Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2019-05-18 11:14

Stockholms lägenhetspriser lägre än på tre år

Priserna på lägenheter i Stockholm är alltjämt lägre än de varit för tre år sedan, dvs lägre än i april 2016. Samtidigt varnar experter nu för att det helt enkelt inte finns pengar längre för att köpa lägenheter till dagens priser i Stockholm.
Den pulserande storstadspulsen på trendiga Scandic Continentals skybar på Stockholms centralaste adress.
Enligt valueguards kvalitetsjusterade prisindex var lägenhetspriserna i Stockholm i april 2019 ner 4.3% från april 2016. Kort sagt har det varit en förlustaffär att köpa en bostad i Stockholm de senaste dryga tre åren.
Lägenheter i Stockholm. Prisförändring april sedan samma månad respektive tidigare år.
Priserna är ner 0.1% mot för ett år sedan, ner 8.6% mot 2017 och ner 4.3% mot 2016. Slänger man på en inflationen har priserna fallit ännu mer, eller cirka 1-2% ytterligare om året. För att inte tala om ifall man mäter priserna i någon världsvaluta som EUR eller USD.

Detta gör att den sk bostadsbankomaten har frusit ihop, vilket märks på ett allt snålare Stockholm, där allt fler uteställen verkar stänga och de andra gapar mestadels tomma. Samtidigt dras kortet klimatångest för att förklara varför man skippar utlandssemestern, inte köper en ny bil eller sparar in pengar på något annat vis, när det egentligen handlar om att pengarna helt enkelt är slut. Eller snarare kreditlinan.

Detta gör också att den bostadsbankomat som varit en förutsättning för handpenningarna på allt dyrare lägenheter nu uteblir. En analytiker på Property People sade Fastighetsvärldens seminarium i huvudstaden, att det saknas pengar för att köpa lägenheter till priserna i Stockholm. De nya amorteringskraven gör att de flesta nu behöver betala 30% i handpenning, för att de inte har råd med de höjda amorteringskraven över detta vid sina aktuella inkomster.

Tidigare har dessa pengar kunnat trollas fram genom prisuppgången på befintlig lägenhet, men det är helt enkelt slut med det nu. Inte ens äldre i villor kan få ut tillräckligt för att finansiera lägenhetsköp vid dagens priser. Och att köpa nybyggda lägenheter är bara att glömma.

Och detta är till dagens rekordlåga räntor. Stiger bolåneräntorna, så är marknaden i Stockholm antagligen extremt känslig just nu.

Man får helt enkelt inte längre "betalt för att bo" i Stockholm, och det ger konsekvenser.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

31 kommentarer:

 1. Tror segelbåt får ett uppsving framöver! Miljöprofil samt en bra "ursäkt" till att man inte har råd att resa utomlands. Dessutom kan man i princip få en 70-80-talare gratis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eh, segelbåt kostar som 20 Thailandsresor, så ... nej.

   Radera
  2. 20 thailandsresor....du har ju inga dåliga krav på segelbåt. Finns gott om gamla Maxi 77/88/Fenix att tillgå för piset av 1-5 resor.

   Radera
  3. Nej, det är inte priset på båten som gör den jobbig, det är att den bara går att använda 4-6 månader. Och det är ofta dyrt att ligga vid bra kaj.

   Radera
  4. 20 Thailandsresor eller segelbåt spelar ingen roll. Priset avspeglar energiåtången, och därmed CO2-utsläppet. Ju dyrare desto sämre kan man sammanfatta det som.

   Radera
  5. .... Livscykelanalys alltså ....

   Radera
  6. Jämförelsen haltar betänkligt.

   Inte för att jag är särskilt insatt i segelbåtar men en snabbt titt på blocket visar att det finns ju rejält billiga segelbåtar och dels har man båten kvar efter varje sommar, pengarna till den där Thailandsresan är just bara bortblåst.


   Och priset på kajplats varierar nog ganska avsevärt beroende på var man bor.

   Radera
  7. En Thailandsresa på 2 veckor är väl 30-50 tusen. Så båten får kosta 600tkr till en miljon. För detta får man kanske en Maxi 95 upp till Maxi 1050 vilket faktiskt är oceangående båtar. Vet inte om fördäcket håller för dubbla 50 Browning på lavett men du kan helt klart bunkra konserver för ett år och en utrustning för dricksvatten och så fly med familjen om det krisar dig. Men kajplats i Europa är dyrt.

   Radera
 2. Det är bra. Att priserna skenar gynnar bankerna och de som är inne. Den här pyspunkan har väl haft färre offer än ett riktigt ras. Folk väntar, bor längre och säljer innan de köper. Det känns rimligare. Det tror jag fungerar i de största städerna med stort utbud. Inte gör att det är perfekt men det är ju bättre än oändlig höjning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med. Nuvarande prisutveckling i Stockholm är mycket positiv. Verkar ju inte heller påverka övriga landet för mycket heller, utan det som haft för höga priser kan koma ner lite.

   Radera
 3. Man förstår Ingves när han måste skjuta den önskade räntehöjningen på framtiden, en redan svag ekonomi som bromsar in och ett folk upplånade över halsmandlarna i bostäder och annan konsumtion.

  SvaraRadera
 4. Stämmer grafen att priserna steg 160 % från 2004 till 2005?
  Vad hände då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, priserna är upp 157,9% från april 2005 till april 2019.

   Radera
 5. Alltför många Stockholmare verkar inte inse vilket guldläge de haft de senaste åren och kanske fortfarande har. Men hur länge till? Nämligen att sälja sitt övervärderade bostadsrättsmedlemskap på toppen och flytta till billigare boende på annan ort och på köpet bli skuldfria.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går inte, då måste man skatt vinsten och än värre, INTE bo i Stockholm:0

   Radera
  2. Folkt jobbar väl också?
   Ska 1 miljon människor baka Skogaholmslimpor i Eskilstuna.

   Radera
  3. Nu är inte ett boende som vilken annan investering som helst, speciellt brf. Räkna in månadsavgift och ränta så är resultatet på insatt kapital inte lika bra som t.ex. värdepapper.

   Radera
  4. Men Sjunkbomben, du har ju en alternativkostnad om du inte investerar i bostad? Få kan ju bo gratis.

   Radera
 6. En liten sänkning i innerstaden sedan ett par år. Ner kanske 5-7% från cirka 90 tusen kvadraten till 85. Inte så mycket att orda om. Alarmismen och klick-hysterin är ett större problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förminska det inte. Det är en otrolig skillnad mot hur sanningen har sett ut de senaste, ja nästan, tjugo åren. En hel generation har vuxit upp och lärt sig att "priserna alltid stiger", att "bostaden alltid ökar i värde", att "det gäller att hoppa på tåget innan det är försent".

   Ett par år till av kräftgång och vi har bekräftat en ny sanning. Vad innebär det? Det vet vi först med facit i hand.

   Radera
  2. Det kommer alltid dippar. Jag köpte i en dipp för 3-4 år sedan för 50 tusen kvadraten. Jag var ensam att bjuda. Nu en mindre dipp igen. Jag klagar inte.

   Radera
  3. Över tiden kommer priserna ökar. Det sker en anpassning i tillgångsinflationen till övrig inflation.

   Radera
  4. Detta är ju enbart låg ränta och faktumet att landet stod still under rätt många år vad gäller utveckling.

   Radera
  5. Problemet är att när bostadsbankomaten stänger så sjunker konsumtionen och arbetslösheten stiger. Den svenska ekonomin har för mycket leverage på bostadspriser och det kan bli en lavin.

   Radera
 7. Perdona, "centralaste", er det inte: mest centrala rent grammatiskt?

  SvaraRadera
 8. Men ärligt, vem går på Scandic Continental?

  SvaraRadera
 9. Hur kan man vara så BESATT av bostadspriser? Det är maniskt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är för att de kommer RASA snart.

   Radera
 10. Varifrån kommer uppgiften att uteställen stänger och gapar tomma? Inget vi som bor i Stockholm har märkt.

  SvaraRadera
 11. Gör en exit snarast ni som fortfarande kan. När räntan höjs för att rädda kronan utlöses raset. Då är ni inte rika på pappret längre. Nu ligger priserna på bostadsmarknaden och pyser. Ingen vill köpa och ingen vill sälja. Ingves sitter således på makten att utlösa det största raset i svensk historia. Det kommer han göra när hans uppdragsgivare beordrar honom det, som den maktelitens flintskallige knähund han är.

  SvaraRadera