Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-05-10 08:09

Tre röda dagar på raken - black friday på gång?

I USA har börserna nu fallit tre dagar på raken, och USA höjer nu tullarna mot Kina, som meddelat att man kan komma att vidta motåtgärder. Vi får se om marknaden lugnat ner sig, eller om vi får en black friday när aktörer vill ur börsen över helgen.
Dagschart Russel 3000. 


Risken för handelskrig har stått på listan över hoten mot den globala ekonomin hos de flesta internationella analytiker. För stunden ser det ut som att handelskriget USA-Kina eskalerar, då USA nu inför högre tullar mot Kina, som i sin tur hotar med motåtgärder.
Dagschart OMXSPI.
I USA har börserna nu fallit tre dagar på raken, och det återstår att se om vi får se återköp inför helgen, eller en black friday när aktörer försöker komma ur marknaden för att inte ligga exponerade över helgen. Tror man på fortsatt negativa besked vill man inte ta samma risk när börserna är stängda i två dagar, och det alltså inte går att gå ur på ytterligare negativa nyheter.

Å andra sidan kan det bli återköp av negativa positioner inför helgen av motsvarande anledning - man vågar inte ligga negativt på eventuella positiva nyheter under helgen när börsen är stängd.

I slutändan går det alltså antingen upp, ner eller så är det oförändrat på börserna. Vad vi kan vara säkra på är att OMXSPI gått ner dryga 4% från toppen innan börsen öppnade idag. Eller ja, jag överslagsräknade och avrundade vilt, den kanske gått ner 3% eller 5%.

26 kommentarer:

 1. Så är det, börsen går upp och ner och handelskriget står högst på agendan. Höga värderingar men så har vi det här med den globala räntenivån också som stöttar...

  SvaraRadera
 2. Om man får önska ett framtida inlägg, skulle det vara intressant att få veta hur det står till med den svenska stål- och skogsindustrin. Vad jag kan se har exempelvis inte järn- och stålproduktionen återhämtat sig efter finanskrisen.

  SvaraRadera
 3. Den låga räntan kommer hålla börsen uppe i vilket fall som helst.
  Omxs30 upp ca +13 %.
  Bostadspriser i Stor-Malmö: Bostadsrätter upp 6 % och villor 5.5 % på 12 mån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker till och med det är helt OK priser i Stor-Malmö just nu om man har möjlighet att få lån.

   SIXPRX slog all time high den 29:e april och har gått upp hyggligt de senaste tio åren. Får väl se om det blir en dipp nu då, idag pekar det uppåt enl förhandsgissningarna.

   Radera
  2. Ja, är väl möjligtvis i Stor-Sthlm och Stor-Gbg det varit lite övervärderat. Här nere klarar ett hushåll med två bra inkomster att få lån utifrån nuvarande prisnivå. Även om det gått upp här nere.
   Svenska börsen upp ca 1 %! Än så länge har Cornu fel om Black-Friday. Får se när amerikanska börsen öppnar.

   Radera
  3. Hur kan man ha fel om "det återstår att se" och "i slutändan går det alltså antingen upp, ner eller så är det oförändrat på börserna"? Frågar åt en kompis.

   Radera
  4. Det går inte att på ett bra sätt gissa hur börsen ska gå dag för dag. Det blir singla slant som bäst. Samma sak när det gäller att gissa trender baserat på grafmagi.

   Exakt. För tolv år sen tyckte jag det var lite dyrt här nere, men nu plötsligt känns det fullt överkomligt trots att det började sticka iväg efter 2015 eller så. Högre löner och lägre räntor samtidigt som priserna inte stuckit iväg alltför mycket.

   Radera
  5. Inget pris är för högt för ynnesten att bo i Skåne, ärans och hjältarnas land.

   Radera
  6. Kanske hade varit värt det om man fullföljt tanken att deportera alla skåningar till Baltikum höll jag på att säga. Men det är ju fredag så trevlig helg.

   Radera
  7. @BD.
   Inget pris för högt? Dkr är väl på 1.50 nu - alla går att köpa.
   Ärans och hjältarna land... snapphanar och grötätare... nåväl.

   "Spettets vänner" har gått i graven, har de månne bytt sida Och flyttat till Skåne? För självständighet eller en längtan tillbaka till Danmark tror du?

   Radera
  8. Vi är nöjda med att vara svenskar i och för sig, men den svenska staten bör erkänna vår identitet som ursprungsbefolkning i Sverige (lika samerna) och skydda det skånska språket lika som samiska, meänkeli, jiddisch osv.

   Jag vill ha garantier för att mina barn inte ska tvingas prata svenska i skolan utan får undervisning på skånska, så att vår särart och vår kultur kan bevaras.

   Och eftersom det finns en skånsk kultur, så bör det också inrättas ett skåneting, vars uppgift blir att hålla den skånska kulturen levande, och man bör naturligtvis få statliga bidrag för detta. Skånsk matkultur, skånska landskapskarakteristika, vissa byggnader osv skall underhållas och utvecklas med svenska skattepengar.

   Radera
  9. Om ni ska få samma rättigheter som samerna så betyder det att bara en bråkdel av skåningarna får skånska rättigheter, resten försvenskas hårt.

   Radera
  10. Japp, jag har tänkt som så att om man kan laga sju sorters ål utan att kolla upp recepten SAMTIDIGT som man tillagar en spettekaka över öppen eld och gnolar sig igenom Edvard Perssons och Kal P Dals diskografier, så kan man godkännas som riktig skåning.

   PS Detta mästarprov ska givetvis genomföras iförd träbånnar utan hossor (dvs träskor utan strumpor för er som inte talar skånska) DS

   Radera
  11. Trodde du att du fick bestämma kriterierna själv? Det kommer naturligtvis att utses en skånefogde utan kunskap om landskapet som kommet att definera vad som definerar en skåning.

   Radera
  12. Är det nåt vi är experter på i Skåne så är det att lönnmörda och stegla svenska fogdar, så det låter som en utmärkt idé för att revitalisera gamla skånska folknöjen.

   Radera
  13. Är inte du smålänning?

   Radera
  14. Lönnmörda fogdar gjorde vi några mil norr om gränsen drygt 100år tidigare. Vi kanske skulle integrera oss med gamla folknöjen som gemensam nämnare?

   Radera
  15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  16. Nå, det kan hända att jag spenderat några år i exil, men jag har åtminstone inte åkt tunnelbana i Småland så jag kan nog fortsätta räkna mig som skåning.

   Radera
 4. Vi verkar köra ett litet förmiddagsrally i Stockholm. Återstår att se vad som händer när jänkarna vaknar.

  SvaraRadera
 5. Jag tror jag bestämt ska en vit fredag istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det ligger väl fortfarande snö däruppe i lappmarkerna kan jag tänka så en vit fredag kan du väl ordna. Själv ska jag sutta på en veteran-öl från Limhamns bryggeri i syrénbersån som nyss slagit ut.

   Radera

  2. Let the winter sun shine on
   Let me feel the frost of dawn
   Fill my dreams with flakes of snow
   Soon I'll feel the chilling glow

   Radera
  3. Land of unforgiving winter
   Cold, clad in white, under a dark grey sky
   Silent, the wind, it whispers
   Pale sun of gold, gazing from far up high

   Endless forests, lakes of water dark and deep
   Misty mountains, where giants sleep

   Radera
  4. Ben Dover. Hur mår du?

   Radera
  5. Utmärkt! Själv då?

   Radera