Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2019-05-05 17:06

Oscar Properties VD satsar pengar på andra fastighetsaffärer

Samtidigt som Oscar Properties begär att fordringsägarna ska gå med på villkorsändringar för bolagets obligationer för att hindra bolaget från att gå i konkurs, så uppger SvD nu att Oscar Properties satsar sitt eget bolags pengar på andra fastighetsaffärer, istället för att finansiera Oscar Properties. Uppenbarligen ser inte VD:n att bästa avkastningen för kapital är att rädda det börsnoterade bolaget, vilket väcker frågan varför obligationsägarna ska göra det?
Veckochart Oscar Properties. Logaritmisk skala.
SvD uppger att Oscar Properties tidigare majoritetsägare och VD har investerat i fastigheter vid sidan om Oscar Properties. Det börsnoterade Oscar Properties har nu ett börsvärde på 254 miljoner kronor, medan VD:n via sitt ägarbolag ska plockat ut 600 MSEK ur Oscar Properties via försäljning av aktier och preferensaktier. 

Istället har han nu alltså investerat i fastigheter via sitt ägarbolag. Det hela ska inte handla om någon intressekonflikt uppger Oscar Properties presstjänst och det ska vara godkänt av bolagets styrelse.

Däremot vill bolaget att obligationsägarna, bland annat Spiltan Högräntefond, ska gå med på villkorsändringar för Oscar Properties obligationer, så bolaget undviker konkurs.

Uppenbarligen har VD:ns bolag mer pengar än hela Oscar Properties börsvärde, men är ändå inte intresserad av att stoppa in pengar i bolaget och rädda det. Åtminstone inte ännu. Frågan blir då varför någon annan ska investera i Oscar Properties? Och varför ska långivarna rädda bolaget? Det är inte så att konkursboet kommer vara helt värdelöst.

I rättvisans namn kan förstås VD:n och grundaren vilja ägna sig åt riskspridning. Men som insider lär han ju ha utmärkt koll på om det är vettigt att stoppa in mer pengar och rädda Oscar Properties.

I morgon måndag kommer beskedet från långivarna och med det huruvida Oscar Properties står inför konkurs. Eller "problem i verksamheten" som VD:n beskrivit det för SvD.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

14 kommentarer:

 1. Som du skriver -- riskspridning. VD:n är väl säkert fortfarande storägare i OP, men det är generellt mycket dumt att lägga alla pengar i bolaget man själv jobbar i. Ett par årslöner eller nåt är fullt rimligt för att ha lite skin in the game, men mer än så känns tungt.

  Vem blir förvånad om OP KK:ar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla de som köpt lägenheter av dem ?

   Radera
 2. OPs senare giv för att få upp "försäljningsprocenten" i nya projekt verkar vara icke-bindande gratis bokningar av bostäder:
  "Nu erbjuder vi dig som är intresserad av Gasklockan att boka en bostad utan att betala bokningsavgift och förskottsbetalning. Första betalningen erlägger du 6 månader innan tillträdet, vilket är 10% av köpeskillingen. Erbjudandet gäller fram till den 30e juni 2019."

  Verkar vara svårt att få kunder att betala för lägenhet på ritning i icke startade projekt nu för tiden...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte också ca 600 MSEK som saknas för just Gasklockan?

   Radera
 3. Det är ett bolag omringat av dagliga skandaler. Om nu Oscar skulle gå omkull, vilken påverkan skulle det ha på övriga nybyggnation och fastighetsmarknaden? Ser vi början på en fastighetskris som på 90-talet? Jag tänker mig att en kommande lågkonjunktur förvärrar och det blir bostadskrasch på allvar. Då är det dags att spendera de slantar jag har och flytta från hyresrätten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har svårt att se att ett så litet bolag som OP skulle ha någon större påverkan på marknaden. En del pratar om psykologiska effekter men OP är inte särskilt jämnt utanför de kretsa som redan är insatta och för dessa kommer inte OP:s eventuella konkurs som någon överraskning.

   Radera
  2. Just så. Det går ännu inte att jämföra med t ex Nyckelns betalningsinställningar 1990. Plus att OPs problem har vi nu pratat om i snart två år (se börskursens utveckling!). Vi får väl se vad som händer imorgon.

   Radera
  3. De övriga som överlever måste ändra sin affärsmodell. Det går inte längre som kreditmarknaden ser ut nu att få kunderna att binda upp sig långt i förväg.

   Radera
 4. hade jag fått bestämma hade jag hyrt ut alla tomma lägenheter till migrationsverket för ockerhyra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Myt och tidningsanka. Migrationsverket har nog inget intresse av att hyra. Skulle de vilja hyra pressar de priset i botten likt ICA eller IKEA. Det är inte 2015 nu

   Radera
 5. brolle junior. om man mutar eller känner rätt politiker samt personal på migrationsverket så blir det inga problem att hyra ut för ockerhyra. läste en gång att en kommunalpolitieker hyrde ut sin etta för 70000 i månaden till ensamkommande. grattis till denne kommunalpolitiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag synar. Vilken kommunalpolitiker? Tror att du hittar på rätt ordentligt...

   Radera