Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-05-15 17:33

Hushållsrobotar ökar antalet industrijobb och jobb i handeln

Hushållsrobotarna ökar antalet industrijobb och jobb i handeln, med den enkla matematiken att de är så mycket dyrare än manuella maskiner. Dessutom skapar de också en eftermarknad för reservdelar.
Grönt ljus på gräsklipparroboten.
En klassisk gräsklippare kostar från några hundralappar och uppåt. En gräsklipparrobot kostar istället från runt 6000:- SEK upp till 50 000:- SEK eller rent av mer. Roboten kräver också installationsslingor, och har dyra förslitningsdelar som successivt behöver ersättas.

Samma är det med en dammsugare. Den kostar från knappt en tusenlapp och uppåt. Dammsugarrobotar som håller länge, och där man kan byta ut reservdelarna själv (eller det alls finns reservdelar) kostar ett antal tusenlappar.

På grund av robotarnas pris är det också värt att byta ut förslitningsdelar som borstar, hjul och batterier i takt med att de slits ut, vilket skapar en eftermarknad man inte nödvändigtvis har på t ex vanliga dammsugare, som är enklare konstruktioner där ingenting egentligen slits.

Gräsklipparrobotarnas begränsningsslingor går tids nog sönder, och behöver repareras. Hjul, klippblad med mera slits också och behöver bytas. Tids nog behöver man även byta ut batteriet. Då gräsklipparrobotarna är gjorda för att tåla regn är de också täta och sällan särskilt enkla att serva själv vid t ex batteribyte för den vanlige konsumenten, om det ens är att rekommendera. Eftermarknaden är stor.

Det finns en enkel schablon att ju mer något kostar, desto fler jobb skapar det från gruvan till skroten. Och kostar hushållsroboten mer, så skapar den således fler jobb i utveckling, industrin och i handeln än en billigare pryl gör. Det är inte heller så att robottillverkarna uppvisar några absurda marginaler.

Naturligtvis tränger dyrare konsumtion som en robot undan annan konsumtion, men nettot blir likväl att det skapas lika många jobb som om man köper något annat.

Det tål att upprepas - robotisering och automatisering är inget hot - vi har aldrig förr haft så många i jobb som nu, och aldrig varit så automatiserade som nu. Automatisering är inget hot, utan är skapande av välstånd.

Och har ingen jobb och inkomst kommer inte heller någon vare sig köpa robotar eller det robotar producerar. Beroendet är ömsesidigt och utvecklas i samspel mellan behov och möjligheter.

41 kommentarer:

 1. https://i.pinimg.com/736x/a5/c0/d3/a5c0d37416bf5716e5bf8cca33f27b86.jpg

  Skulle inte slingor kunna ersättas med GPS-navigering? Eller är det för oexakt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror kantslingan är säkrare för att hålla den inom arbetsområdet.

   Radera
  2. Vissa större och dyrare maskiner har både och.

   Radera
  3. Med tanke på stölder av robotgräsklippare skulle GPS vara en finurlig feature som gör att gräsklipparen helt enkelt kan ge sig av "hem" igen;)

   Radera
  4. Stora professionella kan ha GNSS, men för Husqvarna ställer det till problem om det bara skulle vara GNSS (X-modellerna som har det är bara för assistering var den ska fokusera klippningen).
   Drar man slingan själv kan det vara på några cm när för hur rabatter ska undvikas etc. Sådan hög precision kostar på. Nu sitter det en krets som kan ta in korrektionssignal från satellit (SBAS) så det är inte helt tokigt men inte korrekt nog. RTK med abonnemang kostar väl en del förutom hårdvaran.
   Sedan så är det en massmarknadsprodukt. Direktör Svensson som har sin sommarstuga omgiven av branta klippor och väldigt dålig täckning för satelliter så ska det också fungera. För många osäkerhetsfaktorer för satellit.

   Radera
  5. Telia testade för länge sedan (2G GSM) om signaler från flera mobilsändare kunde exakt lokalisera en mobil. Resultatet i städer, där det finns fler sändare som kan nå fram, var att det gick på några cm när. Har inte hört att man ansåg det lämpligt att göra en produkt av det. För kanske tankarna till övervakningssamhälle.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 2. Skapar automatiseringen verkligen välstånd, eller är de höga priserna bara ett sätt att flytta rikedomen från oss köpare till de fattiga arbetarna i Kina och Vietnam (via företagens fickor)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker det är klart att det skapar välstånd, annars hade det ju inte funnits.

   Sen är det inget motsatsförhållande i detta och att rikedomar flyttar. Att något skapar välstånd behöver heller inte betyda att skapade välståndet fördelas på ett visst sätt (så en anekdot om uteblivet välstånd för dig håller tunnt som argument mot).

   Radera
 3. Gäsp. Mycket jobb har vi framförallt för att vi importerat otroligt mycket människor som måste tas om hand och integreras. Planeten mår skit, vilket innebär att vi borde sänka vår konsumtion, vilket förstås ökar arbetslösheten. Skiter vi i att planeten mår skit så får vi så småningom lov att slita riktigt hårt för att överleva, men är det något vi bör lyckönska oss över? Marknaden har ingen inneboende intelligens som gör att arbetarna kommer få jobb för att de skall kunna konsumera, utom möjligen genom att skapa ett sönderfallande samhälle som tvingar alla att slita för sina liv. Det är dock inte detsamma som intelligens och önskvärdhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner ingen som jobbar med att integrera folk som flyttat hit. Däremot har jag erfarenhet av att människor som flyttat hit från andra länder som arbetskamrater.

   Arbetslöshet är konstruerat. Det viktiga är försörjning och meningsfull sysselsättning. Inte alltid samma som arbete i enligt SCB:s definition.

   Radera
  2. I stort sett alla som bygger nya flerfamiljshus och bostadsområden mm jobbar med att ta hand om nykomlingar. Utan dem skulle det byggas väldigt lite i Sverige, vilket mest bara den Thailandsflygande och på andra sätt lyxlevande byggmaffian skulle lida av.

   Försörjning kan man få från basinkomst. Meningsfull sysselsättning kan vara lite svårt att åstadkomma i en värld utan någon högre "mening". I slutändan behöver man lära sig gilla att leva helt enkelt!

   Radera
  3. Det är ju väldigt många som flyttat hit utifrån som jobbar på just byggen, så du verkar ha snurrat in dig i konstiga resonemang.

   För en person som inte har personliga problem går det i princip alltid att hitta meningsfull sysselsättning.

   Radera
  4. Definiera meningsfull

   Radera
  5. Det är lättare att se vad som är meningslöst än vad som är meningsfullt. För mig räcker det att livet är intressant och därtill inte sällan roligt och angenämt.

   Radera
  6. Meningsfull är det som upplevs som meningsfullt.

   Radera
  7. Någon form av subjektivistisk postmodernism, alltså...

   Radera
  8. Njae, inte så konstruktivt att ta ett konkret begrepp och sätta en generaliserande och inkonsekvent definierad etikett på den.

   Radera
  9. För mig verkar det som "alla" byggarbetare kommer från Baltikum nu. Tidigare var det Polen. Fast denna lilla undersökning gäller 08.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 4. Undrar om alla glädjeflickor kommer att ersättas av robotar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kanske fruar som skall oroa sig? En dyr robot som fixar hemmet. En dyr robot som fixar det "andra" blir nog avsevärt billigare än en fru? Så kan man ju byta in dom för en nyare modell också.....

   Radera
  2. Tanken svindlar... de är säkert fossilfria också!

   Radera
  3. Ja, inte blir det några otto-motor-flickor...

   Radera
  4. Du menar att städroboten får ihop det med gräsklipparroboten?

   Radera
 5. Inte en enda tråd om de stigande bopriserna eller boindikatorn från april....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om två dagar kommer ny statistik från Valueguard.

   Radera
  2. Patience you must have my young padwan - Bloggaren är väl ute och tittar till sin körsbärsträdgård...

   Radera
  3. Eller så e han helt ute o cyklar? 😜

   Radera
 6. Cornu här i Sverige har du nog rätt. Vi har ju mycket effektivt raderat bort alla enkla tjänster som det heter. Men hur blir det i ett land som tex. USA? Jag och mina grannar har ju ett gäng Mexikaner som kommer en gång i veckan och klipper gräset. På vintern kommer ungdomarna med sina pickups och plogar snön. Där kan nog vissa arbeten försvinna.

  Det kan ju ha vissa effekter tänker jag. Det är väl därför USA är typ nummer ett på integration för många invandrare börjat arbeta direkt så om enkla jobb slås ut av robotar kan det ju bli lite dålig stämning i den gruppen. Har jag fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både ja och nej. Visst tar gräsklipparrobotar jobb som annars hade utförts av någon annan, men tänk på att USA är landet där det fortfarande finns bensinpumpsoperatörer och hissförare.

   Radera
  2. Jag har också upplevt det i england där en hel del verkar jobba med saker som skulle kunna automatiseras.

   Kanske är det så att det inte är rationellt att automatisera allt bara för att man kan? Kanske finns det ett värde i att ha människor som gör jobben?

   Radera
 7. "The vast majority of Europeans expect their governments to set new laws and taxes to limit automation and prevent job displacement, even if that means slowing down economic progress,’ Mr Rubio said. ‘These results are consistent across countries, age groups, genders and, perhaps more surprisingly, ideologies. And yet, these kinds of measures are currently out of the political debate."


  Read more: https://metro.co.uk/2019/03/20/one-four-europeans-trust-artificial-intelligence-politicians-8949238/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt artikeln är det också många som gärna ersätter politiker med artificiell intelligens...

   Radera
  2. Det är ingen ersättning, det är en förbättring!

   Radera
 8. OT:
  Hur ända in i h.....te är det möjligt för östeuropeiska stöldligor komma hit på sina raider av villainbrott, inbrott i containrar hos byggbolag. Stölder av bilar och båtmotorer mm. Sen bara åka igenom gräns och tull utan att tulltjänstemän får eller kan ingripa. Även om misstanke finns. Många är vi som blivit utsatta. Vissa regler är ju bara för galna.
  Man hör ju nästan dagligen om den stöldfest som just pågår i Sverige utan att någon ingriper.
  https://www.atl.nu/lantbruk/eu-forbjuder-tullen-att-stoppa-stoldgods/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag uppfattar det så är det ju bara en massa lek med ord.

   Det är ju klart som f*n att t.ex. polisen ju får stoppa en transport med stöldgods. Tjuvarna kan ju knappast kunna åberopa fri rörlighet för varor när de flyttar gods från Mediamarkt till lastbilsflaket.

   Det är lek med ord för att vissa av statens tjänstemän kan ges dessa befogenheter och att ställa krav på att man skall behöva kalla dessa för "poliser" (är just ordleken).

   Radera
  2. Sen vet jag iofs inte vad detta hade med saken att göra. Har stöldligorna börjat använda stöldrobotar eller?

   Radera
  3. Artikeln ger ju svaret - gör tullarna till poliser! Det handlar väl mest om att Soraya Post bölar i pressen om att "pengarna gör så oerhört mycket gott därhemma i Rumänien, jag har själv sett det med egna ögan". Dvs att klanledarna bygger slott för de pengar som unga tjejer tvingats sälja sig för att få ihop.

   Finns viljan så sätt poliser bland tullarna och gör sedan varje tumlare till polis. Sedan borde poliser cruisa runt vid Öresundsbron och färjelägen för att spana på alla slitna Passat med släpvagn och med orakade män i med kläder från Galne Gunnar.

   Radera
  4. Det har verkligen gått långt åt fanders när public service helt utan att skämmas så aktivt kampanjar för att vi fortsatt ska ha en EU-parlamentsledamot som förefaller komma från en extremt brottsaktiv familj. Dessutom de mest vedervärdiga brotten såsom rån och våld mot värnlösa äldre. Dessutom hör man i princip ingen som opponerar sig, har någon hört någon på de borgerliga sidan ens problematisera detta?

   Radera
 9. Jag tycker det finns vissa brister i cornus resonemang om automatiseringens eventuella hot mot arbetsmarknaden.

  För det första så är det ju långt ifrån säkert att arbetstillfällena som skapas fördelas jämt över befolkningen. Man brukar ju exemplifiera med massor av arbetstillfällen som skapas som programmerare, servicetekniker osv, men glömmer att nämna att långt ifrån alla är lämpade för dessa arbetsuppgifter. Det är ju sällan det är begåvningsreserven som får se sina arbeten övertagna av robotar.

  För det andra så kan man inte dra extrapoleringar in absurdum. Bara för att man hittils har sett ökning av arbetstillfällen pga automatisering betyder inte att det med nödvändighet kommer gälla oavsett hur mycket man automatiserar. Återigen om arbetstillfällena man drar fram som "räddningen" skulle gå att automatiserad så finns ju inte de som tillflykt på arbetsmarknaden ens för de som faktiskt är kapabla till dessa arbeten.

  SvaraRadera
 10. Ingen avlönad klippte gräset i svenska trädgårdar tidigare = noll jobbförlust med gräsklipparobot. Ingen avlönad städade i svenska hem innan rut. = fler jobb. Damsugarrobot köps av dem som inte hade rutstädhjälp innan = noll jobbförlust.

  SvaraRadera
 11. Där har du fel Lars. Automatiseringen är bara i sin linda, dess fruktbara tid över. Nu sker automatisering, robotisering som tar tjänstearbeten från arbetsmarknaden, dessa it/ai/machinelearning produkter genererar inte i morsvarande grad några tillkommande arbeten. Harari skriver väldigt bra om detta, bland många andra.

  SvaraRadera