Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-06-18 11:38

Facebook lanserar Libra - privat global valuta med omedelbara transaktioner

Facebook lanserar nu en egen privat valuta, Libra, som baserar sig på blockkedjeteknik, men utan skalbarhetsproblemen och utan volatiliteten i de spekulationsvalutor som funnits. Med i projektet finns i princip alla globala aktörer som betyder något i sammanhanget, inklusive Visa, Mastercard och Paypal.
Libra ska backas upp av tillgångar och därmed ha ett stabilt värde, samt genom att inte alla användare ska dela på alla information om alla transaktioner, även undvika problemen med skalbarhet. Blockkedjan används i praktiken bara som en form av distribuerat backupsystem mellan utvalda aktörer, så kallade validerare (eng validators). Man kan förmoda att det främst handlar om stora etablerade trovärdiga aktörer som kommer bry sig om att lägga resurser på detta.

Vi är således framme i begynnelsen av Neal Stephensons framtid från Snow Crash, när privata valutor tagit över och blivit normen.

Libra ska gå att använda från såväl dator som en lågnivås smartphone (billig Android), vara uppbackad av en tillgångsreserv, vara blixtsnabb globalt (som Revolut, Paypal, Visa, Swish eller Mastercard), skalbar och säker. 

Eftersom den faktiskt ska vara lika stabil som andra valutor kan den faktiskt fungera för att utföra affärer med. Dock blir frågan för svensk del hur detta kommer hanteras skattemässigt, där man förenklat kan säga att valutakursvinster för ettorna och nollorna som kallas Bitcoin ska beskattas, men man inte får dra av förlusterna fullt ut.

Partners som än så länge är med i skapandet av Libra och kommer vara grundare ser idag ut att vara bland annat Facebook, Mastercard, Visa, Ebay, Spotify, PayPal, Uber, Kiva, Vodafone, Lyft, Booking Holdings (bland annat Booking.com, Priceline, Agoda, mfl) med flera bolag.

Det ska förstås gå att överföra pengar direkt mellan användare av Facbook-ägda tjänster som Facebook Messenger, Whatsapp och Instagram, men också via en separat Libra-app, ungefär som med Swish.

Med en jätte som Facebook och en lång rad av de mest betydelsefulla aktörerna utanför gammelbankerna  och tillhörande finansiella muskler med på kartan så lär Libra bli en succé. Därtill har man tillgång till en massmarknad med miljarder användare via Facebooks och de andra företagens kunder.

Under tiden har Riksbanken tillsatt en utredning om att kanske framåt 2021-22 göra det möjligt att föra över pengar mellan svenska banker snabbare än en bankdag och alltså uppgradera RIX.

Libra-stiftelsens hemsida hittas här och kommer ha sitt högkvarter i Schweiz. Vad Facebooks affärsidé blir här är frågan, bortsett från att binda in kunders privatekonomi i sitt ekosystem. Man kan tänka sig växlingsavgifter på att sätta in och ta ut pengar ur systemet, även om dessa rimligtvis kommer bli konkurrensutsatta. Själva Libra Association är en icke vinstdrivande stiftelse, men Facebook har även dragit igång företaget Calibra, som ska tjäna pengar på detta. Rimligtvis siktar man på ett Swish-liknande upplägg där företag betalar för att kunna ta emot pengar. Tjänsten kommer antagligen heta Calibra, valuta Libra.

Ur användarnas perspektiv kommer det kvitta fullständigt att detta är en kryptovaluta, och vi får se om benämnandet om den som sådan kommer försvinna, eftersom det är ointressant för vanliga människor. Initialt är det ett sätt att få mediauppmärksamhet för att Facebook startar en privat valuta, eftersom kryptovalutor är häftigt, även om få, ens de som hyllar Bitcoin, vet vad det egentligen handlar om.

Återstår nu att se hur skeptiska Bitcoin-fansen blir, och om deras främsta syfte med Bitcoin var att spekulera och försöka tjäna pengar på greater fools?

67 kommentarer:

 1. Låter mer som coop-poäng än bitcoin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Men det är ju en blockkedja inblandad så det måste vara en kryptovaluta! /s

   Trist att Lars har något personligt agg mot bitcoin som förhindrar logiskt tänkande.

   Radera
  3. Jag som trodde HELA vitsen med Bitcoin är att man kan betala/få betalt helt anonymt när man beställer/säljer vad det nu är via Darknet?

   Radera
 2. Kan nog bli ett tokrally som man kan satsa en mindre summa i. Missade helt Bitcoin, trots att en bekant som lever på kapitalförvaltning rekommenderade köp för ca 1% av kapitalet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läst men inte förstått tydligen.

   Radera
  2. Sitter kvar i guld, går ju som tåget. Kan sälja utomlands vid ev stor uppgång och slippa skatt.

   Radera
 3. De vill lansera en valuta med både krypto och centraliserad fördelarna, risken är att de istället får nackdelarna från båda systemen.

  En centraliserad kryptovaluta med alla nackdelar

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Jag kan lätt tänka mig att Libra kommer fungera förlösande för bitcoin. Att kunna ha handla en btc under $10 000 kommer ses som en historisk parantes.

  Ungefär som vissa idag kan titta tillbaka och berätta att handlade ett fat råolja för under $100.., ja alltså i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara att du belånar allt du kan och köper BTC för pengarna då.

   Radera
 6. "Därför måste banken ställa frågor"

  SvaraRadera
 7. Bara man inte har fel ideologi så lär man nog få använda Libra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min tanke när jag såg att facebook var med.

   Radera
 8. Hoppas de kommer ha nåt system för att motverka penningtvätt. Kan annars se hur vissa ljusskygga oligarker slickar sig om munnen och drägglar lite över en sån här nyhet ^^

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissar att FB har back-checkat rejält med FED, NSA osv. inför detta. Det handlar ju om ett betalningssystem med konvertering till konventionella valutor, banksystem involverade etc.

   Om FB har haft problem med US Govt. kring att de slamsuger en massa persondata så är det fiskrens jämfört om detta tillåts bli en plattform för avancerad penningtvätt. Det kan i så fall tom vara så allvarligt att Zuckerberg får byta namn till Suckerberg om det blir en rejäl messup.

   Radera
  2. Det kommer handla om en helt ny nivå av kontroll, så du lär inte bli besviken.

   Ordet "blockchain" förvirrar mer än någonsin här, för karaktäristiken är snarare den totalt motsatta gentemot en lösning som Bitcoin.

   Anledningen att du har penningtvätts-problemen för Bitcoin är att det är fritt system som växer helt organiskt. Det är inget någon kan kontrollera; om det på något rimligt vis skulle gå att göra Bitcoin olagligt skulle det vara det (givet att det inte upprättade mer kontroll). Libra är dess totala invers: en fullständigt toppstyrd lösning. Detta är ett steg MER kontrollerat/dedignat än den fiat-värld vi lever i.

   Libra kommer alltså inte tillåtas existera utan tydligt designad ordning och reda.

   Radera
  3. Oligarker kan ju använda Swedbank för penningtvätt utan att svenska myndigheter lyfter ett finger!

   Radera
 9. Inget Apple med. När lanserar de ett konkurrerande alternativ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2014 ;)
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Apple_Pay

   Radera
  2. Vansinne: Verkar bara vara en betalningstjänst, inte en valuta.

   Samsung har väl också motsvarande. Är det någon som använder dem?

   Radera
  3. Ibland: precis. Finns men ingen anvönder dem :)

   Radera
  4. iblandekonomi: På vilket sätt är det en valuta?

   Radera
  5. Vansinne: Vad syftar "det" på i din fråga?

   Radera
 10. Några ord från Andreas Antonopoulos
  https://pbs.twimg.com/media/D9LWWxsWwAAOaM_.jpg:large

  SvaraRadera
 11. "Med i projektet finns i princip alla globala aktörer som betyder något i sammanhanget"

  Det är därför det blir konstigt när du skriver om teknik - nivån av "vet inte att du inte vet" går genom taket så att säga. De två främsta aktörerna i sammanhanget lyser snarare med sin frånvaro.

  Vill vidare minnas att jag föreslog att du plötsligt skulle lyfta fram ganska ointressanta alternativ (då tex XRP) efter att ha tokdissat de relevanta, eftersom du inte ser värdet i området och därför tror att tex scaling är en prioriterad faktor. Det var väl ungefär vad som hände här, även om det inte blev XRP.

  I området "blockchain" är (av vad vi vet idag) Libra helt irrelevant. Däremot är det ett partnerskap av enorma aktörer med enorm finansiell ställning och enorma nätverk.

  Den riktiga popcorn-faktorn ligger dock i att detta är Facebooks heimlich-manöver: de har under året positionerat sig för pivot, men hela världen skrattar fortfarande. De får nu bara en chans.

  Mitt stalltips är att det troligaste är att det är detta steg som slutligen sänker Facebook som vi känner det inom ett par år. Men som sagt.. popcorn. Det finns en massa andra scenarion och enormt mycket okänd information.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hade ju varit enormt om Google och Apple varit med på tåget.

   Radera
 12. Apropå sista raderna: räkna snarare med att Bitcoin pumpas så in åt helvete av detta. Hela världen hatar facebook. Vi har sett väldigt mycket mindre och väldigt mycket mer irationella memes generera väldigt, väldigt mycket intresse och pengar. Om "köpa bitcoin" blir ett sätt att säga f- you till Facebook blir det åka av och ny bubbla.

  Vi får väl titta på facit om ett halvår.

  SvaraRadera
 13. Detta system med att företag kan starta nya digitala valutor är inte hållbart, ska Spotify och Youtube eller Wish lansera nya valutor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låt marknaden göra de misstagen tills de slutar med det. Förvirringen kring att det skulle vara en bra ide har redan minskat. Och idag har Microsoft, JP Morgan och till med IBM(!!!) börjat förstå att hela grejen handlar om interop/integration/anpassning.

   Om några år förstår hela marknaden detta, och då kommer du inte se "Spotify-coin ICO" längre.

   Radera
 14. Bra för det kommer bli en inkörsport/gateway in i Bitcoin för allmänheten. När människor lärt sig och bekantat sig med Libre efter ett tag så blir tröskeln att börja med Bitcoin mycket lägre.

  Millenials och ungdomar är ju redan inne i Bitcoin till viss del. Att få in fler +30 i Bitcoin-världen är bara positivt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror detta kan vara ett Rubicon som korsas av FB och positivt för kryptovalutor. Om Libra blir mainstream och är enkelt, säkert och snabbt sätt att hantera transaktioner tror jag att det inte finns någon återvändo. Vad gäller Bitcoin tror jag utan att veta, att detta kan bli dödsstöten för Bitcoin på sikt. Bitcoin kan inte i dagens version inte hantera transaktioner tillräckligt snabbt, billigt och energisnålt för att vara en daglig valuta för miljarder människor. Jag tror det är en bra första prototyp för krypto men inget som i längden kommer att hålla när det dyker upp bättre moderna alternativ. Den som lever får se, mycket spännande framöver i allafall.

   Radera
  2. Bitcoin kan idag hantera transaktioner från millisekunder till några sekunder. Googla "Lightning Network".

   Version 2 av Lightning Network kommer kunna hantera miljarder dagliga användare. Tror nog Bitcoin kommer på längre sikt bli standarden att betala på internet. Idag är det VISA/Mastercard som är standarden, men där är utvecklingsländerna utestängda. Vilket är flera miljarder människor som är portarde från betalnätverket.

   Radera
 15. Your recent post has breached our community guidelines.

  Your account and wallet has been suspended for 30 days.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Du blir anmäld för att ha brutit mot någon värdegrund och blir utlämnad till Equador där du sätts i ett amerikanskt fängelse utan att du får veta anklagelsen.

   Radera
 16. Om man köper premissen, att Facebook idag är världens kanske mest hånade organisation - att håna Zuckerberg är ett fenomen -, och att hånet kommer från hat, och att hatet kommer från bristande integritet...

  https://twitter.com/peter_szilagyi/status/1140947964019560448?s=20

  Är ni med på varför jag gissar att detta kommer explodera åt fel håll?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så bryr sig inte den stora massan om FBs övertramp och faktiskt börjar använda Libra. De kan lätt ge alla användare en startpott på X Libra för att få igång valutan.

   Radera
  2. För att enligt dig själv aldrig ägt ett enda Bitcoin, går du väldigt mycket i taket över detta Linus. Borde du inte välkomna utvecklingen om nu kryptovalutor är så fantastiskt?

   Radera
  3. @Cornucopia, du är bara på tok för känslostyrd. Det är för en kyligare person helt uppenbart att jag inte "går i taket", utan snarare pratar om saker som går rakt in i en karriär jag är både intresserad av och stolt över.

   Radera
  4. Det här har förövrigt i det närmaste ingenting att med dessa "kryptovalutor" att göra (därav irrelevant för just det området). Hur många gånger ska man behöva förklara det? Jag famlar inte runt med gissningar kring hur du borde författa dina böcker - på samma vis borde detta vara information som är enkel att köpa för dig.

   Radera
  5. Så att du inte förvirrar detta med flit: det kan ha att göra med dessa "kryptovalutor" på en integrerande nivå. När jag skriver att det i princip inte har något med dem att göra så menar jag att det inte är ett substitut.

   Radera
  6. Linus, sök på projicering. Du skrev tre svar på något som du hävdar att du är kylig kring. Och du, kalla inte dina åsikter för logik.

   Radera
  7. Projicering? Jag vet inte vilken psykologisk dimridå du sitter bakom här, men tung är den.

   Det du gnäller på är att jag följde upp med först ett inlägg med information, sedan ytterligare ett inlägg för att tydliggöra den informationen så att du inte skulle missförstå. Det blir så när man är intresserad nog av ämnen för att vilja förmedla kunskapen till andra - kanske förstår du när ett sådant intresse drabbar dig. Samtidigt sitter du och fjantar om investeringar i bitcoin, och försöker påstå att informationen är "känslor" för att dra ned alla i en likvärdig sandlåda.

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 17. Så vad kommer detta innebära för små länders valuta i förlängningen?
  Om en person i framtiden kan få lön i libra och köpa varor och upptäcka att man får mer för pengarna än kronan. Gissar att staten då kommer gå med lagstiftningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns lagstiftning redan.

   Om SEK sjunkit under det genomsnittliga omkostnadsbeloppet för Libra, vid tillfället man handlar något, så har man gjort vinst och ska deklarera på K4.

   Libra kan ju inte anses vara resevaluta med dagens lagstiftning, eftersom det inte finns någon centralbank som utgivare.

   Vad det gör med små länders valutor är svårt att sia om, men man kan väl anta om en alternativ valuta är mer likvid, åtrådd och håller värdet bättre så kommer den vinna. :)

   Radera
  2. Intressant, men dels måste vanliga dödliga känna till detta och så måste skatteverket kunna kontrollera varje transaktion. Antar att det omvända också gäller vid förlust om Libran sjunker i värde mot kronan.

   Radera
  3. Borde inte vara så svårt att hindra växling till och från SEK om användning av Libra inte följer lagstiftningen.


   "Om en person i framtiden kan få lön i libra och köpa varor och upptäcka att man får mer för pengarna än kronan."

   Är detta så förvirrat som det låter? Tror du tex att du skulle få mer för pengarna om du fick lönen utbetalad i dollar, för att en dollar är mer värd en en krona? Eller är det skattesmitning du pratar om?

   Radera
  4. Som jag redan skrivit är det inte utebliven skatt som får Magda att göra i byxorna, utan att kronan blir obsolete. Enda sättet att stoppa en bank run på kronan är just genom trakasserier, dvs att kräva varje transaktion på K4.

   Radera
  5. Anders Nilsson: Hur tänker du att en bank-run skulle gå till rent praktiskt? Kontanter? Tror du tex att Facebook skulle ta emot kontanter? Annars, om Facebook tar emot SEK som elektroniska pengar, var skulle de ha dem om inte i Svenska banker?

   Radera
  6. @iblandekononi - genom att folk säljer SEK och köper € till en alltmer sjunkande kurs. Vid en viss nivå blir det svårt att få avsättning för SEK och ingen vill ha valutan. Detta brukar vara en jobbig sits för länder, när ingen vill ha den egna valutan. Då har vi en bank run.

   Till slut lyckas anställda på exportföretag få in i sina kollektivavtal att lönen skall betalas ut direkt i € till lönekontot i Tyskland, när du handlar på Lidl som tar in allting från Europa bypassas kronan helt. Klagomålen från offentliganställda ökar och plötsligt finns det en massa kronor som ingen vill ha. Pensionsfonderna kraschar, fastighetsprisetna skenar.

   Facebook slutar ta emot kronor och Sverige isoleras alltmer ekonomiskt.

   Radera
  7. Anders Nilsson: Det du talar om är hyperinflation, inte en bank-run. Känns ganska långt borta om du frågar mig.

   Radera
  8. Förvirrat kanske. Men om lönen utbetalas i Libra (skattade) och varor betalas med libra från internationella sajter så ser jag inte hur jag skulle drabbas av en kronförsvagning.

   Radera
  9. Sjunkbomben: Aha, du tänker att du kan gissa kronans värde bättre än marknaden.

   Kan ju stämma, men i allmänhet blir nog de gissningarna lika ofta rätt som fel.

   Radera
 18. Då kanske det är lika bra att RB skrinlägger sin e-krona och helt enkelt flyttar över Sverige till Libra. Som bonus så håller man ju automatiskt reda inte bara på alla transaktioner utan också på social credit score. Och tänk vilka värmande rubriker det skulle bli om framtidslandet Sverige! Ring Zuckerberg imorgon, Ingves.

  SvaraRadera
 19. If it sounds too tood to be true, it probably is :)

  Tror inte på Bitcoin eller någon kryptovaluta. Speciellt inte en där Zucckis bestämmer över....

  SvaraRadera
  Svar
  1. sen vill jag ändå påpeka att jag tror att kryptovaluta är framtiden :)
   Men ingen av dagens existerande.

   Radera
  2. Vad saknar du i dagens utveckling?

   Radera
 20. --- Nej, pengarnas värde skall helst uppbackas av metaller. Förr var det guld och silver, nu är det bly och plutonium. ---

  SvaraRadera
 21. OT : SEK's uppgång mot dollarn för nån vecka sedan är utraderade nu plus lite till. Guldet kostar nu 415 kr/gram. Go SEK!!

  SvaraRadera
 22. Jag hoppas verkligen att Libra inte kommer att slå, men jag oroar mig för att Amazon kommer att ge de som väljer o handla med Libra fördelar, samma sak med kreditkortsföretagen. Det är direkt olustigt om facebook mfl får en kontrollerande del av handeln tack vare Libra då de inte drar sig för att banna oliktänkande från sina plattformar. Det är en sak att bli av med sina sociala medier konton, det är en helt annan att inte kunna delta fullt ut i den finansiella verkligheten.

  SvaraRadera
 23. Jag undrar mest om man måste betala exempelvis moms när man köper något.
  Behöver man det ser jag inte poängen. Och behöver man det inte hotar upplägget staternas existens och kommer i så fall få staterna som fiende.

  SvaraRadera
 24. Man får vara bra galen för o överlåta sina betalningar till ett sånt bolag. Ett av de värsta Marxistiska bolagen out there. Senast gick de ut med att man inte får nämna "Alex Jones" för då riskerar man att få sitt konto avstängt. Om det inte är i ett negativt sammanhang.. haha. Sug på den. Brave new world. Vad kan möjligen gå fel med att låta dessa kommunister få styra ett helt betalsystem..

  SvaraRadera
 25. Ponera att de slår, vad kommer de få för slangnamn? Fitcoin (facebook), Zitcoin (Zuckerberg) eller kanske ZuckBucks? :D

  SvaraRadera