Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-05-31 16:56

Fredagsmys: GRRM - Winds of Winter ska vara klar nästa år

Dags för lite fredagsmys och nu blir det GRRM och den efterlängtade ASoIaF-boken The Winds of Winter (WoW). Författaren har nu efter att tidigare förnekat uppgifterna om att WoW skulle vara färdig, nu utlovat att Nya Zeeland får spärra in honom om han inte har boken i handen på en science fiction-kongress sommaren 2020.
De mördade avrättade Sturarnas kläder i skattkammaren i Uppsala domkyrka, som mördades på order av den förmodat galne kung Erik XIV. En svensk variant av Game of Thrones, kanske?

GRRM skrev följande på sin icke-blog förra veckan:
"Best l But I tell you this — if I don’t have THE WINDS OF WINTER in hand when I arrive in New Zealand for worldcon, you have here my formal written permission to imprison me in a small cabin on White Island, overlooking that lake of sulfuric acid, until I’m done."
förnekade han strax innan uppgifterna från en av GoT-skådespelarna att böckerna skulle vara klara, och att det skulle finnas en överenskommelse att först publicera dem när teveserien Game of Thrones var slut.

Fast nu är teveserien slut och GRRM utlovar alltså att The Winds of Winter ska finnas till nästa sommar. Snabbt jobbat med en bok som än så länge tagit mer än åtta år att skriva (delar var redan skrivna när A Dance with Dragons (DwD) kom ut 2011, då en del kapitel flyttades bort från den senaste boken.

Dessutom tar det ofta ett tag att redigera, faktakontrollera (mot tidigare böcker i fallet fantasivärld), sätta, korrekturläsa och trycka böcker, så när DwD kom ut hade råmanus varit klart ett tag. För min egen del tar processen från färdigt råmanus till tryck cirka sex månader.

Så även om GRRM förnekade att boken skulle vara klar, så kan man ju alltid diskutera definitionen av klar. Innan den går till tryck är den inte klar, men den kan vara färdigskriven, beroende på vad man lägger in i begreppen. GRRM kan förstås också påtala att det han håller i handen i Nya Zeeland 2020 inte är en färdig bok, om än ett manus, och därmed kunna backa från utfästelsen.

För min egen del har jag just lämnat in sista redigeringen av Fallet, som nu ska sättas och korrekturläsas och sedan gå i tryck för att ges ut i juli.

Ha ett fortsatt trevligt fredagsmys!

18 kommentarer:

 1. Tror mig veta vad det riktiga slutet är. Tror förstås inte att vad jag tror spelar någon roll eller har så stor chans att vara rätt, men ändå...

  SvaraRadera
 2. Om jag inte har skrivit den bästa kommentaren i den här bloggens historia före klocka tolv i morgon så har ni mitt tillstånd att låsa in mig hemma hos Nicole Aniston, låsa alla ingångar, kontinuerligt pumpa in lustgas genom skorstenen och sedan bara kasta in ett paket Viagra genom brevlådan en gång i veckan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr, pga ett fel i bokningssystemet blev det Jeff Stryker istället, men du klarar dig nog.

   Radera
  2. Jo, men nu har han skaffat en grand danois.

   Radera
 3. Vad ska du höra flr att kompensera att du inte tog upp veterandagen i onsdags Lars?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skriver om försvarsfrågor löpande. Då så många i sociala medier uppmärksammade är det inte min sak som icke-veteran att ta plats på veteranernas dag.

   Radera
  2. Man kan på nätet köpa paracord-armband som hyllar och sponsrar olika yrken som arbetar för sina medmänniskors bästa. Snygga är de också.

   Radera
 4. Mysiga mjukiskläder. Passar till rökmössan och snabelskorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till det ska det väl vara en lång s k rökrock? Tänk så mycket sämre klädseln blivit sedan vi skaffat vettigt uppvärmda bostäder, nu springer folk omkring i undertröja och sportbyxor hela dagarna.

   Radera
  2. Fez och rak pipa skall det vara också. Små leksaksbilar och dry martini på det. Se där en populärkulturell referens.

   Radera
 5. Han är uppenbart slö och omotiverad att skriva, frekvensen släppta ASOIAF böcker - suck!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 6 böcker plus 2 samlingar sen 2011 är ju ändå ganska okej

   Radera
  2. Läs Harlekinböcker ifall ni vill ha snabb utgivningstakt.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Well.. 2015 sa han att den "definitivt" kommer det året.. så.. ja..

  SvaraRadera
 8. "För min egen del tar processen från färdigt råmanus till tryck cirka sex månader."

  HA HA!! Titta på gammel-författaren! Själv publicerade författare på Kindle Unlimited släpper 2 böcker i månaden!

  SvaraRadera
 9. Wasaättens historia skulle bli fantastisk i bokform. I filmatisering också om det fanns en bra budget bakom.

  SvaraRadera