Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-06-05 11:18

Elledning till södra Sverige har inte kunnats tas i drift på fyra år

En elledning, som skulle ersätta den kraft som Skåne förlorade när Barsebäcks reaktorer stängdes ner, har stått färdig i fyra år, men inte kunnat tas i drift skriver en tidigare ansvarig i en debattartikel hos SvD. Samtidigt stoppade precis vänsterpartierna V-MP-S-C en snabbutredning om fortsatt drift av reaktorerna i Ringhals, vilket högerpartierna L-M-KD-SD ville se.
Ringhals fyra reaktorbyggnader.
Den elledning som skulle möjliggöra att Skåne skulle få tillgång till den energi som togs bort när Barsebäck 1 och 2 stoppades av socialistiska politiska beslut har stått färdig i fyra år, men inte kunnat tas i drift. Det handlar om en likströmslänk från Jönköping till Hörby på 2x600 MW, eller samma som kärnkraftverkens i Barsebäcks effekt.

I en debattartikel hos SvD skriver en tidigare driftansvarig hos Vattenfall att ledningens driftstart har skjutits fram hela arton gånger, enstaka kvartal i taget. Ledningen har kostat statliga Svenska Kraftnät sju miljarder kronor, men ingen verkar lyckas lösa problemet.

Detta skulle förstås inte lösa kapacitetbristen i Lund och Malmö, där det handlar om lokalt nät - Hörby ligger trots allt en bit norrut.

Exakt vad problemet är med ledningen är oklart. Tydligen skulle den inte fungera i parallleltdrift med växelströmsnät och att likströmsledningar är komplicerat och unikt. I insändaren påtalas det ock att likströmskabel till Gotland har vi haft sedan mitten av 1900-talet och tekniken finns i hela världen, inklusive parallelldrift med växelströmsnät.

Samtidigt stoppade riksdagens fyra vänsterpartiet V-MP-S-C en ny snabbutredning om fortsatt drift av Ringhals 1 och 2, som annars stoppas med start till vintern. Det blir alltså en ytterligare avveckling av svensk baskraft, med både högre elpriser och försörjningsotrygghet som följd, samt höjda CO2-utsläpp för svensk elmix när de renaste kraftslaget avvecklas.

Man ska vara helt medveten om att den gryende energikrisen i Sverige helt och hållet kan skyllas på politikerna, som dels lägger ner fungerande kärnkraft i förtid, dels inte bygger ut infrastrukturen i takt med de hyllade befolkningsökningarna. Sverige är nu att jämställa med ett u-land, där företag, bostäder och infrastrukturprojekt stoppas på grund av frånvaro av elnätkapacitet.

Tillägg: Enligt uppgifter ska problemet ligga i att den franska lösningen från Alstom, som vann offerten är undermålig. Den skulle basera sig på ABB:s teknik, men Alstom lade sig billigare, och när ABB således förlorade upphandlingen fick inte Alstom heller tillgång till ABB:s komponenter. Så för att spara några kronor sitter man nu med en ledning för sju miljarder som inte fungerar. Därtill ska GE i Norrköping skurit ner på personal. Enligt en artikel i VTL (ingen länk förstås) från 2012 så skiljde det i slutändan 115 MSEK på ett totalpris om 2180 MSEK. Prisskillnaden gjorde att ledningen helt enkelt inte fungerar. När Alstom försökte kopiera ABB:s teknik åkte man 2015 på en stämnning på 206 MSEK. Oavsett så får inte Alstom det hela att fungera på egen hand och där verkar projektet stå och stampa.

Svenska Kraftnät bröt kontraktet med Alstom i förtid, och lade istället ordern till GE. GE köpte dock upp Alstom, och Svenska Kraftnät fick tillbaka samma icke fungerande teknik och kompetens via GE. Alstom stämde dessutom Svenska Kraftnät på 5 MEUR för det hela. Så man har både fått en stämning och samma leverantör. Svenska Kraftnät verkar inte riktigt veta vad de sysslar med, milt sagt.

65 kommentarer:

 1. Det framgår inte vad orsaken till att elledningen inte kan driftsättas är. Teknisk? Politisk? Annat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tekniska problem.

   Mer info här om Sydvästlänken, tydligen Svenska Kraftnäts största investering någonsin.

   Radera
  2. Det kan naturligtvis framstå som rimligt och logiskt att man från beställare och leverantör talar sanning i sin kommunikation avseende att det är inkörningsproblem och tekniska faktorer som medfört att uppstarten försenats så avsevärt, men jag tycker ändå vi, för att vara helt säkra, bör pröva en annan teori:

   Kan det möjligen vara invandrarnas fel?

   Radera
  3. Ben Dover,

   Du ska inte lyssna på vad du hört mellan lakan och täcke, Pastor Krister From har svaret: https://www.youtube.com/watch?v=T1lvMJ-l0_A

   Radera
  4. Kreml har en man i regeringen? Eller MP drömmer om ett elfritt samhälle?

   Radera
  5. Man skulle önska sig att en ledare i en av Sveriges största svenska dagstidningar faktiskt sätter sig in i vad som är problemet. Om teknisk kompetens saknas kanske man kan fråga en kompis?

   Radera
  6. Framväxten av kristna friskolor förklarar allt. Eftersom teorin om arternas uppkomst, evolutionsläran, måste motarbetas till varje pris så finns inget incitament att ge människor en gedigen naturvetenskaplig grund. Adjöss med chefer, förhandlare och inköpare med annan kompetens än att leva i lögner och villfarelser.

   Radera
  7. Framför allt är det, och har i ett historiskt perspektiv, varit den katolska kyrkan som är mest vetenskapsfientlig inom kristendomen. Och var ligger närmsta katolska land som är skyldigt till denna utveckling? Just, det, det är Belgien nu igen.

   Radera
  8. Ni har alla fel, det är Let's Dance som Är Orsaken.

   Radera
  9. RE: iblandekonomi

   Visst skulle man önska att en av Sveriges största dagstidningar skulle ha förmåga att sätta sig in i problemet. Men det är symtomatiskt för massmedia i Sverige med journalister som med få undantag är tekniska och naturvetenskapliga analfabeten. Det ger knappast de bäste förutsättningarna för en allsidig och saklig rapportering om exempelvis energiförsörjningsfrågorna eller klimatfrågan.

   Radera
  10. Äh, dags- och kvällstidningar har ingen sakkunskap, de lever på att få ut sensationer fort. De journalister som faktiskt har sakkunskap och klarar bra research går vidare till att skriva böcker, göra dokumentärer eller specialprogram på TV istället. Jag skulle tro att det ser likadant ut i våra grannländer.

   Radera
  11. Det ena utesluter nog inte det andra även om det kanske inte går att skriva böcker och jobba för en tidning exakt samtidigt.

   Radera
  12. När väl ledningen kommer i drift så är det stor risk att antalet walking dead ökar i den södra regionen, så njut av den tid som återstår!?

   Radera
  13. Trodde el bara fungerade, men nu vet jag bättre.

   Radera
  14. Är det alltså ledningen, som grävdes ner längs E4, som inte är driftsatt ännu??????????
   Gud i himmelen!!!!!

   Radera
 2. Det är enbart tekniska problem, dålig design förmodligen. Ev vill inte leverantören betala vad det kostar att lösa problemet med rätt hårdvara utan försöker lösa det med automation, dvs programmering vilket ger ett system som är instabilare gentemot ev variationer som inte går att möta, man kan ju inte tänka på allt.

  Kanske målet med projektet nu bara är att klara kvalificeringstesterna, men sedan är det Sveriges problem.

  Jmfr med själv körande bilar.

  Så vi kan nog inte räkna med att den ledningen kommer fungera så väl under resten av livstiden.

  Det går fullständigt åt helvete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marviken II. Hemmasnickrade lösningar som inte fungerar.

   Radera
 3. Upphandlingsfiasko. ABB är världsledande på likströmsöverföring men Svenska Kraftnät valde en oprövad fransk leverantör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har varit många turer i det där, men Alstom som nu ingår i GE har ju en gång i tiden ägt ABB, fast kanske inte högspänningsdelen då.

   Men du kan ju utveckla lite grann hur det kan vara så att leverantören General Electric kan vara "oprövad" om de grundades av T A Edison i slutet på 1800-talet och hållit med på el sedan dess, i princp?

   Radera
  2. Vad kul att detta tas upp. Bor inte många mil i från stationen och varit med å jobbat lite där. Dom jag har pratat med säger att det är omformaren till likstömen som bara funkar i nån halv sekund sen blir den för varm å går sönder. Dom har haft exakt samma problem sedan den startades första gången. Mycket riktigt att det är franska grejer å det åker fransk regade bilar där. Byggjobbarna sa redan under byggtiden att det kommer bli problem. :) Själv har jag inga bra erfarenheter av fransk teknik så detta bygger på mina fördomar mot fransk kvalitet. Anläggningen är enorm på flera hektar. Rätt maffig att besöka. Tydligen så har upphandlare missat att ersättning i rimlig form skall utgå om grejerna inte funkade.

   Radera
  3. Ska tilläggas senast jag pratade med folk som jobbat på stationen var förra sommaren. Då hade dom franska ingenjörern inte en aning om varför det gick sönder varje gång dom kopplade på ström. Tillverkaren hade aldrig heller innan tillverkat en sådan stor omriktare så det var mycket nytt för dom

   Radera
  4. Jaha förstår, fransmän som kanske utövar sin paradgrenar, dvs: "Uppfinna tekniska lösningar på problem som inte finns" eller "fungerar en teknisk beprövad lösning, ändra den".

   Radera
  5. Eller beror den franska dåliga kvalitén på fackförbundens landvinningar?

   Radera
 4. Det är också malign förhandlingsinkompetens från svensk sida, när Statkraft lyckades krypa ur avtalet blev likströmsprojektet meningslöst.

  För svensk del hade en växelströmsförbindelse varit driftsäkrare till en bråkdel av kostnaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Nu jobbar jag på ABB med just HVDC länkar (likströmslänkar) så finns en viss bias i min kommentar.

   Om vi bortser från Alstrom/GM kaoset och alla förseningskostnader som tillkommit då dom inte vet hur man bygger HVDC länkar så skulle en vanlig AC länk ändå varit en mycket billigare investering.

   Däremot så medför en VSC HVDC länk en hel del fördelar bland annat:
   1) Överföringsförlusterna är mycket längre.
   2) Det är möjligt att använda kabel, vilket ser finare ut då den inte syns och tar mycket mindre plats.
   3) Varje station fungerar som en nät-stabilisator då reaktiv effekt kan genereras/konsumeras efter behov. Detta gör det möjligt att utnyttja närliggande AC ledningar mycket bättre, och jag kan tänka mig att detta är extra stor fördel för skånska stationen som borde ha ett relativt svagt nät utan mycket generering.
   4) Att koppla in en HVDC länk bidrar inte till någon kortslutningseffekt där den kopplas in, vilket kan ha stora fördelar när det kommer till dimensionering. Det skulle kunna vara så att man inte kan koppla in en AC lina i en substation för att kortsluttningsströmmarna skulle bli för höga i den stationen, men en HVDC länk skulle inte vara några problem.

   Så, ovan fördelar kan mycket väl motivera en HVDC länk över en AC länk, speciellt i Skåne.

   Misstaget var att ge offerten till Alstrom som aldrig lyckats bygga en länk då deras bud var marginellt billigare

   Radera
  3. Likström blev irrelevant när Norge hoppade av, liktströmsdelen av Sydvästlänken var tänkt för norsk export till kontinenten (och import under torrår).

   Artikeln i SvD är vilseledande på flera punkter, tyvärr. Alla verkar ha en dold agenda nuförtiden, bloggaren också? Varför annars tugget om "den gryende energikrisen" när problemet handlar om effektbrist? Eon krånglar och blandar bort korten för att gynna avknoppningen Uniper. Verkar fungera som avsett, fårket ropar på lokal fossilproduktion.

   Radera
  4. Fråga till "anonym" ovan som jobbar på ABB: vad menar du med att "det är möjligt att använda kabel"? Kabel används väl altid, oavsett AC eller DC?
   /anonym 2

   Radera
  5. @ Unknown
   Långa kablar för högspänning är problematiskt (säg över 66 kV) och ännu värre om de är nedgrävda eller om de ligger i sjön, då den höga kapacitansen gör att man inte har någon spänning kvar på andra sidan.

   De ledningar som gräv ned nu finns nästan uteslutande i stamnätet, och det är inte helt problemfritt att gräva ned dessa då stroa reaktorer måste installeras för att kompensera för kablarnas kapacitans. Att gräva ned region- och stamnät är inte praktiskt möjligt.

   Ovan gäller enbart för växelspänning. Likspänningen ser varken någon kapacitans eller reaktans, enbart resistans, så dessa problem finns ej.

   @börje
   Jag håller med om att projektet blev sämre när Norge hoppade av, men likström delen skulle väl fortfarande enbart vara där den är nu? Norska delen var väl en extra AC kabel upp mot Norge?

   Jag är inte så insatt i Svenska nätet, men jag tror att de största problemen nu är överföringskapacitet och inte effektbrist? Ledningarna är helt enkelt fulla och en likströmsanläggning skulle hjälpa här, speciellt eftersom den kan kompensera så att existerande AC ledningar i närheten kan överföra mer aktiv effekt.

   Att vi har problem i just Skåne är inte konstigt då nästan all produktion är i norra delen av Sverige, med undantag från Ringhals. Medans majoriteten av konsumtionen är i mellersta och söndra delen av Sverige. Det är inte helt okomplicerat att förflytta energin så långa sträckor

   Radera
  6. De nedgrävda kablarna finns nästan uteslutande i lokalnätet skulle det så*

   Radera
  7. [email protected] tack för den höga kvaliteten på inlägget. Är det en benämningsskillnad i branschen på kabel och ledning? Säger man kabel om nedgrävd eltråd och ledning av luftburen eltråd?

   Radera
  8. @Gargamel
   Det är alltid kul att prata om det man har nördat ned sig i :)

   Man vill skilja på kablar och luftledningar, det senare benämns ofta lina. Det var fel av mig att kalla luftledning för ledning då även en kabel är en ledning.

   Jag arbetar mest på engelska och då är det "cable vs OHL" (Overhead Line), eller mer slappt "cable vs line".

   Radera
 5. Kanske det var så att ur feministisk synpunkt kändes det bättre med likström? Det är viktigt med känslor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nekrofilerna ska också ha sitt, därför kräver HBTQN-perspektivet att varannan utbyggnad sker med lik-ström.

   Radera
  2. Och för att tillgodose queerperspektivet kommer förresten elektriska apparater slumpvis förses med han- eller honkontakt, hälften av varje.

   Pedofilernas krav kan tyvärr inte tillgodoses av juridiska skäl, men man kommer att montera lite dvärgbrytare för att visa god vilja.

   Radera
  3. Bra idé med hankontakt i väggen :)

   Så kontrollerar vi befolkningstillväxten :)

   Radera
  4. Tur att det finns trans-formatorer och AC/DC ryktas ha en ny skiva på g.

   Radera
  5. Är du laddad inför den nya skivan? Det var alltså en ordvits, ohm det nu kan vara till någon ledning.

   Radera
  6. Det beror på om Dynamon från Dunston är med eller inte. Axl som sångare möter ett visst motstånd från mig.

   Radera
  7. Hur är det om man vill ha lika propp/kontakt hane/hane hona/hona eller kanske hane/hona/hona?

   Radera
  8. https://youtu.be/dyEP7_jgKFE

   Radera
  9. Min kontakt e din kontakt e de kontakt...

   Radera
 6. SD+M+KD+L borde väl ha majoritet? Läser att de blev nedröstade i Näringsutskottet, 8 röster mot 9. Suck...

  SvaraRadera
 7. In other news: Hadji Murads huvud, som avlägsnades från den avariske ryssdödarens huvud på 1850-talet och sedan dess förvarats i Georgien, Azerbaijan och slutligen i eremitaget i Sankt Petersburg, ska ha begravts i Dagestan, fast myndigheterna förnekar det. Hadji Murad odödliggjordes i en historia av Tolstoy, tillsammans med den mer välkände imam Shamil (från vilken Shamil Basayev tog sitt förnamn).

  https://eurasianet.org/to-bury-or-not-to-bury-russia-undecided-about-legendary-hadji-murads-skull

  https://jam-news.net/a-scandalous-burial-body-of-legendary-commander-assumed-stolen-from-azerbaijan-reburied-in-dagestan/

  Fast nu förnekar helt plötsligt ryska myndigheter att det skall vara kvarlevorna efter Hadji Murat.

  Nu väntar vi bara på att Dambijantsan, den upplyste Kalmuck-generalen som saknade navel eftersom han kom direkt från en annan dimension, ska erhålla samma behandling. Hans balsamerade huvud förvaras nämligen också på samma ställe efter att fegt ha skjutits med en Naganrevolver och sedan avhuggits av nån kommunistisk henchman i sitt opiumfinansierade fort i Gobiöknen. Och han hade ändå tapetserat sin yurt med ryggskinn från kinesiska ockupanter som mördats då de befriade Ulan Bataar och erhållit de allra högsta militära hedersbetygelserna från Mongoliets högsta religiösa auktoritet, den förment syfilissmittade åttonde Bogd Khan, Jebtsundamda Kutukhtu, tredje i rang efter Dalai Lama och Panchen Lama.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du att det utgår en likström från Ryska imperie...federationen?

   Radera
 8. Likströmsledningen till Hurva löser visst kapacitetsbristen i Malmö/Lund (om/när den blir klar), det är inte i det lokala nätet kapacitetsproblemen ligger (då hade det varit enklare att lösa).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så här säger EON själva tex: "Eon uppges skylla problemen på Svenska Kraftnät. Stamnätet klarar helt enkelt inte de behov som Malmöregionen väntas ha i framtiden."

   Radera
  2. Projektet i Hurva startade f.ö 2009, så man har hållit på ett tag...

   Radera
 9. Sverige riskerar inte energikris pga nedlagd kärnkraft. Däremot större variationer i elpris jämfört med idag, vilket beror på de förnybara energislagens naturliga variationer. Observera att basindustrin själv (SCA, Holmen, Boliden) investerar i förnybart då det är en trygg, förutsägbar och billig energikälla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lönesamt, inte billigt. Titta på tyskland 2-3 gånger högre elpris. Förnybart er lönsamt för alla som har hus och egendom. I tid av noll-ränta få alla garanterade ersättningar.
   En bekannt få en genomsnittligt svensk inkomst bara pga ärenderätter till 3 vindkraftanläggningar. Förnybart är det bästa investering och det betals av konsumenterna eftersom dom är tvungen.

   Radera
  2. Tja det är ju faktiskt ingen universell lag att staten eller semistatliga företag måste stå för elförsörjningen i ett land, det kan ju lika gärna lösas av privata företag. Så som stater sköts idag så tror jag det till och med skulle vara bättre. Problemet i Sverige är bara att staten ska ha så mycket kontroll och regleringar som bromsar en sådan utveckling.

   Radera
  3. Lönsamt även för de företag som investerar storskaligt i förnybart. Inte bara privatpersoner.

   Radera
  4. Jag tänker att man kan släppa på kärnkraften också. Hur skulle det vara att anlägga kärnkraft på internationellt vatten å dra ledning?

   Radera
  5. hehe, bra idee och när dom är slut bara sjunker, det kan putin fixa, rysk gas för tyskland och rysk el för svergie :P

   Radera
 10. Lite mer tekniskt för de som är intresserade
  https://www.nyteknik.se/bygg/fortsatta-problem-for-sydvastlanken-6874892

  En annan intressant artikel från kvartal
  https://kvartal.se/artiklar/100-procent-fornybart-ar-osmart/

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Offentlig upphandling månne?

  SvaraRadera
 13. Cornucopia?s tillägg är högst intressant. Kunde skapat stora rubriker i Di eller Svd. Bli nu inte för mallig med din avsky för annan elproduktion än just kärnkraft.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Franska företaget hette Alstom, ej Alstrom. Nu sålt kraftsegmnetet till General Electric. Alstom var känt för sin mutkultur och har tvingats betala miljarder till USA för ett stort antal mutafärer världen över. Även svenska Alstom Power var inblandat i mutaffärer till Litauen och en svensk underordnad tjänsteman blev utlämnad till och dömd i England för korruptionsverksamhet i sin anställning i Sverige. Svensk mutåklagare väckte däremot inget åtal. Engelsk förundersökning finns i Växjö Tingsrätt ärende B1774.

  SvaraRadera
 16. Kommer att tänka på Berlin Brandenburg-flygplatsen...

  SvaraRadera
 17. Alstom tog hem HVDClikriktarna genom extremt låga förluster som låg under vad som kan uppnås.SVKs tekniska chef ifrågasatte inte detta. Vi får se om SVK mäter förlusterna och kräver GE på förlustskillnaden.
  Vid anbudet hade Alstom ingen referens på den t3knik de offererade medan ABB och Siemens hade det.Igen ingen kommentar om detta.
  Hela anbudet finns väl dokumenterat av Bo Joffer då på Ludvika tidning

  SvaraRadera
 18. ”Risken för effektbrist i södra Sverige ökar inte nämnvärt på grund av förseningen.”

  I någon mening har de rätt. Kör med Karlshamnsverket och håll invånarna i Malmö vid liv via de kommunala utjämningssystemet så är det lungt.

  https://www.svk.se/natutveckling/transmissionsnatsprojekt/sydvastlanken/byggnation/sydvastlanken-elpriset-och-effektsituationen/

  SvaraRadera