Aktuellt

Du följer väl Folkhälsomyndighetens rekommendationer - här är de

Så här under coronapandemin är det extra viktigt att vi alla tar gemensamt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För sak...

2019-05-23 15:38

Ja, tack, hellre nya fängelset här än i Svedala

I Svedala har en folkkär kändis och SD gjort gemensam sak av att protestera mot uppförandet av ett av de nödvändiga nya fängelserna i Sverige. Jag tycker vi låter Svedalaborna slippa en trygg och säker stor statlig arbetsgivare, som höjer säkerheten på orten, och istället förlägger fängelset till min egen hemby.
Smälterydanstalten.
Detta är min personliga åsikt och jag är inte någon talesperson för någon annan än mig själv.

Fram till 2010 hade vi ett fängelse i byn, då Kriminalvården gjorde framtidsspaningen att det inte skulle behövas så mycket fängelser i framtiden, och Smälterydanstalten var en av de största arbetsgivarna lokalt. Jag upplevde inte en enda gång ett enda klagomål på fängelset, i den mån folk alls var medvetna om att det låg ett fängelse inom synhåll och gångavstånd från byn. Då var det ändå en anstalt som delvis hade hand om sexualbrottslingar, inklusive pedofiler, men vare sig på förskolan, dagis, skolan eller öppna förskolan hörde jag ett endaste pip om klagomål på verksamheten. 

Efter att ha hört vad andra tycker på fängelseorter ges samma bild. Inget man märker av alls - en del bodde i åratal på orten utan att alls veta om att det fanns ett fängelse. Det är nämligen så att de kriminella är innanför murarna och stängslen, inte utanför. Fängelser läggs också på orter med mycket låg brottslighet, för att det inte ska vara lätt för yrkeskriminella att besöka sina kollegor. 

Vårt lokala fängelse innebar att ett antal personer på orten fick jobb, vilket ökade den servicegrundande dagbefolkningen, samt eftersom det handlar om skiftjobb dygnet runt aktiviteten på orten dygnet runt. De anställda hos Kriminalvården har därtill ett fläckfritt förflutet, så resultatet är inte fallande bostadspriser, utan stigande bostadspriser när fler oklanderliga personer söker en bostad på orten. I kontrast vill kriminella sällan bo nära ett fängelse, då det ger dem obehagliga påminnelser. Oavsett så brukar man placera kriminella i andra delar av landet än de bor, för att de inte enkelt ska kunna interagera med kumpaner utanför murarna via besöksmöjligheterna. Fängelset i Svedala ska alltså ta emot fångar från nordligare delar av Sverige.

Därtill innebar fängelset att man relativt ofta fick se polisbilar i byn, vilket ökar den upplevda tryggheten och agerar brottsavhållande. Denna närvaro var främst för att polisen ibland fick hjälpa dömda att hitta till fängelset, utifall att de inte hade lust att infinna sig frivilligt, eller för att någon innanför murarna varit elak mot någon annan innanför murarna. Men det stannade där innanför.

Det spelas inte ens hög musik ifrån ett fängelse, så mycket tystare granne kan man inte ha. Inte heller får de ha mobiltelefoner där, så det blir ingen granne som tar foton på dig heller.

Så låt Svedalaborna slippa en stor statlig arbetsgivare med goda tillväxt- och framtidsutsikter, och dess klanderfria anställda. Min personliga åsikt är att man gärna får bygga det nya fängelset här i min by. Tyvärr är Smälteryd sålt till kommunen och förföll innan dess, men jag är säker att Specialfastigheter kan köpa tillbaka egendomen till vinst för kommunen. Själv har jag tyvärr ingen egen mark jag kan sälja till ett fängelse, då den är för kuperad, annars kunde jag sålt av mitt utskifte 400 m härifrån till ändamålet.

Så kändisen får väl slå sina påsar ihop med Sverigedemokraterna bäst hen vill. Nya fängelser behövs när befolkningen ökar i antal. Att man vill bygga i Svedala är ett gott betyg till orten och inget annat.

Bor du på en fängelseort - vad är din personliga uppfattning om fängelset?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

38 kommentarer:

 1. Jag tycker man kunde lägga ett fängelse nordost om Göteborg, till exempel i Gråbo, så blir det nära för anhöriga att besöka. Sollebrunn och Skepplanda hade också funkat.

  Sedan behöver vi ett nytt fängelse i Seved, Malmö och i Kista, Stockholm.

  Egentligen vill jag lägga sådan här skit i ödemarken vilket även gör det rymningssäkrare, men man måste även tänka på att det skall gå att rekrytera personal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu placeras fängelserna långt från orterna där kriminella bor och vistas, just för att deras nätverk ska störas under fängelsevistelsen.

   Dock finns det ju redan fängelser i Stor-Stockholm och Stor-Göteborg, och inne i flera andra städer (t ex Kalmar), men folk vet sällan om deras existens. De märks helt enkelt inte.

   Radera
  2. Du har ju rättspsyk i Gunnilse...räcker inte det?

   Radera
  3. Det är nog rätt okänt för de flesta. Brukar vara så. Hur många vet t ex var Skogome ligger?

   Radera
  4. ÄvenM Malmö har ju fängelse i Fosie.

   Radera
  5. En del var lite oroliga när rättspsyk byggdes, men under de gångna åren har det varit lugnt, folk är alltid rädda m det kommer någon ny inrättning som kan störa.

   Radera
  6. I Kalmar är det lugnt. Knappt nån som ens tänker på att vi har fängelse centralt.
   Kan tänka mig att samma gäller även Växjö och Västervik som också ligger centralt.

   Radera
  7. Finns även ett fängelse i Högsbo. Samt nånstans nere runt Kållered väl.

   Radera
  8. @Yxan - kör förbi ibland, rutorna ser ut som något man brukar se på pansarfordon. Antar att det inte är vanliga treglasfönster. Stängslet har dock inga varningsskyltar för högdpänning. Därinne sitter inga vanliga massmördare som bara ätit upp sina offer om man säger så.

   Radera
  9. Ser ganska trevligt ut i Gunnilse. Pool och allt.

   http://vbk.se/projekt/byggprojektering/vardbyggnader/rattspyk

   Radera
 2. Bättre outsourca fängelsekunder till billigare länder så kan vi även se det som u-hjälp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ännu bättre att införa giljotinering fr o m felparkering så löser vi problemen med brottslighet, trafikträngsel och överbefolkning med ett enda hugg!

   Radera
  2. Nej nej nej det gör vi bara med topohemlig information.
   (Transportstyrelsen gate)

   Radera
  3. En globaliserad marknad för fängelsekunder? Vem vet, med rätt upplägg kanske staten kan få betalt för att låna ut dem.

   Radera
  4. Naturligtvis ska kriminalvården outscoursas till fattiga länder då slår vi flera flugor i en smäll. Vatten och bröd hette det förr....
   Nu har jag glömts vad en fängelseplatser kostar i Sverige men det det handlar väl om miljonen per skalle.
   Bara matkostnaderna är hissnande i motsats till vad vi kostar på pensionärer och barnbespisning.


   Radera
 3. Jag är lite insatt i detta fallet då jag känner till kommunen och jobbar m plan- och exploteringsfrågor.
  Kommunen har studerat x antal lokaliseringar, så vitt jag förstått är alla lokaliserade till landsbygden, byar och Malmö AirPort (flygplatsen), inget läge i huvudorten Svedala m 12000 inv.
  Finns stora markägare som inte vill ha fängelset och vad dessa tycker är viktigt för kommunen.
  Inte helt lätt politisk.
  För min del, bygg gärna ett fängelse där och skapa arbetstillfällen, guld!

  SvaraRadera
 4. Jag sitter på Säter med insmugglad Smartphone.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir så när man går runt på stan utan byxor och kalsonger och en balaklava på huvudet. Det övre huvudet alltså.

   Radera
 5. Smälteryd var aldrig ett fängelse. Det var en rekreationsanläggning i naturskön omgivning.

  SvaraRadera
 6. En stilla undran är om det hade gått lättare att få acceptans ifall byggnaden hade uppförts för annat ändamål och sen bytta användning.

  De som opponerar verkar ju bedyra att det inte är klientelet man oroar sig för utan att byggnaden förfular miljön i hela kommunen eller nåt...

  SvaraRadera
 7. ”Det är nämligen så att de kriminella är innanför murarna och stängslen, inte utanför. ”

  Jag skulle snarare säga att koncentrationen av kriminella är högre på insidan än utsidan, trots hög täthet av (icke-kriminellt) personal

  SvaraRadera
 8. Gjorde samma reflexion när jag bodde just i närheten av Karsudden. Lugnt och säkert och gemytligt. En idyll. De intagna höll sig oftast inom murarna, och när de inte gjorde det tog de sig oftast till Stockholm för att träffa likasinnade.
  Folk borde välkomna fängelser. Mer problem blir det av köplador som utarmar centrum och orsakar en massa trafik. Men det är tydligen bara Ystad som har förstått det.

  SvaraRadera
 9. Kent 2 här Nu gällde väl klagomålet från böndernas sida att jordbruksmark skulle tas i anspråk? Skulle vi inte vara rädda om odlingsbar mark?

  SvaraRadera
 10. Om det ska ligga i Svedala eller annan plats har jag ingen åsikt om. Däremot bör man inte placera det på prima åkermark vilket verkar vara planen. Dessutom bland den bästa jordbruksmark som finns i Sverige så det är dubbelt korkat. Lägg det på en plätt existerande industrimark eller skogsmark (eller absolut bäst impediment)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är södra halvan av Skåne vi talar om här... Allt är prima åkermark!

   Radera
  2. Nej, det finns gott om gamla industritomter o.s.v om det nu tvunget ska ligga i SV Skåne.

   Radera
 11. Har personligen inget emot att bo nära ett fängelse eller liknande, har gjort det tidigare och gör det indirekt nu.
  Det enda jag ställer mig lite frågandes till i detta fallet är varför placera ett fängelse där mycket odlingsmark tas i anspråk.
  Vad jag har sett verkar det som om fängelset kommer att anläggas enbart på odlingsmark, hade det inte varit bättre att leta efter områden där man kan minska detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt nytt som ska byggas i södra Skåne måste i princip byggas på odlingsmark, spelar ingen roll om det är fängelser eller mer frivilliga bostäder.

   Kommunen jag bor i har flera projekt på att expandera och samtliga ligger på prima åkermark. Varför? Det finns inget annat val (om man vill expandera) då samhället är omringat av åkermark.

   Radera
  2. Det finns en hel del mark där det ligger nerlagda företag och lagerlokaler, kan man inte bebygga dessa? Ev. sanering är dyrt!? Ja, men det är små kostnader jämfört med att vi bygger bort vår egen möjlighet till livsmedelsförsörjning.

   Radera
 12. Jo, instämmer... Bristen på planering utifrån framtidsutsikterna är tydligen ett gammalt problem inom Kriminalvårdsverket. Politiken bantar polisen, eller tvärtom, men missar att efterföljande led också måste anpassas till förändrade förutsättningar. Att rationalisera domstolsväsendet kan man bara göra när befolkningen minskar, men man gjorde tvärtom, minskade på domstolsväsendet och kriminalvården när polisen fick mer att göra...

  SvaraRadera
 13. Va?! Har kändisen gått från Fi till SD?! Snacka om kovändning!

  SvaraRadera
 14. Trots alla möjliga protester fortsätter man benhårt med planerna på bästa möjliga service till samhällets förbrytare och deras kumpaner som måste ha nära till instruktioner och knarköverlämning.
  Är det arbetstillfällen som behövs är väl Östra Göinge ett betydligt bättre alternativ om man inte vill stödja orter som Vilhelmina eller Sveg.

  Utan att vara inblandad i proteströrelsen kan man annars förklara det mycket enkelt, i princip alla som bor i Svedala gör det för att slippa kriminalitet och andra uttryck från dagens Malmö.

  SvaraRadera
 15. V vill inte ha längre straff och hårdare tag, om det inte gäller hoten mot deras egna politiker.
  S vill skärpa lagstiftningen mot spelreklam, men inte tillräckligt så deras egen lotteriverksamhet hotas.
  Fi vill att brottslingar och stöldgods ska ha kunna röra sig fritt över EUs gränser, allt annat är ju rasism.
  MP vill ha vindkraft överallt, fast inte på deras bakgård och utanför deras köksfönster.
  Ni kan säkert fylla på med annat från de andra partierna......

  Det är så jävla typiskt politiker och "kändisar" att tycka och tänka, så länge det inte drabbar dem. Hade denne "kändis" inte haft sommarhus i Svedala hade skitit fullständigt i det och fortsatt dumpa in pengar till Fi, som vill spä på den organiserade internationella brottsligheten och därmed göra behovet av nya fängelser ännu större!

  Trelleborg som kan tänka sig det har väl redan tagit över rättspsyk?

  SvaraRadera
 16. Vem vill ha Sveriges största anstalt i sin kommun? Vem tänker på annat än fängelse när man hör Kumla. Viss förståelse kan man ju ha. Kan inte hitta varför man valt ut just Svedala.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nära till anhöriga och andra gängmedlemmar, fin natur för de intagna, telefontäckning.
   Dessutom är det ju klimatsmart med tanke på horderna av kvinnor som kommer åka på besök dit när väl Lexdate kommit igång på riktigt. Är det mördare och liknande som sätts där kommer ju premiumversionen sälja som smör i solsken. De gör reklam i MGP i alla fall!

   Radera
  2. Annars hade man fått välja X och dom frågat sig "Varför just X?".

   Radera
  3. Sen är ju Kumla lite av ett undantag. Vem tänker på fängelse när man nämner Västervik? Eller Kolmården?

   Radera
 17. Vid eventuella flykter flyr även de intagna närområdet omgående. De har nämligen ringa intresse av att vara kvar och begå brott.

  Jag misstänker att tittar man på brottslighet i närheten av fängelser och häkten så är den nog lägre än motsvarande andra orter.

  SvaraRadera