Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-05-25 15:46

Röstar du i EU-parlamentsvalet 2019?

Dags för en liten enkät inför morgondagens EU-parlamentsval. Röstar du i EU-parlamentsvalet? Svara nedan.
Valsedlar, dock ej till EU-parlamentet.
Som vanligt är EU-parlamentsvalrörelsen rätt avslagen, trots att EU är överordnat Sverige och kan bestämma rätt godtyckligt över oss i frågor vi ännu inte kan förutse. Valrörelsen handlar därtill i Sverige mestadels om frågor, som inte hanteras av EU-parlamentet.

Valdeltagandet är också rätt skralt, vilket gör att valresultatet kan gå i princip hur som helst i förhållande till opinionsundersökningarna. 2004 röstade 37.90% av de röstberättigade, 2009 röstade 45.53% och det senaste valet år 2014 röstade 51.07% enligt Valmyndigheten. Trenden är alltså stigande, men står sig slätt i förhållande till ett valdeltagande på 87.18% i riksdagsvalet 2018. Förmodligen kommer valdeltagandet slå EU-parlamentsvalrekord, om inte annat på grund av eskalerande retorik och polarisering, där det viktiga inte är att vinna, utan det viktiga är att hindra de andra från att plocka mandat.

Så kommer du rösta i EU-parlamentsvalet? Svara nedan.

43 kommentarer:

 1. Nej, jag har ingen information om vad de olika partierna vill göra med EU.
  Partierna verkar mest tro att dom ska få röster på gamla "meriter" från kommunal, landsting och regeringsnivå.


  Finns säkert att hitta om man söker men så intresserad är jag inte, min röst har ändå ganska försumbar betydelse.

  SvaraRadera
 2. Vill helst inte rösta då alla är mer eller mindre lika kassa men ju mer kampanjande man ser från sossarna ju mer överväger jag att för första gången rösta på SD!

  Att tvinga alla länder att ta emot asylinvandrare är ett utmärkt sätt att slå sönder EU märkligt att alla utom SD tycker detta är smart!

  Och idag så annonserar S på fejsbok att SD är för cancer och mot abort, kan de sjunka lägre?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, med S kampanj och smutsiga fackbossretorik signerad Löfven har vi definitivt nått nya lågvattenmärken.
   Handlar för S knappast om vad man vill. Utan bara måla upp en bild av stöveltramp så fort man har en annan åsikt än socialistblocket.
   För egen del röstar jag enbart för att ge motvikt mot socialistblocket S,V,Mp L och C.

   Radera
  2. Ingen menar att S vill abortera?

   Radera
 3. Inget av partierna vill svara på mina frågor, så jag vet faktiskt inte vad jag ska rösta på.

  SvaraRadera
 4. Jag håller med om att egentligen är drt väldigt få jag ens överväger att rösta på. Jag hade gärna röstat Pirat, men tror att de kom igång för sent med valkampanjen, samt de har lite punkter som jag har svårt att se att de hör hemma bland piraterna egentligen.
  Så jag har gjort såhär:
  1. Det är inte helt rimligt väl att utgå från nationella meriter och mål när man röstar i EU eftersom sammanhanget är annorlunda.
  2. Därför har jag för att försöka komma fram till något tittat på vilka partogrupper de svenska nationella partierna ingår i.
  3. Så genom att titta på partigrupper a och bedöma dem, så kan man se om man indirekt kan tänka sig rösta på partigruppen i EU-parlamentet genom att rösta på motsvarande parti i Sverige. Även om partiet i övrigt kanske inte är något man annars skulle rösta på.
  4. Men man behöver också ta hänsyn till vem man vill rösta på, dvs vilken partikandidat.

  Vad tror ni? Ett sätt att välja på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill lägga till att jag anser man bör gå rösta. Det är trots allt inte oviktigt. I EU har vi faktiskt fungerande val. Och om inte något är det viktigt att fungerande val behålls för oavsett åsiktsskillnader (helt normalt för en fungerande demokrati) liksom trots polarisering.

   Radera
 5. Självklart, även om sakfrågorna lyser med sin frånvaro. Jag brukar trösta mig med att min rösta väger ca 50% tyngre än i riksdagsvalet, relativt sett. Sedan är det ju bara 21 kandidater som ska utses, men ni som vill förstå förstår.

  SvaraRadera
 6. Ser stor efterfrågan på mindre av vänsterliberal politik, kommer inte hjälpa att lastbilscaffisen greppade fel ratt och att Löfven försöker skrämma till lydnad.

  SvaraRadera
 7. Något anekdotiskt då att jag lagt en del tid på att göra diverse Valkompasser i anledning av kommande EU-val ... där jag förresten förtidsröstade för strax två veckor sedan.
  Samtliga dessa kompasser säger att jag ligger närmast MP och FI. Må så vara och kanske inte helt galet uppfattat ... Lade detta till trots dock min röst där jag brukar lägga den med tanke på vilken partigrupp jag sympatiserar med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Appropå det. Du som gammal sjöman, hur passade man in röstning förr när du var ute på världshaven?

   Radera
  2. gbdcrvx: Förtidsröstning skedde ombord med röstsedlar som var utskickade i god tid innan från antingen svenska utlandsbeskickningar eller med rederipost via agent/mäklare. Befälhavaren jämte vanligtvis Sjöfolksförbundets fartygsrepresentant var valförrättare. Endast Riksdagsval var aktuellt i just dessa röstningar. Valkuverten gick därefter iland under sigill och med konsulatspost till Sverige. Om fartyget låg i hamn med svensk Ambassad eller Konsulat kunde röstning ske där. Själv har jag röstat dels ombord till havs en gång på väg till Persiska Viken från USA på detta sätt samt vid andra tillfällen på svensk Ambassad i dels London och dels Helsingfors. Numera har vi sedan några decennier ingen utegående flotta av detta slag och storleksordning och förfarandet är vad kan förstås ej längre vanligen förekommande utan i stället ersatt med poströstning för dem för vilka det kan vara aktuellt. mvh

   Radera
  3. MP eller FI? Finns sådana på riktigt? Otroligt.

   Radera
  4. De som gör kompasserna sympatiserar uppenbarligen med dessa extremistpartier då de lyfter upp dem som passande alternativ.

   Vilken kompass var det nu som gav 65% MP om man valde ingen åsikt på samtliga frågor? Ett rätt märkligt resultat för om det är någon som har åsikter om allt och alla så är det miljöpartister. Man behöver inte ens fråga dem, de sprutar ur dem som värsta diareén!

   Radera
  5. Svarade först naivt snällt och blev då sosse, sen tänkte jag att jag skulle spetsa till det lite och blev då KD, och sen i nästa försök SD. Röstade M som kompromiss.

   Radera
 8. Jag röstar inte. Vill inte ge byråkraterna i EU möjlighet att gömma sig bakom en chimär av demokratisk legitimitet.

  Men jag gillar den fria marknaden och fredstanken, synd bara att det blivit ett byråkratiskt monster med ambition att bli ett europeiska förenta staterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om fria marknader, men hur hade du tänkt att "fredstanken" ska upprätthållas av en centralpart utan att centralparten växer till ett byråkratiskt monster med interna egenvärden?

   Mer mechanism design - det är enda lösningen på vad folk åtminstone påstår att de vill ha.

   Radera
  2. NATO garanterar Europas fred, inte EU. Om inte förr, så borde det varit uppenbart för alla efter kriget i forna Jugsolavien. När det gäller marknader, så hade vi tillgång till dessa innan vi gick med EU genom EES.

   Sverige har mer tullar nu mot omvärlden än innan vi gick med.

   Hög tid att lämna EUSSR.

   Radera
 9. Funderade på SD men röstade Piratpartiet. En röst i sjön kanske men EU valet är ärligt talat tråkigt som satan.

  SvaraRadera
 10. Jag är varken intelligent eller opartisk nog för att rösta.

  Jag tror (killgissning) dessutom att fler än hälften röstar för egen vinnings skull istället för allas vårt gemensammas bästa.

  Om det inte finns kompetens på de myndigheter jag har att göra med, vad får mig att tro att det skulle finnas kompetens högre upp för att jag har en åsikt om tingens begivenheter?

  Jag tror också att jag legitimerar avsaknad av sunt förnuft, miljöpartister och sverigedemokrater (mfl) genom att vara med i spelet - så jag skiter i det numer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns väl små partier du kan stödrösta på då iaf? Varför mena att de stora organisationspartierna som leds från en elit med band till andra eliter ens har en ideologisk bas kvar? Nu ger man ut värdegrunder.

   Radera
  2. Jag varken menar eller tror att de leds av någon elit. De leds förmodligen av bekräftelsebehov, det brukar klantrövar göra.

   Radera
 11. Svar
  1. Det är en nationell fråga och är således inte ett dugg relevant i detta val.

   Radera
 12. Förtidsröstade på vägen hem från jobbet

  SvaraRadera
 13. Kom upp under middagen. I vanlig ordning försöker folk skämma mig till att rösta, med klychor snarare än argument.

  Att inte rösta *är* faktiskt en röst; vi som är vuxna mer än till ålder förstår att det är en röst mot hela ordningen. Ett klart relevant alternativ, alltså. Samma gäller riksdagsvalet, om än med lite känsligare konsekvenser.

  Med det sagt är det inte så att jag principiellt inte röstar, så vi får se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej att inte rösta är fegt. Stå upp och ta ställning! Du kan protestera hur mycket du vill mot rådande doktrin eller för, men att lägga ner den enda demokratiska rättigheten/skyldigheten du har är - fegt. Miljoner, kanske miljarder människor har dött för att du ska få den rättigheten. Om du inte gör det för din egen skull så gör det för dem.

   Radera
  2. Nånstans blir det ju löjligt om alternativen är väldigt lika alternativt att det alternativ man väljer rakt av sviker gång på gång.

   Radera
  3. EU är inte någon demokrati

   Radera
 14. Troligen inte. Hur vet jag att den kandidat jag röstar på sedan också arbetar för och röstar så som det är sagt i förväg? Det finns väl t ex en och annan väljare som är besviken på det parti som de röstade på i riksdagsvalet, och som kanske hellre hade sett att de inte röstat alls? Min röst kanske t o m blev kontraproduktiv med facit i hand?

  SvaraRadera
 15. Har röstat, och ska stå och ta emot röster hela dagen idag.

  SvaraRadera
 16. https://www.youtube.com/watch?v=PIPwA7HTc18

  Debatt: Kasselstrand vs Bard

  SvaraRadera
 17. Vore bra med ytterligare svarsalternativ om man exempelvis inte var röstberättigad i föregående val för att urskilja mot soffliggare.

  SvaraRadera
 18. Såg en artikel i Expressen, "Eu och klimatet- så kan din röst påverka" - "De röstar bäst och sämst för miljön".

  Tydligen baserad på WWF:s frågor till partierna. Syns ju när man läser dem att WWF har politisk slagsida åt vänster. SD, KD och M framstår som de sämsta valen för miljön. Inte ett ord från WWF om att satsning på kärnkraft minskar utsläppen av CO2.

  https://www.wwf.se/nyheter/wwf-granskar-eu-valspolitiken-majoritet-av-partierna-vill-stoppa-nyforsaljning-av-helt-fossildrivna-bilar-till-2030-3304252/

  SvaraRadera
 19. Ska ärligt erkänna att jag inte aktivt har sökt efter information om vad de olika partierna/personerna tänker driva i EU.
  Men jag tycker inte att partierna förmedlat det ut heller.
  De enda jag förstått är att watergate-pikande och anti-rasiatlåten "sweet home Alabama" är en dålig låt och att det är fullt logiskt att ställa Adaktusson och fri abort mot varandra..

  SvaraRadera
 20. Jag har röstat för mina barnbarns ( alla flickor) trygghet.

  SvaraRadera
 21. Bestämmer mig fem minuter innan stängning. Har 2 min till vallokalen, inklusive låsa ytterdörren och ta på sig ytterkläderna.


  Nu handlar det om att välja minst dåliga alternativet. Det är strid på kniven.

  Kniven är slö.

  SvaraRadera
 22. Bestämde mig för drygt 15 år sedan och har sedan dess konsekvent röstat på klassisk liberalism.

  Att det är få andra som röstar så spelar inte någon roll. Jag har bara en röst och kan bara rösta på det som är rätt. Vill andra rösta på våld och förtryck av andra männsikor så får det stå för dem. Två fel gör inte ett rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter härligt, men finns det ens ett sådant parti i Sverige? Som dessutom har chansen att knipa en plats i parlamentet?

   Den klassiska liberalism du ivrar för fordrar ett konservativt fundament att utgå från, samt ett starkt men rättvist våldsmonopol; inte multikulti av rivaliserande klaner och fullständigt skiljaktiga värdegrunder och de kriminella ligornas övertag.

   Radera
  2. Att få en parlementsplats kräver gissningsvis ett par hundratusen röster. Det får knappast Klassiskt liberala partiet.

   Staten ska så klart agera kraftfullt mot de som begår brott. Mycket av det som är olagligt idag skulle bli lagligt, så polisens resurser skulle fördubblas bara genom det.

   Hälften av alla brott idag är drogrelaterade och det är en viktig inkomnstkälla för gäng och maffia. Jämför med Al Capone i USA på 30-talet då alkohol var förbjudet. En legalisering av narkotika för vuxna individer skulle minska brottsligheten kraftigt.

   Radera