Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2019-05-04 14:30

Hemnet: Rekordmånga befintliga lägenheter till salu - men inte i storstäderna

Hemnets utbudsstatistik visar på rekordmånga befintliga lägenheter till salu i landet för april månad. Dock är man bara nära, men inte på rekordnivåer, i centralkommunerna i våra tre storstäder. Antagligen beror detta på att nyproduktionen inte är med i statistiken.
Lägenheter till salu per månad i hela landet. Data: Hemnet

Det är alltså fortsatta utbudsrekord för lägenheter i riket, sett till april månad. 2019 hittar vi rent av mer lägenheter i det befintliga beståndet till salu än förra året.
Stor-Stockholm.
 Detta gäller dock inte de centrala storstadskommunerna Stockholm, Göteborg och Malmö.
Stockholms kommun.
 Utbudet är förvisso större i Stockholm än förra året, men inte större än det var samma månad 2016.
Göteborgs kommun.
Det samma gäller för övrigt även Göteborg. Malmö lever dock sitt eget liv med rekordutbud 2014. Borträknar man det är utbudet dock likt övriga orter större 2019 än 2018.
Malmö kommun.
Möjliga förklaringar kan vara att mycket av utbudet i centralkommunerna beror på nybyggda bostäder, som färre har råd att köpa än i kranskommunerna eller resten av Sverige, vilket ger ett relativt sett något dämpat utbud av gamla lägenheter nyproduktionsköpare säljer inför eller efter flytt.
Uppasla kommun.
Detta kan bekräftas av att Stor-Stockholm och Uppsala kommun är på rekordnivåer, men alltså inte Stockholms kommun.

Klart är oavsett att utbudet är omfattande, trots det stora utbudet av nyproducerade lägenheter. Den så kallade bostadsbristen är iaf inte brist på lägenheter att köpa, då det aldrig tidigare varit så här många lägenheter till salu i april i Sverige.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

2 kommentarer:

  1. Anekdoter ifrån SV-Skåne. Priserna har justerats med fallande SEK här, möjligtvis letar sig fler Danskar hit. F ö verkar det vara lite hausse/budgivningar på hus i prisklassen 4-6M, vilket lockar en välmående medelklass. Över 6M så slår de flesta i kaklet med avseende på inkomst/insats. I Sveriges snart (när Uppsala tappar lite till) tredje dyraste marknad, i Lund så säljer större BRF på centrala lägen som smör i solsken vad gäller nybyggen t ex. Intressant då Lund är 11:e till storleken, men varumärket är starkt för att vara en stad som inte ligger vid vattnet.

    SvaraRadera
  2. Ändå lite märkligt då antalet bostadsrätter på begagnatmarknaden ökar från år till år. Utbudet borde alltså vara det högsta uppmätta. Mycket nybyggnation borde ju öka på utbudet ännu mer då det i många fall förutsätter en försäljning på begagnatmarknaden och innebär att en köpare "försvinner" från begagnatmarknadrn.

    SvaraRadera