Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2019-06-09 11:35

Elnätbristen en chans för norra Sverige

Elnätbirsten i södra rikshalvan kommer bli långvarig och ge avsevärda problem för nyetableringar av verksamheter och fortsatt expansion av befolkningen i storstadsområdena. Detta är en möjlighet för Sverige norr om Dalälven, där det inte råder brist på elnätkapacitet, marken är billig, liksom bostäderna och ingen kommer hindra nyetableringar. "Gråt er en kraftverksdamm" konstaterar den C-märkta debattören Hanna Wagenius riktat till storstadsområdena.
Hanna Wagenius
Juristen och tidigare CUF-ordföranden Hanna Wagenisu konstaterar i en krönika hos Timbro att företagen är välkomna norr om Dalälven, där det inte råder brist på egentligen något annat än satsningar på nyetableringar.
"[F]ör det företag som behöver expandera och ha säker tillgång på el finns en väldigt enkel lösning: Flytta produktionen dit där tillgången är säker. Varmt välkomna norr om Dalälven om du inte vill vänta i nästan tio år på att anslutas till elnätet."
Svenska Kraftnät kommer knappast klara tidplanerna om att ha löst problemen i södra Sveriges stora tätorter tills år 2025. Beställarinkompetensen visar sig tydligt i kraftledningen till Skåne, där man valde den billigaste leverantören, som inte hade några fungerande produkter. Man kan utgå från att det samma gäller andra projekt, i den mån de alls startat för att kunna lösa elnätbristen i Göteborg, Malmöområdet och i Mälardalen, inklusive Stockholm.

Och vi ser det redan på etablerandet av serverhallar längre norröver, även om dessa inte ger några jobb att tala om när det handlar om utländska Internetjättar, med standardiserade kontainerbaserade tekniska lösningar, som bara kräver vaktmästare.
Sundsvall.
Däremot sker det annan utflyttning. Försäkringskassan expanderar sin IT-drift i Sundsvall kraftigt och agerar outsourcingpartner åt andra svenska myndigheter, nu när ljuset tänts och det gått upp för dessa att man av säkerhetsskäl inte kan lägga känsliga uppgifter i utlandet.

Andra exempel är Skellefteå, som knep Nortvolts stora batterifabrik när Västerås inte hade elnätkapacitet till fabriken, på grund av Amazons serverhall.

Norrland har allt. Billigt boende åt personalen, billig mark att etablera företag på, lättillgänglig elkraft, vacker natur och fritid, samt en vilja att välkomna etableringar istället för gnälla medelklassens nimbys i södra Sverige. Fungerande järnväg och bra vägar utan trafikproblem längs kusten hela vägen ner till Uppsala. Bra hamnar med kapacitet. Och arbetskraft, som inte är rädda för att skada naglarna på jobbet. Därtill är intelligensen som högst i Sverige uppe i Västerbotten, där även fysiken är på topp. Åtminstone förr när man fortfarande mönstrade hela den manliga befolkningen. Det ställer dock krav på en arbetsgivares ledarskapsförmåga, för norr om Dalälven tar man inte skit och vilka dumheter som helst.

En gång i tiden var vattenkraften anledningen till att industrialiseringen av Sverige skedde i vad som idag är avfolkningsbygder (t ex Hagfors). Politikerna var därtill kompetenta och långsiktiga, och förstod att infrastruktur bygger och planerar man långsiktigt, och är inte något som kommer från två hål i väggen, och ingen tillväxt kommer gratis utan kräver hårt arbete och långsiktiga investeringar i grundläggande infrastruktur. Något som nu är helt försvunnet till förmån för idiotiska satsningar ingen efterfrågar.

Det är inte så konstigt att socialdemokraterna är på väg att utplåna sig själva, när de förkastat den arbetarklass som via brukssamhällen, inklusive i Norrland, en gång var deras maktbas, till förmån för att söka sina väljare bland de som lever på bidrag istället för på arbete.

Pendeln kan nu via Svenska Kraftnäts inkompetens och politikernas naivitet, oförståelse för humanekologisk systemfunktion och kortsiktighet ,svänga tillbaka och vara en ny framgångssaga för Stockholms provinser utanför Mälardalen. Elnätbristen i södra Sverige kommer bara bli ännu värre när Ringhals 1 & 2 läggs ner framöver - all den elen måste transporteras någonstans ifrån, på kraftledningar som inte finns. Bättre då att elen och jobben stannar kvar norr om Dalälven.
Ställverket utanför byn. Kass bild, men ändå.
I mindre skala finns goda chanser på en del mindre orter ute på landsbygden i södra Sverige. Själva har vi ett stort ställverk för stamnätet någon kilometer utanför byn. Torde vara snabbt och lätt att etablera energikrävande industri i närheten, givet att någon vill sälja mark, och det är bara tjugo minuter till Landvetter flygplats, om nu det råder elnätbrist inne i Göteborg.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

28 kommentarer:

 1. Serverhallar borde fungera längst upp i norr, i övrigt vill få bo på dom breddgraderna och företag har nackdelen med lång väg ut på Europamarknaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din uppfattning är en nidbild som odlas av svenska storstadspellejönsar. Västeuropeer som engelsmän, tyskar , islänningar bor hellre i en by i Norrlands inland än städer i största allmänhet. I UK och Tyskland har man inte heller en nedlåtande bild av landsbygden som den som i Sverige odlas av storstadsmedia. "Långt ut på europamarknaden" är också ett pellejönsargument. De exportföretag i Norrlands inland som har egna kunder ute på världsmarknaden är också väldigt lönsamma och framgångsrika. Nästan ingen utom Carl Bennett har fattat detta.

   Radera
 2. Såg ett program på kunskapskanalen, där påstods att energiförbrukningen ökar med 100% vart 10år, i exempelvis städer som Las Vegas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ingen "energiförbrukning" eftersom energi ej kan förbrukas - den är konstant. Däremot finns det energibehov och energiåtgång.

   Radera
  2. Alla fullt friska människor förstår vad som avses.

   Radera
  3. Och strikt talat handlar det om att förbruka energi i ett lägre stadie av entropi över till högre entropi. Så på en viss entropinivå förbrukas visst energin, om man så vill.

   Radera
  4. T ex förbrukar man elenergi, som omvandlas till t ex värme, kemisk energi eller lägesenergi.

   Radera
  5. Så trots att du hävdar att man inte förbrukar något så tar den ändå slut, t ex oljan.

   Det enda som inte tar slut är mänsklig dumhet, men så är det också en energitjuv.

   Radera
 3. Detta skulle ju vara bra för alla parter. Norrland behöver fler jobb och fler människor, medan vi i Stockholm behöver färre människor som konkurrerar om befintliga bostäder. Dessutom kommer kanske klimatförändringarna att göra Norrlands klimat mer attraktivt.

  Mörkret på vinterhalvåret lär vara svårt att göra något åt, dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och kylan. Nästa gång jag flyttar blir det till varmare klimat. Har bort i en liten ort men gör inte om det så länge jag arbetar eftersom det ger hälften så mycket betalt samtidigt som utbudet på jobb är magert (inom mitt gebit)

   Radera
 4. Låter rimligt så länge elnätsbristen är den begränsande faktorn och inte t ex kompetent personal. Å andra sidan kanske man kan locka just denna från storstäderna med billigt boende? Tillverkande företag får kanske problem med avstånd och transporter om de ligger i inlandet, typ Sorsele och Dorotea.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu kommer etableringarna främst vara i kuststäderna. I inlandet blir det bara aktuellt om det är gruvor.

   Radera
  2. Så den där Botniabanan som byggdes för dyra pengar kanske inte var så dum ändå.

   Radera
  3. Om det är så himla fantastiskt att bo i Norrland så kan väl bloggaren själv flytta dit?
   Finns en anledning att det ser ut som det gör och att Sverige är polariserat. Ingen vill bo i Norrland och speciellt inte glesbygden. De kunskapsintensiva Företagen vill ligga nära den högutbildade arbetskraften, kontinenten, stora internationella flygplatser, vägar, järnväg.
   Sen kan jag hålla med om att fler borde bosätta sig där men då måste det finnas starkare incitament än storslagen natur, jakt, billiga bopriser och oändlig tillgång till natur. För mörkret, kylan, glesbygden, utposten, begränsad arbetsmarknad o s v kommer alltid kvarstå. Inte ens flyktingarna vill bo där, de drar efter 2 år, kanske blir ändring nu om ebo rivs upp.

   Radera
  4. Oändlig tillgång till el ska det stå.

   Radera
 5. Underbart inlägg. Dock svårt att frigöra sig från känslan av mild panik som uppstår när man tänker på vilka pellejönsar som styrt och styr riket. Hur hamnade vi här liksom?

  SvaraRadera
 6. Sådär har det ju "alltid" varit. Sågverket låg vid älven, för det var där man kunde få fram timret. Osv.

  SvaraRadera
 7. Jag tror både företag och bredbandsbyar kommer bli vanligare. Kanske har jag en ovanligt positiv bild men byar med gemenskap och trygghet är fantastiska att växa upp i. Hus man har råd med och närhet till naturen lockar många.

  SvaraRadera
 8. Siljan Valley som Sveriges svar på Silicone Valley?

  SvaraRadera
 9. Så fort jag ser ett ställverk (på bild eller i verkligheten) tänker jag på fosforbomber. Varför? Är det något Tom Clancy tutat i mig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker på fosfor bomber jämnt och ständigt. TC brukar inte ha fosfor bomber I sina romaner.

   Men när han använder tre sidor för att beskriva ett taktiskt kärnvapen detonation får man lite ståpäls.

   Radera
  2. Ställverk, då ska man väl ha såna där grafitremsor som dom släppte på Balkan? Även om anfall på civil infrastruktur öht känns rätt tveksamt.

   Radera
  3. Jo, det fungerar. Vet du varför stora stationen vid Norra Vram står precis vid åsfoten?

   Kom ryssen norrifrån över trädtopparna kunde hen inte anfalla neråt över åsen, det är för tajt, kom hem längs åsen var det fritt skottfält, söderifrån har hen en massa åker att gå över med fritt skottfält och måste stiga över en ås där det är utmärkt skottläge.
   Men detta byggdes före Precisionsvapens tillkomst såklart.
   Det sa flygstridsskolekillarna på F5 till mig när det begav sig
   när jag gick i första ring o Rambo var coooool...

   Adress :56°04'43.9"N 13°00'31.6"E


   Radera
 10. Det är skogen som är en tillgång, kan man bara förädla produkterna bättre än man gjort så skulle mycket vara vunnet, dock sätter höga löneskatter stopp för det. Tillgång till energi, råvara och arbetskraft så kan norra delen av vårt land få ett uppsving. Skogen ger oss oanade möjligheter att utveckla landet.

  SvaraRadera
 11. Håller helt med med följande tillägg. Dags att dela Sverige i Gamla Sverige = norr om Dalälven och Nya Sverige. Då skulle jag kunna överväga att flytta hem till Gamla Sverige så kan ärt... orn försöka lösa Nya Sveriges problem

  SkyBird

  SvaraRadera
 12. Vad Hanna Wagenius glömmer när hon hånfullt spyr ur sig "Gråt er en kraftverksdamm", är att en sådan aldrig skulle klara miljöprövningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +antagligen skulle de ta för mycket privatägd jord i anspråk.

   Radera
 13. Tja det blir väl som vamligt, råvaruuttaget och förädlingen på plats men huvudkontor osv i sthlm alt de större norrlandskuststäderna.

  SvaraRadera