Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-05-25 12:41

Österrikes kompromat-mysterium - vem fällde regeringen och varför?

Som få har missat har Österrikes regering fallit efter att den ryske diktatorns Putins samarbetsparti FPÖ:s partiledare exponerats i mycket graverande kompromat. Frågan är vem som låg bakom detta kompromat, och varför detta exponerades så nära EU-valet. Jag har en hypotes.
Österrikes underrättelsetjänst använder det flakturm som syns i bakgrunden.
Kompromat-operationen mot högerextrema FPÖ:s partiledare var mycket professionellt utförd 2017 innan Österrikes val, och organisatörerna har sedan suttit på informationen i nästa två år, varefter det förpackades och levererades i två delar till två tyska tidningar, för att säkerställa en konkurrenssituation och att de publicerade för att inte den andre tidningen skulle komma först. I praktiken blev det istället ett samarbete och SZ och Der Spiegel publicerade tillsammans. Eftersom högerextrema FPÖ även ville dra in pressfriheten i Österrike, så lämnade inte heller Österrikes media någon som helst pardon när detta släpptes. Valet av att släppa till tyska tidningar och inte till österrikiska är dock intressant.

Kompromatet skapades i flera steg, där operatörerna bakom initialt hittade en sårbarhet kring en fastighetsaffär hos en av FPÖ:s partiledares närmaste män, och i ett andra steg fick denne ovetande agent att ordna mötet i det hyrda huset på Ibiza. Huset hade förberetts med omfattande professionell dold inspelningsutrustning, som sedan avinstallerades dagen efter mötet.

För mer detaljer rekommenderas underrättelseexperten Thaddeus Grugq:s blogg på Medium, där man också hittar tidslinjen och en studie i hur själva operationen genomfördes. Det finns mycket detaljer där, som är väl värda att läsa, t ex kring hur FPÖ via kryptiska meddelanden i pressmeddelanden bekräftade att man ville gå vidare med samarbetet.
Regeringsbyggnad i Wien. Tidigare krigsministeriet under andra världskriget, numera hem åt flera myndigheter.
Hela operationen var mycket professionell, och vem det än var som låg bakom så spelar de det långa spelet. Man kunde sänkt FPÖ innan valet, men kanske hade skadan blivit mindre då? Det var redan öppet att FPÖ samarbetade med den ryske diktatorn Putins nationalfascistiska parti Förenade Ryssland.

Bland resultaten av att FPÖ sedan ingick i den nya regeringskoalitionen där FPÖ:s partiledare fick vicekansler-posten (vice statsminister), var att man slog ut Österrikes underrättelsetjänst genom en regeringsräd, där man beslagtog underrättelsetjänstens register, samt tillsatte en egen chef för verksamheten. Detta gjorde att Österrikes underrättelsetjänst slogs ut från samarbeten med övriga av de västerländska demokratiernas underrättelsetjänster.
Den ryska ortodoxa kyrkan intill ryska ambassaden i Wien.
Det mesta talar för att en underrättelsetjänst ligger bakom operationen, allt från planering, till genomförande och sedan nu läckan. Det finns olika teorier om vilken. En skulle vara att det var Österrikes underrättelsetjänst, och att dessa på något sätt lyckats komma undan och dölja detta trots att den nya FPÖ-regering slog till mot underrättelsetjänsten.

En underlig omständighet är att en österrikisk komiker vid flera tillfällen gjort kryptiska yttranden, som talar för att han hade förhandsinformation om kompromatet.

Grugq tror dock att det är rysk underrättelsetjänst som ligger bakom. Låt oss anta att han har rätt där. Det skulle i så fall handla om den civila utlandsunderrättelsetjänsten SVR, utlandsdelen av fd KGB, och inte den militära underrättelsetjänsten GRU, som visat sig vara extremt inkompetenta vid t ex massförstörelsevapeninsatsen i brittiska Salisbury. Själva genomförandet kan också lagts ut på ett säkerhetsföretag, för att få ett skyddande lager mellan SVR:s operatörer och utförarna. Den kvinna som användes som operatör måste varit mycket professionellt utbildad och tränad, och klarade av sju timmar av festande, supande och knarkande, utan att alls röja de verkliga avsikterna att spela in det hela.
Wiener Staatsoper.
Kompromat är en sorts termonukleärt vapen. Avfyrar man det slår man ut sin agent, i detta fall FPÖ:s partiledare, och omöjliggör fortsatt samarbete. Det bör alltså finnas mycket goda anledningar till att ryssarna avfyrade detta kärnvapen och släppte kompromatet och sprängde en agent på ministerpost i en regering.

Så varför släppte ryssarna bomben? Vad gjorde det värt att bränna denna infiltration på högsta regeringsnivå?

Dels kan det vara så att FPÖ:s partiledare inte längre gjorde som handledarna i Kreml ville, och att man till slut avfyrade sitt kompromat.

Dels kan det vara så att man ansåg att hela FPÖ-operationen nått sitt syfte, och att man var nöjd med att klippt av Österrikes underrättelsetjänst från övriga EU.

Det kan också handla om att man har en ny gunstling i Österrike.

Men min hypotes är att det kan vara en kombination av ovanstående, men också att man gör detta inför EU-valet som ett meddelande till Kremls övriga agenter och samarbetspartier i EU.

Och det meddelande är: "Vi har kompromat på er alla - vi fördjupar inte samarbete utan att skaffat kompromat på er först - om ni inte gör som vi säger så kommer vi sänka er, och vi tvekar inte ens att sänka en infiltration på regeringsnivå!"

Stämmer denna hypotes så handlar hela FPÖ-kompromatet om att Kreml nu höjer insatserna och klargör att man när som helst kan sänka varenda enskild agent och samarbetspartner man har i EU, och inte tvekar att göra det.

Dansa efter vår pipa, både före och i synnerhet efter valet, annars ...
Vägval på Wiens flygplats.
Vi får se vart den här historien tar vägen och om det någonsin blir känt vilken underrättelsetjänst som låg bakom. Tydligt är att det hela är en riktig påverkansoperation på högsta nivå, och att organisatörerna sänkte Österrikes regering. En nivå man inte egentligen sett utanför fiktionens värld. sedan kalla krigets slut.

Frågan är om det finns fler regeringar man kan fälla, och om man bara har kompromat på högerextremisterna?

21 kommentarer:

 1. Tack Lars! Mycket intressant!

  SvaraRadera
 2. Som du skriver, tiden lär utvisa vem som tjänar på detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte säkert att det kommer framgå, det finns saker i kulisserna som man inte ser. Allt är inte så enkelt. Om det nu t ex är RU som släppt kompromatet, så vet vi inte vad de ställde detta mot - vad kunde effekterna varit annars osv.

   Radera
  2. Funderar hur mycket den där Tatiana var inkopplad in på djupet.
   Hon är serbiska om man googlar henne. Serber+Ryssar=sant!
   Kan Serber ha något med allt att göra för så att ryssarna har ryggen fri?

   Radera
  3. FPÖ-ledaren uttalade sig öppet rasistiskt som serber. Man kan ha offrat honom pga att Kreml ser Serbien som en starkare och viktigare allierad än Österrike. Kan rent av varit ett serbiskt krav i utbyte mot något okänt?

   Radera
  4. hmmm intressant vinkel! Inte helt omöjligt. Läste en kommentar på nåt twitter för ett tag sen om att Ryssland vill gärna ner med gasen, genom Ukraina, Moldavien, Rumänien, Serbien etc. Man ser Serbien som allierad.

   Kan allt detta handla om gas kanske?

   Blir helt klart intressant om det avslöjas någon gång (tveksamt)

   Radera
 3. Vad finns det för exempel på FPÖs politik som är "högerextrem"?

  SvaraRadera
 4. Intressant. Undrar hur vanligt detta är globalt, ganska antagligen? En thriller kan ofta kännas fullt möjlig... I rikets bästa intresse liksom.

  SvaraRadera
 5. En helt ologisk analys skulle jag vilja säga. Ett parti jobbar alltså med putin och just det partiet skall alltså putin då vilja sänka?

  En av de mer vansinniga analyserna jag hört faktiskt. Du får nog bredda din pott av potentiella ärkefiender för att ge läsarna lite variation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hypotesen är ju bl a att FPÖ inte längre lydde Putin, vilket inte är trivialt att visa eller motbevisa.

   Radera
  2. Ja i er värld är det säkert en hypotes, men inte i min.

   Radera
  3. Två anledningar till att det är osannolikt att det är Ryssarna:

   1) Detta kan bli negativt för liknande partier i EU-valet. Och detta har tidsplanerats för att störa just det valet.

   2) Det verkar som att hemliga donatorer avslöjats. Om övriga hemliga donatorer till liknande partier känner att de riskerar att avslöjas kan det vara ett långsiktigt hårt slag mot liknade rörelser som nog behöver enskilda resursstarka rasister/nazister i ryggen. Och många av dem kan än så länge antas vilja ligga lågt med sin ideologi.

   Radera
 6. Jag tror att det var tyskarna, BND, eller MAD. Var det inte en tysk BND chef som fick avgå förra året? En bubblare, fransmännen. Jag tror inte på ryssarna när konsekvenser blev att störa regeringen i Österrike.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man nu tänker att det inte var russkiye mal'chiki som gjorde det så finns ju fler alternativ - exempelvis någon vänlig själ i BVT/BfV. Övertagande av säkerhetstjänsten kanske är det centrala och inte så perifert som det verkar.

   Radera
 7. Mycket spännande läsning. Själv hoppas jag på att det är den österrikiska underrättelsetjänsten som ligger bakom. Det ger mig mer hopp för västvärldens underrättelsetjänsters kompetens. Ryssarna känns mer aktiva och väst känns mer som feta katter. Skarp träning är den bästa träningen.

  SvaraRadera
 8. Om ingen har sagt det än skulle jag vilja nominera George Soros. Det eller Hagbard Celine.

  SvaraRadera
 9. Kan det vara så att ryssarna blivit bestulna/hackade på sitt utpressningsmaterial?

  SvaraRadera
 10. Angående komikern så är han tysk iallafall om det är Jan Böhmermann som avses. Dock är han väldigt intresserad av Österrike. I sitt show dagen innan videon släppte avslutade han med att berätta att han "trodde" något stort skulle hända i Österrike

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enklaste förklaringen där är väl kontakter på SZ eller Der Spiegel?

   Radera
 11. Jag hör till de som tror att det var någon inom BVT som låg bakom det.
  Det är knappast ingen statshemlighet att de hade FPÖ under uppsikt innan de kom i regeringsställning. Och inte heller helt otänkbart att några i BVT bestämde sig för att de behövde lite kompromat för den händelse att FPÖ skulle vinna i valet. FPÖ tycker lika bra om BVT som VPK tycker om Säpo.
  Det är också inte alls otroligt att Strache eller Gudenus senare får reda på att Igor Marakov inte har några syskon. Och därmed inser, eller får hjälp att inse vad som har hänt och vilka som ligger bakom.
  Därav gryningsräden eller "die BVT-affäre".

  Det är också intressant i sammanhanget att det var BVT som rent effektivt, om än inte officiellt, avslutade sina samarbeten med andra underättelsetjänster redan innan gryningsräden, enligt flera Tyska tidningar. Vilket antyder att de visste i förväg att de skulle vingklippas.

  Så vad gör man om man har ett kompromat som inte hade den avskräckande effekt det var tänkt att ha?
  Man väntar med att släppa bomben tills den gör så stor nytta som möjligt.

  SvaraRadera
 12. Rent tekniskt så måste det vara knepigt att få ihop 7 h täckande video i bra kvalitet från flera enheter. De lär väl också spelat in före/efter själva mötet på lokala minneskort för sändande utrustning kan väl knappast används så de måste då röra sig om avsevärt stora filer. Dessutom små batteridrivna kameror.
  Ett litet frågetecken hur detta gick till helt enkelt.

  SvaraRadera