Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-05-20 12:39

Uppgifter: Google drar in Android-licensen för Huawei - Intel, Qualcomm och Broadcomm stoppar chipförsäljning

Mediauppgifter gör gällande att Google drar in den kinesiska diktaturens stora mobiltelefonibolag Huaweis licens på smartphoneoperativsystemet Android. Chiptillverkarna Intel, Qualcomm och Broadcom ska också stoppa sina leveranser till bolaget, med anledning av att USA:s president Donald Trump svartlistat flera företag för spioneri. Det kan också ses som en del i handelskriget USA-Kina och oron kring detta sägs orsaka dagens börsnedgång.
Dagschart OMXSPI.
Berättelsen kring dagens börsnedgång är alltså mediauppgifterna om en hård smäll för Huawei, då Google rycker sin kommersiella licens för Android från bolaget. Huawei kan fortfarande använda Open Source-versionen av mobiltelefonioperativsystemet, men tjänster som mjukvaru- och innehållsaffären Google Play, filmsnuttjänsten Youtube, kartjänsten Google Maps och integrering med andra Google-tjänster som GMail uteblir, även om man bör kunna använda det senare via öppna protokoll som IMAP och kartor via webläsaren.

Detta bör även betyda att det inte blir några mjukvaruuppdateringar av Huawei-telefoner och eventuellt att inte heller tidigare Huawei-köpare kan ladda ner appar via Google Play framöver. Lite dålig stämning i så fall.

Chiptillverkare som Intel, Qualcomm och Broadcom ska också dra in sina leveranser och europeiska bolag bedöms följa efter. Huawei uppges ha tre månaders lager av chip.

Det hela grundar sig i Donald Trumps svartlistning av bolaget för spioneri, men marknaden sägs ta detta som en del i handelskriget mellan demokratin USA och diktaturen fastlands-Kina. Det gör att ett nytt handelsavtal uppfattas som mycket avlägset. Kina förväntas också vidta motåtgärder mot amerikanska företag.

Huawei är inte börsnoterat, utan uppges vara arbetarägt, dvs av de anställda. T ex VD:n, en tidigare officier i diktaturens armé, men mestadels genom att anställda har aktier via ett holdingbolag tills de lämnar bolaget och tvingas lämna ifrån sig aktierna.

Någon större reaktion på de kinesiska börserna märks inte. Shanghais SHCOMP är ner 0.41% och Hang Seng i Hong Kong är ner 0.57%, så reaktionerna i Europa är än så länge större. DAX går -1.31%, Euronext 100 -1.078% och FTSE 100 -0.73%. Svenska OMXSPI är ner 0.95%.

Som vanligt behöver börsutvecklingen, eller åtminstone börsjournalistisken, berätta berättelser om varför börsen rör sig som den gör. Det behöver inte ha med verkligheten att göra, så länge läsarna läser.

38 kommentarer:

 1. Utländskt bolag med helt outredda ägarförhållanden som gärna positionerar sig strategiskt för diverse kontrakt, vem anade att det kunde vara nåt skumt med dem? 2010-talets Matreco.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.svd.se/nar-sovjet-annonserade-i-svd

   Radera
 2. Arbetarägt är trevligt för de som arbetar i företaget då de får vinstutbetalningarna från sitt eget arbete, istället för att en extern ägare tar hand om dessa utbetalningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget fel på arbetarägt, bara arbetarna är villiga att pytsa in pengar eller sänka lönerna den dagen bolaget går med förlust.

   Radera
  2. Finns fler sätt att hantera förlust än nyemission och lönesänkningar.

   Radera
  3. Arbetarägt brukar inte fungera något vidare inom industrin då det inte går att få in kapital från ägarna och de är dessutom helt ointresserade av att rationalisera verksamheten.

   Det kan funka för konsultföretag och liknande.

   Radera
  4. Kanske därför vi inte ser så många löntagarägda företag. De få jag känner till är typ konsultföretag eller förstås enmansbolag. Är det någon som känner till något annat?

   Kan vara värt att ha på lut som argument när syndikalister yttrar sig...

   Radera
  5. Huawei är arbetarägt enligt blogginlägget.

   Radera
  6. Kina är en demokrati enligt dem själva...

   Radera
  7. Fantastiskt nog är det inte länder själva som definierar vad demokrati är. Nordkorea kallar sig också demokratiskt.

   Däremot fascinerande hur många diktaturer finner det viktigt att låtsas vara demokratier. De tycker tydligen att demokrati är en eftersträvansvärd etikett. Undantag finns, t ex Saudi-Arabien som helt skiter i att låtsas vara en demokrati.

   Radera
  8. Deutsche *Demokratische* Republik
   *Democratic* People's Republic of Korea
   République *Démocratique* du Congo
   *Demokratiska* folkrepubliken Laos

   Behöver man sätta ut att man är demokratisk i sitt namn så är det antagligen något ruttet där.

   Radera
  9. Som Socialdemokraterna, Svärjedemokraterna & Kristdemokraterna menar du?

   Ungefär som att köpa en produkt som det står original på kartongen...

   Radera
  10. Hederligt av Saudi Arabien tycker jag allt, om än med förbehåll.

   Radera
  11. Finns fler sätt att hantera förlust än nyemission och lönesänkningar.

   Om du tänker lån, så är vi ju tillbaka till kapitalister som ska ha en procentandel

   Något annat du tänker på?

   Radera
 3. Det visar att politik går alltid först oavsett hur vackert man sjunger. Dialog med USA fungerar så länge man beter sig som slav dvs. man accepterar allt de vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. USA: "Lägg inte in olaglig hårdvara och mjukvara i era produkter".
   Huawei: Vi accepterar inte det.
   Jonas: USA ÄR DIKTATUR!!

   Radera
  2. SniffmeisteR: Gör inte som USA gör, menar du?

   Radera
  3. Antar att du lider hårt under det amerikanska slaveriet Jonas?

   Radera
  4. Antar att de flesta gör det.

   Radera
 4. Kanske kan lägga Huawei spion-historien på högen sluga marknadskampanjer tillsammans med Chinese Restaurant Syndrome och Toyotas dåliga kvalitet.

  SvaraRadera
 5. Antingen får väl Huawei och ZTE gå över till Yunos och de kinesiska app utvecklarna får stödja denna plattform, eller så får telefonerna levereras utan de stoppade mjukvarorna och så får användarna ladda ner apk:erna själva.

  De telefoner jag köpt i Kina har jag själv fått installera alla Google tjänster på, så svårt är det inte.

  Kretsarna är ju jobbigt men dom får väl köpa Exynos från Samsung eller som på senare modeller använda sin egen Kirin som duger utmärkt.

  Mobiler är som datorer, det finns ingen anledning att stoppa in mer prestanda utan det är sänkning av effektförbrukning som gäller och bättre kameror.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något tungt att sälja mobiler i väst, som saknar licenser för trådlös kommunikation.

   Och som saknar modem och radiochip baserade på patenterade standarder.

   Radera
  2. Om USA nekar tillträde till en patenterad standard blir det ju fullt handelskrig och det tror jag USA vill undvika. Då får de flytta all tillverkning av iPhone plus att Kina då får gå på en helt egen standard för 5G och tillverkning i Kina blir ömöjlig, likaså försäljning i Kina eftersom de inte har licens för dem amerikanska standarden.

   Världen delas upp och Kina lär skänka bort sin teknik till hela tredje världen som då inte kan använda amerikansk teknik och Kina blir dominant. Jag tror man aktar sig för en sådan utveckling.

   Radera
 6. Äntligen, vi måste stoppa den gula faran.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ditt urinläckage? Nu handlade det om mobiltelefoner här ser du.

   Radera
  2. Jämför du kineser med urin?

   Radera
 7. köp på Ericsson då, så länge det här varar.

  SvaraRadera
 8. Vad händer om Kina svarar med samma mynt? Tänk om Kina skulle sluta leverera till USA? Det är ju inte få produkter som är Madde i chins dessa där. Skulle inte förvåna mig om nämnda chip tillverkas i Kina...

  SvaraRadera
 9. ..Hursom handelskonflikten är mumma för Vietnam, Malaysia, Indonesien, Indien, Taiwan, Filippinerna osv.

  Apple har tex sedan tidigare ökat produktion utanför Kina. Med fallande iPhoneförsäljning så kan det bli än lättare :)

  SvaraRadera
 10. Bra att sätta hårt mot kina. Ju förr desto bättre. Vi får hoppas att även Sverige vaknar ur den strategiska blackouten och inte lägger mer kritisk verksamhet i diktaturens händer framöver. Exempelvis Stockholms tunnelbana och pendeltåg, hamnar, ny järnväg...

  SvaraRadera
 11. Tar risken att bli anklagad för "whataboutism", men en annan stor aktör på nätverksmarknaden - Cisco - har drabbats av en hel del buggar på senare tid. Lite bakdörrar och problem med firmware som kan patchas.
  Dags för EU att agera kanske och se till att Cisco inte används runt om i europeiska ISP:er?

  Källa: CVE-2019-1649, CVE-2019-1756, CVE-2019-1804 (exv)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fegis, du hade ju kunnat påpeka att den säkerhetspolitiska grunden för att stänga ute Huawei som systemleverantör i kommande 5G nät är kinesisk lagstiftning som tvingar kinesiska företag att agera i den kinesiska statens intresse, därtill de oklara ägarförhållandena för att därefter lyfta fram det verkar som att Google nu agerar i USA's säkerhetspolitiska intresse och därför inte kan bedömas vara en pålitlig teknikleverantör till ett företag i fel block så att säga. Ska man vara lite konspiratorisk också, ja, låt och vara konspiratoriska, kanske problemet i det här fallet med terminalerna inte var bakdörrarna som Huawei la in utan de man tog bort.

   Radera
 12. Minns när Trump startade det så kallade handelskriget hur de frihandelsvänliga inte kunde lägga sig nog platt för diktaturens Kina och utmåla Trumps handlande som ett hot mot den fria världen och helt fel i alla stycken.

  Märker en klar scenförändring sen dess.

  SvaraRadera
 13. Trist att det blir så här mtp att Kina har lyft hela världsekonomin men tydligen inte många pålästa här? USA är helt klart på fallrepet och nu är det skarpt läge! det roligaste i detta är de Amerikanska statsobligationerna som Kineserna har en gäng av. Jag njuter av spänning vad som kommer ske snart fortsättning följer...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja USA är på väg ner. Det demokratiska partiet har spårat ur helt. En massa galna kvinnor som håller på. Var ska det sluta? Kina är enorma kopiatörer av västerländsk teknik på samma sätt som Japan en gång. I Asien är det aldrig fel att kopiera varken litteratur, konst eller ingenjörskonst. Och så tänker man på sig själv. Naiva svenskar har blivit blåsta i KIna många gånger om när tekniken kopierats.

   Radera
 14. Usa är på fallrepet, men det är precis vad Trump försöker ändra på de sättet han tro är bäst, om de är rätt väg eller inte det återstå att se.

  Tidigare presidenter har knappt gjort något (mer än att starta krig), ungefär lika lite som sjuklövern gjort för att behålla Sverige som en av toppnationerna inom välfärd m.m

  SvaraRadera