Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-05-18 16:54

Lägenhetspriserna föll även säsongsmässigt i Göteborg

Liksom i Stockholm föll lägenhetspriserna säsongsmässigt i Göteborg under april månad enligt Valueguards kvalitetsjusterade siffror. Nedgångarna har dock inte pågått i över tre år, som för Stockholm, utan bara i två år.
Den fullsatta champagnebubblande takterassen på trendiga Dorsia hotell i Göteborg.
Normalt sedan 2006 har lägenhetspriserna i Göteborg stigit 0.93% i april månad. I år steg de dock endast 0.39%, det vill säga en säsongsmässig nedgång. 
Säsongsmedel för Göteborg sedan 2006, samt linjär för de senaste åren.
Maj månad är normalt starkare i Göteborg än den är i Stockholm, medan juni ska visa upp negativa priser, innan sommarhetsen kommer i juli - augusti. Därefter brukar priserna falla hela hösten.

På ett år har snittuppgången i april varit 8.62% för lägenheter i Göteborg, men 2019 visar istället upp en nedgång på 0.39%.
Lägenhetsprisförändring april i Göteborg sedan samma månad respektive tidigare år. Data: Valueguard
Sedan april 2017 har priserna fallit 4.7% i Göteborg. Den som ägt en tremiljonerslägenhet har under dessa två år alltså betalat ytterligare 141 000:- SEK för att bo, eller 5 875:- SEK i månaden i värdeminskning på lägenheten per månad.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

17 kommentarer:

 1. Enligt valueguard steg bostadsrättspriserna med 0,4% i Sverige vilket säsongsrensat innebär en ökning på 0,1%. Både Göteborg och Stockholm uppvisade ökade bostadspriser på 0,4%. Nu redovisar inte valueguards säsongsrensade siffror på regionalnivå men jag har svårt att se att maj skulle vara en radikalt annorlunda månad i vare sig Stockholm eller Göteborg.

  SvaraRadera
 2. Men precis som för aktier går priserna alltid upp till slut. Det är bara en tidsfråga. Köper man en bostad idag har jag svårt att tänka mig att man gjort en förlust på 100 år. Samma sak gäller t.ex ägande av en globalt passivt förvaltad indexfond.
  Marknaden har alltså bara förlorare på kort sikt. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligen är det så i belopp men jag såg för nåt år sen ett hus i Norrlands glesbygd som jag bott i som barn, tror vi gav 50 eller 70 för det och fick detsamma när vi flyttade, nu kostade det 250.

   Radera
  2. Att jämföra aktier med bostäder alltså. Köper du aktier med 6 ggr hävstång också? Är det avkastning du söker så är du modigare än de flesta riskkapitalister.

   Radera
  3. Risk är kopplat till kunskap. Du märker om huset brinner ner och har försäkring för att skydda dig. Om motsvarande händer i ett bolag är risken stor att du får reda på det sent.

   Radera
 3. Är nog läge för att skaffa lite EU-bidrag. När verkligheten inte blir som man vill, lita på EU så blir det bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Socialism löser alla problem, precis som i Venezuela där brist på toapapper är ett återkommande problem för presidentens bak.

   Radera
  2. Det känns tryggt att vi har hela spektrat i regering och riksdag - allt från kommunister till högersossar.

   Radera
 4. Sen jag började läsa den här bloggen för ca 8 år sen så har jag gjort precis tvärtom mot domedagsprofeterna här inne och det har gått ganska bra.
  Även om jag instämmer kören om att t ex bopriserna är övervärderade framförallt i Sthlm o Gbg så kanske det ändå inte kommer ngt ras.

  Lågränteträsk, politisk ovilja mot bostadsreformer, massinvandring och ett underliggande bostadsbehov sen 90-talet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bostadspriser är övervärderade på en del ställen i GBG/STHLM men långt ifrån alla. Det går fortfarande att köpa BR i nästan obelånad förening för ca. 40000 kr/kvm men följer man flocken finns ju även nybyggen där samma yta går för 90 000 kr/kvm (föreningslån inkluderad)

   Radera
  2. Mmmm, på tre års sikt är det större risk att priserna går upp än ner tror jag.

   Radera
  3. Ja det är det väl redan på 1 år då sannolikheten för uppgång är >50%.

   Radera
  4. Sant, det är nog inte övervärderat överallt i Sthlm/Gbg.
   Sen ska man inte glömma att Sveriges befolkning vuxit enormt mot andra länder där bostadsbubblor brustit.Även om vi byggt mkt så ska senaste årens nytillkomna invandrare in i bostadspyramiden.

   Radera
  5. Tror dock inte att dom nytillkomna invandrarna påverkar priserna nämnvärt. Dom är inte med i budgivningarna. Mängden invandrare gör inte att bankerna lättar på kreditkraven heller. Sen har ju bostadsbubblan redan brustit i Sverige. I Euro är det inte alls dyrt. Möjligtvis Stockholm men resten av landet är billigare än medelhavet.

   Radera
  6. Jag menar ju att Sveriges befolkning har ju vuxit explosionsartat senaste 15 åren och att alla invandrare/flyktingar ska ju ha en bostad så småningom. Även om de som kommit senast inte har råd så börjar de som kom för 15-20 år sen kanske kan köpa nu.
   De som kommit nu som är på flyktingboende o s v ska så småningom ha en hyresrätt och efter XX år ev in i köpesmarknaden.
   Tar ett land in väldigt mkt människor så skapar det ett underliggande tryck.

   Radera
  7. Finns dock inget som säger att en större befolkning leder till högre bostadspriser. På en hyggligt fungerande marknad anpassas produktionen relativt fort och priserna hittar tillbaka även om priserna kan stiga på kort sikt.

   Så orsaken till de snabbt stigande priserna beror i grund och botten på andra faktorer som förändringar i kredittillgången och en trasig byggmarknad.

   Radera
 5. Vad som har påverkat priserna mycket om man tittar tillbaka är inflation med gynnsamma avdrag av räntan och mer på senare tid borttag av fastighetsskatten och efter 2011 det extraordinära räntefallet med kraftigt ökat låneutrymme för hushållen.

  En ökande stor befolkning lär inte vara någon garanti för att hushållen kan lägga ytterligare mer pengar på boendet och driva upp priserna ytterligare, kan även verka negativt på priserna om stat och kommun behöver dra in konsumtionsutrymme för att klara sina åtaganden.

  SvaraRadera