Aktuellt

Klimatanpassning behövs nu - men vill det offentliga betala?

Eventuella effekter av en klimatförändringsdämpande politik låter vänta på sig decennier, om de alls fungerar när resten av världen ökade CO...

2019-06-12 07:23

Breda nedgångar för svenska kronan - glöm inte påslagsfria kort för semestern

Den svenska kronan SEK drabbades av breda nedgångar under gårdagen, vilket är en bra påminnelse om att se till att skaffa de där påslagsfria korten från utländska banker om du ska semestra utomlands och vill reducera kostnaderna med några procent.
Dagschart EURSEK.
Svenska kronan föll under gårdagen brett i samtliga valutapar jag normalt bevakar. Under natten och morgonen har fallet fortsatt.

EURSEK steg +0.36% igår och +0.30% än så länge idag
USDSEK steg +0.15% igår och +0.19% idag
NOKSEK steg +0.27% och hela +1.07% idag
GBPSEK steg +0.62% och +0.23% idag
DKKSEK steg +0.24% igår och hela +0.81% idag (trots att den ska vara knuten mot EUR, möjligen skit i min datafeed, eller inom tillåten variation)

Guldpriset har förstås också stärkts på fallande krona och är nu uppe på över 405:- SEK per gram.

Någon särskild berättelse kring den snabba och breda kronförsvagningen har jag inte sett än så länge. Att USD inte stärktes mer kan bero på berättelsen om att inflationen ska komma in något lägre i USA och därmed öka sannolikheten för en amerikansk sänkning av centralbankens styrränta.

Tydligt är att rekylen i kronan under maj månad nu är över, så får vi se hur stor rörelsen uppåt blir den här gången. Det skulle inte vara förvånande om det blir nya bottnar för kronan. Får vi se 11:00 EURSEK redan i sommar?

Kom ihåg att kronan generellt försvagas vid lågkonjunktur, och långsiktigt aldrig återhämtar sig långsiktigt. Se tidigare blogginlägg om detta. Lågkonjunkturen har bara startat.

Nedanstående sektion anmärker jag kan tolkas som reklam. Sluta läs här om du inte vill riskera beställa gratis betalkort för utländska valutor.
Revolut.
Svenska banker har rätt häftiga påslag när du använder svenska bankers betalkort för en utländsk valuta. Dock finns det numera sk fintech-lösningar som går runt denna kassako.

Eftersom semestertiderna rycker snabbt närmare vill jag påminna de läsare som inte drabbats av klimatskam som alibi för att de inte har råd med utlandssemester om att skaffa växelkurspåslagsfria betalkort inför semestern. Ni sparar några procent på växelkursen. Själv använder jag Revolut och N26, där Revoluts app och kort, och växlingsmöjligheter är överlägsna. N26 har bara euro, men är förstås relevant som sådant i euroländer och du slipper svenska bankers påslag på växelkursen vid kortköp i euro. Revolut kan växlas utan påslag till alla relevanta valutor, och har betydligt bättre och fler funktioner i sin app. Revolut ska precis även fått stöd för Apple Pay (och haft stöd för Google Pay sedan tidigare).

Tänker ni skaffa N26, uppge larsw6714 som kod, eller matina1929 för ursprungliga tipsaren. Vet inte om det fortfarande ger er gratis utskick av kortet dock. Detta kan ge mig (eller MartinA) 15 EUR i provision, för vilket jag i mitt fall betalar skatt. Några särskilda erbjudanden kring Revolut tror jag inte att jag har, tidigare har denna länk gett dig gratis frakt på första kortet. Tillägg: Jag har nu fått denna länk som i sju dagar ska ge dig ett gratis första kort hos Revolut.

Enda ersättningen jag fått från Revolut är att prova deras kort, vilket jag är fullt nöjd med och gärna använder även i Sverige tack vare alla helt överlägsna funktioner jämfört med svenska bankkort. Vid köp online från utlandet slipper man också påslagen med Revolut och kan spara rätt bra med pengar, relativt sett (att köpa något är aldrig en besparing).

Revolut och N26 erbjuder inte krediter, utan är rena betalkort, så du måste ha pengar på deras konton.

Med fallande krona är det rätt gott att i förväg ha fyllt på semesterkassan med rätt valutor och utan växlingspåslag. När du sätter in pengar på Revolut gratis via ditt vanliga betalkort (kreditkort kostar), kom ihåg att göra det i SEK, så du slipper din ordinarie banks växlingspåslag. Växla sedan inne i Revoluts app.

Tillägg: Liveuppdateringarna i Revoluts app uppger just nu 1:4343 för DKK, 1:0944 för NOK, 9:4519 för USD, 10:7093 för EUR och 12:0236 för GBP, men detta ändrar sig varje sekund. Växling sker utan spread till dessa korrekta valutamarknadskurser.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

50 kommentarer:

 1. Om kronans växelkurs påverkar din semestermöjlighet ser jag inte riktigt poängen med att åka på semester, för då kan man inte unna sig lite extra när man vill.

  Men självklart full respekt för de som inte har råd att åka från första början.

  Alla kan inte boka en Thailandsresa och en skidresa för en familj på fem om året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Särskilt inte när man inte kan belåna bostaden för finansieringen.

   Radera
  2. Särskilt inte om man inte äger sin bostad till att börja med.

   Radera
  3. Det finns alltid Bynk!

   Radera
  4. Vi har det ändå bäst i Europa. Vårt land är lågt belånat. :)

   Radera
  5. Det tycker noskarna oxå danmark Tyskland samma der, Svenskarna kommer långt ned på listan

   Radera
  6. Goofy, fast svensken är högt belånad.

   Radera
  7. @Multiple Miggs: Det har vi råd att vara. Realt kostar det att låna ut till Sverige. Utlandet har ett högt förtroende för oss. Det samma gäller för DK, NO och DE.

   Radera
  8. @Cornu, jag vet ingen som åker på semester som belåna bostaden.

   Faktum är att jag inte vet om någon som belåna bostaden för annat än för just bostadsändamål eller tillbehör Sedan kan jag tycka att utomhusspa är inte något man bör låna till...

   Solcellsanläggning en betalades kontant, men takomläggningen som utfördes gick på huslånet.

   Inte personligen då, jag vinterbadar på riktigt i havet.

   Radera
  9. Jag måste växla för att kunna köpa något när jag hälsar på hos släkten i hemlandet

   Radera
 2. Har följt valutorna under några månader och konstaterar att det går upp och det går ner. Ingen egentlig anledning till panik..

  Lever man inte på marginalen kan man ta att 100 euro blivit några tior dyrare sedan i våras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det valuta-kursrörelser inte visar är det "upplevda värde" som man får för pengen på semestern.

   Att en glass kostar 50 öre mer på grund av sämre valutakurs, förtar inte värdet av köpet.

   Vore tragiskt att åka till Euro-land och säga till barnen att "Nepp, ingen glass idag. Kursen är tragiskt usel! Se själv här i appen!"

   Radera
  2. Semestrade med föräldrarna i Schweiz 1975. Då var 1 CHF = 1.80 SEK, nu är 1 CHF = 9.54 SEK. Ingen egentlig anledning till panik.

   Radera
  3. Ett tips för den som lider av kurs-ångest, köp två flaskor högprocentig sprit på vägen hem. Du "sparar" massor av pengar som staten annars tagit hand om i skatt.

   Vem vet, det kanske finns annat i värdlandet som är billigare jämfört med hemma?

   Radera
  4. Thomas [email protected] angående grafen,gick ju bra tills Palme fick makten:)

   Radera
  5. Dock är inte priserna 10x högre i Schweiz och Sverige har haft en relativt ok real löneökning under lång tid. Att kronan dyker är givetvis mycket trist för alla med tillgångar i SEK, men tyvärr väntat så som politiken förs (minusränta osv)

   Radera
  6. [email protected] har du kollat priser på bostäder i Schweiz? en lägenhet i Bern 117m2 4,5rum 15,27 milj SEK. E rätt dyrt på landsbygden med. Men kanske inte 10x. Dyrare.

   Radera
 3. När ska Revolut få till kopplingen mot Amex?
  Att lansera Apple Pay är väl bra, men inget direkt mervärde.

  SvaraRadera
 4. Tack för en superb tråd Cornu! Mkt uppskattat.
  Kronan faller, rekordlåg ränta under överskådlig tid, börsen vänder rejält uppåt, boprisindikatorn upp och hushållens förmögenhet växer.
  Således inget ras den här gången heller. Kanske framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä börs och bostad är nästan alltid bättre förutom om man har otur att pricka rasen som sker väldigt sällan och paniksäljer. Cash was king until 1971.

   Radera
  2. Fel, förmögenheterna har växt kraftigt och överstiger skulderna. Distribution kan vara ojämn, men förmögenhet står i någorlunda relation till storlek på lån. Detta enligt SEB:s makropod (rekommenderas) och förstås offentlig statistik.

   Radera
 5. Bör väl även nämnas att Revolut redan har stöd för Google Pay.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför att vi är ungefär lika många som använder Android i Sverige. Och betydligt fler globalt.

   Radera
  2. Jag har iPhone och får därför ingen information om alternativa betalningsmöjligheter från Google.

   Radera
  3. Så klart. Ville bara upplysa ev intresserade.

   Radera
  4. Tack. Har lagt till det ovan.

   Radera
 6. Personligen tycker jag att Curve-kortet är en smidigare lösning.
  Detta då det kortet belastar underliggande kort direkt, behövs ingen laddning av pengar.

  Go back in time är även det en finurlig lösning.

  SvaraRadera
 7. Vad menas med växelkurspåslag? Är det ett fast procentbelopp eller är det en dålig kurs man får när dollarna eller bahten man tagit ut utomlands ska översättas till kronor och belasta ditt konto? Jag har hört sägas att det utöver den dåliga kursen även tas ut typ 2% för växlingstjänsten av den svenska banken. En avgift ingen talar om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det sistnämnda. 2-3% är ganska vanligt. Själv använder jag Santanders kort i utlandet men även vid resebokningar p.g.a. bra försäkringsskydd.

   Radera
 8. P.F.C. är ett enkelt kort utan några som helst avgifter, dock max 3000 SEK avgiftsfria ATM uttag/månad, i övrigt inga begränsningar..Har även Curve kortet, för många köp i utlandet.tänk dock på 1.5 % avgiften på helger i udda valutor..

  SvaraRadera
 9. Men gårdspriserna lär fortsätta till nya höjder när kronan försvagas bla pga utländska köpare. Här i Jönköping får du betala 18milj för orenoverat hus med mark på 118ha eller 24 milj för 180ha (utgångspriser) rabatt längre på större gårdar.

  SvaraRadera
 10. Vore intressant med ett inlägg om Maggans utspel att det behövs 90 nya miljarder fram till 2026 enbart inom vården. Samt att halva årskullarna av arbetskraften behöver anställas. Lägg detta på toppen av kommunernas och regionernas redan stora underskott så förstår man att reformer och försvarsatsningar är omöjliga. Börjar vi nå vägs ände i skattefinansieringsmodellen?
  Kanske valutahandel redan gjort denna analys och överger kronan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det och riksbankens korståg för inflationen, iaf enligt förståsigpåare i finansbranschen

   Radera
  2. Jag tror transfereringarna i statsbudgeten och de kommunala underskotten håller på och knäcker Sverige. Det är något som skaver här. Får man nämna elefanten i rummet?

   Radera
 11. Jag fyller alltid två resväskor med fridlysta djur när jag reser utomlands. Ormar är mest lättsålda. Kan ofta finansiera resan med lite import.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bättre med droger. Högre risk, bättre avans.

   Radera
  2. Kan rekommendera ett legalt alternativ, renrasiga småhundar från zoo-affärer i Spanien. Veterinärbesiktning och pass är billigt. Tar sedan med jyckarna som handbagage på flyget. Därefter en annons med bilder på blocket så är betydande delar av semestern betald.

   Radera
  3. Tog med ett par små varaner från Indonesien, blev klirr i kassan. Men tack för tipset.

   Radera
  4. Kan man verkligen tjäna pengar på att smuggla blodförtunnande?

   Radera
 12. För er som tänker besöka Madrid för att t ex fira Museo del Prados 200-årsjubileum i sommar kan följande länk vara bra https://www.milanuncios.com/bichon-habanero/bellos-bichon-havanero-299935321.htm

  SvaraRadera
 13. Någon med seriöst tips på vad man bör göra om man har en relativt stor summa på sparkontot på ett konto i svensk bank? Noll kronor i skulder så jag kan inte amortera på något.

  Åka till Schweiz och öppna konto i franc? Stabilare än euro får jag för mig!? Eller kan man göra det från Sverige på nåt smidigt sätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är krångligt att öppna bankkonto utomlands, och ibland tom omöjligt. Det har skrivits om detta på bloggen. Själv har jag köpt räntepapper i eur och usd vilket fallit väl ut senaste året. Guld har visat sig vara en bra hedge också.

   Radera
  2. Nu kan det gå åt andra hållet med USD ifall FED sänker 4 gånger som marknaden tror samtidigt som RB inte har så mycket spelutrymme. På samma sätt som RB inte hängde med FED i räntehöjningarna kommer man antagligen inte hänga med i räntesänkningarna heller.

   Radera
 14. För buffert öppna sparkonto hos Santander Consumer Bank och Instabank. Norsk insättningsgaranti gäller.
  https://www.santanderconsumer.se/spara/
  https://instabank.se/sparkonto

  Skaffa ett Mastercard från P.F.C.
  https://getpfc.app.link/sQ9eUfyQsXAÄ

  Öppna konto hos N26.
  www.n26.com

  Låna ut pengar till solenergiprojekt i länder närmare ekvatorn.
  www.trine.com
  https://trine.com/just-invested/60418
  Lånar du ut minst 1000 euro till ett och samma projekt blir det ofta 7% i ränta eller mer. Slutkunderna får lägre utgifter än tidigare, då de använde kerosene för lyse eller diesel-kraftverk för el. En del projekt har förmodligen en viss politisk risk.

  Insättningar till PFC görs med Swish.
  Använd mastercard från PFC för att låna ut pengar till solenergi via Trine. Inget valutapåslag, utan mastercards kurs gäller. Ofta bättre kurs än Revolut.

  N26 anger du som kontot du vill göra uttag till från Trine.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Norrmännen har numera begränsat beloppet från 2 miljoner NOK till 100.000 EUR för svenskar. Den fulla norska garantin gäller alltså inte, dock är det en norsk garanti :-)

   Radera
  2. Santander fick underkänt i FEDs bankstresstest.

   Radera
 15. Vad är det som gäller skattemässigt på Revolut m.fl? Kan man växla fram och tillbaka mellan valutor utan att bli skatteskyldig? Jag gissar att det inte går...

  SvaraRadera