Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2019-05-16 16:49

Husmask: Lägenhetspriser upp i kranskommunerna - ner 1.5% i Göteborg

En intressant utveckling pågår i Stor-Göteborg kan man se utifrån Husmasks data. Lägenhetspriserna faller sedan årsskiftet i Göteborgs kommun, men stiger rätt mycket i kranskommunerna. Man kan fråga sig varför, och t ex välja Västlänken som förklaringsmodell.
Göteborgs svar på Picadilly Circus eller Times Square - Korsvägen med en hel reklamskärm. Ska förstås snart grävas upp på grund av Västlänken i 5-10 år, ungefär som med Nya Slussen för er som inte känner till provinserna utanför Hufvudstaden.
Lägenhetspriserna faller alltså sedan årsskiftet i Göteborg enligt Husmasks data.

I Göteborgs kommun har de gått från i medel 47 175:- SEK per m2 till 46 461:- SEK eller -1.5%.

I kontrast har de stigit från 41 230:- SEK till 45 547:- SEK i kranskommunen Mölndal, Göteborgs svar på Solna, som alltså snart är lika dyr som Göteborg. I Kungsbacka är priserna upp 16.1%, Härryda +11.7%, Partille +1.4%, Kungälv +20.2%, Ale +30.9% och Lerum +0.2%. Allt gäller från årsskiftet och är baserat på Boolis data om avslutade budgivningar. Volymerna verkar också rätt normala.

Det pågår någon form av rotation bort från Göteborgs kommun. Man kan diskutera varför. Kanske är det nybyggen som drar upp priserna i kranskommunerna? Eller så är det den allmänt hatade Västlänken som minskar Göteborgs attraktivitet, då staden kommer vara fortsatt uppgrävd och lamslagen i typ tio år till. 

Oavsett är trenden slående. Ner i Göteborg, upp i kranskommunerna, även om Sävedalshållet med Partiller och Lerum inte verkar så drabbade. Att alla i Stor-Göteborg vill bo vid kusten med tillhörande köer i rusningstid är sen gammalt.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

26 kommentarer:

 1. Det är nog främst bolånetaket som stoppat inflödet till pyramidspelet, det är helt enkelt för få som har råd till de dyrare bostäderna i centrum.

  Notera samma sak i Stockholm, innanför tullarna har priserna snart stått still i fyra år.

  Vidare är korrelationen av bostadspriser mot räntorna på olika löptider. Plotta gärna inversen på räntan och bostadspriserna i de dyraste kommunerna så följs de åt ganska väl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I sthlm har priserna utanför rasat mer än inne i stan.

   Radera
  2. Jaså? Vilket tidsperspektiv har du då valt?

   Radera
  3. Toppen tills nu.

   Prisnedgången/-förändringen i gbg är malmösyndromet enligt de relativt många bekanta jag har i området.

   Radera
  4. -9.6% istället för -9.2%? Den lilla skillnaden är nog mindre än standardavvikelsen.

   Radera
  5. Malmö lever ett helt eget liv med närheten till Köpenhamn och dessutom en starkt fallande krona nu.

   Bostäder i den regionen borde egentligen helt plockas ur mätdatan om man söker information om det svenska bostadsbeståndet.

   Radera
  6. Instämmer ang Malmö m kranskommuner. Man känner av den danska närvaron mer än på länge. Är även fantastiskt för svenskar som bor i Sverige men jobbar i Danmark.

   Radera
  7. Pyramidspelshypotesen (att prisökningen stannar av när inflödet av nya krediter slutar) får stöd på annat håll:

   https://www.svd.se/varningen-pengarna-som-behovs-finns-ej-pa-banken

   Radera
  8. Hypoteser hit o dit. Kan man hålla på o gotta sig i om man är dystopiskt lagd.
   Problemet är i stort den politiska och ekonomiska oviljan att ändra på spelreglerna. Så länge räntan är låg och folk har jobb och inga strypta bostadsekonomiska reformer görs så kommer nog se ut som det gör just nu. Kanske sidleds utv i bopriserna?
   Där det varit extremt dyrt (delar av Sthlm o Gbg) kanske de faller lite till.

   Radera
 2. Tog en lång cykeltur idag. Bott i Göteborg sedan 25 år. Räknade till ca 15 olika byggprojekt i centrala staden i en linje från öst-väst som ligger som ett operationssår över hela området som täcker flera kvadratm2. Aldrig sett någon liknande byggrush i någon annan europeisk stad i liknande storlek varken förr eller senare. Turistsäsongen 2019 kan bli ganska speciell i.o.m att inte ens innerstan är förskonat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uppsala och sthlm bygger mer procentuellt om jag inte minns senaste notisen i fastighetsnytt fel.

   Radera
  2. Vem fan vill vara turist i Göteborg?

   Radera
  3. Feskekörka! Paddan! Springsteen på Ullevi!

   Radera
  4. Feskekörka är stängt för renovering!!

   Radera
  5. Nåja, Gôtlabörg är inte så satans ohemult för turister; speciellt inte om man är typ 15 år och aldrig har varit på Liseberg. Typ.

   Radera
 3. Medel kvadratmeter/pris är ett väldigt trubbigt mått. Förstår att det gjorts avhandlingar på dessa mått eftersom de används överallt.

  Att klumpa ihop 100 olika faktorer som påverkar ett köp i ett enda värde som dessutom blir trubbigare ju färre affärer som är gjorda, gör att man kan tolka det exakt hur som helst. Läge, tillfälle, byggprojekt, lånemarknad, andra lägenheter som också övervägs, jobb/studier/barn, bo centralt men lugnt, bo centralt men nära till, skolor, daghem, standard, grannar, mäklaren, säljaren osv.

  SvaraRadera
 4. Kent 2 här! Göteborg dras dels med ett antal områden med, låt oss säga, mindre attraktionskraft och, inte att förglömma, en kommunal utdebitering som gör ett boende i t.ex. Partille mer attraktivt.

  SvaraRadera
 5. Jag turistar mer än gärna i Göteborg om somrarna och har gjort så varje sommar sedan 11 år tillbaka. Har dock jobbat väldigt mycket i Göteborg på senaste och har nu bestämt mig för att bryta trenden i år på grund av allt byggande. Mest avgörande är nog förmodligen att kaninlandet på Liseberg fått stryka med på grund av västlänken och det är min yngsta sons favorit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va? Vi var där för två veckor sedan, en stor del av Liseberg avspärrat, men inte kaninlandet. Menar vi samma område? Klätter-/springhuset med hängbroar och rutschkanor, barnkaruseller etc? Lisebergshallen är riven men jag tror inte något annat är stängt?

   Radera
  2. Och med "stor del" menar jag alltså bara yta. Inga attraktioner.

   Radera
 6. Mölndal sticker ju ut lite som kranskommun genom att ligga mer centralt än delar av Göteborg och har väl dessutom lägre skatt.

  SvaraRadera
 7. Alla siffrorna i HOX positiva för maj. Positivt för de som äger sitt boende.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev visst lite lurad av färgerna de använder i presentationen av indexet och mindre negativa förändringar har registrerats.

   Antar att de menar att dessa rörelser är så små att dataunderlaget inte kan användas för att visa på varken uppgång eller nedgång.

   Radera
 8. Förort till Stockholm. Vår ner 10k sen köp maj 2015. Enl booli's senaste värdeindikator. Så samma pris som för 4 år sedan. Vi amorterar dock ganska agresivt, så marginalen har ju ökat en hel del.

  SvaraRadera
 9. Hur ser det ut motför ålderscyklerna? Mindre supning och kopulering pågång mot barnfamilj och husvagnsemester?

  SvaraRadera
 10. Funderar på om det är så kallad "White fly" syndromen, som även innefattar välställda invandrade familjer som vill komma från oroligheter. Om delar av en stad eller hela staden är lugn från oroligheter så kommer inget flyende ske, därför kan det se olika ut i olika städer. Ett omotstridigt exempel är Landskrona, finns ju mängder fler. Ett annat scenario är att staden eller stadsdelen blivit oatraktiv tex pga politiker störande styrning av kommunikationsmedeln.

  SvaraRadera