Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2019-06-18 10:50

Fortsatta omfattande telefonistörningar hos Tele2

Efter att under gårdagskvällen haft avbrott i sina telefonitjänster fortsätter nu problemen hos Tele2.  Bland annat ska det inte gå att ringa SOS Alarm 112.
Infoga generisk bild på något telekomrelaterat, t ex en av Teracoms slavsändarmaster för radio- och teve.
Tele2 har alltså något ospecificerat problem med sin telefoni. Såväl fast telefoni som mobiltelefoni ska inte fungera, även om Internettjänster verkar fungera. Det går helt enkelt inte att ringa röstsamtal om man använder Tele2. Detta inkluderar att ringa till SOS Alarm 112 rapporterar Ekot.

Presschefen på Tele2 säger till Ekot att detta är "inte okej".

Det gör också att myndigheter och företag som har Tele2 inte går att nå, inklusive Sveriges Radio, som t ex har fått ställa in Ring P1 under förmiddagen, vilket förvisso inte var någon förlust för normala människor.

En komplett lista över viktiga myndigheter eller företag som inte går att nå finns förstås inte.

Förhoppningsvis får detta en del personer och även organisationer att tänka över sin digitala prepping, och handlingsplaner för när telefonin går ner.

SOS Alarm uppger att man kan ta ut SIM-kortet ur sin mobiltelefon och då ringa 112 även om man har Tele2.

Orelaterat har till min glädje som landsbygdsbo Telia WiFi-samtal börjat fungera på min iPhone.
Wiiiii!
Det betyder att telefonen vid dålig täckning kopplar upp sig mot Telia över fiberbredbandet istället, och röstsamtalen går den vägen för helt felfri ljudkvalitet. Tack Telia! Detta är helt underbart för oss som normalt i bästa fall enligt ovan bara har en så kallad plupp i täckning här utanför tätort.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

27 kommentarer:

 1. Mycket bra tips det där med att ta ur SIM-kortet. Men stor risk att informationen inte når de som behöver den nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skall för övrigt "alltid" funka. Borde vara lika mycket allmänbildning som att numret är 112...

   Radera
  2. Om man har extra telefon, t ex en icke-smartphone som fortfarande fungerar kan man ha den i reserv utan SIM-kort som en slags nödtelefon som bara kan ringa 112.

   Radera
 2. https://giphy.com/gifs/pbs-civil-war-pbs-digital-studios-the-good-stuff-3o7rbHBC05aPbC1ksM

  SvaraRadera
 3. Funkade dåligt att ringa igår, nådde inte en kompis på tre försök. Men sms gick fram. Har kontantkort, har aldrig funkat utomlands trots att jag följt kundtjänstens instruktioner.

  SvaraRadera
 4. Ja, Ring P1 har gått utför sen Täppas lämnade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hörde honom för en månad sedan då han sa till den som ringde in (en person med starka åsikter om Public Service) att hans, inringarens, ord var som bajs som rann ut ur munnen på honom, så Täppas still has it.

   On topic: borde man inte alltid vilja ha sina samtal via trådlösa nätverket om möjligt? Låter som att man har möjlighet till PCM då?

   Radera
  2. Man kan tycka att alla samtal oavsett täckning ska gå över wifi om man har wifi.

   Radera
  3. Är väl inga problem att välja wifi om man vill det?

   Radera
  4. Ljudkvaliteten blir märkbart sämre vid vissa utlandssamtal plus att den du ringer inte ser ditt nummer. Sedan fungerar inte min app som spelar in samtal med wifisamtal. Kostnaden är samma så hos mig är funktionen avstängd. Perfekt vid dålig täckning dock.

   Radera
  5. Hur menar du att caller-id inte funkar? Vid samtal till utlandet eller allmänt?

   Radera
  6. Caller-id fungerar ej, händer mig väldigt ofta då jag ringer mycket utomlands. Stänger jag av wifi-samtal så fungerar det

   Radera
 5. Dumt att man ska behöva ta ut SIM-kortet för att ringa 112, på många nyare mobiler går det inte att göra genom att ta bort skalet med händerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det borde kanske gått att lösa så man kunde ringa 112 genom att bortse från SIM som ett enkelt väl när man skall ringa (eller helt enkelt alltid bortse från SIM när man ringer nödsamtal).

   Radera
  2. Du kan manuellt byta nätverk/operatör i telefonen, samma resultat. Bara 112 samtal fungerar om du väljer en annan operatör. Iaf på min telefon

   Radera
 6. Har tagit ut simkortet och ringt 112 fyrtiogånger och det funkar. Men kommer inte fram till en kompis som ska leverera ett nyfångat lamm till midsommarafton.

  SvaraRadera
 7. Så nu fungerar VOLTE (Voice Over LTE) med din Iphone hos dig också. IMS systemen hos de flesta operatörer klarar numera VOLTE, sedan är det en annan sak om operatören slår på tjänsten för just ditt abonnemang.

  SvaraRadera
 8. Kanske de råkat ut för den nyupptäckta säkerhetshållet Linux Sack som i princip finns i alla distributioner och i en rad servrar, web, routers, kameror m.m.

  https://thenextweb.com/security/2019/06/17/netflix-fixes-potentially-devastating-linux-sack-vulnerability

  SvaraRadera
 9. Tele2 B +0,49% just nu. Måste kännas gôtt att kunna lägga all skuld på en underleverantör.

  SvaraRadera
 10. Sådant här som visar på vikten av att ha såväl mobildata som fiberuppkoppling hemma med routers som täcker ens homestead. Antar att Cornu satt upp routers på hela gården samt i alla förberedda eldställningar.

  Inte fel att köpa en kinesisk BaoFeng och skaffa amatörradiolicens när zombierna träffar fläkten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade ownit och Telenor 4g men båda gick ned när telenor hade problem för några veckor sedan. Diversifiering är inte helt lätt för en privatperson (typ alla kör i samma stadsnät osv)

   Radera
  2. Är det så nödvändigt att hela tiden kunna ringa? Skönt i går när man kunde skylla på Tele2 för att slippa ta samtal

   Radera
 11. Undrar om Tele2 har Kinesiska fulbasstationer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligtvis en amerikansktillverkad sbc från stenåldern som orsakat problemen.

   Radera
  2. SBC:erna är Oracle levererade av HPE.

   Radera