Aktuellt

Medianlönerna ökade med 2.2% till 32 400:- SEK i månaden år 2020

Medianlönerna steg med 2.2% under 2020 och Mediansvensson hade därmed en månadslön på 32 400:- SEK. En sjuksköterska hade 36 400:-, en polis...

2019-05-17 08:48

Valueguard: Bostadspriser upp i hela landet utom Malmö - säsongsmässigt ner i Stockholm

Bostadspriserna steg i hela landet utom för lägenheter i Malmö rapporterar Valueguard. För lägenheter föll dock priserna säsongsmässigt i Stockholm.
Lägenhetsprisindex Valueguard 200501 - 201904 

Valueguard rapporterade alltså om stigande bostadspriser i samtliga index i hela landet utom i Malmö, där priserna föll 0.2%.

Priserna var dock ner säsongsmässigt i Stockholm och har nu fallit 0.08% på ett år, dvs lägenheterna har lägre pris nu än för ett år sedan. Den som har en lägenhet för fem miljoner har således fått betala 4000:- SEK extra för att bo senaste året, fast sådana resonemang kanske bara gäller när priserna stiger och man får betalt för att bo.
Säsongsmässig förändring 12 månader Valueguard prisindex Stockholm lägenheter 2006 - 2019.
Snittutvecklingen sedan 2006 har i april varit 7.42% på ett år respektive 0.78% på en månad. I Stockholm gick lägenheterna på en månad i år upp 0.39%, eller ganska exakt hälften av normalt för säsongen.
Säsongsmässig förändring 12 månader Valueguard prisindex Stockholm lägenheter 2006 - 2019.
Ovansteånde graf över säsongsutvecklingen blir förstås hopplöst kluttrad på grund av just säsongsutvecklingen, så nedan hittar ni den rensad och bara med 2014 - 2019. Medlet avser fortfarande 2006 - 2019
Säsongsmässig förändring 12 månader Valueguard prisindex Stockholm lägenheter 2006 - 2019.
Som man ser på den säsonsmässiga utvecklingen förväntas priserna vara i stort sett oförändrade i maj och sedan falla i juni. Därefter kommer en uppgång under sommaren juli - augusti när föräldrar köper lägenheter åt sina telningar på antagningsbeskeden för studier. Därefter blir priserna återigen oförändrade i september och faller sedan resten av året.

Finns intresse att titta på säsongsmässiga utvecklingen på t ex Göteborg och Malmö, eller hela landet, så är det lätt fixat i ytterligare inlägg.

Villapriserna steg betydligt mer än lägenhetspriserna i landet och drog upp generella prisindex till +0.8% mot +0.4% för lägenheter, undantaget Stockholm, där priserna på villor gick sämre än för lägenheter och bara steg +0.2%. Mest steg villorna i Malmö med +2.0%.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

29 kommentarer:

 1. "Mest steg villorna i Malmö med +2.0%"...I told you! :D

  SvaraRadera
 2. För vissa kanske det kommer som en överraskning att inte ens priserna på bostadsrätter i Stockholm går ner.

  En person som köpte för ett år sedan har generellt uttryckt i praktiken inte förlorat några pengar då förändringen 0,08% är så liten att den knappast kan anses visa på varken uppgång eller nedgång. Enskilda värdet på enskilda objekt har förstås gått både upp och ner under perioden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, bara en sjukt dålig investering med enorm hävstång/risk då. Lite smaskiga transaktionskostnader tillkommer förstås. Men det är väl ingen som ser sitt boende som en investering på det viset (hmm).

   Radera
  2. Ja, det där med inflation, räntor och slitage är ju ingen förlust...

   Radera
  3. Jag kan hålla med om att man behöver se över hela kostnadsbilden för sitt boende, och som jag skriver så skiljer sig den konkreta situationen mellan objekt.

   Om man utgår från att man behöver någonstans att bo (vilket men gör), så är det lämpligt att jämföra med alternativkostnaden för andra boenden.

   När det gäller risken bör man också beakta risken att bostadsmarknaden åter går in i en fas med snabba ökningar av priser, understödda av de negativa realräntor vi har idag..

   Radera
  4. Och den som vill sälja och istället köpa bostad utomlands lär nog märka att 20 % av bostadens värde försvunnit de senaste åren. Och värdeminskningen fortsätter. T.o.m våra prognosmakare som tidigare hävdat kronförstärkning börjar förstå att processen fortsätter.

   Radera
  5. Det stämmer Bengt, och är en av många faktorer som gör att de är mindre attraktivt att sälja sin svenska bostad, vilket ger stöd till priserna i Sverige.

   Radera
  6. Ja, fast då handlar det om ideologi. Även i forna DDR så ville man ha olika faktorer som gjorde det mindre attraktivt lämna landet.

   Radera
  7. @Bengt: Du menar som de sänker skatter för att förhindra att människor lämnar landet. Finns tydligen bra exempel närmare än DDR både geografiskt och kronologiskt.

   Radera
 3. De där telningarna som får lägenheter av sina föräldrar lär minska ganska drastiskt de närmaste åren.
  https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna-i-sverige/sveriges-befolkningspyramid/

  SvaraRadera
 4. Konsekvenserna av de gångna årens vansinniga politik böjar visa sig även i mellanstora kommuner, lagom till valet:

  Sydsvenskans rubrik och ingress, tyvärr låst artikel:

  LUND17 maj 2019 08:00
  Så tänker Lundapolitikerna spara en kvarts miljard
  Ett ekonomiskt stålbad och en stenhård utmaning för politikerna i Lunds nämnder. Det blir konsekvensen av den styrande Lundakvintettens föreslagna sparpaket på minst en kvarts miljard kronor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spårvägen till en leråker lär gå med 50-100MSEK underskott årligen.

   Radera
  2. När man läser i Sydsvenskan verkar dessa "besparingar" handla om samordningsvinster och effektiviseringar. Något som är positivt.

   Som exempel nämns att man inte får full ersättning för alla nya barn som tillkommer. Fullt rimligt om barnen kan hanteras inom ramen för redan existerande klasser och skolor. Full ersättning behövs om nya skolor ska byggas. Går troligtvis på annan budget.

   Radera
  3. Sluta ha så jävla mkt skatteslukande studenter då /Malmöit

   Radera
 5. Ja men CO2 bra spårvagnar är väl 100 ggr viktigare än lärare toll våra barn och anständig vård av våra gamla och sjuka?! Hur kommer historieskrivningen av denna epok se ut? Vad kommer barnen läsa i framtidens läroböcker, om de får några ( hörde nyligen om barn på min gamla högstadieskola som inte får läroböcker i vissa ämnen pga ekonomin) ? Historien skrivs som bekant av segraren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppsan, får de läroböcker i vissa ämnen. De flesta skolor har väl annars gått vidare och använder datorer istället.

   Ditt inlägg är misstänkt likt något som man skulle skriva om man inte har så bra koll på vad som händer i Sverige men ändå försöker sprida propaganda om att Sverige är ett dåligt land. Vem skulle vilja det?

   Radera
 6. Imponerande hur pöspunkiga priserna har varit i Stockholm de senaste åren.

  Det troliga är en uppgång och sedan en krasch när alla upptäcker att det är bättre att vänta och köpa det billigare.

  Kan det varit så planekonomerna för en gångs skulle lyckades tajma regleringar som amorteringskrav och skuldkvotstak perfekt. Inte för mycket så marknaden imploderar, men tillröäckligt mycket så bubbleriet tog slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, givet att det finns någon annan stans att bo under tiden. Till exempel Alingsås.

   Radera
 7. Att det rör sig om ett pyramidspel torde vara uppenbart för alla vid det här laget. Om prisutvecklingen hade varit naturligt skulle den givetvis fortsatt även utan nya spelare i botten (läs: nya krediter).

  Intressant artikel: https://www.svd.se/varningen-pengarna-som-behovs-finns-ej-pa-banken

  Från ingressen: "Insikten om att vi inte har kapital till bostadspriserna i Stockholm har ännu inte slagit ner. De pengar som behövs för bostäderna finns inte på banken"

  Pengarna finns inte eftersom krediterna inte finns eftersom låneförmågan inte finns. Kan det fortsätta vackla? Vi får se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, efter årtionden av bostadsrace så har folk pengar att tillgå. Pengar till kontantinsatser går att skaka fram. Stora delar av medelklassen är privatförmögna idag.

   Radera
  2. Så varför har uppgången stannat av? Priserna kan inte fortsätta uppåt om det är samma förmögna individer som byter samma bostäder med varandra.

   Racet har kunnat fortgå för att det hela tiden har strömmat in nytt kapital i botten och som givetvis i alla pyramidspel strömmat uppåt till de som kom in tidigt. Nu är kreditkranen stängd. Det är ett helt nytt scenario. Var det slutar vet ingen.

   Radera
 8. Det har ju inte hänt något dramatiskt så nu blir det nog lite upp lite ner i kräftgång innan räntorna höjs, arbetslöshet ökar eller ränteavdragen tas bort/minskar. Tyvärr kommer nog dessa tre snart om Sverige går in i en lågkonjunktur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kan det blir lågkonjunktur om Kronor faller?

   Radera
  2. @Andromeda: Vad anser du skulle leda till en räntehöjning? Själv tänker jag att stora löneökningar eller stärkt konjunktur skulle kunna orsaka det.

   Stora löneökningar ser jag som osannolikt under överskådlig tid, och om så skulle vara fallet motverkar de i sig minskade bostadspriser.

   I en stärkt konjunktur kommer huspriser också hållas uppe även om räntorna nog har större effekt. Detta dröjer nog några år dock, så då minskar priserna troligtvis från högre nivåer än vi har idag.

   Radera
 9. Unknown, på rak arm vet jag inte varför du ursprungligen blockats. Kanske beror på att du sprider Kreml-narrativ. Iaf block är block, enskilt inlägg leder till block, övriga inlägg kan inte råda bot på detta. Du är välkommen att maila mig om du vill diskutera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handlar inte om världsbild. Jag har insyn och vet svart på vitt att Kreml genomför påverkanskampanjer mot Sverige. De som går i dessas ledband, medvetet, aktivt eller omedvetet som nyttiga idioter ska förstås inte beredas plats här. Det är rätt tydligt att du håller med om att du går i Kremls ledband, så därmed var saken avgjord. Det finns andra forum du kan sprida Kremls narrativ på.

   Radera
  2. För övrigt, tycker du att det är viktigare att få sprida diktaturers budskap än att ägna dig åt så kallade seriösa kommentarer i andra ämnen så är förstås blocken helt korrekt, plus att jag inte förstår vad du alls gör här.

   Radera
 10. Känns som att kronförsvagningen ger ved på bostadsbrasan i sthlm just nu, iaf för hus.

  Men hur länge till kan det pågå? När kommer den rekordsvaga kronan att slå hårt mot import, handel, konsumtion och allt det innebär? När ökar KPI? Gula västar är redan här, men någon inflation ser man icke...

  Ett enormt experiment det Ingves håller på med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle kronförsvagningen leda till högre bostadspriser (I någon större utsträckning)?

   Radera