sadistiskt våldtog.

  Och ja, visst ger det vind i seglen för foliehattarna om deep-state-pedofil-kabalen :)

  SvaraRadera
 15. Också, du tar upp ett galet intressant problem, vad göra med killen, han är ju verkligen en gående säkerhetsrisk med det som finns i hans hjärna.

  Om inte annat så vet ju varenda säkerhetstjänst hur man skall kunna snärja honom framöver :)

  SvaraRadera
 16. På vilken hemsida utannonserades kvinnan ut?

  SvaraRadera
 17. Problemet med den här mannen har ju FM egna specialister för lösa. Bara att fatta beslut lämplig nivå.

  SvaraRadera