Aktuellt

Medias betalväggar ett hot mot den personliga integriteten - och öppnar för insiderinformation

Bidragsmedias betalväggar för att läsa deras av statens skattepengar delfinansierade artiklar är ett hot mot den personliga integriteten. Dä...

2019-06-25 20:47

Europarådet lättar sanktionerna mot diktaturen Ryssland - Ukraina lämnar i protest

Europarådet för mänskliga rättigheters parlamentariska församling (PACE) lättade idag på sanktionerna mot diktaturen Ryssland. I protest lämnade Ukraina rådet, efter att runt 13 000 dödats i det ryska anfallskriget mot Ukraina, och miljontals är på flykt. Socialdemokraternas delegat Ola Möller röstade för diktatorn Putin och lyftandet av sanktionerna mot diktaturen.
Presidentpalatset Kreml. Diktatorn Putin är inte inne, eftersom flaggan inte är hissad.
Sedan Rysslands invasion och annektering av Krim, samt anfallskrig i sydöstra Ukraina och massmordet på passagerare och personal ombord på passagerareflygplanet MH17, har den ryska diktaturen och folkrättsförbrytaren varit avstängd från Europarådet för mänskliga rättigheter. Efter omfattande påverkansoperationer på hög nivå, släpptes uteslutningen idag i en omröstning i Europarådets parlamentariska församling PACE.

Formellt sett kommer man undan med att detta inte skulle vara ett lyftande av sanktionerna, då omröstningen handlar om en regeländring om att man inte ska få stänga av medlemmar. Detta är förstås bara en juridisk fint, då det egentligen handlar om att böja sin rygg för diktaturen i Kreml. 

De grannländer som är i krig med, ockuperas av Kreml-diktaturen och Ryska federationen, nämligen Ukraina och Georgien, eller aktivt hotas av Kreml, i form av Estland, Lettland och Litaue röstade enhälligt nej.

En majoritet av de sex svenska delegaterna röstade emot, undantaget var regeringspartiet Socialdemokraternas Ola Möller, som röstade för Kremls linje. Moderaterna, SD och Vänsterpartiet röstade mot. 

Förmodligen fick Löfven (S) sina direktiv i frågan vid sitt möte med Putin tidigare, vilket väcker frågan vad mer för tankar som Putin planterade i Löfvens hjärna, med tanke på Socialdemokraternas fortsatta motstånd mot att finansiera svensk upprustning och vilja att omöjliggöra hjälp från Nato-lä der via kärnvapenförbud.

Även en majoritet av polackerna röstade mot. Två av de fyra finnarna röstade emot. Sedan minskar motståndet mot den ryska diktaturen med avståndet och länder långt bort röstade enhälligt för, med undantaget Storbritannien, som utsatts för angrepp av ryska massförstörelsevapen i Salisbury. En karta över röstutfallet hittas här.

I protest mot utfallet av omröstningen ska nu Ukraina de facto lämnat Europarådet, genom att helt upphöra med sin verksamhet i sammanslutningen, rapporterar Kyiv Post.

Europa fick just ett nytt "peace in our time" och Münchenavtalet från 1938, och gav just Kreml frikort med beskedet att de får invadera vem de vill i strid mot folkrätten och döda hur många människor de har lust med, sanktioner kommer ändå lyftas.

Kremls krig i Ukraina och Europa fortsätter och antalet dödade är idag cirka 13 000 personer. Miljontals människor har drivits på flykt och sydöstra Ukraina är utsatt för etnisk rensning, liksom delar av Georgien och Moldavien. Kreml ockuperar också stora delar av Ukraina, Georgien och Moldavien. Ryska federationen är en av världens hårdaste diktaturer enligt ansedda The Economists demokratiindex, som mäter på sextio olika faktorer, och det blir sämre och sämre för varje år.

53 kommentarer:

 1. Fy helvete vilket HÅN i ansiktet på Ukrainarna, Moldaverna och Georgierna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut inte, Vi måste se framåt.

   Radera
 2. Bra att man slutar med sanktionerna. Sådana funkar sällan och drabbar mest vanligt folk.

  Det som behövs är militärs insater, trupp på marken. Det skulle ha skett direkt när Ryssland annekterade Krim och Ukraina bad om militär hjälp från NATO och EU.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Sanktionerna har bitit mycket hårt mot oligarkerna och sykofanterna närmast Kreml. Vanligt folk i Ryssland har det redan så jävligt att de inte märkt någon skillnad.

   Radera
  2. Tydligen inte. Ledningen stärker väl sin makt genom att skylla allt elände på väst. Detta i en situation när bara en del av eländet beror på väst och dess sanktioner.

   Radera
  3. Putin lever lika gott som tidigare.

   Rysslands ekonomi krympte 6% pga sanktionera. Det är ungefär som 90-talskrisen i Sverige, vilket drabbade massa vanligt folk.

   Har man det dåligt, så märker man det ännu mer. Se på missväxten i Sverige på 1800-talet då vi var ett fattigt land. Det slog otroligt hårt och massa människor dog.

   Har sanktionerna lett till någon förbättring? Snarare har det stärkt Putin då han kan skylla allt elände på andra länder.

   Våld ska bemötas med våld.

   Radera
  4. Skatt är stöld

   Klokt resonemang. Tror också att sanktionerna har stärkt regimen. Ett givet klassiskt motiv för att ena nationen är att utmåla en yttre fiende som utmanar den nationella identiteten. Det är politisk abc som den sett ut i tusentals år. Eventuellt har ryska gasleveranser till Tyskland också något att göra med det ;-)

   Radera
  5. Skatt är Stöld: Mycket vanligare att krig misslyckas än att de lyckas. Som tex när Britterna skulle rädda Polen från Hitler och Stalin, som fick resultatet att Stalin tog hela Polen istället.

   Radera
  6. @iblandekonomi: skojar du med oss? vad är det för historielöst svammel? Menar du på fullaste allvar att ryssarna inte skulle ha ockuperat Polen om inte Storbritannien förklarat krig mot Tyskland? Det var faktiskt bland det dummaste jag hört :'D

   Radera
  7. Iblandekonomi är väl en en av dem som sitter i öster där historia skrivs om efter behov.

   Internationalsocialisterna och nationalsocialisterna skapade en pakt om att dela upp Europa emellan sig. De två socialistiska broderstaterna kom lverens om att slakta Polen, och så skedde. I logikens namn borde ju egentligen UK oc FR förklarat krig mot Sovjet också 1939 när de gick in i Polen, men det blev väl för mycket att ta tag i.

   Sovjet förgrep sig på lilla Finland i Vinterkriget och fick hem mer soldater i likkistor och lemlästade utan några stora framgångar än någonstans tidigare.

   Korkskallen Stalin hade dels skapat en fiende av ett neutralt grannland, visat röda arméns totala oduglighet samt givit Hitler fritt bakåt att slå ut FR.

   Toppen tyckte Hitler. Allt detta sammantaget gjorde att Hitler satsade på Operation Barbarossa.

   När det hände så fick Stalins propagandamaskin bråda dagar till att döpa om nationalsocialisterna till fascister.

   Soviets och Stalins extremt dåliga strategiska tänkande i och med Soviet/Nazipakten blev ödestiger inte bara för Polen.

   Radera
  8. The Engineer och Abbe: Det jag skriver är att Britterna misslyckades med att göra det som de startade kriget mot Tyskland för att uppnå, dvs försvara Polen. Det var en illustration av att krig ofta misslyckas att uppnå det man säljer in dem med.

   Radera
  9. ..Särskilt när Nazisternas allierade Sovjet gick till attack också.

   I slutändan fick Sovjet behålla sitt krigsbyte även när de bytt sida till de allierade.

   Radera
  10. Sovjetunionen och Nazi-tyskland hade varit motstånadare under hela 1930-talet och Tyskland hade först försökt få med sig Polen mot Ryssland (T Snyder Bloodlands). Ryssland hitom Uralbergen var hela tiden Hitlers mål, möjligtvis kan det klena resultatet i Finland mimskat generalstabens motstånd mot Hitlers planer.

   Radera
 3. Som jag förstått det vill man ha Ryssland i Europarådet för ryssarnas skull, så att de kan ta sina klagomål mot regimen till Europadomstolen även i fortsättningen.

  I så fall handlar det om att välja mellan att underlätta ännu mer totalitärt styre av ledningen genom att slänga ut Ryssland, eller acceptera att det blir bäst med Ryssland kvar i Europarådet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att Ryssland fullkomligt skiter i eventuella domar som går dem emot i Europadomstolen, så ...

   Radera
  2. Ja men likväl var det argumentet, som Putin snyggt placerat? Hos vilka grupper?

   Radera
  3. De som var mottagliga för det, uppenbarligen, dvs de som har lite längre militärt avstånd till ryska gränsen.

   Radera
  4. Inte oviktigt om Ryssland skiter i domar i Europadomstolen, men heller inte helt avgörande.

   Ju längre tid som går med sanktioner ju mindre kontakt mellan Ryssland och övriga Europa, och ju mindre effekt får fortsatta sanktioner. Är det inte du som brukar påminna om vad det kallas att fortsätta göra samma misslyckade sak och förvänta sig ett annat resultat Cornucopia?

   Radera
  5. Vari ligger misslyckandet? RF tvingas hushålla i försvarsbudgeten tom. Knäck på. Det skall kosta på att basa över rostbältet i östra Ukraina.

   Radera
  6. Abbe: Du verkar tycka att sanktionerna inte behöver få någon politisk effekt, utan att de finns bara för sin egen skull, och för att plåga Ryssarna. Stämmer nog ganska bra med hur Putin försöker utmåla västs ståndpunkt för sitt folk, tyvärr.

   Radera
  7. Nej, om RF tvingas dra ner på krigsbudgeten pga den dåliga ekonomin som beror på sanktioner så är det en konkret vinst.

   Ett självsäkert RF med klirr i kassan och ett rejält uporustat krigsmaskineri vore ödestigert.

   Att svälta ut galningarna i Kreml fungerar och avhåller från fortsatta tokerövrinhståg. RF har inte musklerna idag att gå på offendiven i Ukraina.

   Allt medan Ukrainas drönare orsakar förlust efter förlust för Novorossija-slöddret längs fronten utan direkt svar längre från RF. Inte samma tåga som 2014.

   Radera
  8. Abbe: Vet du att Ryssland drar ner på försvarsbudgeten pga sanktionerna? Cornucopia? verkar ju hävda att Putin snarare svälter sitt folk för att kunna fortsätta prioritera militären.

   Radera
  9. Ryssland för väl krig i Syrien både tidigare och fortfarande.

   Radera
  10. RF har fördelat mindre medel till försvars(aggressions)budgeten.

   Exportintäkterna har minskat och ekonomin i stort utvrcklas inte så att det stödjer fortsatta satsningar på gunfun.

   I lokalvalen häromåret då gick högerpopulistska missnöjesmotståndare med seger i flera betydande städer/regioner i Sibirien/ryska fjärran östern.

   Intresset där är att slippa äta kattmat och de bryr sig mindre om att några kvadratkilometer mark långt borta i väst har intagits.

   Kreml har fått lägga om budgeten mot sociala reformer för att möta upp det sviktande förtroendet.


   Radera
  11. Ser du det som positivt att de högerpopulistiska i Ryssland får framgångar? Det är väl nationalister vi pratar om? Samma gäng som är de som är mest intresserade av att se Ryssland som en stormakt.

   Radera
  12. Nej, hur kan du läsa det på det viset? Vad är du för en intrignisse? Du är från Rossija?

   Sanktionerna tär på ekonomin i Ryssland. Missnöje uppstår. Högerpopulister långt stolligare än Kremlinerna ser chansen. Kremlinerna måste ta av statskakan som skulle gått till gunfun och satsa mer på civilsamhället i stället för att hålla Enade Rysslands maktkonkurrenter borta.

   Bra att gunfun går ner och medel måste styras om.

   Det är väl inte direkt av omtanke om folket som Kremlisarna gör detta. De ser en konkurrerade rörelse som hotar maktmonopolet i förlängningen.

   Högerpopulisterna är ju läskiga typer, men de gör att Kreml måste styra om medel från gunfun just nu.

   Radera
  13. Jag kan se några möjliga slut på sanktionerna, i sannolikhetsordning.

   1) Väst drar tillbaka sanktionerna. Kanske efter någon symbolisk eftergift från Putin.

   2) Det blir någon form av statskupp i Ryssland. Att denna skulle leda till demokrati ser jag som i stort sett uteslutet. Troligtvis blir det någon som är värre än Putin som tar över.

   3) Krig mellan västmakter och Ryssland. I så fall efter att även olja och gas lagts in i sanktionerna och Centraleuropa inte längre är beroende av den. Så länge Tyskland har något att säga till om i NATO behövs det i så fall 10 till 20 år för att inträffa.

   4) Mycket osannolikt: Putin drar tillbaka alla sina trupper till Ryssland. Och sanktionerna lyfts. Eftersom det fanns sanktioner mot Ryssland redan innan de invaderade Krim finns det risk att någon annan anledning till sanktioner åberopas om Ryssland skulle göra eftergifter.

   Radera
 4. Finns det någon som helst motivering till hur man röstat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svåra avvägningar. Ryssland har återfått rösträtten och då har hotet att Ryssland lämnar Europarådet undanröjts. Är Ryssland med så kan nämligen ryska medborgare dra ryska staten inför rätta för brott mot de mänskliga rättigheterna.
   Realpolitiskt handlar det om att Ryssland vägrat betala sin del av avgiften för Europarådet vilket varit betydande. De kommer nu betala avgiften vilket är sedan 2016 ca 320 miljoner kronor årligen. Det väger nog tungt i fickorna.

   Radera
  2. Är väldigt nyfiken på Socialdemokraternas motivering till varför de går Kremls ärenden, och sticker kniven i ryggen på demokratierna Ukraina och Georgien

   Radera
 5. Hur motiverar Ola sin röst undrar jag :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man undrar. Tyvärr går det inte att fråga på hans Facebook sida!

   Radera
  2. "Ordinarie ledamot Carina Ohlsson (S) säger att beslutet föregicks av diskussioner inom partiet och den socialdemokratiska partigruppen i församlingen."

   Fråga utrikesministern istället, Olas uppgift var bara att trycka på knappen enligt partiets linje.

   Radera
 6. Riktigt fegt av ledamöterna i PACE att försöka dölja vad de gjort genom att inte nämna Ryssland vid namn och få det att framstå som en generell fråga.

  Jag undrar hur Ryssland har lyckats med detta. Kan det verkligen vara så att två tredjedelar av de högavlönade ledamöterna är så historielösa/lågintelligenta/ryggradslösa, eller finns det hot/mutor/kompromat med i bilden? Eller kanske en kombination av allt detta? Det hela känns totalt oförklarligt och jag hoppas att någon journalist kommer gå till botten med detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, Aftonbladet, DN, SvD, Sveriges Radio, SVT mfl har tagit upp det hela. Du kanske ska prova att kontrollera först innan du yrar om fakenews media.

   Radera
  2. Skaffa glasögon

   https://www.svd.se/salde-s-sin-ryggrad-i-europaradet
   https://www.svd.se/s-ja-till-ryssar-i-europaradet-kritiseras
   https://www.svd.se/ja-till-ryssland-i-europaradet

   https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7249250

   https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/P9an0b/s-ja-till-ryssar-i-europaradet-kritiseras
   https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/P9an0b/s-ja-till-ryssar-i-europaradet-kritiseras

   https://www.dn.se/nyheter/varlden/ukraina-bojkottar-europaradet-i-protest/

   Osv osv osv

   Radera
 7. Inte nog med att Ryssland tillåts återvända till PACE, flera av deras ledamöter har personliga sanktioner mot sig och skulle egentligen inte få resa in i EU. De rundar nu detta med hjälp av Europarådet. Dessutom har de aviserat att de tänker skicka ledamöter från ockuperade Krim till PACE vilket i praktiken kommer bli en slags erkännande från Europarådet av att Krim tillhör Ryssland.

  SvaraRadera
 8. Troll kommer ut när det blivit mörkt kan man konstatera. Det finns ingen
  ursäkt för Rysslands beteende mot mot sina grannar. Inte förr och inte nu!
  Jaak

  SvaraRadera
 9. Gammelmedia lyser med sin frånvaro. Jag har en känsla av att det sett annorlunda ut om det var SD som röstat annorlunda än övriga... Alla är vi lika, dock viss lite mer lika än andra...

  SvaraRadera
 10. Märkligt att Norge enhälligt röstade för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får ta och läsa dagbok från UD.
   https://twitter.com/theutenberg/status/1143822340377251841?s=19

   Radera
  2. http://euromaidanpress.com/2017/12/13/jagland-norway-kgb-past-of-the-man-who-advocates-restoring-russia-at-pace/

   Verkar ha kämpat för detta ett tag.

   Radera
  3. Tack för länken! Häpnadsväckande! Som sagt, så undrar man hur den här totalfloppen har kunnat gå till, och där kanske en av pusselbitarna satt!

   Radera
  4. Tydligen har Jagland även jämfört ett ryskt utträde ur Europarådet med Brexit, och kallat det för Ruxit. Han verkar va en riktig rysskramare och poppis i rysk propagandamedia som RT. Det här blir mer och mer skrämmande...

   Radera
 11. Fungerar inte rensningen av trollen "Lars", "Unknown", mm?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nya troll. Låter vara som exempel, återkommer de kickbannar jag.

   Radera
  2. Hemskt med yttrandefrihet.

   Radera
  3. Diktaturer ska inte få använda vår demokrati och yttrandefrihet som vapen mot oss, nej. Och att kommentera på en blogg är ingen yttrandefrihet. Att starta en egen blogg är yttrandefrihet. Läs på.

   Radera
  4. Jo att kommentera på en blogg är yttrandefrihet och ej straffbart. Att banna dom för att man har svårt för det är en rättighet som bloggägare. Läs på du med.

   Radera
 12. Usch. Och tyvärr kan du ev ha rätt angående Löfven. Han känns inte....omöjlig att påverka för någon som vet vad den gör.

  SvaraRadera
 13. Här finns resultaten hur varje ledamot röstade med möjlighet att sortera bla på land:
  http://assembly.coe.int/nw/xml/Votes/DB-VotesResults-EN.asp?VoteID=37964&DocID=18997&MemberID=

  SvaraRadera
 14. I realiteten finns någon djupare dialog om att kan dra sig ur underpanten i Östra Ukraina om de får behålla Krim.

  Ukraina har ju fått mängder av drönare av väst som dagligen bombar Novo Rossijaslöddret med förlust på förlust för dem i ett utnötningskrig. Ingen direkt konkret respons från varken dem eller moderlandet.

  Det säger något om det faktiska läget. Ryssarna har ju själva nackat de flesta Novo Rossijaledarna då de blev krigsförbrytarbelastningar. De har utfärdat ryska pass till de som vill, men inte erkänt utbrytarna. Dvs de kommer att utrymma och de som vill kan följa ryssarna.

  Det är bara dealen som skall till. Lite god vilja visas av väst så att ryssarna fattar att väst kan tänka sig en deal. Det var väl det som hände nu?

  SvaraRadera