Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-05-27 13:54

MÖP-måndag: Ännu ett havererat modernt ryskt försvarprojekt

Dags för MÖP-måndag igen. Ännu ett av Rysslands moderna försvarsprojekt har havererat. Denna gång moderniseringen av ubåten Kazan, vilket är svårt att dölja till skillnad mot t ex Armatastridsvagnarna eller luftvärnet, på grund av risken för ett ubåtshaveri och totalförlust.
Rysk ubåt på floden Neva i Sankt Petersburg.
Den så kallade ryska moderna försvarsindustrin är främst ett sätt att dränera ryska folket på sina skattepengar och försnilla ut dem i Putin-diktaturens oligarkers fickor. Den fungerande utrustningen i det ryska försvaret härstammar mestadels från Sovjetunionens tid, då man kunde tillverka volymer av väldigt enkel utrustning, som åtminstone gick att laga och höll under fältmässiga förhållanden.

Värre är det med de moderna skrytprojekten, men oftast går det att dölja. Att SA-22 Greyhound/Pantsir S1 är en flopp framgick dock i Syrien, där ett flertal sådana system igen och igen inte klarat av att försvara sig mot Israels F-16 från 70-talet. Leveranserna av floppstridsvagnen T-14 Armata och övriga helt nya pansarfordon har skjutits på framtiden efter att en Armata gick sönder på segerdagsparadens generalrepetition härom året, och förbandssättningen lyser med sin frånvaro, åtminstone i några volymer. Även Su-57/PAK-FA har floppat och man har bara en enda fungerande individ av flygplanet.

Det senaste är nu att moderniseringen av Yasen-M-klassens ubåtar har misslyckats, och individen K-561 Kazan har nu misslyckats. Ubåtens stödsystem fungerar helt enkelt inte och den är inte sjövärdig. Åtgärder, som kan innebära en total ombyggnad, kan bli klara först 2021 rapporterar Barents Observer.

Ubåten skulle varit klar 2018, men fördröjdes till 2019, och ser nu ut att först kunna lämnas över till flottan 2021, givet att inkompetensen inte fortsätter.

Till skillnad mot luft- eller markbaserade system kan man inte låtsas som ingenting och försöka dölja inkompetensen, för då får man en totalhavererad kärnvapenbestyckad ubåt att leta efter, vilket leder till väldigt dålig stämning och stora prestigeförluster för diktaturen i Kreml.

Den ryska ekonomin och den brain-drain, som landet utsätts för när tänkande och utbildade ryssar överger diktaturen, gör att man helt enkelt inte klarar av några lite mer avancerade försvarsprojekt.

På annat håll finns uppgifter om att den ryska strategiska robotubåtsflottan är nere på bara 3-4 fungerande individer, även om de övriga ubåtarna ligger i hamn som Potemkinkulisser, och Rysslands första- och andraslagsförmåga med kärnvapen är därmed hotad. Det senaste är nu att Ryssland övar att avfyra sina ubåtsrobotar från kaj, då ubåtarna inte är sjödugliga.

Hotet från Ryssland, som idag ockuperar tre andra länders territorium i Europa, och befinner sig i ett pågående skyttegravskrig i sydöstra Ukraina, är fortfarande skarpt. Viljan och förmågan att angripa grannländer finns alltjämt, så länge inte Väst kraftsamlar och gör miitärt motstånd, då en rysk förlust i så fall är garanterad. Ett problem är att sykofanterna närmast Kreml-diktaturens högsta ledning inte kan säga som det är, om de inte vill få en cancerdiagnos och råka begå självmord strax därefter.

85 kommentarer:

 1. Men super-torpeden är väl på gång fortfarande? Den som kan gå i minst 100 knop, med en räckvidd över hela världen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Propagandavapen. Finns inget som säger att den fungerar bättre än andra moderna ryska projekt. I synnerhet som det är något som aldrig gjorts förut, och man alltså inte kan förlita sig på gammal sovjetisk kompetens.

   Radera
  2. Hade de inte något domedags-tsunami-vapen också? :´D
   Rysslands vapenprogram blir allt mer pajasartade. Känns som de försöker överkompensera för dålig självkänsla varje gång de lanserar nåt nytt överdrivet skrytbygge som sen visar sig inte funka... och "segerparaden".. jag är speechless. Snacka om komplex.

   Radera
  3. Ja, vad var det den hette. "Mother of all bombs" väl?

   Radera
  4. Jag tror vi glömde nämna fiaskot med deras "hangarfartyg" också ;)

   Radera
  5. The mother of the mother of the mother of all bombs.

   Radera
  6. Seriöst, ibland tror jag att de som hittar på de här vapenprojekten sitter och tittar på gamla Bond-filmer och sånt för att få inspiration

   Radera
  7. Mer i detta ämne på Robin Häggbloms blogg. Kan konstateras att fransmännens beslut att inte leverera de två fartygen av Mistralklass till Ryssland rätt sannolikt är den enskilda åtgärd i modern tid som i positiv mening betytt mest för svensk (gotländsk) territoriell integritet och nationell suveränitet.

   https://corporalfrisk.com/2019/05/26/ivan-gren-2-0-new-capabilities-and-tactical-refinements/

   Radera
  8. De hade varit feta fina mål för ubåtarna i det grumliga Östersjön att beta av.

   Radera
  9. Abbe2019-05-28 14:23
   Eller för det återtagna kustrobotförbande(t)(n). :)

   Radera
 2. Kan dom inte bara leasa ut den till Indien, som dom gjorde med den där ubåten som automatiskt gasade ihjäl halva besättningen med ett oerhört giftigt brandsläckningssystem? Idioter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var det Isay Berg som designat den?

   Radera
 3. Vi har tydligen valt rätt strategi, att ha ett minimalt försvar, mindre risk för misslyckade projekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi köper ju inte ryska prylar så risken för misslyckade projekt är väsentligt lägre.

   Radera
  2. Hur har vi det med våra egna itudelade.
   Där kommer katastrofen bli ett faktum, mååånga skarvar.

   Radera
  3. Är ryska ubåtar inte byggda i sektioner alltså? Eller varför är just de svenska "itudelade" ett problem?

   Radera
  4. Nog vet väl du vilka problem det blir med skarvar; ingen fisk och döda träd överallt.

   Radera
  5. Svindyrt luftvärn från 70-talet får väl ses som ett misslyckande.

   Radera
  6. Ben,jovisst,sverigefallet kablageskarvar.

   Radera
  7. Vilket luftvärn skulle vara från 70-talet?

   Radera
  8. Han syftar nog på Patriot som började byggas på 70-talet.

   Radera
  9. Tråkigt att såna knäppskallar skriver här. Okunniga och har inget att tillföra. Like obegåvat som att påstå att det är en dum idé att köpa svenska Carl Gustaf, den är ju från 1948. Det mesta på Patriot är uppgraderat och den fortsätter att uppgraderas med ny radar, stridsledningssystem etc. Missilerna är uppgraderade men nya tillkommer. De missiler Sverige har beställt är toppmoderna PAC-2 GEM-T och PAC-3.

   Radera
  10. Finns både billigare bättre och mordernare luftvärn.
   https://cornucopia.cornubot.se/2016/12/gokungarna-forsvarsmakten-vill-ha-aster.html#more

   https://cornucopia.cornubot.se/2017/07/di-bekraftar-regeringen-vill-ha-dyrare.html

   Radera
  11. Nja, Asters förmågor är ju till delar framtida förmågor, dvs i nuläget abstrakt förmåga.

   Att i ett givet läge välja mellan konkret och abstrakt förmåga för att säkra/lösa ett konkret problem brukar falla på den konkreta lösningen.

   Håller med om T:s kommentar kring resonemang.

   Om man raljerar analogt, PC har ju funnits sedan 80-talet, alltså alldeles förlegad teknik. Släng laptopen du just köpte.

   Radera
 4. Undrar när de börjar provspränga nytillverkade kärnvapen? Både för att höja prestigepressen och kolla om de verkligen fungerar.

  SvaraRadera
 5. https://narzur.ru/rastushhee-socialnoe-neblagopoluchie/

  Ganska slafsig källa, men tiggeriet i de ryska storstäderna sägs nå toppar som endast överträffas av 90-talets ekonomiska stålbad. Antagligen en indikation på den ryska sekonomins skick, om det nu är sant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om tiggeri är ett mått på dålig ekonomi ligger vi jävligt risigt till i Svedala...

   Radera
  2. Nej, vi har det så bra vi måste importera billig arbetskraft för sköta tiggandet

   Radera
 6. Degraderad eller obefintlig sjövärdighet som förhindrar ryska ubåtssystem att löpa ut till havs kan vara en förklaring till att Norra flottan övar att avfyra kryssningsmissiler från förtöjd ubåt.

  http://jagarchefen.blogspot.com/search?updated-max=2019-04-07T16:00:00%2B02:00&max-results=1&start=5&by-date=false

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du läste inte blogginlägget va?

   Radera
 7. Hotet från öst är inte lika högt/påtagligt som politiker vill framhålla då? Är det korrekt uppfattat..?
  Vet du något om deras "cybersoldater" är ett reellt hot? Känslan är att de är det, men man kan ju bli lurad av sina känslor..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, hotet från Kreml är högre än politikerna framhåller. Det är bara den nya utrustningen som inte fungerar, det mesta är gammalt och fungerande. Det allvarligaste är dock Kremls bevisade vilja att anfalla sina grannländer.

   Radera
  2. Gott, jag delar din uppfattning att hotet är mycket högre. På senare tid har jag uppmärksammat fler rysktalande personer i olika omgivningar.. Jag var vid en kuststräcka utanför där jag bor.
   Där träffade jag på två personer med att fotografera omgivningen (rysktalande). Förr fanns det försvarsverk där men är nu plomberade.

   Radera
  3. Where there's a will there's a way, som det brukar heta. I östra Ukraina är det ju mest kriminella med Kalasjnikovs som används. Sådana råder det nog ingen brist på.

   Radera
 8. Ryssland ska ju börja censurera Internet. Nästa steg kanske blir nån form av ny mur för att stänga inne sina medborgare och på så sätt stoppa brain-drain?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fungerade för Sovjet.

   Fast den ryska eliten skickar sina barn och familjer utomlands till det hatade väst, där de ska utbildas, bo, bli medborgare och jobba. Man vet att det inte finns någon framtid i Ryssland, och planerar själva flytta efter, så fort det börjar skaka under fötterna eller en ny diktator kommer till makten. Det är helt enkelt för farligt att ha kvar familjerna i misärens Ryssland.

   Och alla som strävar efter att bli elit vill göra det samma - säkra familj och tillgångar genom att skicka bort dem från Ryssland.

   Så det blir nog svårt att stänga gränsen.

   Radera
  2. Sovjets effektiva kontroll byggde mycket på inrikespass. Man fick inte ens lämna sin hemstad utan papper. Är väl tveksamt om man kan ha ett så hårt system igen.

   Radera
  3. Det kan mycket väl funka idag också. Ett annat av Rysslands "moderna" projekt är att införa nån form av elektroniskt id-kort som ska fungera som kombinerat id, pass, körkort, bankkort etc, och lagra all information om dig (inklusive vad du köper mm). Detta kort måste ibland "blippas" i olika situationer, och informationen kan då tankas över till av staten kontrollerad databas. Kanske (och nu bara spekulerar jag villt här) blir så att man behöver tillstånd för att lämna landet. Detta tillstånd lagras på elektroniska id-kortet som måste blippas när man passerar gränsen. Självklart kommer eliten och deras familjer då ha elektroniska id som är laddade med tillstånd att flyga dit man vill. Observera att mina spekulationer om tillstånd för utrikesresor inte är något jag hört att det finns planer på, utan bara rena spekulationer om hur Ryssland teoretiskt skulle kunna försöka stoppa brain-drain. Planer på att införa elektroniska kombinerade id-kortet och att detta skulle kunna användas för att övervaka medborgare lättare är däremot en realitet...

   Radera
  4. En mur? En antifascistisk barriär, om jag får be. Fast idag får den väl heta något annat.

   Radera
  5. En "abtifascistisk skyddsvall" hette det väl? Hur som helst slutar det alltid på samma sätt, med total kollaps.

   Radera
  6. [email protected] vad har du att säga om att 10 000 tals vita sydafrikaner överväger att flytta till Ryssland och driva jordbruk? Borde väll finnas nån form av framtidstro då?

   Radera
  7. Att du läser hat- och rasistsajterna.

   Radera
  8. Vad vill du säga med ett sånt svar? Att påståendet är falskt? Och vilka sajter kategoriserar du som hatsajter? Jag har läst det på bubb.la ett flertal gånger där dom också tagit upp det i sin pod. Menar du att de medier som skrivit om vita farmares flytt från Sydafrika till Ryssland är rasistiska? Washington post, daily mail, THE South Africa, etc Visst jag läser många olika nyhetssajter ibland men för det mesta är det bybbb.la lokalmedia och bloggar. Den enda som jag tror du menar med rasistsajt som jag läser ibland är friatider, men där har jag inte läst om att vita farmare ska flytta till Ryssland. Mycket märkligt svar från dig måste jag säga. Man behöver väll inte ha en sån idiotiserande framtoning på en fråga, verkar som du har en förutfattad mening om frågeställaren utifrån frågan jag stälde. Det leder till en låg nivå på samtalet vilket jag inte tror du vill ha.

   Radera
  9. Ja, Bubbla är numera en rassesajt. Symaptiserar därtill med Kremls svenska parti. Slutat använda den.

   Radera
  10. Eller ja, sådana sajter kallar väl sig numer "alt right", vilket är samma sak.

   Radera
  11. Och, ja söker du på svenska så är det bara Fria tider etc som publicerat den ryska propagandan om de sydafrikanska böndernas studiebesök i Ryssland.

   Radera
  12. Fast du kanske är en sådan där NPC, eller vad det heter, som bara sväljer allt någon stoppar i munnen på dig, och inte kan se radikalisering om det ens skrivs på dina glasögon.

   Radera
  13. Projicering från din sida. Är nog mycket dimmor inblandade med Bubbla.

   Radera
  14. Iaf, du verkar lättkränkt. Kram på dig, och lycka till.

   Radera
  15. Varför undviker du att svara på frågan? Du är menar alltså att det inte stämmer att vita sydafrikaner i massor flyttar och ska till Ryssland? Istället försöker du flytta fokus till frågeställaren och likt en marxist försöker sätta denne i en grupp. Om jag inte hade läst bubbla.la så hade jag inte vetat detta, och inte ifrågasatt om verkligen det är så dåligt ställt i Ryssland som du påstår.

   Radera
  16. Nej, det stämmer inte. Ingen verkar ha flyttat, utan studiebesök användes i propagandasyfte av Kreml-diktaturen, för att spridas på "alt right"-sajter i Europa om Rysslands förträfflighet. Föreslår att du flyttar efter, så får du uppleva förträffligheten på första parkett.

   Radera
  17. I övrigt har jag bara kallat dig NPC, vilket är populärt i de sajternas kretsar. I övrigt påtalade jag bara att Bubbla radikaliserats.

   Antar att du läser Proletären, Internationalen, Rebell , Feministiskt perspektiv, Ful och Expo också "för att få en balanserad syn på saker och ting"? Eller är det bara alt-right du vill balansera med?

   Radera
  18. Bubbla började kul, det är trist att de sålde sig till Kreml.

   Radera
  19. Jag ser inte logiken i kreml-diktaturens påstådda propaganda spridning om tidningar som Washington post, daily mail, syd-afrikansk media mm skriver om det då dom normalt inte förknippas med att sprida rysspropaganda. Sedan är ju inte Ryssland enda platsen sydafrikanerna har titta på att flytta till men så påståendet om att deras planer på flytt är nog sanna. Den uppgiften kommer ju även från Sydafrikanerna själva. Markpriset är lågt och bördigheten god i dom ryska delarna som dom tittat på. Dessutom är det enorma områden som det handlar om.

   Radera
  20. https://www.youtube.com/watch?v=9-Xxx_xFR98
   Rysk stats-tv
   Man kan ju inte säga att nää, det tittar jag inte på, inte halal. Väl?

   Nog är det några flygplan där? Sen verkar de inte riktigt redo när man ser(jag får lita på översättningen, den kan vara fel)klippet. Jag räknade lite snabbt och fick det till att de hade 20k svenska i lön, inte mycket för att vara elitpilot och de ser ..hm, måttligt glada ut.

   Att sen diskutera vad man läst på ärans och hjältarnas språk är ju lite skumt, jag får varje tillfälle jag umgås erfara att ingen svensk MSM skriver eller i övrigt rapporterar från väldigt mycket. Detta har inget att göra med den trista verkligheten för folkflertalet Ryssland som fö också visas lite.

   Sen om inget Ryskt vapen funkar, då kan vi ju låta bli att rusta för krig imorgon? Intressant dessutom med Kinzhal, tydligen en ny cool missil av en typ bara typ Ryssland kan fixa...
   Jaja. Klart de bräker Moskoviterna. Frågan är hur mkt?

   Radera
 9. Skönt att höra. Rysshotet är överdrivet utifrån ett strikt miltärt perspektiv. Då kan vi ju lägga mer av våra skattepengar på akuta behov! Till exempel kommunernas underfinansierade ansvar för omsorg och skola (och migration), utökad skydd av det lilla fragment av "naturliga" habitat/ekosystem som vi ännu har inom rikets gränser, en förstärkning av den kraftigt urholkade finansieringen av högre utbildning (reducerad/utspädd med 40-60% sedan mitten av 90-talet),en mer rimlig utjämning av inkomstskillnader (så att alla, inklusive sjukvårdare och utbildare, kan få betalt efter insats och förtjänst) i en alltmer globaliserad, kapitalistisk (du kan tjäna mycket pengar utan att göra någonting; du behöver bara äga mycket), med mera, med mera.
  Själv är jag för att vi satsar mer på egen försvarsförmåga (av eget territorium), samt "neutrala" fredsbevarande insatser på andras territorium. Men jag vill att vi återigen gör det uifrån en självständig ståndpunkt och utan en förenklad svartvit bild av stormakternas spel där människor är brickor och så lätt blir kanonmat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast en revanschlysten stormakt med undermålig utrustning har fortfarande möjligheten att ödelägga Sverige. Ju svagare försvar vi har, desto större sannolikhet att Ryssland försöker något som kan antingen leda till katastrofala förluster eller tom nukleär deeskalering.

   Det finns ingen anledning så länge Ryssland har en aggressiv utrikespolitik att inte se faran.

   Det är helt oberoende och självständig syn på saken. Vi måste vara beredda på att ensamma försvara oss.

   Radera
  2. Det som sviktar i ditt resonemang Calle Johan är att det är unilateralt, dvs du ser på det utifrån ditt eget västliga resonabla perspektiv. Ditt resonemang funkar bara om motparten resonerar utifrån samma utgångspunkt.

   Om motparten istället ser att det saknas tillräckligt försvar och ser det som en fördel/möjlighet och tar tillfället i akt att angripa för att det går att räkna hem och fördelar på olika plan nås, ja då är tyvärr ditt resonemang obsolet.

   Vi kan aldrig räkna med att någon annan resonerar som vi bara för att vi gör det, särskilt inte när motpart visar det i handling. Det är bara naivt.

   Radera
 10. Nu är det ju inget land som lyckas bygga nya atomubåtar utan relativt omfattande inkörningsproblem varför det inte torde gå att dra allt för stora växlar på Yasen-projektet. Snarare motsatsen. Den ryska militära varvskapaciteten är den mest eftersatta och lägst prioriterade av alla krigsmaterielområden varför det är ganska intressant att den öht lyckas så bra som den gör. Frågan man snarare borde ställa sig är hur de kan bygga så många skrov för så lite ekonomiska medel?

  En liten utmaning till övriga läsare. I vilket land körde den nya atomubåten på grund under en av de första provturerna för att sedan när den tagit sig tillbaka till basen råka ut för att en sjöman på fyllan började skjuta med ett automatvapen i ledningscentralen men övermannades, efter att alla flottister flytt och gömt sig skrymslen och vrår, av ett kommunalråd som råkade vara på besök ombord? (Ryssland är inte rätt svar.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...så misslyckandet är i själva verket ett styrkebevis, det kunde ju varit så mycket större! Låter som eftersnacket när Tre Kronor torskade mot Sovjet i hockey på 80-talet...

   Radera
  2. Den svenska korvetten typ Visby blev ca 10 år försenad och sköt sitt första test-robotskott två och ett halvt år efter leverans till Försvarsmakten.

   Betyder det att svenska ekonomin dräneras av oligarker och att de pågår en brain-drain när tänkande och utbildade svenskar överger landet vilket gör att man helt enkelt inte klarar av några lite mer avancerade försvarsprojekt?

   Radera
 11. Skara-Bert vet hur man dränerar svenska folket på skattepengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fast inte med mutor och politiska vänner.

   Radera
  2. Han är en duktig affärsman som gör många saker på ett billigare och effektivare sätt än många andra "klumpedunser". Fler entreprenörer som Bert!

   Radera
  3. Tja, han spelar spelet väl. Med sådan entreprenör och fritänkare i spetsen för varje myndighet så kanske skutan kan vändas.
   Möjligt dock att det fodras en högre moral som sträcker sig utanför regelverken.

   Radera
 12. Putin har inte bara lurat befolkningen, han har även lurat halva jordklotets krigsmakter, som står i kö för att köpa de ryska luftvärnssystemen.
  Det är bra att Sverige har genomskådat detta och köper moderna och välfungerande Patriot istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar korrupta inkompetenta regimer i 3:e världen. Det är bara bra att de får skrotet och då i synnerhet turkiet.

   Radera
  2. Gamla fina BUK har ju testats i Ukraina av ryssen och det funkar fint att skjuta ner civila trafikflygplan.

   Radera
 13. Jag ser inte kärnvapenbestyckade ubåtar som det största hotet från Ryssland. Deras krig på internet och sabotörer utan uniform med pass från något grannland kan däremot ställa till med en jävla oreda.

  Tänk ett Sverige utan el, internet och/eller Facebook. Vanligt folk skulle ju gå ner i spagat av skräck och aldrig resa sig igen.

  Största hotet av ryska kärnvapen mot Sverige är nog om de råkar detonera ett på hemmaplan och det blåser hitåt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Största hotet mot svärje är moderna svenskar.

   Radera
  2. Jag är inte speciellt modern, men det är fullt möjligt att det är så om än ej avsiktligt.

   Radera
  3. Skulle faktiskt kunna vara så vid närmare eftertanke.

   Ungefär som att Miljöpartiet sannolikt är det största hotet mot miljön, de vill nog väl men fattar dåligt...
   Mitt usla intellekt och svaga kunskapsbank gör exempelvis att jag inte röstar, något som skulle kunna vara kontraproduktivt i frågan.

   Radera
 14. Ska turkiet köpa S-4/500?
  Det är kanske lite speciellt med ett NATO land som dessutom väljer att köpa sånt när man riskerar att inte få köpa us prylar som straff.
  Varför gör man så, riskera att inte få köpa prima us vapen?
  Konstiga val..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Turkarna sköt med framgång ner ryskt stridsflyg i som attakerade syriska turkmenrebeller i Syrien (dvs turkisk minoritet i Syrien), men som påstås ha kränkt turkiskt luftrum.

   Det blev jobbigt mellan Erdogan och Putin. Inga ryska turister på badorterna i Turkiet och en massa annat trassel. Värdet av NATO dock tydligt. Hade Georgien eller Ukriana gjort detta hade det varit invasion typ.

   Nu blev det istället förlikning, Putin och Erdogan snackade igenom det hela. Vips var ryska semesterfirare tillbaka, en rad samarbeten återupptogs/påbörjades och Turkiet fick snällt köpa rysk ingenjörskonsts flaggskepp i luftförsvarsväg.

   Alla happy igen.

   Radera
 15. På tal om försenade projekt så kan jag läsa om F-22 raptor i min flygkortsbok från 1987; ett plan som kom i tjänst för inte så länge sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har du nog förväxlat F-22 och F-35 Enligt wikipedia togs F-22 i tjänst 2005.

   Radera
  2. Fredde menar nog YF22 i ATF programmet. Den och YF23 fanns med i Flygplankort 1987. Att utvecklingen av YF22 till den förbandssatta F22 tog lång tid berodde på en mängd sammansatta faktorer. Till största delen en krympande budget. Efter Sovjetunionens kollaps ifrågasattes behovet.

   Radera
 16. Vi kan lägga ner hela försvaret oron för Ryssland är helt obefogad då de lider av självskadebeteende.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sovjet led av självskadebeteende, Tyskland led av självskadebeteende på 1930 talet och försökte t.o.m. utrota en intellektuell elit, under första världskriget idkade nästan hela Europa ömsesidigt självskadebeteende. Jag finner inte er argumentation lugnande.

   Radera
  2. Ryskt självskadebeteende pågår konstant i Ukraina.

   Ryssland attakerar europeiska stater, annekterar (stjäl) land i Europa, skjuter ner civila trafikflygplan och orsakar sisådär 15.000 döda hittills i Ukraina.

   ...oron för Ryssland är helt obefogad...

   Radera
 17. Armata har väl andra problem än de demonstrerade?
  Tornet sägs ha ett undermåligt pansarskydd?
  I och för sig sitter det ingen besättning i tornet , men ändå!

  SvaraRadera