Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-05-04 14:30

Hemnet: Rekordmånga befintliga lägenheter till salu - men inte i storstäderna

Hemnets utbudsstatistik visar på rekordmånga befintliga lägenheter till salu i landet för april månad. Dock är man bara nära, men inte på rekordnivåer, i centralkommunerna i våra tre storstäder. Antagligen beror detta på att nyproduktionen inte är med i statistiken.
Lägenheter till salu per månad i hela landet. Data: Hemnet

Det är alltså fortsatta utbudsrekord för lägenheter i riket, sett till april månad. 2019 hittar vi rent av mer lägenheter i det befintliga beståndet till salu än förra året.
Stor-Stockholm.
 Detta gäller dock inte de centrala storstadskommunerna Stockholm, Göteborg och Malmö.
Stockholms kommun.
 Utbudet är förvisso större i Stockholm än förra året, men inte större än det var samma månad 2016.
Göteborgs kommun.
Det samma gäller för övrigt även Göteborg. Malmö lever dock sitt eget liv med rekordutbud 2014. Borträknar man det är utbudet dock likt övriga orter större 2019 än 2018.
Malmö kommun.
Möjliga förklaringar kan vara att mycket av utbudet i centralkommunerna beror på nybyggda bostäder, som färre har råd att köpa än i kranskommunerna eller resten av Sverige, vilket ger ett relativt sett något dämpat utbud av gamla lägenheter nyproduktionsköpare säljer inför eller efter flytt.
Uppasla kommun.
Detta kan bekräftas av att Stor-Stockholm och Uppsala kommun är på rekordnivåer, men alltså inte Stockholms kommun.

Klart är oavsett att utbudet är omfattande, trots det stora utbudet av nyproducerade lägenheter. Den så kallade bostadsbristen är iaf inte brist på lägenheter att köpa, då det aldrig tidigare varit så här många lägenheter till salu i april i Sverige.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

2 kommentarer:

  1. Anekdoter ifrån SV-Skåne. Priserna har justerats med fallande SEK här, möjligtvis letar sig fler Danskar hit. F ö verkar det vara lite hausse/budgivningar på hus i prisklassen 4-6M, vilket lockar en välmående medelklass. Över 6M så slår de flesta i kaklet med avseende på inkomst/insats. I Sveriges snart (när Uppsala tappar lite till) tredje dyraste marknad, i Lund så säljer större BRF på centrala lägen som smör i solsken vad gäller nybyggen t ex. Intressant då Lund är 11:e till storleken, men varumärket är starkt för att vara en stad som inte ligger vid vattnet.

    SvaraRadera
  2. Ändå lite märkligt då antalet bostadsrätter på begagnatmarknaden ökar från år till år. Utbudet borde alltså vara det högsta uppmätta. Mycket nybyggnation borde ju öka på utbudet ännu mer då det i många fall förutsätter en försäljning på begagnatmarknaden och innebär att en köpare "försvinner" från begagnatmarknadrn.

    SvaraRadera