Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2019-05-11 13:45

Imponerande bedrift att bli riksdagsledamot - ännu svårare bli EU-parlamentariker

Dags att anmäla avvikande åsikt. Vi klagar ofta på våra riksdagsledamöter, men att bli riksdagsledamot är en av de svåraste bedrifterna som finns i Sverige. Det är t ex betydligt enklare att bli medlem i Mensa, än att bli riksdagsledamot. Kraven på egenskaper är skyhöga, och de flesta svenskar klarar uppenbarligen inte av att nå dit.
Här hittas de få, de framgångsrika få.
Vart fjärde år lyckas 349 svenskar kvalificera in sig till ett förordnande som riksdagsledamot, eller om man så vill lite drygt 0.03 promille av befolkningen. Fördelat per fyra år blir det  förstås mindre än 0.01 promille av befolkningen som klarar kraven.

Definitionsmässigt är det alltså enklare att bli medlem i Mensa, dit definitionsmässigt de två procenten av befolkningen med högst resultat på IQ-test kvalificierar in sig. Med runt 100 000 födda i Sverige varje år skulle 8000 kvala in i Mensa per fyraårig mandatperiod. Eller 23x så många som antalet riksdagsledamöter.

Det är förstås ännu svårare att bli EU-parlamentariker, där vi bara har tjugo stycken som klarar kraven vart femte år, eller fyra om året.

Och kraven för att bli riksdagsledamot eller EU-parlamentariker är skyhöga. De kräver långt fokus och en enorm vilja.

Till en början måste man aktivera sig i ett ungdomsförbund, vara ideologisk ren, inte ifrågasätta eller tänka själv, utan ständigt slicka uppåt, samt vara ideologiskt flexibel. Man ska vara stenhård socialist eller liberal, men samtidigt på ett ögonblick kunde göra avkall på alla principer, och byta åsikt så fort de högre upp i partiet gör det. En form av ambiitös långsiktig insmickrande prestigelöshet, som i princip ingen annan klarar av. Man måste också orka spela det långa spelet, kanske i över 10+ år, bara för en liten chans att nå en av politikerfrälsets poster. Tusentals är kallade till ungdomsförbunden, bara några få tillåts kliva upp vart fjärde år.  Därtill måste man vara beredd att sätta kniven i ryggen på vänner och kollegor, vara beredd försaka allt annat än partiet och ha väldigt vassa armbågar eller tjock rustning, både intellektuellt och känslomässigt. Du måste både vara trevlig, socialt kompetent, men samtidigt hänsynslöst stenhård när det krävs. Man måste också ha ett helt liv utan tveksamma uttalanden, och helt oförvitligt förflutet. Det är knappt tillåtet med fortkörningsböter eller en parkeringsbot i historiken. Eller så måste man vara så skicklig att man aldrig åkt fast, alternativt inte lämnat några levande vittnen som kan tala ut i media. Sedan måste allt mer polariserat dagligt hat och avsky rinna av dig utan att lämna minsta droppe eller fukt.

I realiteten kan vi gnälla över våra riksdagsledamöter och EU-parlamentariker, men de har alla lyckats med en av de svåraste bedrifter som finns i Sverige. Du själv har uppenbarligen inte klarat kraven. Om det är så himla enkelt att bli riksdagsledamot, varför har du själv inte det som krävs?

Sedan kanske inte egenskaperna som krävs är de som vanligt folk alltid uppskattar. Men det är iaf enklare att bli medlem i Mensa än att bli riksdagsledamot. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

66 kommentarer:

 1. Jag är inte så korkad att jag tror på någon av riksdagspartiernas ideologier eller handlingsplaner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kallar min ideologi ekosolidism, vilket är en förkortning av ekosocialliberaldemokratism. I det ideologiska paketet ingår dock också humanekologism, planetarism och folkhemshumanism, enligt nedanstående:

   Fyra ismer världen verkligen behöver

   Världen är väldigt besvärlig och måste hanteras med både realism och framåttänkande. Våra politiska partier har länge varit synnerligen dåliga på detta.

   Humanekologism

   Först och främst måste man begripa att människans liv och livskvalitet är alldeles extremt beroende av naturen, som utgör det sårbara fundamentet för mänskliga liv som är värda att leva.

   Ekosocialliberaldemokratism

   Därnäst behöver man begripa att existerande demokratier är en absolut förutsättning för en bra framtid. Man kommer ingen vart alls om man försöker ersätta dem med något annat. Demokratierna behöver med nödvändighet bry sig om både naturen, social omsorg och ett mått av individuell frihet.

   Planetarism

   Vidare måste vi bry oss om våra ekologiska, ekonomiska och politiska planetära strukturer. Vi bör absolut inte globalisera allt som går att globalisera, men en hel del saker är med betydande oundviklighet redan planetariserade. Vi behöver FN och en lång rad andra internationella organisationer och ordningar för att hantera planetära samband.

   Folkhemshumanism

   Slutligen måste vi värna om människor vi av hävd delar samhällsordningar med. Det är 100 procent orimligt att hävda att "alla som har åkt tunnelbana i Stockholm är svenskar" och att den exklusivt svenska statsdogmen om "alla människors lika värde" innebär att de som har sin hemortsrätt här i själva verket inte har någon rätt att prioriteras. Politiker med den sortens åsikter bör prompt röstas ut ur riksdagen och alla andra beslutande församlingar.

   Radera
  2. Jag postar strax hos mitt proto-parti facebook.com/EkoSoLiD en text med titeln Ekosolid Kraft, Teknik och Förnuft, i vilken jag kortfattat utvecklar min syn på den teknik vi behöver.

   Radera
  3. Min ideologi är pragmatism. Allt måste passera nålsögat, "Funkar det". Annars åker det i soporna kvickt. En typisk egenskap som genomsyrar livet hos INTJ. Jag bedömer din "ism" som mest svammel. Hur många följare har din "ism"?

   Radera
  4. Tycker förövrigt, med tanke på planetarism, att plastpåsar borde förbjudas på mars.

   Radera
  5. Det är klart att högerextremister som vill skita i miljö och hållbarhet inte gillar ideologin. So what? Min ism har ungefär lika många anhängare som buddismen hade när Buddha knappt börjat predika eller som parlamentarismen hade för 3000 år sedan. Varje stor idé har börjat med cirka en anhängare.

   Radera
  6. Man måste skilja mella vad som fungerar kortsiktigt och vad som fungerar långsiktigt, vilket "pragmatiker" inte gör. De är överlyckliga om något fungerar i fyra år och skiter totalt i om helvetet väntar därefter.

   Radera
  7. Det bör nog vara tydligt att ovanstående ismer är precis vad som fungerar. Ta bort någon av dem och du hamnar snart i helvetet. Våra politiker har framförallt missat folkhemshumanismen när de satsat på alldeles ohämmad globalism. Det fungerar inte. Det går åt helvete.

   Radera
  8. Uppenbarligen steg jag med flit på en öm tå. Det kanske inte är så att du besitter den ultimata sanningen i din "ism". Kanske du bör ta ett steg tillbaka och göra om, och göra rätt. Det fina med att leva är att kunna göra misstag, men sen fixa till det när man inser att man har fel, precis som du.

   Radera
  9. Det finns högst sannolikt inget fel i mina ismer. Det är precis de ismer vi behöver för att ha en chans att hantera den här världen. De är fundamentala. De är som de fyra benen på en stol. Ta bort ett av dem och stolen viker sig strax. Man kan säkert lägga till ytterligare ben/ismer om man vill, men det är de här fyra som är verkligt fundamentala. Det finns med största sannolikhet ingenting att rätta.

   Radera
  10. "Det finns högst sannolikt inget fel i mina ismer."

   "Det finns med största sannolikhet ingenting att rätta."   Där ringer varningsklockorna högt... det riktigt stora problemet är att för många tror sig sitta på den absoluta sanningen och är oförmögna att se den egna ideologins brister.

   Radera
  11. Re: KKK -3 följare alltså?

   Radera
  12. Ta och hitta objektiva brister istället för att bara föra allmänna resonemang. Allmän skepticism mot alla slags sanningsanspråk och fungerandeanspråk är inte särskilt konstruktivt. Tror du saker blir bra när ingen tror på något?

   Radera
  13. Samtliga svenska riksdagspartier har groteskt usla ideologier. Allmän kunskapsskepticism och värderingsskepticism kommer dock inte rädda civilisationen och planeten.

   Radera
 2. "Du måste både vara trevlig, socialt kompetent, men samtidigt hänsynslöst stenhård när det krävs." Låter ungefär som en sökesannons för vilken junior programmerartjänst som helst. Dock brukar programmerartjänsten också kräva "5 års tidigare erfarenhet och minst masterexamen".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske får gå ner i löneanspråk för att få den första anställningen...

   Radera
  2. Jag har till och med frågat om praktik. Det går inte heller för sig.

   Radera
 3. Som nybliven Politiker kan jag meddela att man i inte måste starta i ett ungdomsförbund. Man måste dock jobba hårt för att komma fram i den politiska. Världen. Hemligheten är att vinna förtroende genom att åta sig krävande uppdrag. Att sitta i kommunens socialnämnd är ett sådant uppdrag. Orolimligt mycket att läsa. Sedan får man var med och fatta svåra beslut. Noll glamour. Åk sedan på alla årsmöten och liknande. Det tar massor av tid.

  Som politiker hamnar man sedan i en besynnerlig situation. Man förväntas svara snabbt på frågor om
  vad som helst. Det anses nämligen som en bragd att sätta dit en politiker. Tänkt dig att få en fråg om ett problem du aldrig hört talas om. I det vanliga yrkeslivet skulle man utreda frågan och sedan på ett möte komma fram till en ståndpunkt. Som politiker får man 2 sekunder på sig att formulera ett svar. Svaret skall stämma överens med partilinjen och viktigast av allt: VARA ROLIGT. Klarar du det är du kvalificerad att gå vidare i politiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lär av de äldre och samla på dig några standardsvar. Sen när du blir lite varmare i kläderna kan du börja improvisera och kanske som Carl Bildt sätta skräck i, och tillrättavisa utfrågarna. Men det kräver förstås att du kan något till att börja med.

   Radera
 4. En anledning att avstå är risken att utsättas för våld. Man lever bara en gång och jag vill inte bli misshandlad/mördad av vänsterextremister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skatt är Stöld: Rent historiskt/statistiskt torde det väl i Sverige vara tvärtom vad Du påstår ... Och då skall vi ju inte bara tala om Norge.....

   Radera
  2. Hur ofta händer det att en politiker blir misshandlad/mördad i Sverige?

   Radera
  3. Angående repliker ovan: Två ledande politiker i Sverige mördade i modern tid. Båda två vad som vanligtvis kallas vänsterpolitiker ... dåden knappast utförda av vänsterextremister.
   Ett politiskt attentat med dödlig utgång, 5 oskyldiga offer varav två barn, utfört av högerextremister i Sverige ... Norrskensflamman i Luleå!
   ... Och sedan har vi ju det där med Norge ... och den figuren kan väl knappast kallas vänsterextremist!

   Radera
  4. Vart räknas den mystiske Mihailo Mihailovitch? Och vem som sköt Palme vet vi väl fortfarande inte.

   Radera
  5. Helt oavsett Palmes baneman så verkar det inte vara så vanligt att politiker mördas/Misshandlas i Sverige.

   Radera
  6. Jag räknar ju alla islamistiska terrordåd, utförda och kommande, samt ALLA mord, våldtäkter och i stort sett alla andra brott begångna av utlandsfödda som vänsterextremistisk terror mot Sverige.

   Radera
  7. Tillräckligt vanligt för man måste ta med det i beräkningen om man ligger utanför mittfåran i svensk politik.

   Radera
  8. Naturligtvis får man alltid ta ansvar för vad man gör. Om nu din politiska fåra ligger utanför vad som är "accepabelt" så får du ta ansvar för det. hur svårt kan det vara? Ta nu ditt ansvar!

   Radera
  9. Ta ansvar??

   Min ideologi går ut på att man inte får initiera våld mot andra individer. Det upplevs, konstigt nog, så extremt att man är villig att misshandla människor som tycker så, utan att de har gjort en fluga förnär.

   Radera
  10. Nyliberaler blir nog ytterligt sällan utsatta för våld pga sina åsikter, så det är lite svårt att förstå din oro.

   Radera
  11. Svenska nyliberaler är inte tillräckligt hårdhudade, i första skedet vill dom se öppna gränser med låga skatter på en avreglerad arbetsmarknad där var och en ska klara sig bäst dom kan eller flytta vidare för försörjning i annat land.

   Nästa som sker blir gränslös socialism för svenska liberaler och en gränslös prioriterad försörjning sätter igång för att bevisa att man var rätt ute i första skedet.

   Radera
  12. Svinto: så du tycker det är OK att misshandla folk för att de tycker "fel"? Dvs att det är den misshandlades fel?

   Hoppas jag slipper träffa dig i verkligheten...

   Radera
 5. Svenska politiker är gudabenådat duktiga. De kan svara både ja och nej i samma mening, och verkligen mena det. Det är därför Sverige lyckats parkera på handikapparkeringen strax utanför EMU, utan att få parkeringsböter. Helt klart politik i den högre skolan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är din definition av pragmatism förmodar jag att man säger vad som helst som verkar funka genom att göra folk konfysa och skiter totalt i att det är alldeles motsägelsefullt? Bara man lyckas snurra till det rejält i huvudet på folk så de stumnar så är allt alldeles prima. Jag betackar mig!

   Radera
  2. Ditt ja skall vara ja och ditt nej skall vara nej, står det i Bibeln, så det är nog inte från Gud våra politiker fått förmågan att säga ja och nej på samma gång, utan snarare från den djävligare sidan.

   Radera
  3. Rätt kul att någon i en debatt anropar bibeln som en auktoritet. Det visar i övertydlighet att personen är helt ifrån sina sinnens fulla bruk. Bibeln är inte något som någon vettig människa idag refererar som bevis för något överhuvudtaget.

   Radera
  4. Det var du som började babbla om "gudabenådat". Varför börjar du babbla om gudar om du inte tror på dem? Och gnäller på mig när jag hakar på i din retorik! Postmodernistist sanningsförakt och logikförakt är lika illa oavsett vad religionen säger om det.

   Radera
  5. koranen ska det väl vara, Bibeln känns lite yesterday.

   Radera
 6. Kul att vi har en Rastafari i riksdagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trodde det var ett mobilt fågelbo.

   Radera
 7. Hur svårt det är att bli riksdagsledamot avgörs av hur många som försöker. Om bara tex 200 försöker är det jättelätt.

  AKB kunde bli riksdagsledamot fastän hon tidigt i karriären gjorde ett riktigt pinsamt uttalande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hon var väl från Stockholms valkrets. Där kanske uttalandet inte uppfattades som så kontroversiellt...

   Radera
 8. Riktigt lars.
  Ett särskilt intressant uttryck jag hör en framgångsrik bekant yttra är: jag är starkare än x i partiet. Jag tror det betydde att den bekante hadr fler kompisar. Själv kan jag direkt erkänna att jag vore chanslös.

  SvaraRadera
 9. Det är en imponerande bedrift att bli en pianovirtuos, en fotbollsspelare eller ishockeyspelare på yttersta elitnivå. Det samma gäller också exempelvis operasångare.

  Men det finns inget som säger att dessa imponerande bedrifter gör dig lämplig till att regera ett land. I många fall tvärt om eftersom du då får leva i en isolerad värld långt bortom den vanliga medborgarnas vardag och de kunskaper du har erhållit för att uppnå elitnivåerna i respektive gebit är ganska värdelösa då man skall förstå hur man på ett framgångsrikt skall styra ett land.

  Vi kan se liknande fenomen inom politiken. De egenskaper och kompetens som behövs för att nå de högsta nivåerna gör dig direkt olämplig för att styra ett land. Vi måste få ett radikalt annorlunda system för att kunna meritera sig till de ledande positionerna inom politiken om vi önskar en positiv utveckling av landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hur gör vi för att få landet att styras av människor med kompetenta verklighetsanalyser snarare än av ideologiskt och anti-intellektuellt trams? Vi behöver först och främst kompetentare analyser, men det räcker möjligen inte för att få rätt sorts människor vid makten.

   Radera
  2. Demokrati är problemet

   Radera
  3. Osquar: ja delvis, men om vi kom från problematiken att man måste nomineras till valbar plats skulle mycket vara vunnet.

   Problemet med alternativen är att folk ju inte kan skylla såg själva för eventuellt dåligt styre.

   Radera
 10. Vi har säkert en ganska olycklig selektion till riksdagen. Det är kommunikatörer snarare än analytiker som kommer in. Sådana som Mona Sahlin, vars svårigheter att tänka Göran Persson var oartig nog att omnämna någon gång efter hon blivit vald till partiledare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det. Men att det är så beror på väljarna. Många vill ha drama och sen se vem som kan bita ifrån bäst, som det skulle vara en indikator på hur man får ett framgångsrikt land. Andra vill höra enkla lösningar.

   Funkade säkert på stenåldern då man behövde någon som kunde hålla ihop stammen och agera tillsammans mot gemensamma faror.

   Så är det inte idag. Idag är samhället orgniserat kring lagar/regler och hur de förändrar folks beteenden. Här behöver man var duktig på att kunne se hur de kommer verka och vilka effekter (och bieffekter) de får.

   Det är för svårt för den stora massa och politiker kommer alltid få mer röster om de skickar ett argt tweet eller lovar allt åt alla.

   Direktdemokrati kan kanske vara en lösning. Då lägger man fram finansierade förslag och sen får de har tid och ork gå och rösta.

   Radera
 11. "Man måste också ha ett helt liv utan tveksamma uttalanden, och helt oförvitligt förflutet. Det är knappt tillåtet med fortkörningsböter eller en parkeringsbot i historiken."

  Håll till vänster så förlåts ändå en hel del. Birger Schlaug bakom ratten, Gudrun Schyman på biopremiär, SSU på utlandsresa, CH Hermansson spelar Jeltsin, SSU i skumma affärer (var det Shekarabi?), SSU i allmänhet faktiskt, med mera.

  SvaraRadera
 12. De ryska aktiva åtgärderna i samband med EU-valet ökar i intensitet. Viktigt är att håna demokratierna i väst, det demokratiska systemet och säkert som här politiker i allmänhet. Pricksäkert Lars. Och fula myndighetsbyggnader också, stilpoäng för den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men detta är ju problemet med hela Rysslandsnojan. Ska det inte gå att diskutera Svenska problem, saker som handlar om vår nation?

   Radera
 13. För att bli/vara politiker krävs att vara så hårdhudad att du hålla dej upprätt utan ryggrad. Troligen har du även en stor käft och små eller inga öron.

  SvaraRadera
 14. Det spelar ju ingen roll om alla svenskar vore kvalificerade, det finns ändå bara 349 jobb att söka.

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skrev han nåt positivt om Miljöpartiet?

   Radera
  2. Det är helt omöjligt, lite som att uppfinna en evighetsmaskin. Faller på sin egen orimlighet.

   Radera
 16. Om än raljant så är detta är en extremt viktig observation av Cornu. Helt fel personer blir ledande politiker i Sverige. Detta förklarar nästan allt som är fel i Sverige idag. Vi behöver radikala förändringar av demokratin, förändringar som dock är så stora och har så mäktiga krafter emot sig att de blir extremt svåra att få till stånd. Det viktigaste är riktiga personval och beslutande medborgarinitierade folkomröstningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom som vill ha makten borde inte ha den.
   Dom som borde ha makten vill inte ha den.


   Svårare än så är det inte.

   Radera
 17. Att gissa att folk i största allmänhet önskar bli det är ju ett helt sjukt antagande. Jag tror faktiskt ganska få delar din vilja bortom arbetslösa och låginkomsttagare (då förstås en anständig lön kan locka). Och detta är av naturlig anledning inte de svåraste grupperna att konkurrera ut.

  Politikerna är "dumma i huvudet" för att man helt enkelt ska vara speciell (på ett enligt många negativt sett) för att vilja lägga sitt liv på det karriärsvalet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, politikerna är dumma i huvudet för att vi har ett system som främjar politiker som är dumma i huvudet. Ta bort partierna som sållningsmekanism för politiker och inför riktiga personval så kommer nära noll procent av dagens garnityr sitta kvar.

   Radera
 18. Det finns dock genvägar! Barnprogramledarskap, TV-meteorolog eller fotbollsspelare i AIK comes to mind..

  SvaraRadera