Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-05-10 15:16

Fredagsmys: MSB och Rekryteringsmyndigheten fräschar upp svensk myndighetsarkitektur

Dags för lite härligt fredagsmys igen. Ärans och hjältarnas stad Karlstad har förärats med många myndigheters huvudkontor, inklusive totalförsvarets MSB och Rekryteringsmyndigheten. Dessa har nyligen fått flytta till nya arkitektoniskt nyskapande lokaler, som sätter en ny fräsch standard för svensk myndighetsarkitektur, med sin innovativa utvändiga utformning.
Gissa myndigheten. Rätt svar nedan.
MSB och Rekryteringsmyndigheten har äntligen kunnat fly(tta) från förmodligen lokaler i Hemfosas Karolinen, Sveriges Största Byggnad (tm), och fått nya fräscha lokaler i nyskapande 2020-tals arkitektur.
Rätt svar: Rekryteringsmyndigheten.
Rekryteringsmyndigheten samverkar dessutom passande nog med gymkedjan Fitness24Seven. Inte bara är det passande att ha ett gym i lokalerna, så de blivande värnpliktiga kan stärka på sina biceps ordentligt, utan därtill är det svårare att bli av med sitt medlemskap i Fitness24Seven än att bli bli av med en värnpliktsinkallelse om man väl dragit den lotten i mönstringslotteriet. Antagligen det enda som är svårare att bli av med, rent utav.

Därtill har man Hamburgerbruket i samma byggnad, så ungdomar kan bygga på med lite protein till musklerna.

I övrigt visas en nyskapande arkitektur upp, som visuellt skildrar myndighetens uppgift - att placera in folk i boxar. Med innovativa utrymningstrappor på utsidan skildras också på ett fint sätt svenska generaldirektörers inställningar till att ta ansvar. 
MSB.
Myndigheten för samhällskydd och beredskap höjer standarden ytterligare, och visar i sitt val av arkitektur en utökad flexibilitet, där man inte bara består av en låda, utan av flera. Den fräscha gröna färgen, som skulle smälta in perfekt i en överåldrig grånande granskog, förmedlar också grunden i svenskt totalförsvar: inte synas, inte finnas.
MSB.
Denna nyfunktionella brutalistiska postmoderna kubism kommer gå till historien, som något av det vackraste och mest funktionella som någonsin inhyst en myndighet. Endast Riksbanken når annars dessa nivåer.

Man riktigt känner den kompetens och känsla för stil och smak, som svenska arktitekter besitter, och hur man med fingertoppskänsla inte bara följer utan också utvecklar samtiden via arkitekturen.

Notera att myndigheterna förstås hyr sina lokaler, så strikt talat är detta inte myndighetsarkitektur. Lokalerna ska också vara fina och ändamålsenliga invändigt har jag hört.

Ha ett fortsatt riktigt trevligt fredagsmys. För MSB:s och Rekryteringsmyndighetens personal är det dock mysigt hela veckan med dessa fina byggnader.

11 kommentarer:

 1. Alla svenskar borde tilldelas aktier i statens fastighetsbolag. sen kan vi höja hyrorna och aktieutdelningen i takt med skatterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Byggnaderna på bilden ägs inte av staten.

   Radera
  2. Vilket står i inlägget.

   Radera
  3. Skatterna höjs i takt med fastighetsbolagens hyresintäkter från stat/kommmun/landsting - så delvis har din önskan gått i uppfyllelse. Men tvärtom.

   Radera
 2. Inkonsekvent till max att modernistiska arkitekter idag ser ned på nybyggande av klassisk arkitektur som pastischer, meden de själva ritar pastischer på 30-tals funktionalismen och 60-talets lådor. Bara kuber och rätblock, med andra ord. Nu har även den så kallade dagisarkitekturen fått fotfäste med ett virrvarr av geometriska former och mönster samt asymmetriskt placerade fönster och balkonger. Allt för att det ska se ut som en 5-åring på dagis ritat byggnaden.

  SvaraRadera
 3. Tycker nog att det värsta är att byggnaden lutar åt olika håll, om man får tro bilderna. Förmodligen glömde byggarna att kalibrera laserpasset innan de startade.

  SvaraRadera
 4. Förutsätter ironi även om inlägget inte är så taggat.

  Vinklar som inte är 90 grader och linjer som inte är raka ökar bygg- och efterföljande underhållskostnader, ofta avsevärt, samtidigt som golvytan blir svårare att nyttja. Maximal produktivitet vid byggnation nås således vid nyttjande av räta vinklar varför min åsikt är att statliga myndigheter bör inhysas i dylika byggnader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://youtu.be/Ruw9fsh3PNY?t=64

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Hold my beer. Låt mig presentera studenthus valla.
  https://whitearkitekter.com/se/projekt/studenthus-valla/

  Någon bestämde sig för att fixa en DDR byggnad med den unika egenskapen att den är röd. Förutom grått är ju den röda färgen godkänd i DDR, så det är nice.

  De som byggde fönstren gick också tyvärr på hallucinogena svampar för att orka med DDR vardagen, så det blev lite speciellt med fönstren.

  Sen smäller vi på en stor utbuktande glasfönster...knivsegg? Because modernt. Påminner om eggen på min feta skjutkniv.

  SvaraRadera
 7. Det är ju av godo att sprida ut samhällsledningsstrukturer. Särskilt att förlägga dem nära NATO (Norge i detta fall).

  Ett framgångsrikt territorialförsvar av Norge innefattar ju linjen Klarälven, Vänern, Göta Älv som en sista linje om Osloområdet skall kunna hållas.

  SvaraRadera