Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-05-17 13:46

Magdalena Andersson (S) tänker på pensionärerna - chockhöjer skatten

Magdalena Andersson (S) och regeringen har som bekant tänkt extra på pensionärerna, och skyller oviljan att finanisera sin egen försvarsberednings förslag på de stackars pensionärerna. Därför chockhöjer man nu skatten för svenska pensionärer, som flyttat till Portugal för att kunna överleva på sin pension.
Fin tjänstepension du har där, det vore ju synd om något skulle hända med den.
Många svenska pensionärer har flytt(at) till Portugal, för att kunna leva på sin pension. Förmånliga skatteregler för pensionärer och låga kostnader tack vare ett lägre totalt skattetryck, har gjort att många svenskar kunnat leva på sin pension i landet.

Regeringen säger sig inte vilja finansiera sin egen försvarsberednings förslag med hänvisning till att pensionärerna har det så svårt ekonomiskt. Just därför inför man nu svensk skatt på tjänstepensioner som svenskar får utbetalade när de bor i Portugal. Det hela kallas rättvisa, dvs att man inte ska kunna leva bättre på sin pension i ett annat land, utan ska få det lika jävligt som i Sverige. Där man också belastar välfärden via sjukvård och kommunala bostadstillägg med mera.

Från årsskiftet blir det alltså skatt på tjänstepensionerna för de svenskar som bor i Portugal. Det är ju fint att regeringen tänker på pensionärerna.

Man kan tycka att det istället borde betalas bonuspension åt alla pensionärer som flyttar från Sverige. Det är inte så att de som ej skrivna i landet och med sina låga inkomster kommer kunna få en bostad om de någon gång skulle vilja flytta hem till Sverige igen, så det vore en massiv vinst om man stimulerade fler äldre att fly(tta) från Sverige.

59 kommentarer:

 1. Låter rimligt. Följer mönstret att de som försöker reducera sin egen skatt på andras bekostnad kan räkna med att regler förändras.

  Men frågan är om inte den offentliga ekonomin tjänar på att pensionärer bor utanför Sverige, även om de vanligtvis flyttar tillbaka när tjänstepensionen är förbrukad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man kan se det som skatteplanering. Man flyttar till Portugal, tar ut tjänstepensionen på 5 år och flyttar sen tillbaka igen. Tar bara några dagar att bli svensk igen. Speciellt om man blir sjuk är det fördelaktigt att bli svensk igen. Och där kan man ha åsikter. Vill man inte vara med i projektet Sverige så är det ok, men då skall man stanna utomlands, och inte komma gnällandes när man får cancer, alternativt betala och göra rätt för sig.

   Radera
  2. Istället kanske de borde få invandra på samma villkor som vilken utlänning som helst. Att använda skatter för att hålla kvar folk i Sverige är rätt missriktat och får oväntade konsekvenser.

   Radera
  3. För att pensionären ska ha någon tjänstepension att tala om så bör den väl ha arbetat en längre tid i Sverige och därmed redan ha bidragit en del i projektet Sverige

   Radera
  4. Pension är ju obeskattad lön, så om man vill vara med i projektet kan man inte gå ur och sen gå med när det kniper. Man får stå sitt kast. Sverige är inget socialkontor för utsugare.

   Radera
  5. ... utsugare och parasiter.

   Radera
  6. Personligen ser jag med avsky på människor som parasiterar på samhället. Själv tillhör jag +1% men kommer inte att flytta till utlandet för att parasitera på mina medmänniskor och andra i utlandet. Jag gör rätt för mig, hela vägen till målet.

   Radera
  7. Så det bidrag som ett arbetsliv medfört räknas alltså inte. Det låter lite onyanserad.

   Radera
  8. I princip håller jag med om att det är ett problem att vissa har möjlighet att skatteplanera genom flytt till Portugal. Men mitt förslag till lösning är annorlunda och innebär sänkt skatt på tjänstepensionen i Sverige

   Radera
  9. Det är därför EU borde stämma i bäcken. Vi kan inte ha stora skillnader mellan EU-länder i något avseende.

   Radera
  10. Man har nog större bojsänken i ekonomin än detta om man säger så.

   Men det röda skynket för en troende sosse är att detta i allmänhet är människor som arbetat och presterat bra och nu själva kan njuta frukterna av sin prestation utan att alla andra får del.

   Som ni vet är prestation och belöning enligt Karl Marx _aldrig_ resultatet av vad DU har gjort, utan av vad KOLLEKTIVET har gjort. Därför retar detta sossarna oerhört.

   Radera
  11. Har du överhuvudtaget varit i Portugal jag har bott här i snart 20 är vem betalar min sjukvård här inte är det Sverige jag betalar 25 procent i skatt på min pension i Sverige men får all vård här gratis så sluta att sprida massa skit du inte vet ett dugg om

   Radera
  12. Varför ska rika svenska pensionärer slippa att betala skatt för att de flyttar till Portugal? Det är ju knappast fattigpensionärerna som flyttat.

   Radera
  13. @Svinto

   Alla i Sverige, oberoende av tillhörande svensk samhällsklass, tillhör världens 1 %...

   Radera
 2. Portugal flyttar man i princip endast till om man vill ta ut sin pension skattefritt. Kan av erfarenhet säga att denna "skattehöjning" inte kommer drabba någon fattigpensionär med 8 000 SEK/mån brutto. Har aldrig varit med om att någon med mindre än 5 MSEK i tjänstepension flyttar till Portugal. Dessa utflyttade pensionärer brukar dessutom brukar svensk vård flitigt. Nu kommer samma regler gälla för Portugal som för de flesta andra länder man kan tänka sig flytta till. Det enda konstiga är att det dröjt så här länge innan det skattehålet täppts till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. drygt 400 personer utvandrade till Portugal häromåret
   om de inte kunde nyttja skattelättnader i Portugal hade de troligen ändå valt ett annat land istället för att skatta i Sverige

   Enbart den urusla tillgängligheten på sjukvård i Sverige idag skulle kunna motivera vem som helst att emigrera
   Sossarna jagar några fåtal måttligt framgångsrika svenskar med brännlampa men släpper samtidigt in hundratusentals utlänningar som lever på skattemedel utan att ha bidragit till detta

   Det politiska hyckleriet vet snart inga gränser

   Radera
  2. De flesta europeiska länder har bättre primärvård än i Sverige och lägre avgifter. Om man sedan får en sällsynt cancerform kanske svensk vård är världsklass, men det är en klen tröst när man sitter och väntar på akuten för att primärvården är stängd.
   För övrigt misstänker jag att staten snart i stort sett kommer konfiskera tjänstepensionerna, enda sättet att få in stålar som är kvar.

   Radera
  3. EU borde förstås jämka ihop detta så att det inte lönar sig att skatteplanera på detta sätt inom EU.

   EU har förstås passerat "the point of no return" och kommer att sluta som EUs förenta stater. Kanske inte med det samma, men garanterat inom 50-100 år. Små myrsteg, och sen är vi helt plötsligt där. Nu finns det bara en väg framåt, och att backa ur är inte längre en option, tyvärr.

   Radera
  4. Betala SINK 25%, visst, det är helt ok för mig som pensionär, men då vill jag också ha sjukvården betald på bra sjukhus och skaffar jag barn med en Thailändska skall barnen gå i en privatskola som kostar lika mycket som en svensk skola.

   Radera
 3. Det land jag sneglar på som pensionsland tar inte ut ngn skatt på inkomster från andra länder. Hoppas att det ligger för långt bort för att dyka upp på radarn.

  Som iblandekonomi påpekar så borde staten uppskatta att en del väljer att lämna och frigöra t ex bostäder till produktiva människor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan man fråga vilket? Du bör nog dubbelkolla skatteavtalet i vilket fall som helst.
   Att landet du flyttar till inte tar ut skatt betyder i sammanhanget inte mycket. Det viktiga är att moder Svea inte har rätt att ta ut skatt.

   Radera
 4. Har för mig att Frankrike ska erbjuda rätt så förmånliga möjligheter för pensionsuttag, han som berättade om sina planer för mig har en hyssad slant att hämta ut ifrån Oktogonen så jag räknar med att det ligger bra fakta bakom hans planer.

  SvaraRadera
 5. Med tanke på kronans ras så ökar rättvisan ytterligare när svenska pensionärer i Portugal ska växla kronan till Euro, hur gör man för att alla ska få tillräckligt höga rättvisa skatter, mycket börjar säkert släpa efter enligt Löfven och Lööfs logik, fastighetsskatten, ränteavdraget och kapitalskatten kommer snart ses över för ökad rättvisa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får väl ändå förutsätta att de inte är så dumma att de har tjänstepensionen i Svenska tillgångar om de utgifterna i Euro...

   Radera
  2. Många sitter nog med pensionsavtal tagna av svenska företag i svenska försäkringsbolag och banker och då i kronor.

   Radera
  3. De flesta med tjänstepension kan välja en fondlösning och då går det bra att välja fonder med tillgångar i annan valuta. Dessa växlas ju till SEK vid uttag men det är ju en momentan effekt, och fram till dess är du skyddad mot en försvagad växelkurs. Jag gör så själv.

   Radera
 6. Morsan jobbade i Norge de sista 20 åren. Nu tar Sverige ut skatt på pensionen som redan är skattad i Norge en gång. Svensk rättvisa i ett nötskal!

  SvaraRadera
 7. Inte en sekund för tidigt att detta blivit rättställt!
  Det finns ingen som helst anledning att tjäsntepensioner från privat sektor skall ha en positiv särbehandling skatemässigt gentemot tjänstepensioner från offentlig sektor.
  Tjänstepension är en anställningsförmån vars premier utbetalas ur arbetsgivarens obeskattade löneutrymme och således en inkomst i Sverige och skall följaktligen beskattas som sådan vid uttag!
  En eloge till Finansminister Magdalena Andersson att äntligen ha fått ording på detta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att det varit märkligt att reglerna varit olika beroende på om man arbetat privat eller i offentlig sektor. Däremot så har jag svårt att förstå vad du menar med obeskattat löneutrymme? Tjänstepensionen är en personalkostnad precis som lön, och arbetsgivaren betalar en extra skatt om 24% på premierna.

   Beskattningen vid uttag borde i rimlighetens namn göras av det land där man bor och utnyttjar offentliga tjänster.

   Att man kunnat ta ut hela pensionen under 5år efter man fyllt 55 och sedan flytta tillbaka till Sverige är väl det som varit största felet med reglerna men det löser man ju inte med denna ändring.

   Radera
  2. Förmån vet jag inte. Snarare tvärsom, jag vill ha ut min rättmätiga lön direkt istället för att placeras på pensionsbolagens konton. Snart höjs väl åldern när man kommer åt pengarna också.

   Radera
  3. Sossarnas tangentbordskrigare "Chief karlsson" arbetar flitigt när det gäller negativa nyheter om hens arbetsgivare på Sveavägen 77... Tänker att sossarna kan liknas som kungen i Robin Hood som stjäl allt mer av folkets pengar - och då är "Chief karlsson" den bittra ormen Sir Vääs som försvarar detta kleptokratiska beteendet till varje pris...

   Radera
  4. "Enligt finansministern kommer förändringen inte att tillföra den svenska statskassan några stora belopp, utan att det rör sig om en legitimitetsfråga för skattesystemet." (DI 16 Maj)

   Endast (s)måsint alltså. En större skara är dock de som betalar in arbetsgivaravgifter utan motprestation från statens sida, inkluderande kanske i synnerhet just de som Maggan hatar. Legimiteten, sa Kanslirådet Bill. Legymintimiteten, sa Finansrådet Bull.

   Radera
  5. Jag tror det är fler än endast sossar som tycker det är en god idé att reglerna blir mer lika för alla. Det är rätt uppenbart att Portugal-tricket använts för att snabbt bränna av tjänstepensionen skattefritt istället för att lägga den på toppen av andra pensionsinkomster.

   Radera
  6. Glöm inte att täppa till förmögenhetstricket, arvstricket, fastighetstricket, samt att se till att de rika inte kan svindla svenska folket genom att lönetricksa sig undan värnskatten. Det finns mycket att göra, spela mot mål medan ni har bollen, 'Tricket' Persson.

   Mina föräldrar (bor i Sverige förstås och med modest men hårdbeskattad pension) hälsar att jobbavdragstricket dessutom borde avskaffas med stopplag. För att reglerna ska bli mer lika för alla.

   Radera
  7. Det är väl rättvist att det blir liknande skattesatser.
   Flytta utomlands kan man ju göra ändå. Vissa länder är ju billigare att bi i än andra.

   Radera
  8. Precis. Lika regler är rimligt.

   Radera
  9. Svennebanan: Tack för replik! Jag ser nu i efterhand att jag uttryckte mig otydligt rörande premierna för tjänstepensionerna. Av Dig uppgivna 24% skatt på tjänstepensionspremierna för arbetsgivaren är naturligtvis korrekt men det jag avsåg var att premierna i form av anställningsförmån inte beskattas hos den enskilde anställde vid premieinbetalningstillfället.

   Radera
  10. Och som en om än senkommen men dock replik till Nom-De-Guerre härovan att jag uppfattar det som på det viset att denne tillhör den kategori personer som inte besitter förmåga förstå att det finns en ansenlig del av de röstberättigade i Sverige i dag som av egen erfarenhet och kunskap tillägnad genom ett långt arbetsliv faktiskt ansluter till socialdemokraterna som det för närvarande för deras del bästa politiska alternativet! ... Jag råkar vara en av dem!

   Radera
 8. "som flyttat till Portugal för att kunna överleva [...]"

  Hehe jodå, så är det säkert :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Genomsnittlig årsinkomst för svenska pensionärer som flyttat till Portugal var 999 000 kr enligt SVT. Stackars fattigpensionärer.

   Radera
 9. Finland har blivit utlovat ett liknande skatteavtal med Portugal redan för två år sedan, men Portugal har inte ratificerat det ännu. Så vi får väl se hur lång tid de tar på sig att ratificera avtalet med Sverige.

  SvaraRadera
 10. Detta är ju bara en buggfix i systemet, dvs att man kunnat undgå skatten på tjänstepensionen via Portugal-featuren.

  "SVT:s granskning visade i januari 2017 en femdubbling av antalet svenskar som flyttade till Portugal, sedan landet gett möjligheter att slippa skatt på privata tjänstepensioner. Granskningen visade också att de som flyttade till Portugal hade betydligt högre inkomster än de som flyttade till Spanien eller Thailand. Den genomsnittliga årsinkomst för pensionärerna som flyttade till Portugal var på 999.000 per person."

  Ren skatteplanering för att använda reglerna som de är -- vilket inte i sig är fel! -- men också inte något man kan räkna med för evigt kommer undgå att patchas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vad var medianinkomsten?

   Radera
  2. genomsnittlig årsinkomst FÖRE flytten till Portugal eller efter? det kan ju faktiskt röra sig om ett fåtal extremt rika personer och resten ganska vanliga
   Intressant att de uppger att pensionärer i Thailand och Spanien är medelsvensson - det kanske regeringen borde ha tänkt på när de höjde SINK-skatten från 20 till 25% förra året
   Det drabbade t.ex. den genomsnittlige pensionären i Spanien som har en månadsinkomst på ca 14 000 kr.
   Sossarna försöker upprätthålla myten om att de som lämnar Sverige enbart är rika skattesmitare och därför kan man klämma åt dem hur som helst.
   Nästa steg är väl att konfiskera utvandrares tillgångar helt och hållet.
   De verkar ha lärt sig av Robert Mugabe och Co.

   Radera
  3. Fortuneteller: Det Du benämner höjning av SINK från 20 till 25% var egentligen inget annat än ett återställande av den ursprungliga %-satsen som sänktes av Regeringen Reinfeldt från 25 till 20%.

   Radera
  4. Japp, vi blir till Zimbabwe för att vi ser till att pensionärer i Portugal får skatta på lika villkor som pensionärer i Sverige eller andra utvandrade pensionärer. Ingen överdrift där inte.

   Det är rätt uppenbart att de mycket förmånliga villkoren gjort att många sett en chans att casha ut tjänstepensionen skattefritt. Klart man tar chansen om man kan, men sånt här som är uppenbart snedvridet brukar aldrig tillåtas i längden.

   Radera
  5. chief karlsson: man sänkte för att harmoniera med de generella sänkningar av inkomstskatten som genomfördes vid den tiden
   observera att SINK är en sk platt skatt och drabbar låginkomsttagare hårdare än de med höga inkomster men det är å andra sida helt i linje med Socialdemokratiska Arbetarpartiet (din uppdragsgivare).

   Radera
  6. Fortuneteller: Jag är fullkomligt medveten om de påstådda orsakerna bakom dåvarande sänkning av SINK-skatten och fann dem allaredan vid den tidpunkten som ej försvarbara.
   Vidare är jag fullkomligt medveten om att SINK är en platt skatt, på precis samma sätt som den tidigare Sjömansskatten som jag var underställd intill 1998 när den avskaffades, samt att SINK för ombordanställda i svenska fartyg bosatta i utlandet har en %-sats i sin SINK som är 5% lägre än den gängse.
   Ditt påsåtende om att SINK drabbar låginkomsttagare hårdare än höginkomsttagare är diskutabelt speciellt när man tar i beaktande den speciella form av Grundavdrag som gäller SINK.
   Slutligen som så att det har en pikant touch av konspirationsteori och foliehatt att utgå från att den som hyser andra åsikter än på detta kommentarsfält vanligen förekommande skulle ha SAP som uppdragsgivare ... och det är diplomatiskt formulerat!

   Radera
 11. Östling for president!

  Vi har alla valt vad vi skulle arbeta med? Hur vi presterade i skolan?
  Och så vidare genom livet.

  (Kom igen! Inte ens på -70 talet var det speciellt svårt att skrapa ihop schyssta betyg)
  Såklart ska vi hjälpa de cornu kallar begåvningshadikappade och de otursförföljda, - men inte de som aldrig ville!?!?
  Eller de som ville ha ett "roligt jobb"? - de har ju haft sitt roliga!, låt oss andra få frukten av vårt arbete när vi går i pension.
  Tjyvsocialiststat.

  SvaraRadera
 12. Jag tycker att det är lite orättvist att någon ska kunna plocka ut hela sin tjänste pension på 5 år till 0% skatt (vet att de har lite avgifter med mera att att det blir någon % i skatt på pengarna)
  Man kan flytta till Portugal i 6 år och sedan skriva sig i sverige igen då man har hämtat sina pengar från sin privata tjänstepension. ( fungerar ej på statliga pensioner de skattas alltid i sverige)

  SvaraRadera
 13. Maggan behöver nåt stort och trubbigt uppstoppat där solen inte skiner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OT : Jimmie Åkesson fyller 40 idag; på Norges nationaldag.

   Radera
 14. Man kan ha invändningar mot de höga skattetrycket och de stora offentliga utgifterna men samtidigt anser att det är viktigt att motverka skatteregler som möjliggör för vissa att kunna undvika skatt som de flesta måste betala.

  Hellre heltäckande regler som motverkar skatteflykt och lägra generella skattesatser än högre generella skattesatser men med en massa kryphål.

  Jag känner också till några som har flyttat till Portugal för de gynnsamma skattereglerna. Och det är personer som långt ifrån skulle bli fattigpensionärer även om de hade valt att stannat i Sverige. De skulle ändå tillhöra de absolut mest välbeställda pensionärerna.  SvaraRadera
 15. Betala 2500 euro så får man MRP-status på Malta med 15 % platt inkomstskatt och 0 % på kapitalinkomster och det följer gällande EU lag och avtal. Givetvis måste man då bosätta sig på Malta men kan vistas i tredje land, ej Sverige.

  SvaraRadera
 16. Rensa från stötande kommentar tack.
  Vad får ministrar för villkor när de går i pension? Är det samma höjda ålder för dom eller kan dom gå vid 50 år och få 100 000kr /månad?

  SvaraRadera
 17. Som utflyttad (resident) i vilket annat EU-land som helst betalar man svensk SINK-skatt på sin pension (25%). Vad fan får man för pengarna? Inte ett jädra vitten. Är man på besök i Sverige och blir sjuk har man inte den minsta förmån av att man betalar skatt i Sverige. Ingen fri sjukvård alltså, annat än den du har rätt till med det blåa EU-kortet. Alltså vård som inte kan anstå tills du är tillbaka i det landet du är skriven.
  Samtidigt betalar man naturligtvis som resident i t.ex. Spanien, skatt där också på sin svenska pension - som man visserligen får tillbaka efter att ha legat ute med pengarna ett år ungefär.

  Angående Portugal.... De som har så hög privat tjänstepension att de flyttat till Portugal för att lyfta den under X antal år har naturligtvis också sett till att de har privata sjukförsäkringar med cover i hela världen. Även om de senare flyttar tillbaka till Sverige, behåller de självklart sina försäkringar för att slippa den svenska kö-sjukvården.

  Sprang på den här i DI idag:
  https://www.di.se/ledare/moraliskt-ratt-att-undvika-svensk-skatt/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns 2 typer av skatteavtal där SINK är det ena. Det andra typen är att hela beakattningen görs i det andra landet tex Frankrike och Malta.
   Sedan kan du flytta din pension till ett utländskt försäkringsbolag och om du själv flyttar ut så kan inte avkastningskatten tas ut. T.ex. Frankrike tillämpar sambeakattning vilket ger en fördel om partnern har låg pension osv.

   Radera
 18. Denna artikel har ett par år på nacken, men som det skrivs: Portugal har tjänat mycket på NHR-statusen...

  Said Gavin Scott of Blevins Franks: “NHR has been very good for Portugal, and especially for the Algarve, attracting large numbers of foreign residents who, whilst not paying tax here on their pensions, make a very positive contribution to the economy. There has been no indication that the possible changes will have a retrospective effect on taxation or that they may be applied to NHR residents who adhered to the scheme prior to the envisaged changes. Tax laws do change, wherever we are, and usually for the worse. Even if a tax of 5% or 10% were applied to pension income, this would still be a very attractive proposition.”
  https://www.portugalresident.com/2017/09/18/changes-afoot-for-portugals-best-kept-tax-secret/

  SvaraRadera
 19. Lite mer i Portugisisk press:
  https://www.portugalresident.com/2019/05/20/sweden-pulls-its-citizens-back-from-portugals-fiscal-el-dorado/?fbclid=IwAR2QnasbPgbwYB5U31v90tOlMDTHtM41QqXYm6n0nXqUM1m46ev5YW15_qc

  SvaraRadera