Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2019-05-09 13:48

Negativ försäljning för Oscar Properties

Antalet sålda lägenheter i Oscar Properties projekt har backat rapporteras i SvD. Trots att bolaget i sin kvartalsrapport meddelar att man fått tjugo lägenheter sålda, så backade antalet totalt sett sålda lägenheter i projekten. Köpare har helt enkelt hävt sina köp och i all tysthet lämnat tillbaka lägenheterna.
Dagschart Oscar Properties. Logaritmisk skala.
Andrummet och uppgången i Oscar Properties efter att man fått omförhandlat obligationslån blev kortvarig. Kursen har återställts igen, men nedsidan är förstås begränsad till 100%.

SvD uppmäkrsammar att antalet sålda lägenheter i Oscar Properties projekt fallit, trots att man redovisar hela tre bokade och tjugo sålda lägenheter under kvartalet.

Tidigare hade man 855 sålda lägenheter i sina projekt. Med dagens rapport har man bara 854 lägenheter sålda. Projektet 79 & Park har backat från 165 till 162 sålda lägenheter, trots att man uppger att man sålt ytterligare sex lägenheter. Kort sagt måste nio köpare fått sina köp hävda och lämnat tillbaka lägenheterna

Även lägenheterna i de två tornen Helix och Innovationen har backat från 90 till 88 respektive 180 till 179 sålda. Då sålde man ändå fem lägenheter i Innovationen, så sex lägenheter måste ha lämnats tillbaka. I Helix såldes inte en enda, så där var det bara ett köp som hävdes.

Med en färre såld lägenhet och tjugo nysålda lägenheter, lämnades alltså 21 lägenheter tillbaka. Detta har skett i tysthet och inte rapporterats om.

I projektet som ska rädda Oscar, Gasklockan, bokades tre lägenheter och 39 av 75 lägenheter är därmed bokade. Det får ju ses som rätt modigt att betala bokningsavgift på en lägenhet i Gasklockan, där inflytt ligger år framåt i tiden, icg som inte ens har börjat byggas än. Man får väl hoppas att den avgiften sitter på ett skyddat klientmedelskonto, annars kan det bli trist framöver.

Det går bra nu.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

9 kommentarer:

 1. Kostar det pengar att boka sig för en lägenhet? Verkar inte så smart om man vill få många lägenheter bokade.

  SvaraRadera
 2. De fall av nyproduktion jag har tittat på så har bokningsavgiften varit i området 1000-2500 kronor så det är ju inte så stora pengar med tanke på att det ändå är några miljoner för en lägenhet. Det är ju först när handpenningen ska upp på bordet som man sitter lite sämre till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det låter ju som att man inte tar någon större risk där. Men desto större uppsida om ökningen av bostadspriser skulle smitta av sig även på dessa projekt.

   Radera
 3. Läste att bokningsavgiften gått från 50000 kr till 1 kr. Är nog rätt så smart av dem om de vill ngr bokningar alls...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Touche
   https://www.svd.se/slopad-avgift--byggforetagets-senaste-raddningsprojekt

   Radera
 4. Tröttnar du inte på att sparka på de som ligger ner?

  SvaraRadera
 5. -1 sålda är det väl?

  SvaraRadera
 6. Och det blir mer minus nästa kvartal, när alla återgångsavtal i unité är påskrivna...

  SvaraRadera
 7. Den tyska filmen Der Untergang kommer ur minnet. I slutet sitter ledaren i bunkern mer eller mindre sinnessjuk och beordrar motattack med divisioner som inte längre existerar.

  Att kunna presentera en analys av denna film och de mänskliga beteenden som uppvisas och få godkänt inför en expertpanel borde vara krav för finansministrar och folk som styr över stora penningsummor.

  SvaraRadera