Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2019-05-09 10:43

Svag krona slår mot importlandet Sverige

Sedan en bit in i MP/S-regeringens styre är inte Sverige längre ett exportland av varor, utan har nettoimport. Sedan dess har svenska kronan fallit hårt vilket som importland förstås är ett hårt slag mot landets ekonomi. Den fallande kronan verkar dock stärkt svensk export de senaste månaderna, men Sverige är fortfarande ett importland och alltså mycket känslig för svagare valuta.
Import och export per månad, samt handelsnetto tolv månader sedan 1975.
En del tidigare sanningar biter sig fast, som t ex att Sverige skulle vara ett exportland. Sedan 2016 är vi inte längre ett exportland, utan ett importland vars ekonomi dräneras genom att vi importerar större värden än vi exporterar. I praktiken ökar vi alltså skulderna i landet för att kunna finansiera import.

Den svenska kronans kraftiga försvagning det senaste året har fram årsskiftet bara förvärrat handelsunderskottet, men sedan årsskiftet har faktiskt balansen börjat repa sig. Men vi är fortfarande ett importland.

Innan någon tar upp tjänsteexport, så är det mestadels bokföring via t ex merchanting, som inte skapar några jobb eller värden i Sverige, vilket också syns på den extrema ryckigheten i statistiken för tjänsteexport. Fjärde kvartalet 2018 var +23 228 MSEK i tjänstexport, tredje kvartalet var -970 MSEK, andra kvartalet +4885 MSEK och första kvartalet -1118 MSEK. Det handlar om när merchanting bokförs. Merchanting kan beskrivas som när ett svensk bolag säljer något från land B till land C, så bokför man detta som svensk tjänsteexport, fast Sverige egentligen inte berörts alls annat än att ägande bolag har sitt huvudkontor i Sverige. Det skapar på sin höjd underlag för bolagsskatt, men inte de betydligt mer värdefulla arbetstillfällena som tjänsteexporten skapar.

Oavsett är det tydligt att vi från årsskiftet sett ett skifte, där svenskarna dragit ner på inköp av utländska allt dyrare produkter, och exportindustrin har lyckats få lite fler ordrar. I mars ökade exporten ej justerat för inflationen med 10 600 MSEK mot mars 2018, eller cirka 9%. Samtidigt har förstås svenska kronindexet KIX försvagats med 6%, så det mesta av exportökningen kan härledas till svagare krona och inte till att svenska företag egentligen står sig i konkurrensen med bättre produkter och effektiviseringar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

78 kommentarer:

 1. "Den svenska kronans kraftiga försvagning det senaste året har fram årsskiftet bara förvärrat handelsunderskottet"

  Hur kommer du till den slutsatsen? Det borde ju vara så att en fällande krona snarare premierar export på bekostnad av import än tvärtom.

  En mer rimlig slutsats är att kronfallet orsakats av handelsunderskott och att nu underskottet dämpas är ett uttryck för den balanserande effekt en sån valutaförändrkn ger...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, det är inte så lätt att helt plötsligt börja producera inhemska produkter, istället för det man importerar, så nog finns det en eftersläpning.

   Radera
  2. Precis, den nya Compis-paddan har inte sålt så bra.

   Radera
  3. Nej, det behövs tålamod. Bra om svenska kronan tillåts vara billig under en lite längre period nu.

   "exportökningen kan härledas till svagare krona och inte till att svenska företag egentligen står sig i konkurrensen med bättre produkter och effektiviseringar"

   Fast det utgår från att kronkursen tidigare var "rätt". Och det verkar faktiskt inte som att den var det med tanke på att exporten gick ner. Vi kan tacka våra politiker att de inte försöker stödja en ohållbart hög kronkurs som de försökte i början av 90-talet, med stor förstörelse i svensk ekonomi som följd.

   ... och det är skillnad på en bra produkt och ett bra pris. Det senare påverkas av så mycket mer än själva produktens produktion och kvalité.

   Radera
  4. Om antalet importerade produkter är konstant samtidigt som priset på produkterna ökar så ökar ju handelsunderskottet.

   Det är väl en rimlig gissning att det är det första som sker och sedan med en viss fördröjning byts leverantörer ut och ger en motsatt effekt.

   Radera
  5. Iblandekonomi: vet inte om jag håller med om rättheten har så stor betydelse för fenomenet. Naturligtvis är j en fallande konkurs en tydlig signal att den tidigare kursen inte är korrekt, men det kan ju hänt saker som gör att den tidigare kursen inte längre är rätt, men det utesluter ju inte att den kan ha varit rätt givet tidigare förutsättningar.

   Radera
  6. @Anonym: En av de saker som har hänt är att vi har haft inflation. Allt annat lika så ska det påverka kronkursen nedåt om andra länder inte haft lika hög inflation.

   Sen vet vi ju också att valutakurser påverkas en del av vart kapital flyttar sig. Tex från Sverige till USA den senaste tiden skulle jag tro. Har i så fall mer med USA att göra än Sverige. Och kostnaden (tex löner) per arbetad timma har varit högre i Sverige än i övriga Europa. Något som är bra, men som inte håller i längden, men som enkelt kan justeras med förändrad kronkurs. Mycket enklare än lönesänkningar.

   Radera
 2. Cornu, vår profet! Kan vi få en tråd på dagens mäklarstatistik?

  SvaraRadera
 3. Merchanting är i allra högsta grad kopplad till verkliga exportintäkter. När t ex ett verkstadsbolag exporterar produkter från en fabrik i Kina till en kund i Indien, så slussas en del pengar till Sverige för att betala svenska ingenjörer. Klart det räknas in och är riktiga pengar som påverkas av växelkursen.

  SvaraRadera
 4. Vi går en mörk tid till mötes. Njut av det lilla ni har idag imorgon kan det bli en dröm. Varmt vatten, kaffe på morgonen, nej det är absolut inte självklarheter det är något vi tror är självklarheter men en dag och det snart kommer det att gå upp i intet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, tack för informationen.

   Radera
  2. Jonas, så det är dags för den yttersta dagen inom kort?

   Behöver man både mössa och foliehatt då?

   Radera
  3. least, jag skulle rekommendera dig en riddarhjälm istället för en foliehatt, skyddar betydligt bättre mot både det eskalerande våldet i samhället samt 5G strålningen.

   Radera
  4. Ja, 5G är inte att leka med. 5 gånger värre, det hörs ju på namnet!

   Radera
 5. Svensk handel kom med ny statistik häromdagen, vilket tas upp på Gerigilsinovation punkt se, statistik som knappast ökar viljan att investera i Sverige, vare sig av inhemska och utländska investerare.
  Vore inte detta en fråga värd att diskutera inför det stundande valet? Missa inte Joakim La Mottes besök i Upplands Väsby nyligen där han intervjuar människor om situationen, där, bl a en men som valts till årets företagare i kommunen. Hans ena butikschef hade hotats med pistol mot tinningen, och därför flyttat till Finland. En annan chef hade också hotats och flyttat till Kroatien. Numera måste de ha låsta dörrar till deras butiker.
  Citat:

  Hela 86 procent av butikerna i Sverige har blivit utsatta för stöld senaste månaden
  En del är ringa stöld (snatteri) men hela 63 procent av landets butiker har under en månad fått varor med ett värde på över 1000 kronor stulna
  Värdet av de stulna varorna i landets butiker uppgick till 6,8 miljarder förra året
  Antalet stölder är hela 2 miljoner på ett år
  Sverige har största andelen butiks-stölder per invånare i EU
  Den svenska handelns kostnader totalt för butiksbrotten är 22 miljarder kronor, lika stor som hela polisens budget
  En dagligvarubutik får i genomsnitt lägga 624.000 årligen på larm, kameror och ordningsvakter.
  Polisen har abdikerat och de flesta handlare anser inte det är lönt att polisanmäla stölder
  Bara en enda av 1.500 stölder leder till en fällande dom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kom nu inte här och svartmåla Sverigebilden - då går du bara Kremls och högernationalismens ärenden.

   Radera
  2. Ja det är helt otroligt vilket förräderi de styrande utsatt befolkningen för. Ivrigt påhejade av den skattefinansierade media-vänstern och godhetssignalerande medlöpare som jagar påhittade rasister istället för att göra något åt problemen.

   Det ser ut som om det drar ihop sig till en perfekt storm...

   Radera
  3. Eventuellt kan det även förklaras med att anmälningsbenägenheten gått upp. Eller vänta... Butiksägarna har slutat att anmäla? Hmm. Nu tycker jag att vi alla sjunger 'We shall overcome'!

   Radera
  4. Jag är också lite inne på att det är sociala faktorer i landet Sverige som avspeglas i kronkursen. Det handlar om framtidsutsikterna allmänt. Riksbanken har snöat in helt på sina ekonomiska data. Man måste kanske lyfta blicken och se de problem landet står inför med behov av skattehöjningar och liknande och för många som bidragsförsörjs.

   Radera
  5. Nej nej nej, det är alltid de där äldre vita män som håller på med butiksstölder(. Importera fler ordentliga medborgare - då jävlar kommer butikerna att blomstra!

   Radera
  6. Vet butiksägare som säljer varor kontant och registrerar det som svinn.

   Radera
  7. Iblandekonomi, på vilket konto bokför man svinn?

   Frågan är retorisk.

   Radera
  8. Det stod registrerar, inte bokför. Antar att det är polisanmälan som gäller, så blir det en pinne i nämnd statistik.

   Radera
  9. Hur bokförs den där polisanmälan och pinnen i statistiken?

   Radera
  10. @Kent: Du har inte så lätt för att göra dig förstådd.

   Radera
 6. Jag förstår inte riktigt diagrammet. Varför är nettot dubbelt så hög som exporten de goda åren?
  /Eija

  SvaraRadera
 7. Är det vad Riksbanken försöker åstadkomma alltså..att slå ut svensk ekonomi? Hmmmmmmm aningen självdestruktivt kan man tycka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller tvärt om, med tanke på att omvänt beteende just slog ut ekonomin i början av 90-talet.

   Radera
  2. Så vad måste vi ha för kronkurs för att förbereda oss inför nästa kris? 15 kr/euron? Då kanske vi inte ens känner av någon ekonomisk kris. Hoppas hoppas.

   Radera
  3. Handlar inte så mycket om RB utan att kronan buntas ihop med andra skvalpvalutor när det är politiskt oroligt på världsmarknaden. Då flyr investarna till säkra kort.

   Radera
  4. Är inte Sverige ett säkert kort då? Sverige AB är lågt belånat. Vi har negativ ränta precis som Schweiz med skillnaden att vi är intellektuellt överlägsna andra folkgrupper.

   Radera
  5. @Goofy: Inte lätt att säga något om vilken kronkurs som är lämplig vid ett framtida läge.

   Beror på hur lönenivån utvecklas i Sverige, om det inte är så att produktiviteten kan gå upp mer i Sverige än i tex Tyskland framöver, men det är nog ganska naivt att tro även om vi sparar in mycket på automatisering och digitalisering. Det gör man även i Tyskland. Bra om lönerna kan fortsätta att öka i Sverige då det underlättar arbetsmarknadens effektivitet.

   Radera
 8. Hur har klimattalibanerna i Mp tänkt sig att vi med svenska lirans nedgång ska ha råd med elbilar?. Resan neråt för Sverige tar fart. Ganska förutsägbart. Vi kommer få en påtvingad räntehöjning och därmed en konjunktur som tappar än mer fart. Skuldbubblan och enorma sociala problem kan vi inte rymma ifrån. Och 1500 miljarder av bostadslånen ligger utomlands.
  Positivt möjligen att JÖ börjar skaka och regeringen sitter lösare när pengarna tar slut.
  Intressant också se hur man nu får till inflationsberäkningarna under 2 % så man av den anledningen låtsas som man inte behöva höja räntan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Bengt: Hur stor andel av dom totala bostadslånen är 1500 miljarder. Varför ökar i så fall inte räntan om kronan faller i värde? Får inte dom utländska investerarna mindre och mindre avkastning med tiden men ändå händer ingenting med räntan.

   Radera
  2. Handlar detta bara om partipolitik. Så om moderaterna styrt så skulle kronförsvagningen som inträffat pga inflation och låga räntor varit något positivt kanske?

   Vem ska tvinga på oss en räntehöjning? Hur mycket av bostadslånen ligger inte utomlands? Varför tror du att KPIF är manipulerad? Varför behöver man höja räntan?

   Radera
  3. Ja men, alla underliggande inflationsmått ligger ju omkring 2%. Det finns ingen konspiration som försöker dölja att den riktiga inflationen är 4%, eller vad man nu skulle hitta på.

   Radera
  4. MP hatar alla bilar, de hatar bara fossildrivna lite mer.

   Bilar är dåligt för då kan folk ta sig dit de vill, denna frihet är något helt oacceptabelt för en miljöpartist.

   Radera
  5. Förmodligen kommer företagen börja föra över kostnadena för ökade importpriser på kunderna genom prishöjningar och det kommer driva inflationen.

   Radera
  6. @Sjunkbomben: Frågan är bara om det kommer synas i inflationssiffrorna eller om man kommer att filtrera bort prisökningar som beror på snabba växelkursförändringar :)

   Radera
  7. Hittills har exportföretagen höjt sina marginaler (kan inte öka produktionen/sänka priset och ta marknadsandelar) medan importföretagen krympt sina marginaler -- man är ovilliga att höja priserna pga konkurrensskäl i handeln. Men det kanske ändrar sig nu, inga tecken på det än så länge dock.

   Radera
  8. Nu sänker Avanza boräntan för alla som har en maxbelåning på 60% och erbjuder Bolån+ med 1,29% i rörlig ränta eller 0,9% i nettoränta. Rätt billigt får man ändå lov att säga. Stadigt och säkert mot nollan. Spararna får ta notan.

   Radera
  9. @Goofy, vilka är spararna tror du? Och varför tror du att de får ta en smäll?

   Mängden pengar ökar hela tiden utan att befolkningen ökar lika mycket, så en lägre ränta kan ge samma intjäning som tidigare även med lägre ränta, eftersom den beräknas på ett större kapital. Tror kredittillväxten legat runt 5 % per år ganska länge nu, vilket är ganska mycket över inflationen under perioden.

   Radera
  10. @Goofy, ja, belåningsräntan är på låga 1,18% hos mig. Börsen och utländska tillgångar stiget dock fint.

   Radera
  11. @Iblandekonomi, de enkla anledningarna till höjd ränta är bl.a. tilltagande ekonmisk risk i svensk ekonomi samt kronförsvagning. Dessa faktorer är länkade.

   @Gooofy totala andelen bostadslån ligger runt 4000 miljarder. Vi får se vad som händer med bostadsobligationerna, om nu inte Ingves går in och handlar.

   Vad gäller KPIF så är inflationen varit låg om man flyger mkt, talar i mobil samt dricker massor med läsk. För mig som tankar en hel del bensin, äter vegetariskt och konsumerar mkt smör är inflatione skyhög. Funderar därför på att övergå til Lidl-diet dvs tysk choklad och läsk.

   Radera
  12. @Bengt: Vari skulle den ökade risken i Svensk ekonomi finnas? Varför tror du att svensk krona kommer bli billigare än den är nu?

   Jag kan gå med på att kronan troligtvis blir ytterligare lite billigare eftersom marknaden oftast har svårt att förstå direkt när den har gått för långt. Detta bör dock inte påverka räntorna då dessa kortsiktiga obalanser inte har så stor påverkan i det stora hela.

   Radera
  13. @Bengt: Som sakupplysning är räntan lägre på svenska bostadsobligationer än någonsin under 2019. Priserna på bostadsobligationer som sattes igår (2019-05-08) var de högsta hittills i år -> räntan följdaktligen den lägsta.

   Som vi sagt innan har smöret blivit dyrare, men så är också smör för de allra flesta än rätt liten andel av total konsumtion en given månad.

   Radera
  14. Jag har fyllt på mitt tomma bregott paket med majonäs från Lidl så nu är "smöret" 15 kr billigare paketet. Detta kan alla göra. Är ni sugna på att åka till Grekland så åk till Krim istället..Rysk öl tar priset!

   Radera
  15. @iblandekonomi: Frågan är om en EUR kurs på 11 kr räcker för att nå upp till 2% i inflation. Idag kanske men vad händer ifall inflationen minskar i EU? Då måste vi depreciera ännu mer.

   Radera
  16. @Iblandekonomi, vi kan konstatera att marknaden ser det finns en risk i Svensk ekonomi, Just därför fortsätter kronan sjunka. Till och med prognosmakarna har äntligen börjat förstå detta och anger fortsatt kronförsvagning.
   Regeringen har också en stor del med sin tillväxtfientliga politik och öppna gränser.
   Inte konstigt kronan dalat rejält sen Löfven kom till makten.

   @Joakim, intressant, men tror också Ingves lurar i vassen med nästa steg i QE.
   Facit tror jag först vi kan se om något år eller så.

   Radera
  17. https://www.di.se/nyheter/andersson-onskan-att-hoja-kapitalskatterna-extremt/

   Finansminister Magdalena Andersson (S) ser beskattning av kapitalinkomster som en viktig lösning för att komma tillrätta med klyftorna i landet.

   ”De har ökat på ett sådant sätt att det har dragit isär inkomstfördelningen i Sverige”, säger hon.

   Äntligen...Nu ska det utjämnas. Magdalena står på dom fattigas sida. Det går bra för Sverige men ingenting är så bra så att det inte skulle kunna bli bättre. :) Höj skatterna på allt!

   Radera
  18. @Goofy, glöm inte heller Mp:s "förbjud allt". Sen bra bra tips med Lidl majonäs, då verkar man rik när gästerna ser de tunga inflationshämmade Bregottpaketen i kylskåpet!
   Har tyvärr inte med svenska liran råd att åka till Danmark längre. Bara gå in på Tivoli knäcker budgeten. Men Krim o rysk öl kanske...

   Radera
  19. Givet utspel inför skattereformsdiskussionerna. Vi får väl se vad det blir av det där. Höjning 30 -> 35% eller 40%, eller höjd skatt ISK kanske kommer som förslag. Men det slutar nog med ränteavdrag och fastighetsskatt eftersom man måste komma överens brett.

   Radera
  20. @Bengt, så kan det bli. Men backa några år och se vad folk trodde om räntan då... samma snack som nu. Marknaden sätter priset dag för dag och ännu syns ingen oro.

   Radera
  21. @Bengt: Magdalena hade ju ont av svenska pensionärer som njuter av livet i solen. Lyckligtvis var samtliga länder EURO länder så "ha!". Nu kommer Maggan och Company göra det dyrt för pensionärerna att vistas där så att dom på eget initiativ återvänder till vårt underbara Svea rike. Pensionärer kan ju inte påverka sina inkomster längre så att kronförsvagningen är mer än välkommen. Det skapar också mer bostadsbrist vilket kan dra igång kreditexpansionen igen när återvändande pensionärer ska dela på hyresrätterna ihop med migranter. Resten blir tvungna att köpa överprissatta objekt och se fram emot mindre ränteavdrag och fastighetsskatt och jobba till 75 (till att börja med). Es geht besser und besser für Schweden und das Führer Herr LÖfven!
   Btw, Vad ska du i DK att göra? Skåningarna har ju den turen att dom kommer bli billig servicepersonal åt det rika danska folket. Ordningen återställd som danskarna ser det. :)

   @JP: Varför inte höja kapitalskatten till 70%? Har man pengar så kan man också betala för sig. Tyvärr kan man inte bli beskattad för skulder i ett kapitalistiskt system annars hade det varit en väg framåt.

   Radera
  22. Pensionärer ska inte finnas i Sverige. Man skall jobba tills 75-80 och bara tjäna in till pension (läs skatt). Sen väntar döden omgående.
   Blir mkt intressant hur Magdalena kan höja skatter, men ändå hålla sig till JÖ dvs låtsas hon sänker dem. Trodde tex det skulle bli ett större dipp i bostdsutbudet tills man rett ut vad som händer med förslaget om slopad uppskovsränta i kombination med ändrad fastighetskatt och räntevdrag. Verkar inte som detta riktigt är uppe på agendan. Själv så avvaktar jag med försäljning av min bostad pga just detta ett tag till.

   Radera
  23. @Goofy: Jag nöjer mig med att konstatera att det knappast är särskilt troligt att kapitalskatten höjs på något väsentligt sätt under denna mandatperiod, så som riksdagens sammansättning ser ut, sossarnas försök till gnäll (= ren förhandlingsteknik) till trots. Det är en icke-fråga. Snarare kanske vi kan få se sänkningar på lite sikt.

   Det tar tid med skattereformen, kanske ända till 2022 eller 2023. Men vi får sänkt värnskatt nästa år som det ser ut i alla fall. Alltid nåt.

   Radera
  24. ... och med "sänkt" menar jag förstås "slopad". Det är ett tungt löfte och bärande del av januariavtalet, och kanske lyckas vi få se en sosseregering ta bort värnskatten, nåt som alliansen inte orkade/vågade under åtta år vid makten.

   Radera
  25. @Bengt: Det är väl bara att sänka inkomstskatten lite grann men höja resten så att totala skattetrycket. Höjd alkoholskatt, kapitalskatt, miljöskatter, flygskatt, matskatt, inandningsluftsskatt. Man kanske kan införa en ny kremeringsskatt nu när allt fler svenskar väljer att kremeras. Kremeringsprocessen lär ju inte vara särskilt miljövänligt. Oturligt nog kan man ju inte beskatta döda men man kan ta ut skatten medan dom lever. :) O.s.v. o.s.v. Nå väl...jag är ingen motståndare av skatter så länge man får något för det men jag har svårt för det faktum att jag måste betala mer i skatt för sämre sjukvård och pensionsspara mer för lägre pension.

   Radera
  26. @Unknown, ja det skulle kunna bli något i stil med vad du säger. Men nu har väl Annie Lööf mer el mindre lovat att totala skatterycket skall sänkas. Men mkt snack från C o L så frågan är hur mkt som kommer genomföras under mandatperioden efter allt utredande. Kanske bara slopad värnskatt. Om ens.

   Radera
  27. @Bengt: Kan man lita på C och L? Vi minns väl kärnkraften? ;)

   @Joakim: Kanske. Sänkt värnskatt gör ju att fler kan skuldsätta sig snabbare. Ett steg i rätt riktning.

   Radera
  28. Det är test nummer ett, i alla fall. Vi får se när budgetpropositionen läggs fram. Glöm inte hur riksdagsmajoriteten ser ut, sossarna har föga chans att få igenom högt _totalt skattetryck_ den här mandatperioden utan är beroende av att C och L röstar _för_ deras budget, med ny utvärdering budgetår för budgetår från nämnda partier.

   Radera
  29. @Joakim: Dom kanske får stöd av det nya folkhemspartiet SD?

   Radera
  30. Med tanke på att SD röstade för skattesänkarbudgeten från M/KD så, nej, knappast.

   Det är nya tider nu och S upprepar ständigt "avtal ska hållas". Skulle de bryta detta avtal kan de glömma regeringsmakten. Den samlade vänstern i Sverige har inte haft majoritet i riksdagen sedan 2002.

   Radera
  31. När har S inte hållit ett avtal då? Det är väl det dom är kända för.

   Radera
  32. Det stämmer. Ungefär 80% av vallöften hålls (mycket mer än vad folk i allmänhet tror), och mycket av det man ville genomföra med de rödgröna har man genomfört under tidigare regeringar. Man hade ett liknande avtal 2002.

   Så man kan nog räkna med att det mesta av januariavtalet kommer genomföras eller påbörjas under mandatperioden. Det är just nu S enda chans att vara fortsatt mittpunkt i politiken.

   Radera
  33. Sjöstedt och Åkesson skakade hand igår på att stoppa slopandet av värnskatten så allt kan hända.

   Radera
  34. Och du tror M/KD går med på det i utskottet sen?

   Radera
  35. @Bengt: Tycker du ägnar dig åt cirkelresonemang, det finns en risk för att det finns en risk. Risk för vadå, och varför? Risk för valutarörelser finns alltid. Tex är det just nu risk att kronan stärks mot Euron, vilket de som viktat bort från SEK måste beakta.

   Radera
 9. Björn Wahlroos om hur det är för finsk arbetsmarknad att sitta fast med en tysk valuta: Wahlroos: Finland gjorde fel med euron

  SvaraRadera
 10. Den kraftiga kreditexpansionen är också en del i förklaringen till valutafallet.
  Ang. importvaror så måste prishöjningarna slå igenom på bred front, de har redan gjort det på sådant som inte lagerhålls som mat och energi. Sedan kommer arbetstagarna kräva högre löneökningar och RB kan inte reglera då detta beror på yttre faktorer. Jag tror alltså på en rejäl inflationstakt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SKL förhandlar nu med vårdpersonal. De tycker det är orimligt att arbetare med 20 års erfarenhet ska ha högre lön än en nyutbildad. Vi får väl se.

   Radera
 11. Hade Euron kunnat rädda oss den här gången ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På vilket sätt behöver du räddas?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 12. Ganska självklart att importkvoten ökar när alla nysvenskar skall förses med kapitalvaror, mat, bränsle m.m. samtidigt som de i väldigt liten utsträckning bidrar till ökad exportförmåga. Detta bidrar stort till kronfallet såklart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är beklämmande när Ingves inte vet vad det beror på att kronan faller. Han tittar ju bara ner i sin box där han har sina mätvärden. Men Sverige är inte bara ekonomi utan även annat som inte är gynnsamt för landet som en dålig skola, bristande trygghet på gator och torg, ett svagt rättsväsende och fallande kvalitet i offentlig sektor. Sedan tror jag förvärvsfrekvensen är för låg hos de nyanlända vilket kräver fortsatt höga skatter och socialavgifter. Strandhäll har nu varslat om att pensionsavgifterna måste höjas. Sammantaget gör det att landet Sverige inte är särskilt attraktivt att investera i.

   Radera
 13. Ska vi tvingas att gå med i Euro-unionen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vadå tvingas, Sverige har redan lovat att gå med, finns inget undantag.

   Radera