Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2019-05-17 14:27

Fredagsmys: Nu vet vi vart PostNords 10 000-tals försvunna försändelser tar vägen

Dags för lite fredagsmüs igen. Och vad är mysigare än facit på vart alla 10 000-tals försvunna försändelser tagit vägen för PostNord?
I dagarna greps två män för stölder på en sorteringsterminal hos PostNord. Det är ju glädjande att få facit på vart alla de 10 000-tals försändelser som PostNord tappar bort varje år tar vägen. Man blir ju lite orolig över att de ligger och tar plats i allt större och större lagerlokaler, eller att lastbilar kör runt med dem i all evighet.

Exempelvis försvann för mig utemöbler bestående av sex stolar, två fåtöljer, en soffa och två bord efter att de nått sorteringsterminalen i Borås förra våren. Rätt stora paket, man kan tycka borde gått att hitta, men leverantören fick helt enkelt tids nog skicka om det hela. Själv polisanmälde jag förstås inte, eftersom det inte var brott begånget mot mig, utan det är upp till leverantören. Men någonstans tog de nya ouppackade utemöblerna vägen.

Uppenbarligen är mängden stölder enorma. Ovan grips en lastbilschaufför för 74 stölder, men det är bara det man tog honom på barn gärning för, och det handlar antagligen om hundratals, kanske tusentals till stölder bara för honom. 

Folk vittnar om hur numrerade unika konstverk försvinner i postgången, och senare dyker upp på Blocket eller Tradera. Det verkar som var och varannan person har upplevt att paket spårlöst har försvunnit.

Kort sagt har PostNord enorma problem med stölder, som mestadels verkar vara insiderbrott någonstans på vägen, då de aldrig når mottagaren eller utlämningsstället.

Men det var väl mysigt att få facit på detta. Tack PostNord, för att ni är tydliga med att det inte handlar om er inkompetens i logistikhanteringen, utan om inkompetens i rekryteringen av anställda, hyrpersonal och eventuellt underleverantörer. 

Vad för paket via PostNord har försvunnit spårlöst för dig?

Naturligtvis hittar man inte fler kriminella bland PostNords medarbetare än bland befolkningen i stort, skillnaden ligger snarare i att det passerar enorma volymer av värdefullt gods förbi denna minoritet i form av promille. Attraktiviteten i att jobba i pakethanteringen lär bara öka i takt med att e-handeln omsätter allt mer. Dock verkar andra logistikleverantörer inte alls ha samma problem med stölder, så kanske handlar det just om dålig rekryteringsprocess.

Kanske har vi nu också förklaringen till varför PostNord slutat med sin försäkrade assuranspost. Det blev helt enkelt för dyrt, när vissa försändelser bara blinkar "extra värdefullt". Istället erbjuds nu bara rek med försäkring upp till 10 000:- och rek extra med försäkring upp till 25 000:- SEK. Dock endast 5000:- SEK om det handlar om betalningsmedel, t ex guldmynt präglade som lagliga betalningsmedel.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

54 kommentarer:

 1. PostNord borde gömma GPS:er i paket för att lättare spåra när paketen lämnar panerad rutt och var paketen tar vägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enklast är väl att utrusta varje anställd med en gopro som filmar allt de gör.

   Radera
  2. Ser framför mig att alla försändelser har en gpstracker. Vid uthämtning av försändelsen så läses idkort av och det måste matcha beställaren. Först då avaktiveras trackern som vid utlämningstället plockas av och returneras för återanvändning. Då kan både PostNord och mottagaren se exakt var försändelsen befinner sig, komplettera med geofencing och smarta larm så kan förövarna snabbt gripas.

   Radera
  3. Hade inte -Bloggar´n- en gps i postens paket för 1-2 år sen? Hur gick det med det Lars? :)

   Radera
 2. Tagen med gods för 600 000+kr, PostNord misstänker att han gjort det förut. Resultatet blir fängelse i 14 månader.
  Ganska bra inkomst där, om han har lyckats iaf en gång tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutsätter att det kan säljas till fullpris och att han själv sålde. Antagligen har det gått via mellanhänder och han har fått betydligt mindre.

   Radera
  2. 60 000 kr va? På en kväll är det ändå bra.

   Radera
 3. Man undrar ju lite om vi inte är tillräckligt tekniskt utvecklade för att ha någon sorts ordning där paket skannas vid varje överlämning? När det kommer in på bandet, skannas paketet. När det lämnar bandet, skannas det. När chauffören mottar det, skannas det. Postnord, hör av er om ni behöver en "management consultant"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är just vad som sker. Paket skannas för utkörning. Det går att avgöra var stölden skedde, men det går inte att bevisa om man inte tar på bar gärning, ens med chaufförer. På sorteringsterminalen finns det fler misstänkta.

   Radera
  2. Alltså är förklaringen endast inkompetens?

   Radera
  3. Det går att bevisa var paketet försvann, men rent judiskt räcker det inte för att anklaga någon ens arbetsrättsligt. Facket stretar emot.

   Nu är iofs de flesta inte fackligt anslutna.

   Radera
  4. "rent judiskt" he he, din gamle rasbiolog.

   Radera
  5. Nej, naturligtvis kan man inte sparka någon på fläcken men så fort ett paket försvinner är det dags att sätta den misstänkte under luppen

   Radera
 4. Detta kan lösas lätt. Vid varje transportsteg så ska en person kvittera lasten med rfid/scanner. Fattas det något när nästa person tar vid så är der föregående person som är ansvarig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller inte juridiskt.

   Radera
  2. Vad som håller "juridiskt" är något vi beslutar om i vår demokrati. Det är alltså ingen naturlag utan kan ändras.

   Radera
 5. Varför får chauffören över huvud taget öppna lasten själv?
  Varför är lasten inte förseglad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den. Iaf när jag jobbade extra på posten för över 10 år sedan så plomberades varje lastbil med en numrerad plastbit som sen registreras på mottagarterminalen. Antar att så fortfarande sker. Den chafför som kommer in med bruten plombering borde ha en bra förklaring på lut.

   I fallet på videon så borde det vara lätt att se att paketen som försvann skulle varit med i sändningen men sen aldrig scannades på mottagarterminalen. Det räcker inte för att anklaga chaffören (den som lastade ur vagnen kan så klart ha tagit paketen) men om det händer upprepade gånger med samma chafför så borde det väcka starka misstankar.

   Radera
  2. Kanske en Karl-Bertil som byter adressat och skickar Iphones till förorten?

   Radera
 6. Som gammal postanställd kan jag bara intyga om att detta är inget nytt utan pågått i alla tider. Ibland blev jag dock riktigt imponerad av postpolisens metoder när de tog vissa aktörer.

  SvaraRadera
 7. Kontrollera belastningsregistret hos Polisen borde vara rutin vid anställning av personal som får tillgång till värdesaker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla som anställs i Postnord eller vid gamla Posten är/ var tvungna att lämna utdrag ur belastningsregistret. Men det är många inhyrda personal och externa åkeriet och dessa kan inte Postnord kräva utdrag av utan det måste man lita på deras arbetsgivare.Klart att den bristen på chaufförer som är i Sverige så slinker det in några som inte bör finnas där.

   Radera
  2. När jag var inhyrd krävde Postnord krävde mitt bemanningsbolag jag arbetade för utdrag. Fick höra om stöldhistorier från förr så det hade väl pågått i alla tider det är väl omfattningen iom internethandeln som påverkar kvantiteten paket som försvinner...

   Radera
 8. Man skickar försåtsminerade paket, problem löst på några veckor, hur svårt kan det vara egentligen?

  Man måste knäcka några ägg när man gör omelett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aa, hade varit coolare om PostNords säkerhetschef stod och berätta om en sådan lyckad operation, med lite video till, plus citat "När vi lovar att skydda kundens försändelser så gör vi det" :D

   Radera
  2. En uppretad Pitbull bland paketen kanske kunde vara något?

   Radera
  3. Hur tänkte du där. Skulle hunden pussa ihjäl tjuven?

   Radera
 9. Ingen personlig erfarenhet av kriminellt beteende inom logistiken (vad jag vet) men på arbetet däremot. Arbetar inom Regionen (Landstinget) där vi i källaren i fjol fann ett paket ståendes där det inte borde.

  Det visade sig att paketet innehöll vaccin till ett värde av ca 35k som bara var att kassera på grund av att det är kylvara.

  Gärningsmannen kände till ett namn på en i personalen vars signatur han förfalskade.
  Orsaken till detta beteende okänt, men motivet är uppenbart inte ekonomisk vinning. Som tur är ska han ersätta förlorade värdet, men kostnaden för skattebetalarna är omfattande ändå.

  Hade man som privatperson drabbats, hade det antagligen varit en mindre katastrof ekonomiskt, i tid och energi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart är det ekonomisk vinning. Vaccin säljs på svarta marknaden och gärningsmännen skiter i vad som är i. Förfalskade läkemedel har folk ingen moral alls med (alltså nåt helt annat i) så varför skulle de bry sig om att vaccinets kylkedja. Det är en vidrig handel.

   Radera
 10. Vet inte om den här diskussionen är rumsren ännnu men vi kör ändå,

  På "den gamla goda tiden" så var gruppen opålitliga hanterbar.
  Visst körde byggarna en mix av svartjobb, vitt och A-kassa men det var ju inte så att hela företag hade XX antal anställda på samordningsnummer där ingen av de anställda existerade i verkligheten men där man uppbar full lön för alla från AF, för att ta ett exempel.

  Alltid någon kompis som "gick på soc" och fick sina 5000kr och alla kände väl en förtidspensionär som likaså fick 5000kr-6000kr men det var liksom taket för att gå och lata sig :)

  När jag jobbade i land X så startade jag ett lite åkeri för intäkterna var astronomiska, jag tänkte att visst var förarna opålitliga men dom snor nog 30% och har kvar jobbet istället för att krascha sin födokrok i landet med 90% arbetslöshet. Icke, dom tog ALLT för dom räknade med att få sparken i vilket fall. Deras logik var inte kompatibel med min logik helt enkelt, jag klarade inte av att tänka som dom.

  Problemet är att vi har stora grupper som skall "integreras". Det betyder i stort sett att dom skall få ett jobb med förtroende och ansvar som kan få stora konsekvenser om det missköts. Svensk mentalitet är att "vi litar på att du gör rätt" och ofta måste det ha gått ganska långt för att lagen skall kopplas in. Jag tar Södertälje kommuns enorma korruption som exempel där man satte hela kommunledningen och flertalet prominenta profiler bakom galler (kristna assyrier för övrigt).

  Det är endemisk korruption i Sverige just nu men för det första är det svårt att ta tag i och inte bli kallad för rasist. För det andra, hur fan ska man lösa det?
  Mitt lilla åkeri gick omkull efter 1.5 år, jag fick tillbaka satsat kapital + 50% för jag lyckades sälja lastbilarna till ett bra pris men det var allt.

  Vi har inte ens börjat prata om korruptionen i Sverige, våldtäkter och mord tar upp all plats.

  (notera att regeringens ENORMA felprioriteringar är en annan femma, att dom ignorerar sina skyldigheter, typ elförsörjning, och bränner pengarna på extra-allt, typ Malmö som kulturhuvudstad eller kamelfarmer, är ju svårare att lösa då dom kan dra fram kortet värdegrunden än så länge. Tills de knastertorra tjänstemännens återintåg, ann marie begler tex. sker och dom blir untouchable igen så kan vi inte rå på det).

  Det tråkiga med allt ovan är att när det gått tillräckligt långt och majoritetssamhället fått nog så får vi ett A och B lag där nationalitet är en av markörerna. De som missköter sig sabbar för hela sin grupp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu vet vi vart alla gamla poliser tar vägen :)

   Radera
 11. Anekdot:
  Jag beställde en laptop från Tyskland en gång för mellan 10-20kkr för mina sommarjobbspengar. En dag stod den på min farstutrapp helt öppet för vem som helst att se och ta (bodde i radhus med entrén 5 meter från ett gångstråk i ett "utsatt" område). Fick alltså aldrig skriva på att jag tagit emot datorn.

  Kontaktade aldrig säljaren och berättade tyvärr, hade nog kunnat hävda att ingen dator någonsin anlänt och därmed fått en till gratis. Antar att åkaren förfalskade min signatur för att han inte hade tid/ork att kontakta mig.

  SvaraRadera
 12. Finns lösningar...
  https://youtu.be/xoxhDk-hwuo

  SvaraRadera
 13. "Naturligtvis hittar man inte fler kriminella bland PostNords medarbetare än bland befolkningen i stort"

  Hur tänkte du här? Självklart kan det finnas fler kriminella hos PostNord än bland befolkningen i stort. Det är t.o.m. ganska troligt. Goda möjligheter till att begå brott har alltid lockat till sig kriminella (eller de med kriminella avsikter).

  SvaraRadera
 14. En gång på 90-talet när man studerade skulle jag byta en overalsficka över post, två veckor efter den borde kommit fram gick jag till posten och frågade. Då blev jag insläppt i en järnvägsgodsvagn med en postbag väldigt många öppnade brev, sökte igenom och hittade min ficka.

  SvaraRadera
 15. Tycker pn, jobbar bra. Inget har försvunnit allt har kommit fram, även utländska försändelser. Det säkerhetsavdelningen gjorde i detta ärende, var väldit bra. Hoppas det blir mindre stölder nu, samt klart jag förstår att det är jobbit om det nu skulle varit ni själv som blev av med detta 😀

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mig själv som blev av med detta, mena jag inget annat😀

   Radera
 16. Jag tror fler tjuvar söker sig till posten för att de vet att de kan komma undan och att stöldbegärligt gods bokstavligen passerar deras händer i en strid ström. Posten behöver styra upp helt enkelt.

  SvaraRadera
 17. Måste bli hårdare straff utifrån värdet och skadan man har orsakat. 14 månader fängelse och man kommer ut tidigare om man sköter sig på anstalten.
  Lagen säger "Grov stöld fängelse minst 6 månader upp till max 6 år.
  jag anser att stölden var mycket grov och han borde haft 4 år.
  kan vara dax att få in "bättre" människor i våra domstolar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte längden på straffet som avskräcker, det är risken att åka fast.

   Att det sedan finns folk som borde låsas in för gott, för att de är farliga för omgivningen, är en helt annan sak.

   Radera
  2. Tycker det är kort tid och borde ökas. Man tjänar ju mer på att stjäla några gånger innan man åker fast och sen sitta inne och slappa än man tjänar på ett hederligt jobb. Får man fotboja sen är det ju typ som att vara föräldraledig.

   Radera
 18. Antagligen betalar dom skitlön och har skitvillkor typ du får sparken och anmäls till skatteverket om du kör ett privat ärende (förmån av bil) eller stannar vid donken för att äta.

  Då brukar man bara kunna rekrytera skit för i dagens högkonjunktur finns det bättre jobb för de flesta skötsamma.

  SvaraRadera
 19. Håller heelt och fullt med "J" här ovan i sin kommentar.
  Det lilla som vi dessutom överhuvudtaget får reda på, av allt detta mygel och korruption som försiggår där uppe i de smutsiga ledningarna, det är enligt min åsikt,enbart en mycket mycket liten skrapning på den nästintill osynliga korrupta ytan. Det som skrämmer mig mest är faktiskt:
  VI HAR INGEN SOM HELST JÄVLA ANING OCH MED "VI" SÅ MENAR JAG MEDBORGARE OCH SKATTEBETALARE I VÅRT LAND, SVERIGE. JAG UNDRAR HELA TIDEN VA NÄSTA OFATTBARA OCH FRÄCKA HISTORIA SOM RULLAS UPP SKA INNEHÅLLA FÖR KRIMSNASKIGT, SOM DET SNACKAS OM ETT LITET TAG MEN SEN SÅ, SÅ BLIR'E TYST TYST TYST SOM HOS EN DÖVSTUM OCH SÅ LÄGGS DET PÅ LITE LOCK, TILLS NÄSTA "STOPPA PRESSARNA" REDO ATT TA ETT LITET SKRAP NÅNSTANS PÅ NÅN YTA, NÅGONSTANS I SVERIGE, FÖR KÄNNEDOM EN LITEN STUND..

  SvaraRadera
 20. Varje mm2, undantaget toaletter och omklädningsrum, borde ha kameraövervaknig utan någon död vinkel,i bilarna, och på HELA PN, där paketera kan befinna sig samt på HELA SERVICESTÄLLET, där de hanterar posten. OM någon anser att det är integritetskränkande, så står det personen fritt att inte jobba där.
  Jag lämnade in 2 paket med 1st Iphone Xr i varje. Jag fick kvitto på inlämningen.
  Men när paketen kom fram, så var de tomma. Då visade det sig att när paketen kontroll vägdes på terminalen, så stämde det inte med ursprungsvikten. Det man kunde konstatera, var att de hade blivit stulna, antingen på servicestället eller av chauffören alternativt av någon personal på terminalen, fram till och med vågstationen.

  SvaraRadera
 21. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 22. Ett antal brev innehållande fakturor från VISA försvann i posten på väg till mig, det stod "VISA" på alla kuvert, så de var antagligen attraktiva att stjäla. Även två nya VISA-kort fanns i kuverten som försvann på vägen. Jag sa upp kortet omgående och klagade på att de skyltade för mycket med sitt namn på kuverten. Jag har en låst brevlåda, så de kan inte ha försvunnit hos mig.

  SvaraRadera
 23. Konstigt att inte mångfaldssatsningen förbättrade verksamheten. Det skall det ju göra enligt etablerat tyckande....

  https://www.postnord.com/sv/media/artiklar/notiser-fran-postnord/notiser-2015/postnord-satter-fokus-pa-mangfald/

  SvaraRadera
 24. Om man tror att personalomsättning är bra omsättning så kan det bli såhär.

  SvaraRadera
 25. Vad som hänt med paketen var ju rättså givet. Det eftersom posten inte har ett lager i skogen med 1 000 000 paket utan mottagare. Det nya är väl att posten gör nät åt det, och offentligt dessutom. 👍👍

  SvaraRadera
 26. Den 3:e beställde jag något från nätet men har ännu inte fått något. Det har alltid fungerat förut.
  Kan det vara underbetalda gästarbetare som tar ut sin lön i förskott?

  SvaraRadera
 27. Om man tittar noga på PostNords brevlådor, finns det endast sex veckodagar i postens värld: Måndag-Fredag och Sön- och helgdagar.
  Måndag-Fredag sker tömning.
  Vad som händer på Lördagar får man gissa sig till: Grundtips är att det inte sker tömning då?

  SvaraRadera