Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-05-07 07:56

Oscar Properties räddas till initialt årsskiftet

Den så kallade bostadsutvecklaren Oscar Properties räddades igår initialt till sista dectember, genom att en stor majoritet av berörda obligationsägare gick med på att förlänga en obligation till inlösen. I december ska dock 25% amorteras med mer pengar än vad bolaget har i sin kassa.
Stockholm med Oscar Properties BRF Innovationen synlig som ett torn vid Nya Karolinska (som ligger i Solna).
Hela 92.86% av svarande obligationsinnehavare, till ett nominellt belopp över 50% av obligationerna gick med på förlängningen. I utbyte får de en höjd ränta till STIBOR + 8%, plus att det nominella beloppet på obligationen höjs med 2% per halvår upp till 8%. Så när obligationen väl ska betalas tillbaka ska det betalas tillbaka 108:- SEK per hundralapp, plus att man alltså ska få ränta under tiden. 

Villkoren är att Oscar Properties inte får lämna utdelning till aktieägarna tills obligationerna är lösta, och framför allt att 25% av obligationerna ska amorteras senast den sista december 2019.

Amorteringsbeloppet är 112.5 MSEK. Vid årsskfitet hade man 102 MSEK i kassan och visade 2018 upp ett negativt kassaflöde från verksamheten på 410 MSEK. Efter finansiering och investeringsverksamheten var kassaflödet negativa 378 MSEK. Man hade dock bokfört totalt 3398 MSEK i tillgångar, även om det går att diskutera vad vissa av dessa är värda på marknaden idag. Vore det bara att avyttra till bokfört värde skulle inte Oscar Properties ha några problem, men bokförda värden har inte nödvändigtvis med marknaden att göra. Det är populärt att skriva upp värderingar av projekt och fastigheter, men mindre kul att göra motsatsen när marknaden vänder. Tillämpar man mark-by-hank (mark-by-fantasy) som etablerades under finanskrisen, så skriver man aldrig ner tillgångar, för att slippa redovisa förluster.

Med all sannolikhet behöver Oscar Properties sälja tillgångar för att kunna amortera 25% av obligationslånet. 

Samtidigt var bolagets totala skulder 2373 MSEK vid årsskiftet, så det står fler fordringsägare på kö. Det mest akuta konkurshotet är dock nu uppskjutet.
Dagschart Oscar Properties. Logaritmisk skala.
Aktien reagerade positivt på beskedet och steg 15.95%, vilket kan tolkas som att marknaden inte var säker på att obligationsägarna skulle gå med på omförhandlingen.

Nedsidan i Oscar Properties, som nu bara fallit 92% sedan högstanoteringen, är fortfarande begränsad till 100%.

12 kommentarer:

 1. Som vanligt är det inte balansräkningen som är avgörande utan likviditeten. Har du ingen kassa när lånen ska betalas har du inga vänner. Lånen kommer nu vara så dyra att det inte blir några pengar över till aktieägarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, när klockan tickar lär OP inte bara i en bra förhandlingsposition för att avyttra tillgångar.

   Radera
 2. Ah, these songs never grow old:

  "mark to Hank"
  "kick the can"
  "BTFD"
  "This time is different"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mark to Hank = värdera tillgångar enligt (tidigare finansminister i USA) Hank Paulsons drömmar istf enligt verkligt marknadsvärde

   Kick the can = skjuta upp problemet till framtiden

   BTFD = buy the fucking dip

   This time is different = besvärjelse som yttras av alla som vägrar förstå att marknadsbubblor alltid spricker

   Radera
  2. Men det blev coolare att skriva det på engelska, trots att du sedan fick översätta det?

   Radera
 3. Så preffarna blev just värdelösa eftersom Åsskar aldrig kommer att kunna dela ut och de lär inte kunna lösa obligationer heller. Nästa steg framåt Lucia blir väl "frivillig" haircut och framåt påsk eller senast midsommar 2020 när det är akut kontantbrist och den svenska ekonomin sjunkit ännu ner blir det kollaps i Åsskar.

  Under sommaren 2020 är det rätt lugnt, skotten i Sarajevo passerar obemärkt, men så kommer hösten och krisen tilltar inom byggindustrin.

  Nu kommer Magda med idén om frivillig tvångsinlåning till svenska staten, där alla kontanta medlem över 7.5 basbelopp på bankkonton lånas ut till staten samtidigt som regeringen sätter sitt hopp till helikopterpengar.

  Fast forward till 2030 och den nya svenska valutan Bolivar Real är inte längre konvertibel.

  Riktigt så här illa får vi hoppas att det inte går. Kom ihåg att bunkra toapapper, dambindor, hygienartiklar och ammunition!

  SvaraRadera
 4. Är det inte mer rätt att säga att de räddas initialt till den 3e juni när marken för Gasklockan ska betalas till Stockholms Stad? Upp till MSEK 675.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, precis.
   Annars låter det där som en bra sätt att lura investerare.

   Radera
 5. Nåja, några _uppskrivningar_ över anskaffningsvärde har man väl inte gjort på projektfastigheterna? Ur årsredovisningen:

  "Projektfastigheterna redovisas till det lägsta av anskaffningsvärde och nettoförsäljningsvärde."

  Låt vara att man rear ut en del av dem, men så långt från verkligheten tror jag inte det är.

  SvaraRadera
 6. Är detta ett exempel på at kasta goda pengar på dåliga?

  SvaraRadera
 7. En till plundrad bostadsrättsförening.
  https://www.sydsvenskan.se/2019-05-07/kronofogden-efterlyser-nya-lagar-for-att-stoppa-kapade

  SvaraRadera