Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-05-28 11:07

Icke-inflationen: Boplats Göteborg dubblar köavgiften

Icke-inflationen fortsätter att gå från klarhet till klarhet. Göteborgs kommuns bostadskö Boplats Göteborg dubblar nu sin köavgift, dvs en prishöjning på 100%.
En boplats.
Bland skälen till höjningen uppges att man faktiskt inte höjt avgiften på fem år. 100% höjning i det här läget innebär 2^(1/5)=1.1487, eller nästan 15% prishöjning per år på fem år, att jämföra med inflationen som först de senaste dryga året nått 2%. VD:n säger:
"De bostadssökande har länge vetat att avgiften kommer att höjas. Vi har inte höjt någon gång under de fem år som Boplats har tagit ut en avgift, och vi kommer inte att ligga högre i avgift än andra bostadsförmedlingar."
Tidigare har förmedlingen av hyresrätter i Göteborg varit fri, enligt principen först till kvarn, så den som var lite aktiv kunde snabbt få en hyresrätt med förstahandskontrakt i Göteborg. Hyresvärdarna har varit fria att välja från listan av sökande hyresgäster, som uppfyller de angivna kraven.

Med start 1:a september avskaffas denna frihet att premiera aktiva sökande, och det gamla beprövade socialistiska kösystemet införs, som ju alla vet fungerar så bra i resten av landet.

10 kommentarer:

 1. Smart sätt att minska bostadskön utan att egentligen behöva göra något!

  Varför inte höja mer?

  SvaraRadera
 2. När jag stod i bostadskö var man tvungen att markera sig som aktiv för att komma i fråga för bostad. Och om man fick erbjudande som matchade de kriterier man ställt upp fick man tacka nej max tre gånger. Annars åkte man ut.

  Rimligt tycker jag, att bara de som faktiskt ska flytta får erbjudande om lägenhet.

  SvaraRadera
 3. Kommunen ska väl även sluta subventionera? Tror i alla fall att den ska vara själv finansierad efter höjningen.

  SvaraRadera
 4. Vet att det varit tal om att privata värdar ska lämna boplats. Har det kommit någonstans eller var det bara tomt prat?

  Vet att homeq startat upp men ingen koll på vilka bolag som finns i Göteborg.

  Har själv 2xxx ködagar på boplats. Exit plan för mig och frugan dagen vi inte orkar ha hus längre eller exit plan i övrigt. Hamnar dock ungefär halvvägs ner i kön på alla lägenheter i något rimligt område när jag bara varit inne och kikat.

  SvaraRadera
 5. Likaså är det bara de ekonomiskt utsatta som drabbas av höjning.

  Likt beskrivet ovan så använder jag och en hel del av min bekantskapskrets Boplats mfl som en trygg exit när man vill lämna Villa/BRF mot något citynära och enkelt.

  Socialdemokratin levererar effekt träffsäkert som vanligt.

  Har svårt att se fördelar för de verkligt behövande av bostäder men det ökar sannolikt köerna på socialkontoren kanske?

  SvaraRadera
 6. Ja vet att rätt många köar på boplats p.g.a. att det är billigt. Billig försäkring ifall dom av något skäl skulle behöva flytta till hyresrätt i framtiden. Bor man i en jättedyr bostadsrätt i stan kan man ju sälja den och använda pengarna till annat om man får tag i en billig hyresrätt i grannfastigheten. Egentligen skulle avgiften höjas till några tusen kronor om året. Hade varit bättre.

  SvaraRadera
 7. I Stockholm har de sänkt avgiften och de har en snabbkö. Jag har dock bara 21 år drygt i kön så än finns det inget...

  SvaraRadera
 8. Bostadspolitik i Göteborg är fruktansvärt akligt och o rättvis jag som jobbat och betalat skatt har ingen tack över huvud och en egen lägenhet blivit en drröm för att jag har betalningsanmärkningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det. Du är ditt kreditomdöme.

   Radera
 9. Sverige är det sämsta land i världen när gäller bostadspolitik

  SvaraRadera