Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2019-05-23 17:39

Oscar Properties betalning för Gasklockan skjuts fram till sista oktober

Den så kallade bostadsutvecklaren Oscar Properties har fått skjutit fram betalningen för marken till projektet Gasklockan i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. 591 MSEK ska nu betalas till Stockholms stad först 31:a oktober istället för som tidigare 3:e juni.
Dagschart Oscar Properties.
Oscar Properties (OP) får alltså lite mer tid på sig att trolla fram 591 MSEK för marken till projektet Gasklockan. Sedan tidigare har man fått förlängt obligationer, som annars skulle betalas tillbaka.

VD:n skräder inte på orden kring projektet, som tydligen är helt unikt.
"Projekt som Gasklockan är ovanliga och tillför Stockholm en helt ny dimension av boende. En egen oas mitt på Norra Djurgården med utsikt över hela Stockholm. Ett boende som erbjuder all möjlig form av service. Produkten är helt unik för Sverige och även ute i världen."
Frågan blir om detta unikum blir tillräckligt för att köpare ska ha dåligt omdöme och teckna sig för ett projekt på pappret, med okänd inflyttningstid, och där det är okänt om OP överlever tills projektet är klart, och vad som då händer med eventuella handpenningar. Alternativt att OP kan finansiera projektet helt självt och först sälja lägenheterna när de är klara. Av de 300 lägenheterna har 75 redan släppts varav 60 är bokade på ritning, och där bostadsutvecklaren inte ens betalt för marken än. Vi önskar köparna lycka till.

Aktien steg på pressmeddelandet och stängde börsdagen på +10.54%. Vad det säger om ett bolag när aktien stiger på att man inte behöver betala pengar i närtid lämnas som en övning åt läsaren.

Avtalet måste godkännas av kommunfullmäktige.

Nedsidan i aktien är begränsad till 100%.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

10 kommentarer:

 1. "köpare ska ha dåligt omdöme och teckna sig för ett projekt på pappret, med okänd inflyttningstid, och där det är okänt om OP överlever tills projektet är klart, och vad som då händer med eventuella handpenningar. Alternativt att OP kan finansiera projektet helt självt och först sälja lägenheterna när de är klara."

  Det är väl i princip vad OP gör (finansierar hela bygget själva), eftersom bokningarna i Gasverket kostar 1 kr och inte är bindande.

  De där 60 bokningarna är bara spel för galleriet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Villkoren för en bokning i gssklockan är ganska så intressanta.

   - Kostnad: 1 kr
   - Bokning är Ej bindande för kund
   - Bokning är Ej bindande för OP
   - Första betalning erläggs 6 månader innan inflyttning (när nu det blir...)
   - Priset kan ändras när som
   - "Utformning" (planlösning etc) kan ändras.

   Vad exakt är det folk bokar i det här projektet? :)

   https://oscarproperties.com/projekt/gasklockan/gasklockan-bostader/

   Radera
  2. Förtur att boka på "riktigt" sen. Antar jag, kan säkert vara värt 1kr

   Radera
  3. Ja, enligt den beskrivningen kan man ju se det som en option. 1 krona är definitivt köpvärt i så fall. Står marknaden ner eller står still joppar man av och skulle bostadspriserna mot förmodan dra iväg uppåt så skriver man ett riktigt kontrakt.

   Låter lite för bra för att vara sant, även om jag eg tror på en fallande marknad.

   Radera
  4. Det går ju inte att räkna som en option eftersom avtalen är ömsesidigt icke bindande. Hela grejen med optioner är ju att du har ett bindande kontrakt på att du vid ett visst tillfälle får köpa en viss tillgång till ett förutbestämt pris. OP verkar ju lägga upp det hela som att de kan ändra pris eller neka köp om de vill.

   Radera
  5. Ja, så inte option i strikt mening. Men ger ju troligen samma sorts förtur som tex bospar hos HSB. De sätter ett marknads pris sen och du har förtur att köpa till det om du vill.. Men det är så klart mest för att det ska se ut som att de har tecknade lägenheter.

   Radera
  6. Precis, men varför? Antar att OP jagar kapital, är det för att kunna visa upp en hög bokningsprocent för eventuella finansiärer? Och har högrisk/högränte-finansiärer så bråttom att bli av med sina pengar att de inte kollar upp hur bokningsavtalen är skrivna, dvs att avtalen bokstavligen är värda marginellt mer än pappret de är printade på? :)

   Radera
 2. Zlatan har investerat i Norra Tornen, han kan säkert gå in i detta också.
  https://www.expressen.se/sport/fotboll/zlatan-och-helena-koper-lyxlagenhet/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är det bara att vänta tills Oraklet på Elghammar också går in och sedan pratar upp aktien på DI.se.

   Radera
 3. Jag tittade lite på projektet. Helt omöjliga planlösningar. Norra tornen har fantastiska planlösningar i jämförelse.

  SvaraRadera