Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2019-05-21 13:37

Lägenhetspriser i Stockholm ner 19% i euro

Den som hade tänkt att sälja av sin lägenhet i Stockholm och flytta utomlands finner att Valueguards lägenhetsprisindex för Stockholm har fallit 19% sedan toppen mätt i euro, mot 9% i SEK. Mätt i köpkraft utomlands har stockholmarna tagit en ordentlig smäll.
Stockholms lägenhetsprisindex i euro 200601-201904. Index respektive förändring. Data: Valueguard, Riksbanken
Valutaförsvagningen slår alltså hårt mot köpkraften för den som tänkt sälja sin Stockholmslya och flytta utomlands, eller via lägenheten finansiera andra utländska tillgångar.

Mätt i SEK är nedgången 8.9% sedan toppen mars 2017, eller nästa hela kontantinsatsen på 15% vid full belåning. I EUR är istället nedgången 18.5% sedan toppen i augusti 2017.

Optimalt tillfälle för att finansiera utlandsflytt har alltså passerat och det krävs en avsevärt kronförstärkning och återhämtning av lägenhetspiserna för att kompensera för detta.

Nedgången i euro var dock värre under finanskrisen 2008 - 2009, men det är ännu inte ekonomisk kris i Sverige, så vi får väl se vart det här tar vägen innan askan lagt sig.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

33 kommentarer:

 1. Apropå inlägget "Diversifiering av likvider bort från kronan", så ska Danske likvidera sina räntefonder Danske Invest Select USD samt Euro. Några förslag på vad man kan ersätta dessa med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Noterat, eftersom jag själv hade dem. Har bytt till högräntefonder i USD och EUR, vilket inte riktigt är samma sak. Skagen Tellus för EUR och AS SICAV I USD Crdt Bd A Acc USD för USD.

   Radera
  2. SEB Korträntefond C USD och SEB Korträntefond C EUR?

   Radera
  3. @Cornu: Är det inte lite risky business att tro på fortsatt försvagning av kronan när SEK är så pass försvagad redan. Inflationen ligger ju på 2% även enligt Riksbank.se.

   Radera
  4. Bitcoin är väl ett alternativ nu när kineserna köper friskt av transaktionstekniska orsaker (dyrt för kineser att föra ut valuta på traditionellt vis).

   Radera
  5. Jag känner en som köpte BC för 150 000 EURO precis innan den stora kraschen. Inte kul. Nu är han i och för sig rik så 150 000 EUR går han inte under på men ändå.

   Radera
  6. Såna anekdoter finns ju alltid.
   Kollar man dock historiskt har bitcoin varit en bra affär för de flesta.
   Sen är ju beskattningen en luring som vi diskuterat vid tidigare tillfälle.

   Radera
  7. Bitcoin är en luring. Vill man bara spekulera i värdet är det ju bara att köpa ett certifikat så skattar man på sitt ISK/KF. Är tanken med köpet att man ska handla något för det och om man ser det som ett betalmedel finns det väl en vits att köpa BC och inte certifikatet.

   Radera
 2. Kunde varit värre, man kunde köpt Tesla-aktier :D

  SvaraRadera
 3. Fast samtidigt har ju lånen minskat med 10% mätt i euro. Om man nu har lån i SEK.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det blir ett tryck uppåt på priser om internationella köpare kommer med sina pengar för att de upplever att det är billigt.

   Radera
  2. Underligt resonemang. Absolut inte bra att priserna trycks upp ännu mer. Eller menar du att det är bra vi på sikt blir hyresgäster i vårt eget land ?.Eller bra att unga aldrig har råd komma in på bostadsmarknaden.
   Att göra oss alla fattiga genom kraftig valutaförsvagning är ett ytterst dåligt sätt att göra en svag ekonomi stark. Många har försökt men ingen har lyckats.

   Radera
 4. Nåja det kunde ha vart värre.
  Tänk att vara låginkomsttagare, bo i lägenhet och vara beroende av bil.

  Men det är klart, fattiga arbetare är något vår regering inte bryr sig om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fattigt folk och bönder kan man beskatta hur hårt som helst.
   För dom kan inte flytta.

   Radera
 5. Det är bra för Sveriges handelsbalansen att färre har råd att flytta utomlands och istället får leva och konsumerar sina pengar i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt fel. Ni är så sjukt myopiska, och det funkar inte när man tittar på KPIer. Det är inte så KPIer fungerar.

   Att folk är fattiga är ensidigt negativt för ekonomin, och det är ganska sjukt att man behöver skriva det (även om det går att härleda missförståndet).

   Radera
  2. @Linus: Vi kunde ju haft det som schweizarna också. Tänk va hemskt dom har det med svårigheter att exportera och beslutsångesten över allt dom har råd med i utlandet.
   Mycket lättare att vara svensk, försäkrad med LAS och bara ha råd att konsumera i Sverige. :)

   Radera
  3. Ja det är synd om SchwedenSchweizarna.
   Båda har minusränta och deras liv är ett elände av helt olika anledning.
   Skämt åsido, det handlar om förtroende och det saknar Sverige utanför Sverige.
   Inom Sverige är dock förtroendet för den egna förträffligheten ständigt på ATH.

   Radera
  4. @Stefan: Varför är det så? Jag menar....Alla är ju inte som jag du och Linus. Den stora Stefan (Löfven) påstår ju att Sverige är ett föregångsland för andra.

   Radera
  5. Det enda jag kan med säkerhet kan säga är att omvärlden har förtroende för Schweiz trots minusränta både på den korta och långa sidan.
   Fullständigt absurd situation egentligen men så ser verkligheten ut.
   Du köper alltså en obligation med minusränta i Schweiz men räknar kallt med att valutan kompenserar.

   Radera
  6. Vad gäller Löfven så är han som vilken försäljare som helst.
   Han saluför sin produkt som den bästa på marknaden och nåt annat vore väl tjänstefel och upp till köparen att genomskåda.

   Radera
  7. Tror du att SEK kommer att fortsätta att falla mot EUR och USD då?
   Det känns ju som att det måste ta slut snart. Vi har ju en inflationsnivå på 2% även enligt Riksbanken. Räcker inte det?

   Radera
  8. Att vi eventuellt har nått en högre inflationsnivå talar för svagare SEK men jag har så klart ingen aning om vad som kommer att ske framöver gällande SEK.

   Radera
  9. Men det bör ju tala för en räntehöjning och starkare växelkurs när inflationen når över 2%.

   Radera
  10. Är inte så säker på att en räntehöjning kommer att leda till starkare krona.
   Det kan likväl tydas som desperation och leda till ytterligare sänkt förtroende för SEK. Det är naturligtvis inte desperation att höja till noll (de borde aldrig gått under noll) men blir det höjningar därutöver tror jag det kan bli ytterligare press på SEK.

   Radera
  11. Så om en räntehöjning inte leder till någon starkare krona och kronan tappar oavsett är det ju bäst att inte göra någonting för Ingves. Då kan ju svenska folket fortsätta låna till sina vackra bostadsrätter och semestra inom landet.

   Lagom kul för småspararna. För riskfyllt att köpa aktier, guld, andra valutor, räntor får man ingenting för. Det enda man kan hoppas på är silver och bitcoin. :)

   Radera
  12. Småspararna är väl som Löfven och vet alltid bäst så det hittar säkert något case att haussa upp.

   Radera
  13. Ingves kör ju med en klassisk 60/40 har jag hört med 3 fonder.

   Radera
  14. RIksbankschefen borde inte ha några positioner öht förutom likvida medel.
   Indirekt kan ju Riksbankschefen påverka utvecklingen på sina placeringar genom sina egna beslut.

   Radera
  15. Ja det var ju det Leif GW sa: "På börsen kan du göra ofantligt mycket pengar. Det gäller bara att känna rätt personer".
   Tycker också det är aningen korrupt att Riksbankschefen kan investera sina likvida medel och sedan ha vetorätt i räntebeslut. Känns ju sådär. Annars är det väl bara att ta rygg på honom. Han är väl en offentlig person. Hur får man reda på hans innehav?

   Radera
 6. Kronan en klassisk devalveringsvaluta som har tjänat landet när vi har prisat oss ur marknaden och det offentliga har sprängt alla kostnadsramar, med en flytande växelkurs sköter marknaden den processen och verkar vara ute i god tid till skillnad från politiker som alltid var ute fem över tolv när krisen var ett faktum.

  SvaraRadera