Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-05-21 07:22

Kronan faller vidare

Trots börsnedgångar i USA och oro över eskalerande handelskrig fortsatte svenska kronan att försvagas mot den amerikanska dollarn.
15-minuterschart USDSEK.
Det verkar inte finnas någon hejd alls på nedgången för svenska kronan, som fortsatte att försvagas igår och nu under natten och morgonen.

USDSEK står i skrivande stund i 9:67 och EURSEK på 10:79.

Att flyttat likviderna till EUR och USD har än så länge visat sig korrekt. Även guldpriset i svenska kronor förblir förstås högt.

Det ser ut som det gamla snacket om svenska kronan som tillflyktsort, som började gälla runt skuldkrisen 2010-2011 nu är som bortblåst. Istället flyr man kronan vid oro, och att Riksbanken ska utöka köpen av statsobligationer bör nog ses ur det perspektivet - vem vill köpa svenska räntepapper när marknaden bara ser att kronan ska fortsätta nedåt? Man köper inte längre trygghet, man köper förluster. Kapitulationen är ett faktum.

Riksbanken hävdar att de inte alls avsiktligt sänker kronan, vilket förstås är skitsnack. De vet mycket väl att penningpolitiken ger en svagare kronkurs.

Extra allvarligt blir när inte bara finansiella spekulanter drar bort sina pengar från Sverige, utan även utländska investerare. Varför investera i Sverige när man kan vänta och köpa svenska tillgångar ännu billigare längre fram?

70 kommentarer:

 1. Oavsett valutapar 00-20-50-80 är klassiska stöd och motståndsnivåer. Tror på en kort peak på EURSEK 10:80 & USDSEK 9:80 sen tillbaka till 10:50/9:50 och konsolidering. Efter sommarn kan vad som helst hända.

  SvaraRadera
 2. Sista meningen, själva huvudförklaringen till att ekonomer tjatar om att man måste ha lite inflation och politikerna har svalt den retoriken med hull och hår. Ungefär som att fårket slutar leva och roa sig om vi inflationen försvinner.

  Men för internationella gäller det tydligen inte...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men för internationella investerare gäller det tydligen inte...

   Radera
  2. Att minska storleken på lånen är väl det viktigaste med inflationen. Annars tänker jag såhär: Inflationens förmenta förtjänster

   Radera
  3. Men där har det ju också slagit tvärtom, folk är så övertygade om att inflationen äter upp lånen så varje lönehöjning går till ökade lån och konsumtion.

   Med resultatet att lånen sedan många år ökar flera procentenheter mer än inflationen.

   Radera
  4. Folk har ju rätt i att inflationen äter upp lånen. För stora lån är den effekten ofta mycket större än eventuell amortering.

   Har funderat en del på det där med kredittillväxten. Det är ju ett annat sätt att säga att penningmängden ökar. Och den behöver ju öka i takt med BNP, inflation och ökningen av mer långsiktiga värden (tex värdet på företag och fastigheter). Svårt att bilda sig en uppfattning om vad som är rätt ökningstakt dock.

   Radera
  5. Nej, det enda som äter upp lånen är amorteringar. Inflationsdrivna löneökningar kan göra att det blir lättare att amortera och att räntan på skulderna blir mindre betungande, men inflationen äter inte upp lånen. Det sker bara om du får högre lön. Högre lön som går till amorteringar äter upp lånen. Punkt.

   Radera
  6. Om din ränta är högre än inflationen så äts inte lånen upp utan ökar med inflationen.

   Om fårket dessutom har det dåliga omdömet att hela tiden ta nya lån blir det än värre ur ett samhällsperspektiv.

   Men framför allt så har du fått om fotbaken att syftet med inflationen skulle vara att fårkets skulder ska ätas upp.

   Radera
  7. Det verkar också som en väldigt dålig affärsidé att driva bank om lånen äts upp och försvinner. Och det är väldigt sällan man ser utfattiga f d bankmän tigga i ICA-entrén.

   Så nåt är nog fel med resonemanget "infaltionen äter upp lånen" iaf.

   Radera
  8. Hur kan lånebeloppet öka om räntan är högre än inflationen?
   Det är väl snarare så att beloppet som ska betalas till banken ökar, men lånet bör inte öka.

   Radera
  9. @Ben Dover: Bankerna lånar inte ut sina egna pengar. De tar mellanskillnaden på in och utlåningsränta. Det är den som lånar ut till banken som får se sitt sparkapital minska, vilket sker just nu.

   Radera
  10. @Cornucopia: Glöm inte att även räntebetalningarna blir lättare, vilket är det viktigaste på längre sikt. Sedan kan överskott används till att amortera lån eller andra bättre avkastande investeringar.

   Radera
  11. En konsumtionsdriven ekonomi på lånade pengar?
   Är det bra och hållbart?

   Det kan bara en LO utbildad ekonom tycka.

   Vilket är lite märkligt, för övrigt,för all empiri visar att det är de fattiga som drabbas hådast.

   Hur tror ni herr och fru banan som bor i lägenhet.
   Jobbar på åkeri respektive kassörska på ICA kommer att påverkas?

   Radera
  12. Visst äter inflationen upp lånen men samtidigt så lär man få betala en hög ränta så den praktiska skillnaden mot att betala en lägre ränta och amortera ner lånen är minimal.

   På 70-talet när räntan var fullt avdragsgill och marginalskatten var 80% så funkade det ju att låta inflationen betala av lånen och i praktiken låta någon annan betala. Enda haken var att utlåningen var reglerad av staten...

   Radera
  13. @Himmerhalaren: Många har lägre ränta än inflationen på sina bostadslån nu.

   Radera
  14. Så en inflation på 5% äter upp lånet? Ingen undrar vad som händer med räntan?

   Radera
  15. @Jordnära: Även inflation på 2% som vi har idag äter upp lånen. Bara lite mer långsamt. Det bisarra är att under tiden är räntan lägre än inflationen så på lång sikt får man just nu pengar för att bo, med antagande att priset på bostäder över tid följer inflationen.

   Intressant om man tex funderar på att ta bostadslån eller pensionsspara.

   Radera
 3. Så länge Ingves stödköper svenska statsobligationer så kommer kronan vara fortsatt svag. Att Magdalena Andersson sedan betalar av mer på statsskulden än vad som behövs gör inte saken bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur menar du att avbetalning på statsskulden påverkar. I andra sammanhang försvinner pengar när skulder betalas av, och det borde öka värdet av kronan.

   Radera
 4. Jo, men nu kan vår käre Ingves få upp KPIF-siffran till 2,0%. Inte för lönerna i landet ökar snabbare utan för importpriserna stiger.

  Det här är samma idioti som när Riksbanen körde upp räntan till 500% för att försvara kronans (felaktiga) pris.

  På frågor, så låtsas Ingves och Stingsley som att fast växelkurs vore alternativet och att det ligger på politikernas bord. Nää, men titta på Schweiz.

  Deras mål är KPI-ökning om högst 2%. [1]

  Vi kan så klart ha samma mål. Riksbankslagen säger att "målet för Riksbankens verksamhet skall vara att upprätthålla ett fast penningvärde". Det nämns inget om KPIF 2,0%. Det har Riksbanken hittat på själva och de bär det fulla ansvaret för det som nu sker. Om Ingves inte kan få gehör för en förändring, så bör han avgå.

  [1] "The SNB equates price stability with a rise in the national consumer price index (CPI) of less than 2% per annum. The objective of price stability is also breached by deflation – i.e., a protracted decline in the price level. In this definition, the SNB takes account of the fact that inflation cannot be managed with pinpoint accuracy; neither can it be measured accurately. Measurement issues arise, for instance, when the quality of goods and services improves over time. The CPI calculation methods do not fully adjust for changes of this kind; as a result, measured inflation tends to overstate actual inflation to a small degree."
  https://www.snb.ch/en/iabout/monpol/id/monpol_strat#t3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem bryr sig. Kronan är redan förlorad.

   Radera
  2. SNB har ju också haft en del kufiskt för sig för att, eh, sänka värdet på valutan (som fast växelkurs, väldiga utländska aktieköp mm).

   Skillnaden mer allmänt är att man litar på Schweiz men inte på Sverige. Och det är nog rätt tänkt.

   Radera
  3. CHF är precis som GULD en värdebevarare i osäkra tider och precis som Guld är CHF volatil d.v.s. den kan öka snabbt i värde ;)

   Radera
  4. CHF är väl knuten till EUR nuförtiden?

   Radera
  5. @Söderslätt: Är den?

   https://en.wikipedia.org/wiki/European_Exchange_Rate_Mechanism#Replacement_with_the_euro_and_ERM_II

   Radera
 5. Är inte inflationen en förtäckt form av "coin clipping"?

  Var tar pengarna vägen som Riksbanken betalar för statsobligationerna?
  Vad händer samtidigt med våra pensionsbesparingar?

  Just nu är det tufft för företag som importerar varor, vid något tillfälle måste de öka sina marginaler annars går de i konkurs.
  Vi märker det redan på bränslepriserna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Just nu är det tufft för företag som importerar varor": Det är väl bra, eller?

   Radera
  2. Är der bra om de lägger ner sin verksamhet?
   Mycket av det vi importerar finns inga inhemska alternativ.

   Harald Nyborg fick i praktiken lägga ner sin verksamheten här i landet för några månader sedan.

   Hälften av vår mat importeras...
   Samtidigt som det är mycket reportage i lantbrukstidningar om lönsammare export just nu.

   Sen i allmänhet, varför är vi ett exportberoende land?
   Är det för vi samtidigt är importberoende?

   För mig är det svaret ganska självklart.

   Radera
  3. @Anders Rydén: Ja, men på senare tid har Sverige importerat mer än vi exporterat. Nu genomförs en process för att återställa balansen.

   Radera
  4. Man återställer inte balansen genom att krascha kronan. Man återställer balansen genom att bli mer Produktiv, effektiv.

   Folk köper inte svenska varumärken för att kronan är svag. Svenska varumärken och produkter säljs för att det är bäst inom sitt område.

   Radera
  5. @Iblandekonomi,

   Ja du har nog rätt, exporten ökar.
   Vilket måste betyda att inhemska konsumenter får betala mer för varorna som produceras här.
   Annars går de på export.

   Radera
  6. @Anders Rydén: Det stämmer bara om du antar att utbudet inte kan ökas. Och det antagande är inte korrekt.

   Radera
 6. Man gör det väl för att behålla makten? När räntorna höjs kommer folk spendera mindre och vara mindre villiga till skattehöjningar. Högre räntor ger högre utgifter för staten i ränteavdrag. Sänkning av dessa ger ännu lägre bostadspriser än räntehöjningen gjorde och folk börjat bli riktigt missnöjda och voilà röstar inte på sossarna längre.

  SvaraRadera
 7. Vi är inmålade i ett hörn med räntan.
  Låg ränta och det är business as usual på bostadsmarknaden men med nackdelen att kronan har förvandlats till en skräpvaluta. Höj räntan och få en stärkt krona med följden att det blir panik på bostadsmarknaden och kostnaden för ränteavdragen kommer att skena inom några år.

  Det är pest eller kolera som gäller...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja instämmer, men frågan är om det inte är pest eller pest som gäller. Kronförsvagningen kommer givetvis fortsätta till en punkt där vi kanske når 13-14SEK mot EUR och Ingves börjar sova dåligt om nätterna (vid 10.80 sover han ju uppenbarligen bra).
   Då kommer en tvingande räntehöjning. Marknaden ser att det innebär en ytterligare försvagning av BNP/capita som redan är nästan sämst i Europa. Och kronan fortsätter neråt.
   Samtidigt som regeringen är fullt upptagen att slåss mot högerextremismen dvs M och KD.

   Radera
  2. Nämn en anledning till varför man skulle vilja ha högre ränta? Regeringen kan spendera pengar gratis idag. Riksbanken kan sitta kvar med sina höga löner, dom skuldsatta njuter i sina belånade boenden, exportindustrin njuter, många har jobb tack vare låg ränta. Nu utvecklas vi dessutom till en mer protektionistisk värld och då hjälper väl svag valuta till att göra importindustrin olönsam så att vi kan ställa in allt på egenproduktion. Bra va? :)

   Radera
  3. Får rätta inlägg ovan: Skall vara BNP/capita tillväxt.
   Goofy, ja varför tvingades man höja räntan till 500 % på 90 talet ?.
   Skulle vilja påstå att situationen strukturellt är värre idag. Ja, RB medlemmarna klarar sig med sina höga löner och sover alltid gott.

   Radera
  4. Goofy: Det var ju den där delen med att vi faktiskt inte är ett exportland längre, vi är ett importland. Så visst, sitt du i ditt välbelånade hus och njut när majoriteten av all mat du köper stiger i pris pga stigande importkostnader, eller den där svenskbyggda Volvon du har på uppfarten som innehåller en stor mängd importerade komponenter, som bara råkar vara ihopmonterade i Göteborg, som gör att det inte går att byta bil lika ofta pga att den blir för dyr.

   Radera
  5. @Bengt: Möjligt att RB måste höja räntan om nästan alla överger kronan och den faller snabbt. Eller så övergår man bara till EURO. Tyvärr litar jag faktiskt mer på ECB än Riksbanken.
   Tror dock ändå att kronan kan ha fallit färdigt vid 11 kr euron. Vi har ju redan 2% inflation (även enligt Riksbank.se) så varför skulle kronan fortsätta att falla om nu inte målet är en inflation på 4-5% kanske.

   Radera
  6. Nämn en anledning till varför man skulle vilja ha högre ränta?

   - Högre omvandlingtryck i svensk ekonomi. Högre produktivitet gör oss all rikare på sikt. So det är nu har den gått sidlese de senaste 15 åren [1]

   - Undvika bubblor orsakat av för snabb kreditexpansion. Krascher, som alltid följer bubbelfasen, innebär ett sämre resursutnyttjande.

   Regeringen kan spendera pengar gratis idag.

   Gratis? Vem kommer ner och gör arbetet?

   Inget blir gratis för man har låga räntor. Pengar, i form av verkligt värde, kan inte trollas fram.

   [1] https://www.ekonomifakta.se/fakta/ekonomi/produktion-och-investeringar/produktivitetsutvecklingen-i-naringslivet/

   Radera
  7. @Yxan: Haha. Jag har inga skulder, hus eller volvo.

   Radera
  8. @Skatt är stöld:
   Högre produktivitet ger ju också högre arbetslöshet. Högre arbetslöshet ger lägre efterfrågan på kredit (bl.a. bostadslån) och lägre kredittillväxt ger lägre BNP tillväxt och sen har vi en negativ spiral.
   Produktivitetstillväxt och högutbildad befolkning funkar givetvis jättebra i länder som Singapore men dom har ju valt den vägen sedan lång tid tillbaka.
   I Sverige har vi 7% arbetslöshet vid en kronkurs på nästan 11 kr / euron (+ alla FAS 3 och icke anställningsbara som ingår i arbetsmarknadspolitiska program och inte räknas som arbetslösa). Tänk vad arbetslösheten hade legat på vid en stark växelkurs.

   Pengar skapas genom skuldsättning och inte genom arbete.

   Radera
  9. Högre produktivitet ger ju också högre arbetslöshet.

   Nä, högre produktivitet ger inte högre arbetslöshet. Skulle det vara sant så skulle vi alla vara arbetslösa nu.

   Höjer man räntan (så kronan stärks och zombieföretag går i putten) så kommer en del på kort sikt bli arbetslösa, men det är precis som det ska vara då företag effektiviserar och skär bort dököttet.

   De som får sparken kan sen anställas i andra företag. Det är inte så svensken överlag är en analfabet som inte kan göra uppgifterna öht.


   Pengar skapas genom skuldsättning och inte genom arbete.

   Läs vad jag skrev. Pengar i form av verkligt värde. Inget blir gratis för man inflaterar valutan.

   Radera
  10. Nej, de som får sparken ersätts inte genom en ekonomisk oskriven lag. Sen händer det ju just pga kapitaltillgång och relevant kompetenstillgång normalt sett, de måste båda finnas.

   Vad är verkligt värde? På ett hus som stiger med penningtryckandet, på ett program som är omodernt?

   Radera
 8. Jag som inte är så värst insatt i penningpolitik, varför knyter man inte kronan gentemot EUR som Danmark gjort?

  Är det för att man fortfarande tror att man är ett exportland och vill då fortsätta "tjäna" på kursen i vissa lägen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför då kan räntan dra i väg så som den gjorde i början av 90-talet med förödande konsekvenser för svensk ekonomi.

   Fast växelkurs är ingen lösning.

   Lösningen är att ha en fast penningmängd (eller ökande med låg priocentsiffra varje år) och sen får marknaden sätta pris på både ränta och krona.

   Vill många låna så stiger räntan och vill många spara så sjunker den.

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Och som föreslogs tidigare. Avskaffa all annan arbetskraftsinvandring än via eus blåkortssystem och de lönekrav som följer med detta så kommer inflationen garanterat att ta fart.

  SvaraRadera
 11. Känns som fysiskt guld är bra. Stor prisspread på mindre mynt. Mindre på tackor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns som en bättre idé att vara skuldfri, äga lite mark och ha ett litet men extensivt jordbruk som en sidoverksamhet.

   Eller vad säger du Cornu?

   Lite O.T.

   Jag pratade med en som har en handelträgåd igår.
   Han hade specialiserat sig på östeuropeiska frukt- och bärplantor.
   Väldigt mycket intressanta plantor får jag säga.

   Radera
  2. Kan man köpa ett halvt hektar mark? Lagom storlek för det jag tänkt odla.

   Radera
  3. Du behöver inte köpa mark.

   150 dagsverken för ett hektar mark att odla på och ett torp till dig och din familjs förfogande.

   Radera
 12. Pyttsan. Om vår valuta "alltid" är undervärderad kanske den egentligen har sitt rätta värde. Och visst påverkar räntan värdet, men inte mer än ränteskillnaderna motiverar det. Dvs de här 0,25% gentemot ECB-räntan har vi att arbeta med ungefärligt. Marginell faktor det.
  Kronans strukturella problem är att den är liten och illikvid. Samt att vi inte längre är det exportland vi var. Gillar man starka valutor är vårt enda rimliga val att byta till euron.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det gick bra för Grekland att byta till Euro.
   Du har inte funderat på om det hade varit bättre att ha en likvid valuta?

   Radera
 13. Grekland är inte Sverige. Vi är hyggligt i takt med Tyskland redan så nackdelarna är förhållandevis milda. Greklands behov är och var väldigt olika däremot. Men jag menar inte att jag är helt övertygad att valutabyte är det rätta. Vi kanske behöver göra det vi gör nu tex. Då behöver vi en egen valuta.

  Göra SEK likvid. Chockhöja räntan menar du? Ekonomiskt självmord. Vi hade förhållandevis höga räntor (och en stark valuta) för fem år sen ungefär. Det smulade sönder exportindustrin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, exportindustrin klagar inte nu. Vi har rea på made in Sweden. Det hjälper jobb och klarar konkurrenskraften.

   Välkommen säger väl även svensk inhemsk turistindustri i detta läget.

   Att vi i Sverige som privatpersoner blir försiktigare i vår konsumtion av importerat slit och släng och kanske väljer att semestra mer på hemmaplan är ju i grund inte negativt.

   Radera
  2. Det kanske hjälper svensk exportindustri, men hjälper det svenska folket? Svensk exportindustri verkar skrika en massa om sin "kompetensbrist" samt sitt behov av att importera allt från städare och personliga assistenter till "ingenjörer" från utlandet.

   Radera
  3. Det blir inte lättare att få hit utländska ingenjörer om exportbolagen går dåligt. Och inte heller lär kronan stärkas av det. Utan exportens uppbackning får vi en bananvaluta på riktigt.

   Radera
  4. Vad bra, då kanske inhemska ingenjörer kan få en chans.

   Radera
 14. Nån som följt vad Martin Armstrong säger om kronan sista året/halvåret? Följde honom förr men inte längre. För några år sedan sa han att man skulle ha uppsikt på dollarn då han spådde att den skulle gå samma öde till mötes som brittiska Stirlingen gjorde i början på 1900 . Han sa då att man skulle bort från dollarn på lite sikt och även euron, och att man kunde investera i andra valutor svenska kronan tyckte han då var ett säkert val

  SvaraRadera
  Svar
  1. Martin Armstrong har väl till och med fel oftare än vad jag har?

   Radera
  2. Ja, man kan säga att Armstrongs pricksäkerhet på senaste tid är något tveksam...

   Som alltid med den typen av profeter. Finns alltid nån som gissat rätt 10 ggr på raken, även idag, av ren slump.

   Radera
  3. He he. Kanske de:). Det är väll verkligheten det är fel på inte teorierna.i går var det någon bostads proffesor Stellan Lundström i affärsvärlden som erkände att alla bedömare haft fel om bostadsmarknaden och kommentarerde " Ingen har förutsett att räntan skulle åka från 9-10 procent för 20 år sedan till i stort sett obefintlig, och ihålligt så. Det är något som aldrig hänt förr i världshistorien."

   Radera
 15. Jag törs påstå att hade Åkesson blivit statsminister i förra valet så hade kronan stått 25% högre mot Euro/ US dollar idag, nån som säjer emot?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror inte jag. För det första är problemen ackumulerade under väldig lång tid och tar väldigt lång tid att bli av med, för det andra så hade han på mycket kort tid behövt infiltrera och eller byta hela riksbanken och få lojala personer där så han kan styra räntan bättre. Men även om han kunde höjt räntan något så hade det knappast hunnit räddat kronan innan världen kommit till insikt med tillståndet i svensk ekonomi. Tänk bara på kommunernas skulder. Jag tror ju inte Åkesson är den som har insikt och förmågan att ställa om Sverige till marknadsekonomi vilket är det som skulle kunna lyfta Sverige. Visserligen så kanske han hade lyckats sänka skatten något om han plockade bort lite välfärdssatsningar för nysvenskar, men hur mycket bidragsäkningar tror du vissa grupper nya svenskar tolerera utan att det blir kaos? Har inte heller hört att han vill återinföra lån istället för bidrag vilket verkligen skulle vara ett bra incitament utan att skada någon behövande. För att kunna göra verkliga förändringar behövs mer än att bli statsminister å vinna val. Socialdemokraterna finns inarbetade överallt på myndigheterna, tänk så många som skulle sätta sig på tvären, du måste få in dom som är lojala med dig på höga poster överallt. Sverige är förlorat till sossarna på överskådlig framtid.

   Radera
 16. Brexit, USAs handelskrig med Kina, EU-valet, USAs eskalerande konflikt med Iran är det som gör att kronan överges. Har mycket lite att göra med Riksbankens agerande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade Riksbanken inte skjutit upp fortsatte räntehöjningar så hade kronan varit mycket starkare nu.

   Radera
  2. Hade inte alla andra som är starkare än mig funnits så hade jag varit starkast nu.

   Radera
 17. Skönt för oss då som istället handlar med kryptovaluta. Vem f-n vill handla med skräpvalutan SEK? Bitcoin har hämtat sig riktigt bra nu och lär vara på väg mot nya höjder vare sig Cornu vill det eller inte.

  SvaraRadera