Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-05-06 16:12

MÖP-måndag - Förvsarsmakten: Samma krav på kvinnor som män - ingen positiv särbehandling vid rekrytering

Dags för MÖP-måndag igen. Angående kränktheten över Försvarsmaktens pågående kampanj kom som du är, så meddelar presstjänsten att det inte finns någon som helst skillnad på kraven mellan kvinnor och män vid rekrytering och anställning, och inte heller någon positiv särbehandling. Ska man exempelvis bli jägare är fyskraven exakt samma för en kvinna som för en man.
Ställer exakt samma krav på såväl män som kvinnor.
Från en del av kritikerna till kampanjen kom som du är framförs desinformationen att svenska försvaret skulle bli svagare på grund av att kvinnor är välkomna till Försvarsmakten, då kraven skulle vara lägre ställda på kvinnorna.

Detta är fel och desinformation. Verkligheten är att Försvarsmakten ställer exakt samma formella krav på både kvinnor och män, både vid rekrytering till utbildning och vid anställning. Det gäller såväl fysiska-, psykiska- och andra förmågekrav, liksom utbildnings- och tjänstgöringsmeriter. Det förekommer inte heller någon så kallad positiv särbehandling vid befordran eller intern rekrytering.

Försvarsmaktens presstjänst har svarat på bloggens frågor i ärendet om kraven på de anställda.

Presstjänsten har dubbelkollat med PROD UTB, som är ansvarig för rekrytering och grundutbildning i Försvarsmakten och skriver till bloggen:
"Det stämmer att det är exakt samma (utan undantag) krav som ställs på män och på kvinnor för samtliga tjänster i FM. Det stämmer inte att vi tillämpar positiv särbehandling baserat på kön vid antagning till försvarsmaktens grundutbildning eller vid övrig tillsättning av tjänster."
Tydligare än så går det inte att säga.

Man påtalar att det förr har funnits perioder där man haft positiv särbehandling, men all rekrytering och tillsättning är idag "könsblind". Dock finns det ibland positiv särbehandling vid antagning till interna vidareutbildningar, men det har alltså inte med rekryteringen eller tjänstetillsättningen att göra. Man måste alltid uppfylla kraven för en tjänst, oavsett vad man har för kön.

Kampanjen kom som du är handlar om att nå ut till grupper som tidigare kanske trott att de inte är välkomna hos Försvarsmakten. Beskedet är att om man klarar de höga kraven - samma för alla - så är man välkommen precis som man är. Ju fler man får att söka, desto sannolikare blir det att man kan rekrytera de bästa för respektive uppgift, och ju sannolikare är det att man kan fylla vakanser i rullorna. Detta ökar svensk operativ förmåga.

Ska man bli jägare är fyskraven alltså samma för både kvinna som man. 

Så sluta sprida desinformation och sluta förtala svenskt försvar. Fundera på vems ärenden du går när du hävdar att ett försvar som välkomnar alla svenska medborgare som fyller kraven ger ett svagare försvar. Titta på vem som har matat dig med lögnerna och fundera på varför.

Så ser du en kvinna i befattning vid Försvarsmakten så kan du vara säker på att hon är där på sina egna meriter och för att hon uppfyller de högt ställda kraven. Även SOG är öppen för kvinnor, och den första kvinnan som tidigare tjänstgjort vid SOG, Petra Malm, har skildrats i tidningsartiklar nyligen. Att specialförband antar kvinnor är inget konstigt, t ex är världens antagligen bästa elitförband, brittiska SAS, öppet för kvinnor.

101 kommentarer:

 1. Filterbubblebias, i själva verket är det inte så många som är kränkta över kampanjen med de som är det märks då de tar till kraftord och orkar bry sig om att skriva på kommentarsfält.jag har här bara räknat till ngt dussin som kan förefalla kränkta.

  Läste man vissa kommentarsfält skulle AFS komma in i riksdagen och SD få 35 % av rösterna, i andra undrar man över hur en sverigedemokrat ser ut då ingen kände någon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt så. Den som skriker högst har sällan rätt, och anonyma konton och robotar på Internet har inte röster i valet.

   Radera
  2. Svenska soldater är för dåliga oavsett kön.
   Så blir det när man ska välja från en befolkning som nästan bara består av ynkryggar.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 2. Och det väljar du att tro på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill man ha ett öppet och välfungerande samhälle så bör väl oskuldspresumtion rimligtvis gälla alla, inklusive myndigheter och andra organisationer?

   Finns det några trovärdiga belägg för motsatsen mot vad FM, via Lars, påstår ovan eller är det "magkänslan" som som säger det?

   Radera
  2. Själv känner jag en endaste person som medger att han jobbat som K-soldat. Man kan säga mycket om Cornu men han verkar ju ha betydligt bättre kontakter med och koll på det militära, så i detta fall tror jag att man får lita på hans uppgifter.

   Vem ska man tro på när det är så här?

   Radera
 3. Kom som du är = Alla Muslimer, Islamister och ISIS-individer är välkomna. Men om du är en demokratisk SDare, man eller kvinna, göre dig inget besvär! Så låter det i mina öron. Försvaret kommer att implodera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skumma öron du har. Sökt läkare?

   Radera
  2. Alltså inte BD såklart.

   Radera
  3. Alla är välkomna att söka och de kommer att bli värderade enligt samma måttstock som gäller för alla. Därvid finns det många som faller igenom, men inte p g a kön. Är det så svårt att acceptera?

   Radera
 4. https://worldisraelnews.com/washington-may-review-ties-with-anti-israel-countries-says-envoy/?utm_source=MadMimi&utm_medium=email&utm_content=Netanyahu%3A+Battle+with+Hamas+Not+Over%3B+Ceasefire+Takes+Hold%3B+Israelis+Say+%27We+Lost+This+Round%27%3B+Omar+Blames+Israel+for+Hamas+Rockets&utm_campaign=20190506_m151539440_Netanyahu%3A+Battle+with+Hamas+Not+Over%3B+Ceasefire+Takes+Hold%3B+Israelis+Say+%27We+Lost+This+Round%27%3B+Omar+Blames+Israel+for+Hamas+Rockets&utm_term=_0D_0A_09_09_09_09_09_09_09_09_09_09Read+Now_0D_0A_09_09_09_09_09_09_09_09_09

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wat da fukk??

   Menar du att någon skall ctrl-c-vea det där?
   Du ÄR du på redigt. Stryk föregående fråga :)

   Radera
  2. Här är en artikel med lika mycket relevans till blogginlägget:

   https://www.vlt.se/artikel/katt-fast-pa-tak

   Kanske till och med mer relevans då denna åtminstone handlar om Sverige...

   Radera
  3. Jag fick av en händelse upp Försvarsmaktens reklam på den VLT-artikeln. Vilket alltså gör den betydligt mer relevant.

   Radera
 5. Det är en sak att ha samma krav på alla sökande. Men eftersom försvarsmakten har svårt att rekrytera personal kan det kanske vara frestande att sänka kraven, så att fler uppfyller kraven?

  Inom polisen och brandkåren har man gjort så, med tveksamt resultat. Polisen som brände av ett helt magasin mot en förståndshandikappad kille i Stockholm var nyutexaminerad och av kvinnligt kön. Ursäkta om jag framstår som en gammaldags buffel, men jag tror att det spelar roll. Jag tror inte att kvinnor och män är lika lämpliga till alla typer av arbetsuppgifter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en nyexad kille hade ju aaaaldrig varit skjutglad.

   Radera
  2. Ben; Jodå, men nu får du förklara hur sänkta krav ökar kompetensen. Eller vad du nu menar.

   Radera
  3. Du ber mig förklara nåt jag aldrig sagt? Smart.

   Du kan ju förklara vad könet spelar för roll om en nyexaminerad polis skjuter ner nån. Är kvinnliga poliser mer skjutglada?

   Radera
  4. Var har kraven sänkts?

   Radera
  5. Polisutbildningens krav sänktes väl för ett antal år sen, vore intressant att veta vilket av antagningsproven som ska sålla bort de som tömmer magasinet i en förståndshandikappad. Men det kan säkert Anders Karlsson upplysa oss om?

   Radera
  6. Om man inte har antagningsprov och sedan ordentlig utbildning som sållar sådana personer så bör man införa det.

   Radera
  7. Nåt svar på frågan hade du alltså inte?

   Radera
  8. "Antagningskraven har förändrats jämfört med under värnpliktstiden.
   – De fysiska kraven har sänkts medan värdegrundskraven har höjts, säger han."
   (Lars Hammarlund, GMU-samordnare på Försvarsmakten Helsingborgs dagblad 19 januari 2011.)

   Vidare:
   "För att få fler kvinnor att göra värnplikten så ser nu Försvaret över kraven på fysisk styrka för olika befattningar." ... "– Ja, vi jobbar väldigt mycket med att ha rätt kravsättningar på rätt befattningar. Det finns en risk för att vi i några fall ligger för högt som någon form av arv ifrån, låt mig kalla det så, den manliga värnpliktstiden." (Klas Eksell som är personaldirektör i Försvarsmakten. P4 Östergötland lördag 9 februari)

   Kraven på fysisk förmåga har inom FM förändrats i omgångar. I 9 fall av 10 rör det sig om sänkningar och fler verkar vara på gång om man får tro FM personaldirektör.

   Radera
  9. Ni är ju inte kloka. Menar ni att FM sänker kraven så mycket att personalen inte klarar av sina uppgifter?

   Med sådan organisation lär det inte behövas någon fiende, det räcker med att mönstra in tillräckligt många underpresterare.

   Att man anpassar kraven efterhand är rimligt då tjänster förändras.

   Radera
  10. Villa tjänster?

   Är inte tjänstekravet att ta död på fienden?
   Då som nu?

   Undrar om du är riktig klok.

   Radera
  11. Hej Jocke

   Det var undermurade argument som heter duga...och så vart det tyst från C.

   +2

   Radera
  12. Det är ju ganska rimligt att anpassa kraven efter behoven. Allt är mer teknologiskt idag än förr så en vek datanisse passar bättre än Rambo många gånger. Rätt soldat på rätt plats helt enkelt.

   Radera
  13. Ben Dover: Jag har ingen kompetens i att sålla olämpliga rekryter till våldsmonopolet.

   Radera
  14. Just i den här skjutningen så var det väl ändå så att det var tre poliser som avfyrade sina tjänstevapen. Den av de tre som inte åtalas för att ha skjutit i ryggen var kvinna. Hon är alltså den enda av de tre som slipper åtal just för att hon INTE skjutit i ryggen. Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/hon-var-den-eric-thorell-riktade-sitt-vapen-mot

   Radera
  15. "Spray and pray" är tydligen också en väldigt vanlig respons hos poliser som upplever extrema situationer, dödligt våld eller hot om dödligt våld. Källa: "On Combat: The Psychology and Physiology of Deadly Conflict in War and in Peace" https://books.google.se/books/about/On_Combat.html?id=81QbPwAACAAJ&source=kp_book_description&redir_esc=y

   Radera
  16. @Anders Karlsson:

   Nu var det ju inte bara det som var frågan, även om det säkert är sant att du är inkompetent.

   Radera
  17. Ben: Jag besvarar alla frågor. Tror till och med att jag leder.

   Radera
  18. Friska upp mitt minne i så fall, vad var ditt svar på frågan:

   Du kan ju förklara vad könet spelar för roll om en nyexaminerad polis skjuter ner nån. Är kvinnliga poliser mer skjutglada?

   Radera
  19. Ben: Första inlägget svarar dig att jodå, killar är säkert lika skjutglada.

   Radera
  20. Så din poäng är att könet inte spelar roll och att du inte känner till urvalsprocessen, men att du ändå har nåt att tillägga i denna fråga, nämligen:

   Radera
  21. Jag ställer frågor för att jag är intresserad av svaren. Vad är ditt motiv?

   Radera
  22. Frågorna är oftast intressantare än svaren. T ex när du frågar varför man får mer kompetens av att sänka kraven, vilket jag aldrig ens påstått.

   Men du hade absolut ingenting att tillägga i sak då?

   Radera
  23. Intressantare för vem? Men visst, din kommentar var intressant, det brukar de vara. Därav min fråga, med disclaimer.

   I min värld får man bättre rekryter om man erbjuder bättre villkor, bland annat lön, väldigt sällan genom att sänka kraven man hade tidigare. Men så är jag ju inkompetent och har bara hjälpt till med rekrytering inom andra områden, så vad vet jag.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Att det är samma krav numera innebär att tjejer i början av sin karriär är lika kompetenta som sina manliga kollegor. Tyvärr innebär de perioderna av positiv särbehandling som du skriver om att tjejer som är mitt i karriären, eller i slutet av den, att de alltid har den skuggan över sig att de kanske inte haft rätt kompetens från början.

  SvaraRadera
 8. Man kan prata om värderingar men nu har de tillägnat en hel reklamfilm där de sagt att en politisk rörelse är speciellt välkommen att söka till dem. Feminism är inte en värdering som jämställdhet, det är en ideologi. Efter att halva reklamen så tar de upp global uppvärmning, att realister och optimister är välkommen de gör inte samma sak för feminism. Hur gör en yrkesarmé när den är i opposition efter ett regim byte. Mitt förtroende för Försvarsmakten har skadats efter den här kampanjen, då jag ser mig som anti-feminist, mot dagens feminism som bara vill ha makt.

  Jag är för jämlikhet, öka Försvarsmaktens budget och inför värnplikt för alla både män och kvinnor och gör försvaret av Sverige folkligt igen. Klarar folk inte de fysiska kraven som 30% av kvinnorna 2008 inte klarade låt dem vara sjuksköterskor med de män som inte klarar kraven. Om någon har statistiken från de senaste värnplikten över hur många män och kvinnor som kom in så dela gärna för jag har inte hittat den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Föredrar ett proffsförsvar med högsta kompetens före ett folkligt försvar.

   Radera
  2. Det var bättre förr. Jag vill ha ett så gammaldags försvar att vi offrar våra krigsfångar till gudarna.

   Radera
  3. Som flörtar till vissa ideologier

   Radera
  4. Var har vi proffsen?
   En ÖB som går i prideparaden?

   Och vem har proffsen som tillgång om inte folket?

   Lars, du har blvit indoktrinerad när du var ung och gjorde värnplikt...

   Radera
  5. Kap Horn, inget fel med de värderingarna. Men om man vänder sig till en viss ideologi för att rekrytera kvinnor och lite män. Främst kvinnor som en i FM använde som argument, då är det okej att börja "flörta" till SD, för män att män är de enda som röstar på SD.

   Radera
  6. @Kap Horn:

   Hur påverkar det någons kompetens att de deltar i Prideparaden?

   Radera
  7. Hej Den Bovar du är.

   Är du tappat bakom vagnen?
   Det verkar inte bättre än så.

   Att delta i paraden är ett UTTRYCK...

   Trots din större hjärna i förhållande till mitt...så återstår min fråga: "Varför användar du det inte?"

   Betrakta dig fortfarande som en idiot...om än en mycket begåvat sådan.

   M.

   Radera
  8. Föredrar ett folkligt värnpliktsförsvar med högsta kompetens. Även förr hade vi yrkesfolk. Dock bör köttmuren avskaffas, de bästa värnpliktiga bör få rejält betalt och vi bör ha repövningar vartannat år de första tio åren efter lumpen.

   Det kommer att behövas många yrkesanställda men också många högintelligenta beväringsmän att sköta de alltmer mekaniserade förbanden. Finns inte en chans att vi har råd med yrkesarme på 5 brigader och dessutom en västkustflotta på 12 fartyg för pengarna har gått till värdegrundsutvevkling.

   Värnpliktiga som fasas ut kan med fördel erbjudas deltidstjänst inom hemvärnet.

   Radera
  9. @Kap Horn:

   Jaha, så det som är problemet är alltså inte att ÖB har en viss åsikt, utan att han uttrycker det? Vilken åsikt är det i så fall man uttrycker om man går i Prideparaden? Och hur kom du fram till att det var just det ÖB ville uttrycka?

   Radera
  10. Det är väl bra att ÖB går i Pride paraden så får alla troll något att fokusera på.
   Kallas för maskirovka.

   Radera
  11. Okej, det här spårade ur. Men så ingen förutom jag som ser det som ett problem att fåran FM börjar göra reklam åt politiska rörelser/ideologier. Ni kanske är ok just nu med den här reklamen men se det på ett 20-30 års perspektiv om det fortsätter i den riktiningen.

   Radera
 9. Dock så kvarstår väl den positiva särbehandlingen vid mönstring, där en kvinna som uppfyller lägstakraven ges förtur för samtliga män? Som du säger så har hon fortfarande samma *lägstakrav*, men går före i kön. Eller har man ändrat detta sen något år tillbaka? Lägger ingen värdering i den metoden, men kan förstå kritiken mot den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svaret vilket du har valt att tro på.

   I vissa fall är du enligt min förståelse mera naiv än tom stass-ministern...

   Radera
  2. De hade kunnat vara tydligare. I svaret till dig säger de att samma krav gäller. Det innebär att de i samma andemening hade kunnat sagt detta utan att det vore lögn: 'samma krav gäller, men kvinnor har förtur förutsatt att krav uppfylls'. FM har anledning att leka med ord gällande detta, då de har fått kritik för sin hållning tidigare.

   Radera
  3. Ingen har förtur. Alla som vill vara med får det, förutsatt att de uppfyller kraven.

   Radera
 10. Kraven är lika _låga_. På min tid i slappa lv, 10 böjsträck, 10 sit-up, springa (gå?) milen på 60min och nåt form av stridspackningslopp 2 km på tid. Inga följder om man inte klarade. Anekdotiskt- Av 4 kvinnor på komp fick samtliga problem med benen av marsch med packning och var tvungna att få dyra specialsulor. Detta drabbade även män, men betydligt färre <5%. Jag tänker mig att svenska försvaret spricker ganska snart i skarpt läge och att fria kriget tar vid. Då måste man kunna bära och gå.

  SvaraRadera
 11. Om de ställer exakt samma fysiska krav på kvinnor och män vid uttagning till exempelvis kustjägare och det finns flertalet kvinnor som blir uttagna, måste det innebära att kraven sänkts radikalt, krasst men sant.

  Jag personligen tycker att jägarsoldater ska vara just ett elitförband.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "flertalet kvinnor"? Vad innebär det? Två?

   Radera
  2. Något sådant ja. Det säger en del om de höga kraven och skillnaden mellan män och kvinnor i detta avseende.

   Radera
  3. Du tror alltså inte att Svea Rike kan uppbringa två kvinnor som kan kvalificera sig som KJ?

   Radera
  4. Det beror väl på vad det förbannade jägarförbandet ska jaga. Sin egen svans?

   Radera
  5. Nej, enligt en artikel från 2006 jag hittade sägs det att tills dags dato varit fyra tjejer som klarat antagningsproven och två st som klarat utbildningen. Detta enligt https://mobil.kuriren.nu/nyheter/jagarsoldat-men-till-ett-mycket-hogt-pris-1383471.aspx

   Här en artikel från 2008. En kvinna antagen till SSG. https://www.expressen.se/nyheter/sveriges-forsta-kvinnliga-elitsoldat/

   Kustjägare eller fallskärmsjägare? Mig veterligt finns det inga kvinnliga sådana i Sverige idag, men kanske har jag fel. Finns kanske någon enstaka. Alla som genomgått utbildningen förstår varför. Det är stentufft fysiskt och psykiskt. Den kvinnliga elitens bästanivå når inte upp till den manliga elitens sämstanivå.

   Så är det i all idrott också, det finns minst tiotusen män som skulle slå Serena Williams i tennis.

   Radera
  6. Hur många tjejer har underkänts då?

   Radera
  7. FJ eller KJ anses som waste ifall man presterar bra på I-provet. F ö är det kvinnliga underlaget för hög begåvning, betydligt bättre utifrån urval.Jaja medel är samma men fördelningen olik

   Radera
  8. Ingen vet hur många som sökt kontra hur många som godkänts, ändå vet man att urvalet av kvinnor är kass. Spännande.

   Radera
 12. Har de fysiska kraven förändrats de senaste åren inom försvarsmakten? Jag kom att tänka på att det hade varit intressant att undersöka med tanke på att polismyndigheten genomgick denna förändring för ett antal år sedan. De tycks dessutom fortsätta på den inslagna banan för att fylla tomma stolar. Man har nu för tiden likställda konditionskrav (ej styrkekrav) där resultatet blev att fyskraven för män sänktes (om jag inte missminner mig) så att konditionstestet motsvarar det för kvinnor. Av någon märklig anledning så hänvisar polismyndigheten på sin hemsida till att skillnaden mellan män och kvinnors kondition är små. Att en skillnad på cirka 25 % skulle vara liten förstår jag inte, men om man då jämför med kvinnors överkroppsstyrka som är cirka 55 % av mäns, så skulle man förstås kunna hävda att den jämförelsevis är liten. Tänkte bara problematisera frågeställningen kring de krav som föreligger inom försvarsmakten. Det är mycket möjligt att kraven är lika höga som de alltid har varit. MVH Philip

  SvaraRadera
 13. Hej

  Ett kvinnligt försvar värd namnet hade bestådd av Amazoner...med högra bröstet amputterat...så att det inte var i vägen för spännaspännandet av bågen...

  SvaraRadera
 14. Hej

  I mitt föredeta hemland har man redan gjort försöket att mobilisera kvinnor...inom krigets industri.

  "Wollt ihr den totalen Krig?" var parolen...även då på brist av män.

  Nu är det pga rådande PK...men likväl är det pro- paganda som...råder?

  SvaraRadera
 15. Kraven vilka de nu är måste förstås återspegla uppgifterna.
  Hur många mil behöver man kunna springa för att navigera en ubåt?
  Hur mycket måste man klara i marklyft för att stridsleda flyget?
  Hur mycket integralkalkyl behöver en ammunitionsbärare i Grk kunna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är frågan: Hur mycket generalist behöver en specialist vara?

   Radera
 16. Jag hade gärna haft några 3poängare(kvinnor) i mitt tält i lumpen. Förövrigt var min tjänst vid artilleriet så enkel att en dresserad chimpans hade klarat den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men var det artilleriet var ni väl iofs kärringar allihop?

   Radera
 17. Jag tittade på SVT dokumentären om nya jägarutbildningen. Tror det var 1 kvinna med där och den var intressant. Men... om man jämför den med dokumentärer från jägarutbildningarna på Youtube från 80-90 talet så har enligt vad jag kan förstå kraven sänkts enormt. Eller har jag fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur har kraven sänkts menar du?

   Radera
  2. Ben Dover: jag tänker på en sån självklar sak som att de så kallade jägarsoldaterna i dokumentären hade hår på huvudet, och sov i säng (!) på sina logement. Jägarutbildningen förr i tiden var hård, mycket hård. Jag har bara bevittnat den som åskådare dock.

   Radera
  3. Det fanns sängar på logementen förr också. Men håret är skillnaden alltså? Där ser man.

   Radera
  4. Idioten BD har yttrat sig igen så som jag så tidigare.

   Radera
  5. Det fanns förvisso sängar men den kloke såg till att bädda sängen preussiskt och sedan sova på golvet på sitt liggunderlag (de gånger det bjöds på sömn). Så slapp man bädda lika ofta.

   Att klippa sig handlade naturligtvis om att det var en del i den psykiska nedbrytningen, alla skulle se likadana ut. Bete sig likadant. Bli ett med uppgiften.

   Radera
  6. Obs

   Man blev klippt!

   Förvisso av samma anledning...

   Radera
  7. Som sagt, jägare blev som var lätta att kontrollera. Bra fysik måhända.

   Radera
  8. Ingen kan förklara hur kraven sänkts på något konkret sätt, ändå är man säker på att det hänt. Spännande.

   Radera
 18. Jag tvekar inte det minsta på att kraven är helt könsoberoende, utan endast ställs efter den befattning/ar som är aktuella. Däremot kan det vara så att FM vill att många kvinnor mönstrar/genomför GU/tar anställning för att kvinnor ofta är vana vid att ta lägre betalda arbeten.

  SvaraRadera
 19. Börjar med att påpeka att det är en självklarhet att det är lika möjligheter för både män och kvinnor. Likaså tycker jag det är självklart att det är samma krav för män och kvinnor. Men jag tycker det är helt frl att sänka kraven bara för att fler kvinnor skall vara en del av försvarsmakten eller brandförsvaret eller liknande.

  När jag var en del av den svenska marinen i slutet av 90-talet hade vi några kvinnor i besättningen, bland annat en artillerist. Hon var allmänt dåligt tränad, smått överviktig och med taskig inställning. När det tex blev dags för eldrörsbyte orkade vederbörande aldrig, inte en enda gång, lyfta ner eller upp eldröret ihop med sin bemanning i kanonen. Det fick alltid komma dit en person till. I krig hade detta varit direkt livsfarligt. Hon är ett tydligt exempel på att kraven, redan då, tullats på för mycket BARA för att kvinnor skall få en tjänst. Kan inte på vilket sätt hennes placering var posiiv för någon, inte henne själv heller. Har flera upplevda exempel på liknande saker. I andra befattningar glänste å andra sidan andra kvinnor. Så allt handlar om korrekt kravbild..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beklagar stavfelen.. för sent på kvällen, farbror är trött😂

   Radera
 20. Det finns ingen "positiv särbehandling" - Det heter "diskriminering" och inget annat.

  SvaraRadera
 21. Tror att detta egentligen är två frågor:
  1. Samma möjligheter och samma krav för kvinnor och män at komma in/ anställas= BRA!!
  2. Hur går det för kvinnor när de väl är inne? = Rätt så dåligt för många, i alla fall fysiskt.

  Det finns ett Försvarsmaktsdokument som är aktuellt i dagarna som handlar om belastningsstegring där arbetsgivaren faktiskt lyfter frågan buren vikt kontra kroppsvikt och konstaterar att de flesta kvinnor (föga förvånande) ofta överbelastas av sin reglementerade utrustning.
  På både mitt kompani och på många kollegors på olika förband jag talad med är det en ENORM skillnad på andelen kvinnor/ män som vi måste skicka till sjukan/ Försvarshälsan för behandling eller utredning kopplat till belastningskador. Detta leder i sin tur till lättnader i tjänsten, frånvaro från utbildning eller utbildning och övning med så många begränsningar att det nästan blir komiskt.

  Det finns en enkel lösning på detta: Mycket av FM personliga utrustning är tung, klumpig och anpassad till "standardmän" i det gamla värpliktsförsvaret. Se till att få ut lättare, smidigare, modernare personlig utrustning om man vill ha flera kvinnor i firman. Och se till att denna tilldelas efter personliga behov över hela landet när den börjar levereras, inte förbandsvis.

  SvaraRadera
 22. För övrigt lyssnade jag för ett tag sedan på ett P3 program där ÖD var gäst i ett par timmar och man kunde skicka in frågor om Försvarsmakten till ÖB. (minns inte vilket program, har rätt svårt för P3 på grund av en hög frekvens av könsord och svordomar jag ogillar både på jobbet och privat)

  Eftersom ÖD tydligt förklarat att den operativa effekten ökar med flera kvinnor i Försvarsmakten skickade jag in en fråga om detta är linjärt eller om det finns en gräns där andelen män blir så liten att den operativa effekten börjar avta. Min fråga kom inte med, istället ställde de följande kloka fråga till ÖB "Om till exempel Örebro skulle invaderas av zombier, kan du som ÖB beordra bombning av staden för att rädda landet??"
  Tack för public service... =/

  SvaraRadera
 23. Gott besked, men.

  "Man påtalar att det förr har funnits perioder där man haft positiv särbehandling, men all rekrytering och tillsättning är idag "könsblind"."

  När pågick dessa "perioder" och vilka är resultaten? Om detta påverkat rekrytering/tillsättningar så sitter vi ju de facto med resultat av sk positiv särbehandling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.altinget.se/sakerhet/artikel/5-fraagor-till-forsvarsmaktens-hr-avdelning-om-jamstalldhet

   I december 2018 höll man på med positiv särbehandling.

   Radera
 24. Förvärva - förvalta - fördärva!

  X10 - X11 - X12

  SvaraRadera
 25. Det var onekligen lite underligt.. https://www.altinget.se/sakerhet/artikel/5-fraagor-till-forsvarsmaktens-hr-avdelning-om-jamstalldhet, postat 13 december 2018.

  "2. Har ni en plan för positiv särbehandling vid rekrytering för att öka andelen kvinnor inom de olika organisationerna?

  – FM använder sig i dag av positiv särbehandling vid rekrytering i syfte att öka andelen kvinnor inom organisationerna. Vid antagning för utbildning får positiv särbehandling av underrepresenterat kön användas om den samlade lämplighetsbedömningen är lika mellan två individer.

  – I chefsurval är FM:s direktiv att all positiv särbehandling ska tillämpas i varje steg i uttagningsprocessen."

  SvaraRadera
 26. Bra med lika krav för alla. Kanske dags att slopa uppdelning i herr och damklass inom militäridrotten också?

  SvaraRadera
 27. https://www.altinget.se/sakerhet/artikel/5-fraagor-till-forsvarsmaktens-hr-avdelning-om-jamstalldhet

  Så man ska alltså ha ändrat sig sedan december 2018? Jo tjena.

  Jag hoppas själv att man får in fler kvinnor så att kvinnor för en gångs skulle kanske får dö för sitt land och inte sitta hemma i soffan.

  SvaraRadera