Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-05-01 18:03

Stefan Löfven kallade M+KD för högerextremister

Statsminister Stefan Löfven (S) kallade Moderaterna och Kristdemokraterna för kopior av högerextrema Sverigedemokraterna under sitt första maj-tal.
"Där satt den!"
Statsministern kallade alltså det liberalkonservativa partiet Moderaterna och det konservativa partiet KD för högerextrema i sitt första maj-tal, eller åtminstone kopior av Sverigedemokraterna.
"Så jag vill rikta mig, till alla er som engagerat sig i Moderaterna och Kristdemokraterna för värderingar som står i bjärt kontrast mot de som SD ger uttryck för – inte minst när de tror att de är interna eller anonyma.
Stå emot! Svik inte det du tror på! Bidra inte till att ge dem mera makt! Högerextremismen behöver motståndare – inte kopior!"
En del moderater och kristdemokrater har tydligen reagerat på detta. Spontant känns det inte som att statsministern på detta sätt bidrar till "det goda samtalet" genom att klumpa ihop M+KD med SD, men i grunden handlar det förstås om makt.

Hur detta brunsmetande av M+KD rimmar med de initiala orden i talet om "[v]i står inte för större splittring – utan en starkare gemenskap" lämnas som en övning åt Socialdemokraterna.

Vem som har skrivit hans tal framgår ej.

Det är åtminstone bra att statsministern ger beskedet att allt till höger om Liberalerna är högerextremism, så har vi fått en tydlig definition.

42 kommentarer:

 1. Svårt att känna respekt för vår statsminister som borde inse att hans roll är att inte enbart företräda S. Han är ingen ledargestalt att se upp till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man bör komma ihåg att Stefan Löfvén inte är mer värd än Pol Pot enligt socialdemokratisk värdeteori.

   Radera
  2. Den enda känsla man kan ha för Löfven är förakt.

   Radera
 2. Det är skamligt av Löfvén att uttala sig på det viset om demokratiskt valda partier i Sveriges riksdag. Han anar väl att hans tid snart är ute. Men det kommer surt efter. Var så säker. Ödet kommer ingen ifrån. Eller domen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så om Revolutionära Kommunistpartiet blir invalda i riksdagen får de inte kritiseras?

   Radera
  2. Nej jag tyckar man ska ha respekt för väljarnas val. Vi svenskar är ett hyggligt folk och det får vara nog nu med brunsmetning och skitkastning.

   Radera
  3. Så ingen rödsmetning av kommunistpartiet Vänsterpartiet alltså?

   Radera
  4. Du tycker att V ska tas in i regeringen kanske?

   Radera
  5. Du är som en gammalmoderat med 1995 års åsikter som gärna rödsmetar från liberal-moderata utgångspunkter. Gott så. MP gillar du inte heller, men vem gör det? Men du är rädd att visa förståelse för den nykonservatism med M+KD+SD som är det nya i svensk politik. Som är riktigt anti-vänster. OK..ditt val.

   Radera
  6. Varför kan inte V sitta i regering?
   Alla partier i riksdagen kan bilda regering om de får genom sitt förslag. Om.

   Radera
  7. "Varför kan inte V sitta i regering?" För att de inte gillar de besuttna? :P

   Radera
 3. Det behövs ett fokus på ekosocialliberaldemokrati och folkhemshumanism. När ledande politiker anser att "alla som har åkt tunnelbana i Stockholm är svenskar" och att svenska medborgare inte har någon rätt att prioriteras framför utsatta människor i andra delar av världen så är demokratin allvarligt hotad. Då har vi fått en globaliseringsfascism istället för demokrati.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En helt anekdotisk observation från 1:a maj.

   Var ute i en liten svensk stad på ärenden idag från lunch och framåt. Stötte först ihop med med en kvinnlig bekant i 30-årsålden (utbildad ekonom med arbete på bank) som hade med sin manlige bekant i samma ålder (arbetar på ett mindre industriföretag som mekaniker). Jag hälsade och drog ett lite tafatt skämt om det varit ute och demonstrerat såhär på högtidsdagen. Båda var genuint förvånade och förstod inte vad jag menade. Idag var de lediga så de skulle ut och fika.

   Möte nummer två var med en bekants son som är i 20-årsåldern. Jag försökte mig på samma skämt. Han förstod inte men erkände att han var lite trött för han hade varit ut med grabbarna igår.

   Möte nummer tre med två män i 65-årsåldern som var politiskt aktiva socialdemokrater för en 15-30 år sedan men nu stod och samtalade vid sina bilar, en ny xc90 den andra med en ny mindre Mercedes SUV. Samma skämt som de förvisso förstod men svarade nekande på med motiveringen "det är inte samma sak längre".

   Detta föranledde att jag stilla ställer mig själv frågan; Är det politiska käbblet bara teater för de närmast sörjande som övriga ger f-n i? Tänker tillbaka på min egen barndom då grannen som var tjänsteman och uttalad moderat alltid första maj högg ved hela dagen från morgon till kväll för att på individnivå visa sitt avståndstagande från socialism. Idag vet folk under ca 30 års ålder utan politiskt engagemang knappt ens varför första maj är helgdag..

   Radera
  2. Numera skriver man inlägg på sociala medier 365 dagar om året istället på plakat 1 gång per år. Ganska mycket smidigare.

   Radera
  3. Ocke, så sant. Den s.k. Brommavänstern som gärna uttrycker V åsikter och tror att det handlar om bara köpa sig ett alibi och fortsätta vara rik. Tänk om folk verkligen fick känna på sann socialism...

   Radera
  4. Ocke:

   Mycket kärnfullt!

   Min gissning är att väldigt få som har den psykiska hälsan i behåll och orkar gå i ett demonstrationståg och pratar tillräckligt bra svenska för att förstå första maj talen lidit några personliga kval att ta upp kampen mot. Och det har varit så länge någon minns.

   Och vi misstänker att det största omedelbara hotet om minskad bekvämlighet kommer från okontrollerat mottagande av människor som faktiskt lidit kval. Människor som också är tillräckligt individualistiska för att hellre komma hit än ta upp kampen mot kvalen på hemmaplan.

   Och de som faktiskt går i tåget är få och känner likadant och kommer nog inte att hitta på så mycket att oroa sig för.

   Jag stannade hemma och kokade kaffe och läste en bok.

   Radera
 5. SDs framgång beror till stor del på att etablerade politiker har givit de aningslösa idealisterna i MP ett orimligt stort inflytande. Det är hög tid för Löven med flera att ställa sig frågan vad har vi själva gjort för fel för att det tvivelaktiga SD har kunnat bli så stora. Uppenbarligen har man valt det breda vägen med brunsmetning före den ansträngande intellektuella utmaningen med självrannsakan.

  SvaraRadera
 6. Känns rimligt att nu be medlemmar i KD och M att stå emot fördomsbaserade idéer som kommer från SD. Det är nu de har chansen att inte slå ihop sina påsar med SD, senare kan maktbalansen ha förskjutits.

  Har svårt att tro att SD:s idéer hunnit få fäste i ledningen av dessa partier ännu, men det är inte omöjligt att framförallt KD hamnar under stor press från nya medlemmar som gillar SD.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väll rimligare att löven lägger sin energi på att styra upp de han o tidigare förmågor förstört.
   Så kanske folk slutar rösta på missnöjespartier . sossarna själva är roten till SDs framgång

   Radera
  2. SD är väl inget missnöjesparti, det är ju ett parti för de som vill skylla problem på mörkhyade i allmänhet eller invandring. Hade inte varit så bra att gå den minoriteten till mötes.

   Radera
  3. Iblandekonomi, noll koll som vanligt..

   Radera
 7. " "Så jag vill rikta mig, till alla er som engagerat sig i Moderaterna och Kristdemokraterna för värderingar som står i bjärt kontrast mot de som SD ger uttryck för – inte minst när de tror att de är interna eller anonyma.
  Stå emot! Svik inte det du tror på! Bidra inte till att ge dem mera makt! Högerextremismen behöver motståndare – inte kopior!""

  Jag kan nog tycka att du övertolkar/läser in lite väl mycket i detta. Jag läste det och uppfattade det mer som om att om man samarbetar med SD så är man högerextrema och än har väl inget allvarligt menat samarbete på riksnivå inletts även om det släppts upp vissa provballonger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När SD inte röstar med S så brukar ju S surna till och när SD röstar med S så är de förra inte högerextrema, enligt S. Det är svårt att förstå dessa smetningar och dubbla måttstockar.

   Radera
 8. Löfven kan nu på god grund kalla V för vänsterextremister.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/8mG2vA/v-tagade-med-kommunister-skandalost

  Sjöstedt stödjer också terrorism. Dessutom vägrar Sjöstedt ta avstånd från AFA och kommer undan med det. Skulle motsvarande ske för någon i det konservativa blocket skulle vederbörande halshuggas i medierna och avgått.
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/Jor5lj/v-far-kritik--efter-kampanjbild-med-afa-sympatisor

  SvaraRadera
 9. 1:a maj demonstration och så får man höra
  ”Leve Palestina och krossa sionismen” skanderar SSU:arna med Ilmar Reepalu i spetsen... Klart antisemitiskt uttryck.
  Hade några SD:är skanderat detta ojoj vilket mediadrev...
  Och nej ingen turrets syndrome här...

  SvaraRadera
 10. Löfven och Andersson vill även se kartellbildning inom EU länderna för att hålla uppe skatterna.
  "Länder ska inte konkurrera med varandra genom lägre och lägre företagsskatter" påstår dem.

  https://www.aftonbladet.se/debatt/a/GGrWdB/de-rikas-skatteflykt-maste-fa-ett-stopp

  SvaraRadera
 11. Karl-Petter Thorwaldsson sa idag att man skulle strejka om regeringen rör LAS. Vänsterpartiet har sagt att de fäller regeringen om de ändrar LAS.

  Det troliga är att Löfven kommer säga till C och FP att han inte tänker lägga fram ett förslag om att ändra LAS då regeringen isf. kommer bli fälld.

  Vad ska C och FP sätta emot?

  SvaraRadera
  Svar
  1. C och L kan som sagt ha slitit i det blå skåpet. Köpt grisen i säcken utan hyresrätt.

   Iom JÖK kan de ju ha hamnat i situationen där de inte kan ställa krav längre då regeringen ju sitter på makten att utlysa nyval. Isht om det sker under former där C och L sett sig överkörda kan det ju vara svårt att motivera sina väljare att få mandat när de använt mandatet för att lägga sig platt sist...

   ...jämfört med S som använt mandatet till att lura motståndarna att släppa fram vänsterpolitik...

   Radera
  2. Kanske det, men då tappar S regeringsmakten 2021 då.

   Utredning klar 2020, så man hinner avskaffa värnskatten i höst. Och surar LO/V på utredningens resultat är det bara att dra en motion i riksdagen.

   Radera
 12. Det är ju inte så att Löven bara "råkat" uttala sig utan detta är ju sedan innan valet S desperata strategi för att splittra motståndarna. Istället för bli indignerade borde EBT och UK avväpna S genom att säga att de ser S strategi och att de tycker att de bara gör sig löjliga.

  SvaraRadera
 13. Sett till vad Stefan Löfvén, noga att bemärka som partiledare i S och inte i sin roll som Statsminister, explicit formulerat så tvingas jag nog till slutsatsen att Wilderäng just här läser in alldeles för mycket och gör en tolkning av det sagda som minst sagt kan betecknas som äventyrlig extrapolering.
  Utan att alltför mycket engagera mig i M&KDs interna angelägenheter så vågar jag dock påstå att Stefan Löfvén här uttrycker en väl grundad farhåga ...

  SvaraRadera
 14. Att kalla 2 högerpartier för högerextremister är iof mer korrekt än att kalla nationalsocialister för högerextremister.

  Men för vänsterextremister så är väl allt höger om L högerextremt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. *Socialdemokraternas Vänsterflygel snarare.

   Radera
 15. Samtidigt som hans ungdomsförbund skanderar "krossa sionismen" i demonstrationståget i Malmö. Reepalu som går med säger såklart ingenting!

  De största antisemiterna finns inom V och S, inte M,KD och SD!

  SvaraRadera
 16. Nu var det ju lite annat smått och gott också, talaren innan Löfven, som satte tonen så att säga, deklarerade ju att med en M+KD+SD regering så skulle judeutrotningen ta fart igen.

  Sen kom löfven och klumpade ihop Kd, M och SD som högerextrema.

  -jävligt tråkigt att det har blivit så lågt i tak i den demokratiska debatten.

  Sen skanderades det väl "krossa sionismen" och "judar ut" lite här och var i S tågen, bla. Malmö. Rätt kul hur gamla nazistramsor tas upp av vänstern, det trodde jag aldrig.

  Summan är att högerspöket snart är uttömt, man kan inte gå mycket längre för det blir bara larvigt. Miljöspöket har ett år eller så kvar.

  Håll ögona öppna för en revival av... klasskampen.

  det finns nu tillräckligt många fattiga invandrade så man kan nystarta en klasskamp hos vänstern.

  Tyvärr kommer det bli väldigt etniskt och egentligen så bör man inte öppna locket till den burken men det kommer S göra ändå, allt för makten.

  SvaraRadera
 17. Förövrigt så skulle bilden på Löfven passa med försvarsmaktens filmer "Kom som du är"

  SvaraRadera
 18. S T I E G G E I L!

  som Yrrol en gång i tiden hävde ur sig.

  SvaraRadera