Aktuellt

Urbaniseringen avgörande för överdödligheten 2020 - men på olika sätt i Väst- och Östeuropa

Urbaniseringsgraden i EU/EES-länderna visar sig vara avgörande för överdödligheten 2020. Men sambandet är tvärt emot varandra i den forna up...

2019-05-03 07:44

Polisen vill förbjuda övningsskytte på egen mark - Mikael Damberg (S) håller med polisen

Polismyndigheten vill nu förbjuda jägares övningsskytte på egen mark, samt i praktiken inskjutning av siktet på jaktvapen. Skytte ska enbart få utföras på de allt färre skjutbanorna. Ansvarig minister inrikesminister Mikael Damberg (S) stöder sin vana trogen antagligen Polismyndigheten i detta.
Inskjutning på pumpa. Här ingångshålet med .30-06 halvmantlad Norma Oryx jaktammunition
Idag är det tillåtet att under eget ansvar övningsskjuta på egen mark. Det inkluderar att skjuta in siktet på jaktvapen där man har jakträtt, istället för att behöva åka flera mil till en skjutbana. Mycket av övningsskyttet handlar om lerduveskytte, vilket kräver enormt mycket mängdträning för att få ryggmärgskänsla för hur man skjuter med hagel mot främst fågel. Det kan lätt handla om tusentals skott om året.

Detta kan man alltså göra på egen mark, givet att man tar lämpliga säkerhetsåtgärder. Hagel har ingen större räckvidd och det kan räcka att sätta upp sin lerduvekastare på en åker för att det ska vara helt ofarligt för omgivningen, då man därmed kan se alla som kommer i närheten och upphöra med övningsskyttet tills de passerar.

Det andra är inskjutning av vapen, dvs att man kontrollerar skottställningen av siktet på en studsare, och justerar detta. Detta kan kräva exempelvis nio skott. Först en serie om tre skott för att kolla var siktet är inställt, sedan justerar man detta och skjuter tre skott till för att verifiera, men kanske inte kom helt rätt, varpå man skjuter ytterligare tre skott.
Utgångshål dito. Som man förstår på vinkeln på utgångshålet har detta övningsskytte skett mot en sluttning.
Det hela är ett icke-problem. Jägare är som bekant landets mest laglydiga hobbyister och yrkesmän, eftersom allt annat skulle innebär att man blir av med sina vapenlicenser. Ingen andra part drabbas av olyckor med övningsskyttet, som snarare höjer säkerheten genom att förbättra vapenhanteringen och kontrollerar att vapnen är inskjutna, så man träffar och en kula inte blir förlupen.

Jakt & Jägare rapporterar nu att Polismyndigheten vill förbjuda övningsskytte på egen mark. Detta ska endast få ske på särskilda och inspekterade anläggningar, dvs skjutbanor. Skjutbanorna i sig blir färre på grund av allt hårdare regler.

Då man vid jakt kan t ex snubbla, och att därmed jaktvapnets träffpunkt kan ändras och det kan krävas en ny inskjutning, så vill polisen tillåta undantag för inskjutningsplats, men bara om den som disponerar platsen är med vid inskjutningen. Vad det innebär är oklart.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) har tidigare helt låtit polisen härja fritt på dessa punkter. Jakt & Jägare skriver:
"I liknande skriftliga riksdagsfrågor till Mikael Damberg har han hittills svarat att det är helt upp till Polismyndigheten att avgöra vilka regler som ska gälla för skjutbanor och skytte."
Socialdemokraterna verkligen vill bli av med de sista väljarna på landsbygden och i glesbygden, samt att man ska köra bil miltals i timmar till en besiktad och godkänd skjutbana så fort man snubblat i skogen. Undrar om Miljöparitet känner till det? Fast det är klart. Man ska väl ta tunnelbanan och inte bilen.

Det är uppenbart att det finns tjänstemannaaktivister hos Polismyndigheten, vars enda uppgift verkar vara att motverka det legala skyttets existens. Kan man inte förbjuda vapnen, så kan man förbjuda övningsskytte med dem. 

En alternativ tolkning är att detta förslag är till för att hindra det så kallade buset från att övningsskjuta på närmaste soptipp, skogsdunge eller friluftsområde (dessa platser brukar vara rätt kända för lokalbefokningen pga det frekventa övningsskjutandet). Om någon ägnar sig åt övningsskytte utanför en skjutbana, gå direkt i fängelse utan att passera gå.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

79 kommentarer:

 1. "Kan man inte förbjuda vapnen, så kan man förbjuda övningsskytte med dem."
  Precis i linje med sex-KÖPS-lagen. Det enda rimliga borde ju ha varit att kriminalisera även utbudssidan, men inte då. Att anklaga våra lagstiftare för stringens och logik är inte lätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, tanken med det var väl att de kvinnor som säljer sex inte gör det frivilligt och befinner sig i en utsatt situation, antingen genom missbruk eller genom människohandel. Att straffa en person i en sådan ställning är inte produktivt eftersom de mer eller mindre anses nödgade att sälja sex som sista utväg och därmed inte kan avskräckas.

   Radera
  2. Är det inte missbrukare och skuldsatta som gör de flesta inbrott i människors bilar och hem? Det finns säkert fler exempel där utsatta begår brott, som också anses vara brott i lagens mening.

   Radera
  3. Ben Dover måste känna många fnask om han har en sådan insikt i varför folk säljer sex.

   Radera
  4. Nja, jag är ju t ex bekant med din mammas situation.

   @Known:

   Stämmer, men dom får ju t ex "mängdrabatt" men så klart ligger det delvis ett annat tänk bakom. Sexköpslagen har en tydlig tanke om sexsäljaren som underlägsen och utsatt. Rätt eller fel kan man så klart diskutera, men så är det.

   Radera
  5. Förstår hur du tänker Ben.
   Då borde man ju avkriminalisera försäljning av droger också - de stackars langarna är ju i en väldigt utsatt situation och antagligen inte gör det frivilligt heller.
   Skulle dessutom lätta trycket på polisen som inte längre behöver jaga folk för detta.

   Radera
  6. Fan vad folk läser illa:

   "Du måste känna många fnask..."

   "Jag förstår hur du tänker..."

   Inte någonstans i mina inlägg har jag uttryckt en EGEN åsikt, bara den debatt som föregick lagstiftningen. Dvs lagstiftarens åsikter. Inte mina egna.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. Folk läser illa? Om man skriver som du gör så är det inte konstigt att det tolkas som DIN åsikt. Bara det faktum att du måste förklara dig bevisar ju just det.

   Radera
  10. Nu tycker jag vi kramas allihopa. Det är fredag, slappna av lite. *mys*

   Radera
  11. Jaså du gillar att slå barn och kvinnor samt sympatiserar med IS? Så avskyvärd du är.

   Radera
  12. Ska vi ge amnesti för utsatta människor som begår allehanda andra brott också?

   Saken är väl snarare att förklaringen ligger i att kvinnor aldrig ska behöva ta ansvar för sina egna handlingar, det finns alltid män om kan få ta ansvaret istället.

   Radera
  13. Hur kan det vara förbjudet att köp något som är tillåtet att sälja?

   Radera
  14. @Kent:

   Sexköpslagen är fullkomligt könsneutral. Du som antagligen identifierar dig som man får naturligtvis också sälja sex, även om du förmodligen skulle ha svårt att få köpare.

   Radera
  15. Svårt att sälja? Sänk priset!

   Radera
  16. Sexköpslagen är neutral i sitt tillämpande, men inte i hur den utformades. Prostitutionsutredningen ville i sitt slutbetänkande kriminalisera både köp och sälj, man detta ändrades efter politiska påtryckningar. Kriminaliseringen av enbart sexköp motiverades i stället med "mäns utnyttjande av kvinnor", inte mäns utnyttjande av andra män eller annat. En annan motivering som understödde det tänket var "utan köpare inga säljare". Detta kan man ju vända och vrida på hur som helst, men lagen är baserad på ideologisk feminism.

   Radera
  17. Ben: On det är sista utvägen att sälja sex, vad gör man då om köpet kriminaliseras? Blir det näst sista utvägen?

   Radera
  18. Köpet ÄR kriminaliserat, ljushuvud.

   Radera
  19. Ja? Om du inte förstår frågan finns det artigare sätt att påpeka det på.

   Radera
  20. Ben: Sen saknar inte manliga prostituerade kunder, men du kanske menar specifikt Kent.

   Radera
 2. Visar bilden verkligen ingångshålet, som du skriver?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Utgångshålet har du på länken under bilden.

   Det är halvmantlad jaktammunition, gjord för att sprida maximal energi i målet. Helmantlad övningsammunition (eller militär ammunition) gör bara ett litet hål, finns bilder på lönken.

   Radera
  2. Oftast skjuter vi jägare inte så mycket på pumpor, ingångshålen på djur brukar vara ganska små.

   Radera
  3. Men när ni skjuter pumpor gör ni det med pumphagel?

   Radera
  4. Och om man skjuter pumpagubbar?

   Radera
  5. En möp som Cornu använder väl företrädesvis druvhagel.

   Radera
 3. Tumskruvarna dras sakta sakta åt.

  Jobbig licensansökan? -"Den lägger vi längst ner i högen".

  "Oj, ett jaktvapen med kompositdelar, sånt har ju militäjen! Avslag!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle nog tro att det är olika på olika platser i landet.
   En region med många jägare, och där även polisen jagar, kommer att sköta detta smidigare.

   Radera
 4. De agerar fullt rationellt då de vet att vapnen en dag kommer vändas emot dem. Då gäller det att minimera antalet vapen, minimera amunitionen och minimera innehavarnas förmåga och erfarenhet. Sen gäller det bara att gå eu-armén på plats så kan de känna sig trygga.

  SvaraRadera
 5. Ena dagen:

  Lyssna på polisen! Det är DE som vet hur brott ska bekämpas! Politikerna håller bara på med en massa irrelevant skit, höjer sina löner och försvårar för stackarna som jobbar på golvet.

  Nästa dag:

  Va? Polisen vet ingenting om hur man förhindrar brott! Det där är bara tjänstemannaaktivism! Aningslös politiker! Han borde ingripa och köra lite ministerstyre istället, varför ska han stödja de poliser som jobbar, de vet ingenting!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är olika poliser i olika delar av organisationen.

   Så det är inte så konstigt att det är både bra och dåligt.

   Lite större perspektiv kan du väl ha?

   Radera
  2. Jahaaaaaaa, så du menar att en debatt inte alltid är svart eller vit och att t ex polismyndigheten består av en massa människor med olika egna åsikter och brister, varav de flesta försöker göra ett bra jobb?

   OK, det var nyheter.

   Radera
  3. Har du käkat taggtråd till frukost idag, Ben?

   Radera
  4. Tror du jag är fikus eller? Concertine är det som gäller, inga civila jävla kreatursprodukter för hemmabruk.

   Radera
  5. Concertina. Nu kan jag inte ens stava. foekmfeworf.

   Radera
  6. Tycker mest hen, dvs Ben Dover spottar ur sig halmgubbar...

   Kan föreslå du håller dig till Constantinetråd istället. Härdat stål är rätt jobbigt att tugga sig genom.

   Radera
  7. Vet ni vem som uppfann flechetteammunition förresten?
   Det var Chuck Norris som åt en rulle Concertina tråd till frukost och spottade resterna när han var mätt.

   Radera
 6. Jag vet inte så mycket om jakt, men antar väl att det är bäst för alla att gå ut på jakt utan inställda sikten. Våra politiker vet väl bäst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det. Med tiden blir siktena så feljusterade att djuren kommer undan oskadda.

   Radera
 7. Det bästa vore om en särskild vapenskatt på kanske 50000kr per vapen och år infördes så att vapnen bara finns där de hör hemma, dvs i överklassen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, samt hos de kriminella som inte betalar skatten.

   Radera
 8. Härnäst är det väl bara tillåtet att jaga på godkända skjutbanor, helgfria söndagar..

  SvaraRadera
 9. Nu far du med lite osanning tror jag.

  I förslaget så ska det finnas ett undantag för inskjutning på egen mark.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får väl jaga på egen mark, så resultatet blir väl inskjutning mot levande mål helt enkelt.

   Radera
  2. Hur svårt är det att träffa marken egentligen?

   Radera
 10. Min kompis fiskade med halvautomatisk eld från gevär i Ljungan förra sommaren, gick sisådär. Själv har skjutit en fiskmås i luften med höftskott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säger du det? Själv brukar jag mest skjuta råtta med höftskott.

   Radera
  2. Skott i råttan?
   Eller skått i rottan som det heter i ett sk utsatt område.

   Radera
 11. Får väl kalla det jakt istället för inskjutning/träning.

  Polisen: Sluta övningsskjut på din egen mark.
  Jägare: Jag övar inte jag försöker skjuta en hare.
  Polis: Vi har hört flera hundra smällar.
  Jägare: Haren är skitsnabb, jag har inte träffat den än och nu har ni skrämt bort den.

  Än så länge finns väl inga regler för hur många gånger man får missa..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Du måste ha tillgång till eftersökshund när du jagar. Har du inte det var det uppenbarligen inte jakt.

   Radera
  2. Tillgång betyder inte att hunden var på plats, men du måste säkerställt (i praktiken ringt/messat) med en eftersökshundsägare att vederbörande är omedelbart tillgänglig (dvs inte på jobbet).

   Radera
  3. Finns det ett förbud mot att ha en eftersökshund utförd i porslin?

   Radera
  4. Har den gjort godkänt jaktprov?

   Radera
  5. Ang. eftersökshund:

   Krav på eftersökshund. Krav på eftersökshund finns vid all typ av jakt efter björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, mufflon och vildsvin. Hunden skall vara särskillt tränad i eftersöksarbete på vilt men behöver inte ha meriterat sig vid någon typ av viltspår eller liknande

   Men poängen var mer att det blir en lag som är svår att uupprätthålla och därmed dålig.

   Radera
  6. Torde väl räcka att hunden är tillgänglig. Med ägarens tillåtelse kan du väl åka och hämta den och eftersöka själv fast att vederbörande är på jobbet eller sitter dyngrak hemma.

   Radera
  7. Som sagt gäller inte allt vilt och tidskravet är 2 timmars inställelsetid på hunden, när det är ett krav.

   Radera
  8. En lag är inte nödvändigtvis dålig bara för att den inte är helt explicit. Det är en fördel för oss jägare att jaktlagstiftningen inte är detaljreglerad, men det kräver samtidigt att vi måste ta ett stort personligt ansvar.

   Radera
 12. Polisen klarar inte av den ökade kriminaliteten därför är det lättare att skapa förbud för laglydiga jägare som skapar 0.0 problem för samhället. Folk skjuter varje dag i städer men nej det är jo pojkar som leker det kan man inte göra något åt, de utrycker sig på det viset. Idiotin har inga gränser i dagens Sverige.

  SvaraRadera
 13. Borde inte jägarna kunna sätta ganska stor press på politikerna om de verkligen ville? Om de t.ex slutade jaga helt ett tag så att det blir mindre viltkött till matindustrin, mer trädskador för skogsindustrin, fler viltolyckor i trafiken, inga eftersök vid olyckor, mer skador på grödorna för bönderna... skulle allt detta fortfarande betraktas som särintressen? Iofs kan väl politikerna som vanligt komma undan med att kalla det för "oförutsedda" konskevenser långt senare...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du Miljöpartiet bryr sig om ovanstående?

   Radera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Det krångliga blir ju att polisen/kommunerna tvingar alla skjutbanor att lägga ner och därtill att de endast är öppna på väldigt konstiga tider.
  Hänger ju ihop med polisens tidigare magnifika idé "alla kriminella vapen har varit lagliga" när jaktvapen aldrig använts i brott. (polisen har fortfarande inte förklarat hur en laglig repeter förvandlas till en handgranat men det överlåter jag åt dem)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den dåren gick till slut i pension. Det tog två månader så kallade polisen till presskonferens och meddelade att det det finns ett problem med insmugglade vaepn. Innan dess fanns det inga sådana. Officiellt. Så går det när enskilda personer får för mycket att säga till om.

   Radera
 16. Hur svårt skulle det vara att sätta åt skytte som sker utan markägarens tillstånd? Polisarbete som går med markägares, skyttars och allmänhetens intresse och inte emot dem.

  Vad blir de moraliska effekterna av att ansvarstagande beteende, att ofta kontrollera vapnets funktion, står i står i strid med lagligt beteende, att bara göra detta på vissa avlägsna platser?

  Det här är som att förbjuda människor att provbromsa bilen på egen väg och med lagens hjälp kräva att tvärnitar bara utförs på halkbanor.

  SvaraRadera
 17. Allt hade kunnat lösas genom att sparka Thorsell.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inget enskilt ansikte på problemet. Jag vet inte om tiotals eller hundratals poliser behöver byta arbetsuppgifter inom poliskåren eller byta arbetsgivare. Jag tror ändå att det vore enklast att plocka av polisen dessa uppgifter och föra över dem till en ny serviceinriktad myndighet.

   Eller är världsläget så illa att vi återigen behöver förbereda oss för militärt angrepp och invasion med enbart lokala vapenregister som enbart finns på papper och snabbt kan tuggas och brännas? Då skulle förnyelsen kunna kombineras med förberedelser för att distribuera militära vapen till en motståndsrörelse.

   Radera
  2. Definitivt Thorsells fel. Han hade en företrädare som också agerade högst suspekt. Om de två har kontakt än idag blir jag inte förvånad.

   Radera
  3. Det är Maria Thulin som driver detta nu i thorsells anda och med socialdemokraternas fulla stöd.
   Sen är detta endast en del, den nya fapen kommer ju även rikta in sig på att döda ipsc samt ppc. Detta då endast banor besiktigade för detta skall få användas för annat än stillastående skytte. Polisen skall bli ansvariga för besiktning. Jaktstig etc tänker man lyckas döda med fap med gällande tillfälliga skjutbanor. Vid sidan av detta har vi vapendirektivet där man överimplementerar. Inget av nämnda ovan kommer ha bäring på illegala vapen. Det handlar om att man vill avväpna folket.

   Radera
 18. Som jägare är det av stort intresse för mig att min bössa är väl inskjuten. Idag sköter jag det på jaktmarken som är stor och jag har goda möjligheter att provskjuta där utan att det innebär risk för någon. Alternativet hade varit att göra det på en skjutbana. Den ökade bristen på skjutbanor är dock påtaglig. Min närmsta skjutbana kostar medlemskap 500 kr/år, om man FÅR LOV att bli medlem. Jag misslyckades. Att jag har jägarexamen och licens på vapnen jag vill skjuta med räckte inte, utan jag var tvungen att ha en lämplig person som kunde vara referens för mig. Klubben föreslog att jag exempelvis angav en POLISMAN som jag känner som kunde gå i god för mig. Då bestämde jag mig för att skjuta på jaktmarken istället.

  SvaraRadera
 19. Ett intressant studium genom kommentarerna är frånvaron av förvåning.

  SvaraRadera
 20. Fy fan för sossar. Jag blir så j-vla arg när jag hör detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det främst polisen som jävlas med folk genom att gå utanför sitt ansvarsområde.

   Radera
  2. Hatar dom sina skattebetalande medborgare så mycket??? 31.221 islamistiska attacker, som dödat minst 146.811 människor. Vad jag vet 2 terror attacker av kristna under samma period men otroligt många och stora frihetsberövningar mot västerländska länders medborgare efter dessa 2 terrorattacker. Spelar ingen roll vilken sida som gör terrorn så hörs alltid samma säng från etablissemanget. Mer inskränkningar av västvärldens friheter och mer kontroll av medborgarna. Det tycks gå åt ett lutande plan mot 1984.

   Radera
 21. Det lokala *buset* äger knappast rätten att skjuta på den mark de nyttjar?

  SvaraRadera
 22. Problemet med detta är att detta även innebär att andra skytteformer drabbas såsom fältskytte med pistol, gevär, k-pist, jaktstigar och sporting.
  Samtliga skjuts på tillfälliga skjutplatser idag.
  Bergheden ställer en intressant fråga om det kommer bli otillåtet att skjuta från andra avstånd på en skjutbana som är godkänd för skytte från t ex 25 meter.

  Blir bara trött på detta. Först började man tjafsa kring licensansökningar och när det inte gick så vill man kalla tillfällig skjutplats för tillfällig skjutbana bara för att jävlas.
  Ska föreslå styrelsen att polisen får skjuta någon annanstans än på vår bana.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Angående att "tjafsande" kring licensansökningar inte gick...

   Menar du att vi nu kan räkna med att det inte kommer bli några ytterligare försämringar rörande vad man kan få licens på för jaktvapen, den närmsta tiden (bortsett från att man inte får ladda med fler än 10+1 patroner efter att EU's vapendirektiv implementerats) ?

   Inget trassel med t.ex. licens för Ruger PC Carbine? Ingen risk att man begränsar hagel-byglar till 2+1 patroner, osv. ?

   Radera
 23. "Som man förstår på vinkeln på utgångshålet har detta övningsskytte skett mot en sluttning."

  Vad i bilden avslöjar att pumpan ligger/legat på en sluttning när det besköts?

  Kan vi få se samma övning på en vattenmelon? Och sen pumpa respektive vattenmelon med Lapua 338 Magnum. Då kan vi spekulera om sluttningar hit eller dit.

  SvaraRadera
 24. Påverkasoperation! En klockren sådan.
  En mängd rävar finns i hönshusen..

  SvaraRadera