Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-06-04 07:23

Elnätbrist stoppar Pågen i Malmö - "U-land"

Pågens bageri i Malmö tvingas med sina 800 anställda stoppa en expansion från 85 000 ton bröd om året till 120 000 ton på grund av brist elnätkapacitet. Bolagets VD jämför Sverige med ett u-land och överväger att etablera sig på en annan plats än Malmö, som kanske hade behövt några hundra industrijobb till.
Bröd. Inte Pågens.
Det eftersatta svenska elnätet har alltså nått en punkt där svensk matproduktion blir lidande och inte kan expandera för att uppfylla efterfrågan på livsmedel från befolkningen. Utan transporter och import hade vi helt enkelt fått svälta, åtminstone i Malmö, mitt i Sveriges kornbod.

E.On kan inte garantera Pågen den elnätskapacitet som behövs för en fyrtioprocentig expansion av brödproduktionen rapporterar SvD, så Pågen överväger nu att expandera någon annanstans. VD:n uppger att han aldrig väntat sig detta i ett utvecklat land som Sverige, men väl i u-länder.

SvD rapporterar också att Lindab också valt bort södra Sverige på grund av elnätbristen. Bolaget har valt att investera i Tyskland, Danmark och Estland.
Dieseldrivet reservkraftverk i Tanzania, startas automatiskt när strömmen går.
Till saken hör att E.On också beslutat att lägga ner sin elproduktion i Heleneholmsverket, på grund av regeringens nya skatteregler, vilket alltså kostar Malmö ett antal hundra jobb, som hamnar någon annanstans.

Arbetsförmedlingen uppger att arbetslösheten var 13.9% i Malmö 2018, mot 7.0% i resten av landet. Några nya stora arbetsplatser kan det alltså inte heller bli fråga om, då det helt enkelt saknas elnätkapacitet.

78 kommentarer:

 1. Det passar de styrande i Malmö som handen i handsken, de vill ju att folk skall vara arbetslösa och gå på bidrag så att deras maktinnehav är säkrat.

  SvaraRadera
 2. Detta måste väl vara just den effekten Miljöpartiet vill uppnå? Opinionen vänder nog inte emot dom förrän problemet står i farstun, vilket lär hända i en inte allt för avlägsen framtid vad det verkar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det ligger väl snarare i linje med KD:s politiska riktning? Där skall man ju be Gud om sitt dagliga bröd istället för att tillverka det i några fabriker.

   Dom verkar inte vara särskilt ekonomiskt ansvariga heller som tycker att man ska skuldsätta sig och sen be om nåt slags efterskänkning ("Förlåtelse") istället för att amortera skulderna.

   M h t den globala uppvärmningen kommer vi säkert också få äta det eventuella bröd vi kommer över i vårt anletes svett - någon luftkonditionering lär det ju inte bli tal om med elbrist.

   Radera
  2. Har du redan hunnit röka på Ben?

   Radera
  3. Inte mer än att jag möjligen utsätts för en del passiv rökning från din gulblendpuffande stor-rökar-skorsten till mamma.

   Radera
  4. Är det Berit Jansson Ben? https://youtu.be/4YGWOUxY2Ro

   Radera
  5. Nej det är självklart original-Berit och inte nån fejk-kopia:

   https://youtu.be/KxSCrsgTa4c

   Radera
  6. Vilken sängkammarröst. Jag förstår att du fastnade för henne.

   Radera
  7. Ja, jag är van i gejmet, som Berit så finkänsligt formulerar det.

   Radera
 3. Hur många fler förlorade arbetstillfällen och investeringar behövs det för att politikerna ska vakna ur sin John Blund sömn? Dags för ett kraftvärmeverkuppror?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. SCB rapporterar arbetslösheten i riket, inte per kommun, således har Sverige "låg arbetslöshet", fast vi är i den sämre halvan av alla EU-länder. Alltså tarvas ingen åtgärd.

   Radera
  2. Rapporterar de hur många som är gömda i bidragsanställningar också?
   Just Malmö anställde ju massor med folk som gick från socialbidrag till extratjänst innan årsskiftet, att det inte fanns några arbetsuppgifter eller ens lokaler åt dem var inte viktigt så de fick sitta hemma och titta på väggarna precis som innan.
   Men sysselsatta och arbetande är de ju!

   Radera
  3. Det där har alltid förundrat mig. Vi har hög arbetslöshet men samtidigt bland den högsta sysselsättningsgraden i hela EU.

   Ett exempel:

   Sverige - sysselsättning : 68,5%
   Sverige - arbetslöshet : 6,7%

   Polen - sysselsättning : 59,1%
   Polen - arbetslöshet : 3,4%

   Vilket är bäst? Hög sysselsättning eller låg arbetslöshet?

   Radera
  4. Beror ju t ex på demografisk sammansättning av befolkningen.

   Radera
  5. > Dags för ett kraftvärmeverkuppror?
   Jag hade anmält mig! :)

   Radera
  6. Hur mycket sysselsatta är de 68,5%? Dels kan vi ju diskutera graden av sysselsättning i teorin(1-40 timmar per vecka), dels graden av sysselsättning i praktiken(hur stor del av dagen har man meningsfulla arbetsuppgifter). Får jag gissa att det finns en del slack i offentlig verksamhet? I fredags hade min kommun Värmdö HELSTÄNGT. Gick inte att beställa akut tanktömning. Givetvis svarade entreprenören som tömmer i telefon och kom och utförde jobbet. Fast de är egentligen förbjudna att göra detta. Kommentarer onm DDR känns överflödiga.

   Radera
  7. Det hade varit jättelätt att diskutera om man bara kompletterade statistiken med en siffra exempelvis arbetade timmar per år per person i arbetsför ålder. Har man åtkomst till antal timmar människor arbetar i vecka för att bestämma sysselsättningsgrad/arbetslöshet har man åtkomst till det också.

   Binära mått som arbetslös ja/nej och sysselsatt ja/nej kan vara missvisande.

   Radera
  8. Det är förstås en medveten politik från regeringen och dess samarbetspartier. Få bort industrier för att få ner utsläppen. Folk som tjänar pengar kommer dessutom spendera dessa vilket leder till ännu mer utsläpp. Eller så är det bara elbolagen som kör någon lobbykampanj för att få opinion för att få staten investera skattekronor.

   Radera
  9. Rädd att "kraftvärmeverk" inte är lösningen pojkar, det förutsätter fjärrvärme att kyla med. Funkar dåligt så här års. Med schysst reglerkraft i nya gasturbinen(i malpåse) hade ett gigantiskt solkraftverk passat bra.
   Kan dock tipsa om en liten by byggd på granit enl Ernst Hugo järegård som hade fixat både pågens och hans kompisars problem.

   Radera
  10. Sverige har hög sysselsättning för att det är vanligast att båda vuxna i familjen jobbar. Har inte med demografi att göra.

   Hög arbetslöshet beror ibland på snabb utveckling. Dvs när gamla jobb försvinner kan det vara svårt för personal att omskola sig till nya arbetsbeskrivningar. Rimligt att samhället bär kostnaden för detta då utveckling bygger mer välstånd än stagnation.

   Radera
  11. Ja, fast de bleknar ju i jämförelse med t ex Nordkorea. Där finns knappt en enda utlänning, och de flesta som har utländsk bakgrund är oftast bara repatrierade koreaner.

   Radera
  12. @Ben
   De flesta utlänningar i Nordkorea är faktiskt kidnappade utlänningar. Enda sättet för dem att få kompetent arbetskraft.

   https://asiasociety.org/korea/sad-true-story-north-koreas-abduction-project

   Radera
 4. Jamen vad bra. Då slipper Malmö tillskott i form av skatteintäkter och de kan fortfarande ta emot sina 5 miljarder per år i skatteutjämning. Åtm så länge som Danderyd mfl klarar av att skicka pengar vidare.

  SvaraRadera
 5. Skulle det inte gå att bilda Barsebäcks hembyggdsförening och syssla med traditionell skånsk "hemslöjdsfission"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rösta Skånepartiet, de vill återstarta Barsebäck.

   Radera
  2. Barsebäck genererar mängder av nya jobb ;-)

   http://www.ystadsallehanda.se/nyheter/barsebacksrivning-ger-nya-jobb/

   Radera
  3. Med plutonium får vi Dansken på knä!

   Radera
  4. Med en tight sjömanskostym får man Otto på knä.

   Radera
 6. Är det möjligt att starta om Barsebäck eller har rivningen gått så långt att det inte är praktiskt möjligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är minst 10 år för sent. Bättre bygga en ny station istället

   Radera
 7. Blir intressant när lågkonjunkturen slår till på riktigt. Lär bli den underskottsfinansiering av finanserna som vissa inbillar sig är bra, samt fortsatt valuta i fritt fall. Vi kommer rånas på allt vi har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lika intressant som 2010 när det var lågkonjunktur förra gången. Hur många kommer ihåg den?

   Radera
  2. Kan inte den där förbaskade lågkonjukturen komma någon gång? Bara drygt att sitta i denna förtvivlade väntan!

   Radera
  3. Det finns förutsättningar för att det blir värre den här gången. Vi har haft en lång återhämtning, men en svag sådan. Globalt har vi byggt upp större skulder, privata, statliga, på centralbanker, inom företag. Inte ens i slutet av återhämtningsperioden har styrräntorna ökat ens till neutral nivå, frånsett FED som nu kommer sänka med minst 75 punkter under 2019 men sedan kommer gå vidare tillbaka till noll.

   Globalt finns en hel del som får mig att tro att det som väntar är värre än krisen 08/09. Sverige kan säkert klara sig med ytterligare försvagad valuta och underskott.

   Radera
  4. Om vi får en hyperinflation försvinner alla skulder.

   Radera
  5. Ja, det mesta försvinner då.

   Radera
 8. Med tanke på att Malmö ej är så lyckat projekt så kanske det inte är så farligt om man stoppar, så att Malmö ej kan växa mer.
  Finns massvis med fina mindre samhällen som gärna skulle vilja att Pågen med flera etablerade sig där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rimligen måste Malmö kunna skapa jobb till de som bor där, det bor säkert många kunder, det finns transportvägar vidare vill få bo i ett litet samhälle.

   Radera
  2. De som jobbar i Malmö bor inte i Malmö. Haveriet är Stockholms fel, de vill köra Skåne i botten för att säkra sin position. Minns hur de pratade om att upprätta flyktingläger här. Och alla ska tvingas till Arlanda. Reepalu protesterade men blev uppläxad. Kommunpolitikern är marionetter.

   Radera
 9. Så mycket av Sveriges problem kan härledas till Miljöpartiet. Det här är helt enligt deras ideologi. Vi ska ha nolltilväxt, eller ännu hellre, gå tillbaka och leva som på 1800-talet.

  Vänsterpartiet är ungefär lika dåliga, men de har inte fått i genom lika mycket av sin politik.

  Hög tid att S + KD + FP + M + SD gör en energiöverenskommelse för att säkra kärnkraften. De fick trots allt närmare 80% av rösterna i senaste riksdagsvalet.

  MP, C och V får tycka vad de vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det låter som ett utmärkt förslag.

   Radera
  2. Nu var det väl så att detta handlade brister i elnätet och där ansvarig GD i mer än tio år var moderat. Verket blev så nerkört att efterföljande GD bara klarade några månader.....

   Den som tror att rådande situation löses med mera politik....

   Radera
  3. Ja börje det är ledningsbrist i dubbel bemärkelse. Vi har mycket el och exporterar mesta tiden men ledningarna in till städerna och från norra Sverige är både gamla och för "trånga".

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Bygg kärnkraft då istf att ta el från kolonierna.

   Radera
  5. Archer, NKS, Sydvästlänken...
   Politisk upp(ko)handel är svåra saker...
   I två fall är dessutom grannen inblandad...

   Radera
 10. Anders Y säger "– Vi har ingen brist på ström, vi har stora överskott. Det finns regional kapacitetsbrist och den måste åtgärdas genom lokal elproduktion och mer ledningsutbyggnad, men det är inte någon som ska strypa någon el." - så var det med det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får mig osökt att tänka på TV-serien 'Chernobyl'. När det råder osäkerhet kring huruvida reaktorkärnan var blottad, sprängd i bitar och utströdd över ett betydande område, eller ej, valde man att lyssna på vad chefen säger istället för att titta på de rykande spillrorna på marken.

   Radera
  2. Härligt att vår energiminister inte förstår skillnaden mellan ledning och kabel. Men visst, han har rätt ändå, det krävs mer ledningsutbyggnad.

   Radera
  3. Han kanske menar ledarutbildning. Vilket skulle vara välbehövligt i hans fall.

   Radera
 11. Problemen med effektbrist i landet beror framför allt på elnätsbolagens försumlighet. Utvecklingen med ökat effektbehov i storstadsregionerna har man kunnat se i minst 20 år, och elnätsbolagen borde ha agerat för länge sen.

  SvaraRadera
 12. Minskad tillväxt =minskad ökning av Co2. Det är väl det vi har röstat fram?

  SvaraRadera
 13. Alla dessa onödiga och undvikningsbara problem som artigt har påpekats under låg tid, som det sedan har varnats för och när de blir akuta framhärdar politiken med att fullfölja eländet ger mig en desperat känsla.

  Det lätt att hitta åtgärder som kostar lite om de görs i god tid, de är inte gratis men de kostar en bråkdel av skadan när samhället slår hårt i en kapacitetsgräns. Men grundläggande samhällsservice som alltid har fungerat, där alltid är 3-8 generationer, tas för given och att folk har påpekat brister under mer än en generation utan att det har hänt något dramatiskt tror jag ses som bevis för att det bara har varit gnäll. Gnäll om polisen, gnäll om skolan, gnäll om försvaret, gnäll om el, gnäll om vatten, gnäll om telekommunikationer, gnäll om om olika myndigheters service, bara en massa gnäll...

  Jag vill så gärna hitta en rationell förklaring som innehåller vilja och intelligens. Det vore på något sätt behagligare om vi hade ledare som vill oss illa och önskar förstöra samhället och inte bara fumlar sönder det, då hade det funnits tydlig ondska att bekämpa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lysande formulerat Magnus!

   "Det vore på något sätt behagligare om vi hade ledare som vill oss illa och önskar förstöra samhället och inte bara fumlar sönder det, då hade det funnits tydlig ondska att bekämpa."

   Nuförtiden blir man glad när ledande politiker verkar relativt normala och kan formulera begripliga meningar. Tror fö det var just detta som räddade moderaterna i EU-valet. Inte så få mig närstående som tvekade sa att de till slut vale M för att Tobe verkade vara minst knasig under debatterna.

   Fenomenet du beskriver ovan är tyvärr inte bara en svensk företeelse.

   Nulli secundus

   Radera
 14. Hmm, prokrastineringsvarning. Jag fick en plötslig lust att skissa på vad som behöver göras om vi inte bara hoppar oförberett från 9 miljoner till 10 miljoner innevånare utan förberett behöver hantera att gå från 10 till 20 miljoner pga klimatflyende utan att det går åt helvete för de nuvarande 10. En hel del av detta borde sammanfalla med att verkligen lösa de problem som vi redan har ådragit oss.

  Det är bättre att jag stänger det här webfönstret och reparerar en värmepump så ett projekt kan slutlevereras, det är sådant som betalar min lön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah det var lite inlägg emellan, bl a ett från nån kromosom-miljonär som antagligen är identisk med en viss f d nämndeman och rättegångssabotör.

   Radera
  2. Nu har jag hittat reservdelar och skall nu roa mig med att köra bil, jag längtar efter den självkörande bilen, eller i alla fall Österleden, högre trängselavgifter och mer cykelbanor. Det skall bli skönt att kunna lösa ett litet praktiskt problem.

   Undrar vilka problem som förblir olösliga om man verkligen vågar se dem för vad de är?

   Jag tror inte att det värsta resursproblemet med invandringen är ganska lättlösta tekniska saker som el, bostads m2 eller nya busslinjer. Skall jag hitta de problem som är svårast att lösa och där vi har misslyckats mest behöver jag gå utanför min komfortzon och in i det sociala.

   Varför nedvärderar så stor del av vår intellektuella elit svenskhet och förnekar egen kultur i stället för att stå upp för värden och steg för steg vidga inom dessa ramar acceptabla beteenden så vi vartefter får en rikare flora av subkulturer? Jag uppfattar det som att vi har haft ett hårdnormigt samhälle men med stora friheter inom familjers privatliv och hemma på gården som gradvis gjordes friare och friare. Jag finner denna process och dess resultat medmänskligt, avstressande och berikande av kulturen men det var tydligen inte bra nog eller snabbt nog. Kanske är det inte ett skeende som befrämjar politiska karriärer?

   Radera
 15. Ojdå, någon som är förvånad? Och alla ska ha elbil också? Löjliga lögnare och förrädare. Men huvudproblemet är att US behöver inte längre en stark Europa, vi ska bort, vi ska försvinna. Våra politiker spelar på deras sida och hjälper de med avveckling av Sverige AB. Det gäller inte bara Sverige utan andra länder i Europa. Så går det när man ger bort sin suveränitet, det börjar med godis och slutar i graven.

  SvaraRadera
 16. Eon fördubblade väl nätavgiften? Vad hände med pengarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad menar du, E.ON har ju aktieutdelning om en halv euro per aktie?

   Radera
 17. Är batterier en snabb kostnadseffektiv lösning? De borde kunna installeras på under 6 månader för några tiotals miljoner SEK.

  Om jag förstår problemet rätt så handlar det om att elnätsägaren är rädd att hamna i situationer där efterfrågan är extremt hög, vilket leder till kortsiktig kapacitetsbrist och strömavbrott.

  De har antagligen en säkerhetsmarginal (över medelefterfrågan) de vill ha för att känna sig säkra att det inte ska bli elavbrott. Med batterier placerade nära storkonsumenter så borde elnätsägaren kunna minska säkerhetsmarginalen utan att för den skull öka risken för strömavbrott.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns diskussioner där batterilösningar täcker upp för mycket korta toppar. Pågen skulle inte vara det, ugnar, ventilation, kyl/frys o degblandare mm i industriell brödbakning är en ganska jämn last när man kör mer eller mindre 24/7.

   Radera
  2. Batterierna är till för att korta toppar. De kan användas för att minska den marginal elnätsägaren behöver hålla i reserv.

   Ett litet tankeexperiment:
   Tänk ett område som i medeltal använder 10 MW. De högsta topparna ligger på 15 MW. Elnätsägaren vill därför att de ska ha 17 MW för att aldrig få problem. Säkerhetsmarginal 2 MW.

   När ett företag vill lägga till 2 MW kontinuerlig last så blir situationen istället.
   Medel 12 MW. Mest 17 MW. Säkerhetsmarginal 0 MW. Elnätsägaren säger då nej.

   Med batterier placerade nära storkonsumenter så borde elnätsägaren kunna minska säkerhetsmarginalen utan att för den skull öka risken för strömavbrott.
   Medel 12 MW. Mest 15 MW. Säkerhetsmarginal 2 MW.

   Radera
 18. Bah, vad skall Malmö med arbetstillfällen till? De kan väl leva på värdegrundsutredningar, genuscertifieringar och kommunala utjämningsbidrag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äh, du är bara avis för att Malmö FF ligger överst i tabellen.

   Radera
 19. Här är anledningen till problemet:
  https://www.svk.se/natutveckling/stamnatsprojekt/sydvastlanken/

  Bara fyra år försenat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är inte orsaken. Orsaken är att elnätsägarna trots 50% avgiftshöjningar senaste 10 åren inte lyckats investera i regionala och lokala nät, utan de vill ha ÄNNU mera betalt.

   Det blir mycket lättare att motivera avgiftshöjningar där ca 20% av höjningen går till investeringar med just motiveringen att de går till investeringar eftersom S-politiker gått ut och sagt att man skall se över intäktsramen för elnätslagen.

   Man tjänar nämligen inte pengar på att producera el, däremot att distribuera och eller handla med el.

   Radera
  2. Eldistributionen är indelad i lokala monopol, men vad är den moraliska basen för detta om monopolen inte kan leverera?

   Radera
  3. Kan de inte sköta sitt samhällsansvar som monopolföretag får någon annan ta över. Ren utpressning från EON och fd. Fortum.

   Radera
  4. Nej men jag trodde vi var överens om att det var invandrarnas fel?

   Radera
 20. Jag tror inte det bara är Sydvästlänken för den ska väl snart vara klar (åren av försening har redan varit). Den ska vara klar nu i juli va? Pågen kan nog avvakta den tiden så det borde vara något annat.

  SvaraRadera
 21. Ren utpressning från EON och Fortum. De har inte genomfört några investeringar i elnätet lokalt och regionalt. Däremot har de höjt nätavgifterna skandalöst och gjort rejäla övervinster. Kan de inte ta sitt sahällsansvar som monopolföretag bör de tvångsförvaltas. Att Sverige har elbrist är bara trams. EON och Fortum skulle ha ställt om sin produktion för flera decennier sedan. Hur fräcka kan man vara?

  SvaraRadera
 22. Vi har alltså 7% arbetslöshet I den glödhetaste högkonjunktur landet skådat?

  Sedan skulle ju vind och sol garantera tillgänglighet på el bland annat eftersom produktionen sker närmare konsumtionen.

  Till yttermera visso ligger Malmö i Skåne som är platt och där det blåser hela tiden så några vindmöllor borde ge konstant el till bageriet.

  Det ligger en gravad hund någonstans. Pågens får väl göra om bageriet till ett agrokombinat (Sovchos) och själva stå för spannmålsproduktion och vindkraftpark.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den gravade hunden är brister i utbyggnad när det gäller lokalnät, regionnät och stamnät. Sydvästlänken är stamnät. Inkompetens i ledning för företagen är enklaste förklaringen och gd för Svenska Kraftnät fick sparken. Finns fler som behöver bytas ut. Svk har följande text: "Sverige har ett av världens äldsta stamnät. Många av våra ledningar och stationer börjar närma sig slutet av sin livslängd och måste förnyas innan de blir för gamla."

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 23. Elbrist och strömavbrott är vardag för majoriteten av jordens befolkning. De löser det med dieselaggregat!
  Välkommen till verkligheten

  SvaraRadera
 24. Kan dom inte baka kakor istället?

  SvaraRadera