Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-05-16 13:16

Löfven tydlig - S vill inte finansiera försvarsberedningens försvar

Socialdemokraternas partiledare och statsminister Stefan Löfven är helt tydlig, och backar upp det finansminister Magdalena Andersson (S) tidigare sagt. Man tänker inte finansiera försvarsberedningens försvar, då det finns många andra ändamål som behöver pengar. Därmed går man emot försvarsminister Hultqvists påståenden om att det bara handlar om formalia att man inte i detta läget kan gå med på finansiering av nödvändigt svenskt försvar.
Stefan Löfven (S).
Tidgiare har finansminister Magdalena Andersson (S) sagt till Nyhetsbyrån Direkt angående S ovilja att finansiera försvarsberedningens försvar.
"Det finns många behov framöver och det här behöver sättas i ett sammanhang där vi ser stora behov inte minst i kommunerna."
Löfven säger till media att "jag kan lova er tt det finns mer än försvaret som vill ha pengar [...] Vi har hur mycket som helst i vårt samhälle som vi behöver göra. [L]åt oss först analysera ingående och sen lägga ihop det med alla andra önskningar som vi vill ha i vårt samhälle".

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger nu till DN "jag är inte beredd att skriva under på 30 miljarder", även om summan ska ha varit 26 miljarder och säger att det kostar som 60 000 undersköterskor och upprepar Löfvens uttalanden om att försvaret måste vägas mot annat.
"Alla som har gjort en budget, inklusive en tioåring, vet att man ställer saker mot varandra. Ska jag gå på bio, eller ska jag köpa godis?"
Både Löfven och Andersson drar upp "tänk på pensionärerna" som argument. Saknas bara "men tänk på de små barnen!" Det kommer gissningsvis snart, med tanke på den dagisnivå som finansministern anvädner ovan.

Försvarsminister Hultqvist har försökt bortförklara det hela med att man måste få en prislapp först, men uppenbarligen är han ensam i den tolkningen. Statsministern och finansminister drar pensionärskortet istället och uppger klart och tydligt att man inte tänker binda sig till några försvarssatsningar.

Försvarsberedningen genomfördes på beslut av den socialdemokratiska regeringen, och med förutsättningen 1.6% av BNP till svenskt försvar år 2025. Socialdemokraterna vill helt klart inte ställa sig bakom sin egen beredning längre, trots att de skrivit under den.

Man bör fråga sig varför man tar fram en beredning som beskriver ett mycket dystert framtidsläge och stigande hotbild, ett mycket stort behov, där man anger vad som måste göras till 2025, och att upprustningen måste fortsätta även efter 2025.

Samtidigt visar oppositionen att man inte heller tar svenskt försvar på allvar. Det enda rimliga är att lägga ett misstroendeomröstning mot statsministern och regeringen, för att de inte vill försvara Sverige. Annars ägnar man sig bara åt populism, och vill egentligen inte heller finansiera det hela, antagligen väl medvetna om att pengarna saknas och att svensk ekonomi är på väg åt helvete. Genom att hoppa av och protestera så tänker oppositionen att skiten inte ska hamna på dem när vi står i en konflikt utan ett upprustat försvar framöver.

Vet man att det inte går att finansiera nödvändig upprustning är det förstås bättre att hoppa av i protest, så Socialdemokraterna får hela skulden när det väl blir skarpt läge och någon lite landsdel av Sverige angrips och förloras. "Vi ville faktiskt finansiera upprustningen, men det var sossarna som stoppade det hela, min pappa är större än din pappa, pilutta dig, va!" för att anvädna Andersson-retorik.

27 kommentarer:

 1. De kommer använda detta som en anledning att höja skatterna ytterligare.

  Något som de absolut aldrig tummar på det är höjning av sina egna ersättningar. Dessa ska alltid höjas med minst inflationen*2.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag vet har de aldrig behövt några egentliga anledningar för att höja skatterna, det har gått bra ändå!

   Radera
  2. Höja skatten för att finansiera försvaret men i själva verket använda pengarna till annat.

   Radera
 2. Kommunernas behov är väl en sak för dem, vart tog det kommunala självstyret vägen?

  I övrigt kan jag konstatera att det inom min landstingskommun börjar svaja betänkligt och som "sjukvårdsbyråkrat" är det inte omöjligt att man blir av med jobbet inom det närmsta året. I och för sig inte fel att dra ner på byråkratin, även om mitt eget jobb så klart är jätteviktigt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det försvann med det nuvarande utjämningssystemet.
   Se Jenseviks videor på tuben.

   Radera
 3. Hej vänner, Mitt namn är "Allie, från Stockholm Sverige. Jag var gift i 7 år med Ruben. Sakerna började bli fula och vi hade slagsmål och argument nästan varje gång. Det blev sämre vid en punkt som han lämnade för skilsmässa ... Jag försökte mitt bästa att få honom att ändra sig och stanna hos mig men all insats var meningslöst. Jag bad om och försökte allt men ändå fungerade ingenting.

  Genombrottet kom när någon introducerade mig till den här underbara, stora stavningskastaren som till sist hjälpt mig ut ... Jag har aldrig varit ett fan av saker som detta men bara bestämde mig för att försöka motvilligt, för att jag var desperat och lämnade inget val ... Han gjorde speciella böner och använde rötter och örter ... Inom 2 dagar kallade han mig och var ledsen för allt det emotionella trauma han hade orsakat mig, han flyttade tillbaka till huset och vi fortsätter att leva lyckligt. vilket underbart mirakel Baba gjorde för mig och min familj.

  Jag har introducerat honom till många par med problem över hela världen och de har haft goda nyheter ... Jag tror starkt på att någon där ute behöver sin hjälp. För brådskande hjälp av någon typ, kontakta Baba nu via hans Email: {[email protected]}

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske nåt för Maggan och Löfven

   Radera
  2. En multikulturell lösning. Har landstingen tittat på det här?

   Radera
 4. Hur skolad i dubbeltänk måste man vara för att få ihop "Alla som har gjort en budget, inklusive en tioåring, vet att man ställer saker mot varandra" med att det är "Ovärdigt att ställa grupper mot varandra"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Deras personliga ekonomiska överlevnad och sociala liv beror på deras förmåga till dubbeltänk?

   Radera
  2. Var det Mona Sahlin som introducerade dessa tomma floskler om värdighet hit och dit? Ack ja, min bevarade värdighet är vad jag begrundar när jag kameraövervakas, avlyssnas och registreras i vem vet hur många länder, samtidigt som man får böna och be banken att få tillgång till sina sparade slantar. Med mera.

   Tillåt mig föreslå nästa slogan, "Ansvarstagande Värdighet."

   Radera
 5. oj oj magikern är tillbaka!!

  SvaraRadera
 6. Det skulle iofs kunna vara en förhandlingstaktik för att få c och l att gå med på skattehöjningar/slopade skattesänkningar istf neddragningar annorstädes. Den spm lever får se, det lär bli en intressant sommar.

  SvaraRadera
 7. Vem tänker på kommunernas underskott när T-72:orna rullar in och innan dess har man ju sparat genom att inte rusta försvarsmakten? Smart spelat av mästerförhandlaren.

  SvaraRadera
 8. Allianspartierna kan ju driva igenom finansiering av försvaret i riksdagen om den vill. SD har sagt att de stödjer detta. Så jag ser ingen som helst ursäkt för M,L,Kd,C om de nu menar allvar med att finansiera Försvarsberedningens förslag.

  SvaraRadera
 9. Notera att en månad innan (S) gör sitt katastrofala försvars- och finanspolitiska utspel var Löfven gäst hos Putin i St Petersburg - vad nu det kan innebära...

  SvaraRadera
 10. Vi får dom politiker vi förtjänar tyvärr..

  SvaraRadera
 11. Den som vill ha offentliga pengar till försvaret (eller något annat) får vara snälla och även ge förslag på finansiering. Jag är av uppfattningen att vi passerat Laffer-kurvans topp och således inte får mer (utan mindre) pengar i skatt om skattesatserna höjs. Alltså besparingar som krävs. Mitt förslag är att sluta med bistånd och därmed lägga ner SIDA och lägga dessa pengar oavkortat på försvaret. Andra förslag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Effektiviseringar i förvaltning.
   Exempelvis var det i runda slängar 160 miljarder per år som förlorades pga inkompetens i upphandlingar enligt någon rapport i media för några veckor sen.
   Så kan vi effektivisera det med ca 20% så har vi finansierat försvaret...

   Radera
  2. "Låna" många triljoner av sig själv och bygg en finfin värld. Det blir inflation, räntan som vi säger finns (väldigt onödig egentligen) är ständigt mindre, allt skriver av sig självt. Vi har en hel värld med teoretiska siffror att trixa med.

   Radera
 12. Det är tyvärr uppenbart att S använder detta som taktik för att förhandla med C och L senare i höst. C och L får till slut igenom försvarsbudgeten och så får S något istället och så blir de nöjda. Lööf kommer sedan berätta hur hon tagit ansvar för Sverige och att de står upp för svensk värdegrund och demokrati. Sedan vill man bara kräkas av deras hyckleri och falskspel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, ränteavdragen/fastighetsskatten har det ju tjatats om några år nu om att de flesta förstår att de drivit upp huspriserna, men ingen vågar avskaffa den. Kanske en öppning för detta nu.

   Radera
  2. Massiva skattehöjningar på väg mot lågkonjunktur är säkert vad ekonomin behöver...
   Vi har ju bara världens högsta/näst högsta skattetryck så staten behöver säkert mer pengar eller kanske inte?
   Staten och med det menar jag hela det skattefinansierade samhället måste effektiviseras.

   Radera
 13. Håller med flera av kommentarerna!

  Hur många myndigheter har vi som är effektiva och då menar jag sådana som lämnar överskott tillbaka till staten!?
  Elefantkyrkogården blir bara större av avdankade generaldirektörer m.fl.!?
  Visionerna vart tog dom vägen nu när experimenten går överstyr och tvättomaterna stänger igen!?

  Ska vi inte ha ngt försvar så säg då det och överlåt hela rubbet till dom som vill försvara sig, Finland - Baltikum - Polen och alla andra öststater som levde under klacken, lägren i Sibirien finns fortfarande kvar för den som söker extraordinär semester!?

  SvaraRadera
 14. Varför betalar man in så mycket av statsskulden när man redan vet att det kommer bli så här. Kunde man inte bara sagt som det är i valrörelsen istället för att prata om den urstarka ekonomin. Finns det någon rimlig förklaring att det här kom som en överraskning 🤔?

  SvaraRadera
 15. Det här är bara förhandlingstaktik.
  Tyvärr är försvaret ingen stor fråga för väljarna så de borgeliga kan mycket väl skicka tillbaka bollen till S och så får S själv bena ut detta.

  SvaraRadera
 16. Det värsta är att vår nations existens efter decennier av misshandel inte är värd skitpengar, dvs 30 miljarder per år. Samtidigt som bidragsrullningen fortsätter med oförminskad styrka. Snacka om självskadebeteende.

  Bara att konstatera att svenskarna köper glass och godis för mycket mer än så här.

  SvaraRadera