Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-05-31 15:12

Fortsatta börsnedgångar

Europas börser fortsätter nedåt under fredagen inför öppningen i USA. Berättelsen handlar återigen om handelskriget USA-Kina eller USA-Mexiko och fortsatt oro för spridningseffekter och ytterligare konjunkturförsvagning.
Dagschart OMXSPI.
Valutarörelserna är små, men tydligen ska obligationsräntorna på bland annat tyska statsobligationer falla, dvs obligationerna stiga i värde. Berättelsen är alltså att det är säljtryck på börsen och köptryck på obligationer, eller pengarna flyr börsen och in i säkra statspapper. Riktigt så är det kanske inte egentligen, eftersom någon måste köpa för att någon ska sälja och tvärt om. Däremot innebär det prisjusteringar i viljan att betala för det ena eller andra tillgångsslaget.

OMXS30 är i skrivande stund -1.69%
OMXSPI -1.63%
CAC-40 -1.28%
DAX -1.71%
FTSE-100 -0.92%
Euronext 100 -1.25%

Att obligationer ska stiga i pris, dvs ge lägre ränta, i det här läget i konjunkturcykeln ska vara tänligen normalt. Pengar (=köptryck) flyttar från aktier till obligationer och även om räntorna är fånigt låga i det här läget, så är det normalt sett räntebärande som man ska rotera över till i det här läget. Effekten kan bli dubbel för oss som litet importland i Europas bakvatten med egen skvalpvaluta, där EUR och USD-obligationer både stiger på fallande räntor och fallande svensk valuta.

Fast bankernas råd är förstås sitt still i båten, om 5 - 20 år kommer dina aktiefonder vara på topp igen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

21 kommentarer:

 1. "pengarna flyr börsen [...] Riktigt så är det kanske inte"

  Nej precis: Pengar söker boende

  SvaraRadera
 2. Det blev ovanligt tyst här.......Hallå!

  SvaraRadera
 3. Krypto går fortsatt starkt, så håller med om att det är svårt att skylla på att pengarna flyr volatilitet.

  SvaraRadera
 4. Mina guldklimpar går upp.

  SvaraRadera
 5. ”Pengarna flyr inte börsen”, rent skitsnack.
  Börsen kommer gå upp igen när den här vågen lagt sig. Räntan är låg och alternativ saknas ff.
  Ni gör er själva en otjänst om ni lyssnar på bloggarens domedagsprofetior. Är typ 5 år sen han var på SVT och sa att bopriserna skulle rasa. Vad hände.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sa jag datum de skulle rasa?

   Radera
  2. Tror det var runt juli 2015. I april var lägenhetspriserna tillbaka nere på 2015 års nivå, så nog föll de från toppen.

   Radera
  3. Bostadspriserna har ju rasat och det rätt rejält i USD. :)

   Radera
  4. Sen stämmer det att om den låga räntan är här för att stanna så är både börsen och bostadspriserna ganska lågt värderade. Jag kan som ensamhushåll idag äga en villa i en svensk storstad och köra en splitterny bil och resa med en normal lön. Det är med andra ord extremt billigt.
   Går räntan upp däremot, ja då rasar allt man hyr från banken i värdering.

   Radera
 6. Mr Perfect har rätt. Det stora kapitalet har ingenstans att ta vägen. När statsobligationsmarknaden havererar och € går under då finns inga andra alternativ. Tittar man på exempelvis DOW och OMX30 är det konsolideringsmöster. Inte en slutgiltig topp. För att bryta igenom motståndet DOW 26700 och OMX30 1670-1690 krävs att majoritet har fel och tror på krasch. Det ger energi till uppgången. DOW och USD will be the last man standing.

  SvaraRadera
 7. Mr Perfect! lille gubben det saknas inte alternativ skall du veta men du har inte varit med så länge kanske? har du ingen värdebevarande metall som du kanske inte tjänar pengar på men som behåller värdet i flera tusen år eller du kanske föredrar att ge dessa till Ingves i stället? vi har precis gått in i en skarp lågkonjunktur och du snackar aktier och låga räntor??

  SvaraRadera
 8. Jag har inte så stora kunskaper inom aktier så jag håller mitt sparande i indexfonder. Även om värdet går ner så går det nog ner för de flesta. Min förhoppning är att låta det ligga under lång tid.
  Vem vet hur framtiden blir.
  Ni som gått ur börsen - hur har ni placerat pengarna? Fastighet, guld, utländsk bank, bitcoin?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vanligt bankkonto kan vara bra. 0% avkastning är bra när aktierna kanske sjunker med 30%. Men vem vet när och om?

   Radera
 9. En sak jag undrar över är vårs egna importregler. Om Sverige kräver både moms och tull har vi inte hårdare ”tullar” än USA?

  SvaraRadera
  Svar
  1. är ingen expert men vad ja förstår så är våra tullar goda och snälla och trump är dum...

   Radera
  2. Allt som Trump utför är att beakta som ondskefullt i svensk media.

   Radera
  3. Andromeda moms läggs på även det som helt tillverkas i Sverige så det gör det inte hårdare för den som exporterar hit.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Tullverket hade en uträknare på sin sida. Undrar hur mycket som går rakt igenom som postpaket bara.
   Tack för förtydligandet om momsen nanotec när jag läste på hemsidan (tullens) verkade det bli moms både vid import och försäljning - jagmåste ha missförstått.

   Radera
  5. Andromeda min bror testade att beställa en liten tång till mig från Kina som present när posten bestämde sig för att ta 75 kronor eller något sådant för småpaket. Den kostade under 10 kronor. Jag vägrade lösa ut den så den gick i retur. Går att betrakta som ett handelshinder, tull, men är byråkrati för att hindra att någon som får ett sådant paket ska slippa några kronor i moms. Tror inte något annat land i EU är lika korkat. Stora vinnarna på detta är de affärer som nu kan sälja tången för 49 kronor.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera