Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-06-25 07:09

Fjärde veckan på raken med guldprisrekord

För fjärde veckan på raken ser vi nu priserekord för guldet i svenska kronor mätt. I skrivande stund är priset 428:58 SEK per gram, upp 17% sedan årsskiftet.
Guldpriset i SEK per gram senaste månaden. Källa: Liberty Silver. Återpublicerad med tillstånd.
Guldpriset fortsätter alltså för fjärde veckan på raken att sätta prisrekord i svenska kronor. Svensk media har nu vaknat, men Dagens Industri skriver förstås bara om priset i USD, och missar att multiplicera med växelkursen för att få det för svenskar relevanta priset i svenska kronor.

De senaste dagarnas uppgång kommer dock trots ett hårt ras i amerikanska dollar, som nu är nere på 9:28 USDSEK, att jämföra med 9:68 som högst i maj.

Berättelsen handlar förstås om de så kallade relationerna Iran - USA.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

6 kommentarer:

 1. Politisk oro borde ha mindre effekt på priset än att sedelpressarna går för högtryck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Bara att se på historien så ser man att det inte stämmer.

   Så länge folk har förtroende för staten så kan staten trycka precis hur mycket som helst.

   Radera
  2. Förtroendet är ju borta. Kapitalet jagar andra tillgångar än lokala valutor; fastigheter, övervärderade aktier, bilar, konst, klockor.

   Radera
 2. Är väl inte så märkligt. Finns många tecken på att det kommer en global lågkonjunktursfas och räntorna är förhållandevis låga och tveksamt om man kan driva på ekonomierna så länge till med centralbanksåtgärder. Investerare börjar därför tillsammans med de högt värderade börsnivåerna sätta risken högre och högre och vill allokera om en del från aktier och instrument till värdepapper med lägre risk. Bekymret med den låga räntan gör dock att fler väljer att flytta sina tillgångar till tex Guld och tex kryptovalutor som man tror kommer klara av den sämre konjunkturen på ett bättre sätt.

  SvaraRadera
 3. Synen på räntan har förändrats i USA som nu förväntas sjunka och en högt värderad börs gör att många tittar på alternativet guld.

  SvaraRadera
 4. Guld bröt igenom 1350 nivån förra veckan vilket sannolikt innebär betydligt högre guldpriser framöver.

  SvaraRadera