Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-06-28 13:13

Bästa börsvåren på 20 år

TT rapporterar att vårens uppgång (i svenska kronor) på Stockholmsbörsen är den bästa sedan 1998. Fast i internationell köpkraft blir det förstås lite annorlunda.
Årschart OMXS30.
Börsen har alltså stigit på den fallande kronan, trots alla signaler om inbromsning i konjunkturen både i Sverige och internationellt.

Så var det med den saken. Det hela torde innebära en desto större och brutalare nedsida när väl verkligheten knackar på.

Kom ihåg att ni inte tagit en vinst förrän ni faktiskt omsatt den till något utanför marknaderna, om ni nu inte anser att siffror på en skärm är ett självändamål.

Detta inlägg är det första som körs med den nya vitlistefunktionen för kommentarer. Din kommentar kan alltså raderas inom i snitt en minut om du inte tidigare vitlistats. Skriv oavsett kvalitativa kommentarer för att öka möjligheten till vitlistning.

11 kommentarer:

 1. Kronan har försvagats med i skrivande stund hela 3% sen årsskiftet mot både dollar och euro. Så det blir en fin avkastning i svenska börsplaceringar alldeles oavsett hur man räknar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Heja Sverige och Venezuela. Våra folk har mycket gemensamt. Bägge njuter av valutaförsvagningar men skillnaden är att Venezuela överpresterar det lågpresterande gamla tröga maskineriet Svea Rostriket genom att avkasta YTD 935%.

   Radera
 2. Från det godtyckliga datumet 1e januari. Varför bry sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och för att de som har fel sagt att det ska sluta på minus i år.

   (det är ju ändå så varmt och skönt ute så jag tror inte att jag kommer att frysa om den fastän hakan sticker ut ganska mycket)

   Radera
 3. OMXSPI i skrivandes stund via DI: +16,8%

  Dollarpris: 1 jan, c:a 9,10; idag: c:a 9,28 (-1,9%)
  Guldpris: 1 jan, c:a $1283; idag: c:a $1413. (-8%)

  Så kronan denominerad i guldpris, sammantaget -9,9%.
  Och därmed OMXSPI i guld: +5,3%

  Inte så illa.

  SvaraRadera
 4. Handelsavtal mellan USA och Kina och sen räntesänkning av FED så är man på mindre ogrön kvist till hösten.

  SvaraRadera
 5. "en desto större och brutalare nedsida"

  Nej du, den kan som mest bli 100 procent. Absolut ingenting mera. Aldrig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan den visst om man ställer ut warranter. Finns ingen gräns för hur mycket du kan förlora på cfd.

   Radera
 6. Min strategi med försiktighet mot börsen med Likvider, månadsparande, ränta/hedgefonder, trading har hittills i år gett 11% avkastning.

  SvaraRadera
 7. Är inte riktigt med på varför en svag krona skulle göra nedgången ännu mer brutal när den väl kommer? Går det inte lika gärna att resonera tvärt om, att en svagare krona minskar fallhöjden om nu inte kronas värde också justeras kraftigt vid en börskorrektion?

  SvaraRadera