Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-05-01 20:49

Försvarsmaktens nya kampanj "Kom som du är"

Försvarsmakten har satsat på en ny inkluderande rekryteringskampanj, som visar att alla som klarar kraven är välkomna till det svenska försvaret. När endast fem promille deltar i det väpnade försvaret av landet vill man förstås få så breda grupper sökande som möjligt, för att kunna välja de mest lämpade. Kampanjen har förstås fått diverse lättkränkta att gå i taket över att kvinnor och balettdansare är mer dugliga att försvara Sveriges nationella oberoende, frihet och demokrati, än forna tiders tvångsrekryterade köttvägg, där i princip alla män uppfyllde de obefintliga kraven.
Den första filmen ovan visar upp pansarskyttesoldaten Ida, som också är konstnär vid sidan om soldatyrket. Den andra filmen nedan visar upp den numera pensionerade balettdansaren Jens, som nu är signalmatros. Balettdansare är som bekant inga fjollor, utan bland de mest vältränade och smidiga fysmonstren som finns, men tydligen kränker även detta folk.
När vi hade det gamla värnpliktsförsvarets köttvägg gjorde 40-45% av befolkningen lumpen, dvs i princip alla män. Undantagen var kanske de som hade mentala eller fysiska handikapp av så kraftig art att de fick frisedel, samt en del andra.

Kraven var också obefintliga, både vad gäller mental såväl som fysisk lämplighet, och de flesta gubbar som idag drömmer om den gamla goda tiden hade aldrig klarat av antagningskraven för dagens yrkesförsvar.

Idag har Försvarsmakten cirka 50 000 anställda, eller fem promille av befolkningen i landet.

Det betyder att man vill ha så många sökande som möjligt till försvaret, såväl kvinnor som män, såväl konstnärer som balettdansare. Allt för att få ett urval att kunna välja de mest lämpade till varje tjänst. Med fem promille i det väpnade försvaret kan vi inte slösa bort platserna på omotiverade taniga tonåringar med stora personliga utmaningar. Med fem promille i försvaret så kan ni släppa era feltänk om att det är några medelsvenskar som deltar i försvaret. Det är istället exceptionella personer.

Det gamla pappersinvasionsförsvaret handlade om att på pappret visa upp en stor numerär, att de antagligen inte bibehöll de obefintliga fyskraven efter muck, än mindre kompetensen var av mindre värde. Det gällde att ha snygga siffror, inte bra soldater. 

Själv låg jag på pansarskytte, och vid en avstämningspunkt för fyskraven så var dessa att man skulle - utan utrustning - kunna springa två kilometer på tretton minuter och sedan göra tio armhävningar. Detta som skyttesoldat, eller åtminstone som kompani/plutonsbefäl (KB/PB), som hade lite högre krav än själva soldaterna. 

Det var nog inte många av de pansarskyttesoldaterna som hade klarat av dagens Försvarsmakt, där bara den personliga utrustningen sticker iväg över 20 kg, oaktad understödsvapen och annan grupputrustning.

Så folk får väl vara kränkta. Men ni behöver inte oroa er. Det är ingen kvotering av vare sig kvinnor, män, balettdansörer eller konstnärer, utan bara stenhårda antagningskrav i svart på vitt, och stenhårda fyskrav som även för hemvärnet testas regelbundet. Och då är det inte springa två kilometer på tretton minuter i gympaskor och träningskläder, utan på kanske 8 - 12 minuter i full stridsutrustning och tunga kängor, beroende på tjänst. Och jag killgissar att några tio armhävningar inte gäller längre heller, om det inte möjligen är med 20 kg utrustning på.

Framför allt så behöver ni inte vara oroade över att de fem promille som har tjänst i Försvarsmakten, oavsett om de är kvinnor eller män, inte klarar kraven. Det är inte som förr när alla skulle med, och kraven var därefter. Det vill säga obefintliga. 

Allt var inte bättre förr, även om äldre gnällspikars minne antagligen var bättre och med åldern blivit allt mer förvirrad.

En annan ledtråd är att Försvarsmakten är till för att försvara svensk demokrati, nationellt oberoende, frihet och säkerheten för landets medborgare. Alla medborgare, utom möjligen de som åt främmande makt med eller utan vapen i hand vill avskaffa denna demokrati och frihet. 

De unga som finns i dagens försvar har också en annan värdegrund och andra värderingar än invasionsförsvarsromantikernas 40+. Världen går nämligen vidare. Man kan gissa att mycket av det kränkta gnället handlar om just detta - att gamlingar känner att de är just gamla och bär på förlegade värderingar. När de således får se soldater som har lite modernare värderingar, som att försvara allas rätt att vara som de är, och komma som de är till Försvarsmakten, så kommer kränktheten som ett brev på posten. Förr eller senare, men ofta inte alls.

Så beskedet är kom som du är till Försvarsmakten. Klarar du kraven mentalt, fysiskt, motiveringsmässigt och ställer upp på värdegrunden om att försvara Sverige och alla i landet, så är du välkommen.

108 kommentarer:

 1. Kul tolkning och intressant försvarstal Cornu, du lyckas läsa in en hel del måste jag säga och slår nästan knut på dig själv i processen.

  För egen del skulle jag säga att reklamkampanjen ligger helt i linje med den förhärskande identitetspolitiska trenden - och myndighetsvänstern (som försvaret kanske räknas in i nuförtiden) brukar ju ligga i framkant där.

  Men även privata (större) företag har numera en väl utvecklad kommunikation och rekrytering enligt dessa gällande normer. Konstigare än så är det inte.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på hur usla löner försvarsmakten betalar så gäller det att rekrytera brett, ingen sten kan lämnas ovänd!

   Och de som tar anställning behöver tydligen även ha ett inkomstbringande extraknäck för att få det att gå runt, varför inte måla tavlor på fritiden!

   Radera
  2. Vill man ha ett nationellt försvar bestående av fjollor så är denna kampanj helt utmärkt.

   Nästan så man önskar att Putin eller Finland invaderar oss.

   Hur fan kan du försvara detta Lars?

   Radera
  3. Definiera "fjollor" Laurent.

   Jag har erfarenhet av såväl värnplikt som yrkesförsvar - hos förband med likartade uppgifter.

   Fick jag välja mellan att försvara landet med et värnpliktskompani eller en yrkespluton är valet enkelt. Prestation, ambition och kompetens påverkas inte det minsta av om någon i gruppen skulle definieras som "fjolla" av en anonym avsändare på nätet med tillhörande avsaknad av teoretisk eller praktisk kunskap i ämnet.

   Yrkesförsvaret har plats för den som fyller kraven och vill leverera - på en högre nivå än värnplikten medgav.

   Sen har yrkesförsvaret en jävla massa problem, men dom är som bekant av mer organisatorisk karaktär.

   Radera
 2. Jag tycker att de som protesterat har rätt. Det vore ju onödigt att provocera ryssland genom enn kapprustning inom området balettdansande matroser.
  https://www.youtube.com/watch?v=99p4Np_zRg4

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med föregående talar, speciellt på balettområdet ska vi nog akta oss mycket noggrant att för att utmana. Mot Bolshoi Teatern står vi oss slätt.
   Efter att ha sätt klippet med matroserna anser jag ända lite hoppingivande att ryssarna inte verkar ha kommit upp i den gamla sovjetiskta standarden.
   https://www.youtube.com/watch?v=HVmnDZIHW3g

   Radera
  2. Kanske om vi skulle utmana dem i boogie woogie så hade så har vi nog goda chanser.
   https://www.youtube.com/watch?v=alLi8i9BQK4

   Radera
 3. Någon åsikt kring det faktum att fyskraven är differentierade mellan kvinnor och män?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såvitt jag vet finns ingen differentiering av kraven beroende på kön. Däremot beroende på befattning. Vilket väl är självklart och bra.

   Radera
  2. Kvinnor har lägre fyskrav än män, kravnivåerna är differentierade både vad gäller watt per kilo på cyklingen och ISOKAI-värdet.

   Radera
  3. Den biten tycker jag är intressant, givet att det stämmer.
   Om kravnivåerna skiljer följer det att könet ÄR relevant för uppgiften. Kvinnor (eller andra icke-män som bedöms efter de lägre kraven) måste anses ha någon annan egenskap som kompenserar. Deras blotta icke-manlighet (vilket f.ö. är en parameter som inte på något sätt är relevant i sammanhanget) ÄR önskvärd. Älskar när man slår så fullständigt knut på sig själv i usla resonemang.

   Så vitt jag förstår är teorin att det finns en oschysst omdeveten biasering som diskriminerar vissa grupper. Detta vill man kompensera för, MEDVETET. Effekten blir inte den önskade. Visst, de tidigare utsatta grupperna kanske gagnas på kort sikt, men totalt sett har diskrimineringen ökat mångfaldigt. Det råkar bara vara så att de olika diskrimineringarna tar ut varandra, när man mäter på ett visst sätt (tex antal anställda eller lön), men mätt i "mängd oschysst diskriminering" ökar det bara.
   Men så är det ju ofta med vänstern. Man pekar på ett problem för att uppnå ett mål, men målet är inte att lösa problemet.

   Radera
  4. Möjligen är kraven olika mellan kvinnor och mån under tester på mönstringen, på förband med anställda är det inga skillnader. Fältets och multitest har alla samma krav, skillnader finns i vilken befattning du har. Sedan finns det tävlingar etc tex FM Atlet där även där kraven skiljer mellan män och kvinnor.

   Radera
  5. Jag jobbar med rekryteringskommunikation i FM och kan säga direkt att det inte görs någon skillnad för män och kvinnor gällande fyskraven. De gör samma tester och resultaten bedöms likadant.

   Det kan dock nämnas att om två personer av olika kön har fått exakt lika bra resultat och tävlar om samma befattning så väljs i första hand kvinnan. Vet dock inte hur vanligt detta är, det görs många olika bedömningar och det finns väldigt många olika befattningar. Tror också att rekryteringsmyndigheten i möjligaste mån försöker hitta en annan befattning till killen.

   Radera
 4. Så sjukt detta med att kvinnor ska strida och dö för landet....
  Om det stupar män födda 90 & 91 ca 100 000 personer så är det självklart en katastrof, men i det stora hela så kommer landet Sverige att fungera ändå.
  Men dör det 100 000 kvinnor så innebär det att även deras barn som de skulle ha fött ej kommer att födas säg runt 200 - 300 000 barn, alltså kommer sverige att förlora ca 400 000 personer...
  men visst satsa på att kvinnor ska in i försvaret .....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker också det är fel men i Sverige mördas runt 35 000 ofödda varje år. Ca hälften är väl då av kvinnokön. Ett samhälle som mördar sina egna barn förtjänar allt ont som oundvikligt kommer så vem bryr sig om det larviga svenska försvaret.

   Radera
  2. Så om det stupar 100000 män som soldater i Sverige så är ditt stora bekymmer befolkningstillväxten.... Inte kriget som drabbat Sverige?

   Radera
  3. Har han inte en poäng i fet han skrev tycker du? Han har ju rätt. Det är mer kostsamt för en grupp att förlora en ung,frisk kvinna än en man. Vansinnigt galet med kvinnliga soldater. Men i Sverige är ju feminism viktigare än sunt förnuft.

   Radera
  4. Du har fattat vad det handlar om. En arme är till för att försvara folkets livmödrar. Bara en besegrad nation skickar ut en kvinna med en fungerande livmoder i strid. Kvinnor är värdefulla för folket, män går att ersätta.

   Radera
 5. Jag tror inte att vad Försvarsmakten behöver är mer fokus på HBTQ och feminism. Vad de behöver är fler ytstridsfartyg, ubåtar, stridsflyg, helikoptrar, stridsvagnar, luftvärnsrobotar och armébrigader. Hur skulle det va om de la sitt fokus på detta, istället för PK-kampanjer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Näääj. Allt handlar om regnbågsflaggan!

   Radera
  2. Eftersom försvarsmakten redan idag har problem att bemanna existerande fartyg, helikoptrar etc, hur tycker du de ska göra för att bemanna de som du vill att de ska köpa in i tillägg?

   Radera
  3. Göra jobbet attraktivare kanske ?
   Av de jag talat med som jobbar i fm så får man bilden av att det ej är hållbart att jobba än mer för nöjets skull något år eller så...

   Radera
  4. @Unknown: Är du säker på att detta fokus på HBTQ hjälper försvaret med sin rekryteringsutmaning, eller kan det till och med vara tvärtom? Det handlar också om effektivt utnyttjande av resurser inom rekrytering. Erbjud avskrivna CSN-lån och subventionerat soldatboende t ex, så kommer nog rekryterna. Som sagt, tror inte HBTQ är lösningen för Försvarsmakten.

   Radera
  5. Var har det tagits upp något om HBTQ? Du verkar homofob, The Engineer. Vi ska inte gå in på vad det beror på, men brukar vara kopplat till osäker manlighet och osäkerhet kring den egna sexualiteten.

   Radera
  6. Bara för att förtydliga så finns det självklart bög-iffocerare på jägarregementena och även på andra platser i försvaret (inte bara flottan då, he he). För den som nånsin tvekade om det, alltså.

   Radera
  7. Synd att man inte kan kritisera sakligt, utan att mothuggen hamnar på sandlådenivå...

   Radera
  8. Snart är du en rysk agent också, Engineer.

   Radera
  9. Håller med dig Engineer. Fy fan vilken löjlig sandlådenivå på cornucopias svar till dig. Han har ju uppenbar inte förmågan att analysera din kommentar och förstå din fundering utan att sätta sig i sandlådan. Din kommentar var väl inte tillräckligt PK för hans PKhjärna. Skäms på dig cornucopias. Jag förstår iaf din poäng. Och eftersom jag inte har enPKhjärna så behöver jag inte kalla dig för homofob. IGEN,ynkligt av dig cornucopias.

   Radera
  10. En kommentar till skriver jag till dig cornucopia. Du skrev om osäkerhet manlighet? Ditt svar verkligen dröp av säker vuxen maskulin manlighet va? Alltså jag blir bara mer o mer arg på din kommentar. Det är så otroligt ynkligt lågt att anklaga någon för att vara homofob bara för att du inte tycker att hans kommentar är tillräkligt PK. Det är ett GRYMT stort problem i PKsverige idag med såna som du. Personer som skriker homofob och rasist för att tysta ner folk som har andra åsikter. Du värnar demokratin va? Men en sån kommentar som du just skrev här är skadlig för demokrati och det fria ordet. Man vågar inte säga sin mening av rädsla för att PKfascister som du ska skrika rasist och homofob. Alltså jäklar vad jag tycker illa om såna som dig. Ni är så skadliga för det fria ordet. Och jag säger inte att du inte får kritissra honom. Men sättet du just gjorde det är VIDRIGT. Fy fan. Kommer aldrig att köpa någon mer bok som du skrivit. Och nu tycker du säkert att jag bara är en lättkränkt knäppis. Vet inte om du har förmågan till självkritik och inse att jag faktiskt HAR rätt.

   Radera
 6. Dessa kommentarer är väl skrivna med rätt mycket ironi?
  Sedan finns det rätt många olika slags tjänster i försvarsmakten och alla behövs för att maskineriet ska fungera.
  Kustjägare som anfaller med en Mora-attack i munnen är bara en promille och även om de är fysiska övermaskiner så är det taktiska värdet ringa på det stora hela.

  SvaraRadera
 7. När jag gjorde GU 1970, var kravet 3 km på 15 min (i sportkläder) och 3 mil på 4 tim (m stridsutrustning). Fö var det nog inga fysiska krav. De va tider de.

  SvaraRadera
 8. Jag tror Cornu har helt rätt i sin analys. Försvarsmakten har svårigheter att rekrytera tillräckligt med personal och då är det nödvändigt att försöka bredda urvalet. Om individer som klarar kraven inte söker in pga ogrundad rädsla att inte passa in i mallen så är det dåligt.

  Förr när alla män tvingades göra värnplikt var det ju just alla som gjorde lumpen och alla passade mer eller mindre in. Varför skulle det vara annorlunda idag?

  SvaraRadera
 9. En familjevän som precis slutat som officer,hade inte lika höga tankar om de "höga kraven" idag som bloggaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag är själv med i hemvärnet och jag har aldrig sett röken av de stenhårda fyskraven som tydligen testas regelbundet. Vore det jag som bestämde skulle jag köra hem hälften.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 10. Kan vi gamla pension. Hjälpa till.?

  SvaraRadera
 11. Cornu fortsätter sitt lätt rabiata skällande på inte bara hur han tror värnpliktsförsvaret var en gång utan även på dem som försöker få in litet fakta och nyanser i diskussionen. Principen "Alla skall med" tillämpades i praktiken genom att alla män (och frivilliga kvinnor) när de nådde runt 18 års ålder genomgick ett tvådagars test i Värnpliktsverkets regi. På basis av provresultaten - psykiska som fysiska - försvarets behov och deras egna önskemål utbildades/placerades de sedan i befattningar från tolk i ryska till handräcknings/servicetjänst ("malaj") med varierande utbildningslängd och senare tjänstgöringsskyldighet. Försvaret kunde på så sätt utnyttja den totala kompetensen hos hälften av alla medborgare. Därmed inte sagt att systemet var perfekt, men för småstater under hot var det en nödvändighet. Se på Israel i dag och faktiskt även Finland!

  SvaraRadera
 12. Intressant. Jag gjorde cooperstestet idag och sprang två kilometer på tolv minuter. Det klassade in mig, 50+ kvinna, som normal kondition. Svårt att tro att kraven kan ställas lägre än så!

  SvaraRadera
 13. Nej, att uttryckligen annonsera efter feminister att "komma som de är", det är ett politiskt ställningstagande. Bortsett från det så kommer inte kvinnor att kunna konkurrera med män i fysiska aktiviteter eftersom kvinnor generellt är typ 30% svagare och 30% långsammare att springa än män. Kvinnors krafter kommer alltså generellt tryta 30% tidigare än mäns och när krafterna tryter ger man upp. De bästa kvinnorna kan aldrig matcha de bästa männen i strid. För de som inte redan visste det, så gav Metoo informationen att kvinnor fryser vid övermäktiga hotfulla situationer. Eftersom kvinnor vet att män generellt är starkare och snabbare finns alltså stor risk att de fryser vid hotfulla verkliga situationer.

  Men tanke på hur liten Försvarsmakten är till antal personer så torde knappt en enda kvinna platsa i det svenska försvaret eller polisen i yttre tjänst heller för den delen, om man ska välja de mest lämpade sett till att alla arbetsuppgifter ska kunna klaras av. Kvinnor har ju också mycket lägre fyskrav än män för att bli antagna till polisutbildningen.

  Den inkluderande värdegrunden, som nu också nått försvaret syftar dock inte till att att de mest lämpliga och bästa får jobben, utan är en politisk agenda för att förflytta makt bort från vita män. Vi ser den inom brandkåren, Polisen där kraven sänkts och i skolan, där den politiska inkluderande styrningen gjort att vi fått ett akademiskt bottenskrap i lärarkåren dvs människor med 0,5 på högskoleprovet som inte platsar på en akademisk utbildning över huvud taget. Även dyslektiker vilka får härja fritt inom lärarkåren i dag, och det är totalt hysch-hysch i den frågan. Sorgligt att se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är en promille av Sveriges kvinnor aktiva i försvaret. De lär klara kraven. Du blandar ihop mediankivinnan med en promille.

   Radera
  2. För övrigt: Hur smart är det av ett samhälle att skicka ut det svagare könet i strid, dessutom det kön som föder barn. Snacka om dubbel självutplåning. Men den enkla logiken är väl för svår att förstå för folk i dag.

   Radera
  3. En promille. En på tusen kvinnor.

   Du verkar misogyn.

   Radera
  4. Det är väl skillnad på att klara kraven och att välja ut de mest lämpade. Ser man till de svenska feministiska regeringarnas uttalade målsättning så har åtminstone jag fått uppfattningen att det är 50% kvinnor som gäller inom utvalda områden som symboliserar makt. Som sagt, inom Polisen är det redan verklighet med både sänkta krav och kvotering, vilket naturligtvis kallas för positiv särbehandling.

   Citat från Polistidningen 2015-06-16:

   "34,5 procent av de som till slut knep en plats på polisutbildningen med start i januari var kvinnor.

   Polisen vill öka den andelen, men någon särbehandling är inte aktuell. Positiv särbehandling – och inte kvotering* – ska enligt Sterner ligga bakom att könsfördelningen tre antagningar i rad blev exakt 50/50."

   Försvaret kommer naturligtvis gå samma väg då man uppvisar precis samma ideologiska ståndpunkt i annonseringen.

   Radera
  5. Vad jag vill säga är att det är sällsynt med kvinnor som kan konkurrera fullt ut med män i fysiskt ansträngande aktiviteter. Eftersom du har bergsklättring som hobby numera så är väl Geraldine Kaltenbrunner och Edurne Pasaban två bra exempel. Kvinnor med deras förmåga är enormt ovanliga, både i sig, och i förhållande till antalet män med den förmågan.

   Radera
  6. Instämmer i att det är ett rent politiskt beslut i samma grus-i maskineriet anda som så många andra beslut.

   Man låtsas försöka göra försvaret bättre när avsikten och det förväntade resultatet är att göra det sämre.

   Radera
  7. Cornu, "en promille" är en halmgubbe. Antingen kan vi komma att behöva försvaret och då är det inte någon "promille" som kommer behöva tjänstgöra. Eller så tror vi att aldrig kommer behöva försvaret och då kan vi lika gärna lägga ned hela rasket.

   Att ha ett försvar som bara fungerar som lekstuga i fredstid är slöseri med pengar.

   I stort sett samtliga länder, i samtliga krig, har kommit till slutsatsen att det inte är värt att ha kvinnor i stridande befattningar(ja jag vet att det finns undantag). Att man gjort så i alla tider betyder inte att det är rätt men om nu Sverige ska gå emot detta så skulle jag vilja se seriöst underbyggd forskning och utredningar som visar att det är rätt.

   Jag förstår inte hur du som vill framstå som försvarsvänlig kan vara positiv till att göra fm till en identitetspolisisk lekstuga.

   Radera
  8. Att exkludera kvinnor som klarar kraven bara för att de är kvinnor, är identitetspolitik.

   Radera
 14. Jag vågar påstå att det inom hemvärnet går att hitta platser för fysiskt svaga nördar, iofs är det lättare att hänga kvar i någon roll när man har visat engagemang än att komma in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan av egen erfarenhet bekräfta att det är ganska svårt att komma in i hemvärnet. Lite beroende på var man bor. Det har dock ingenting med fyskraven att göra, utan handlar om blandningen av föreningsliv och Sveriges största dysfunktionella myndighet. Jag har tidigare engagerat mig frivilligt i olika sammanhang, och har aldrig blivit bemött med lika mycket apati och byråkratisk seghet som i Hv.

   Radera
 15. Försvaret har 1 ( en) brigad. Man skulle behöva fyra. Hemvärnet har minskat från 100.000 till någonstans mellan 10.000-20.000
  En stor del av dessa soldater sysslar med andra saker än strid. Dessutom kan ju inte alla sättas in samtidigt. Soldater ska övas, utbildas, äta, sova och vara lediga även under krig eller konflikt.
  Det finns alldeles för få soldater. Det var det genialiska med gamla värnpliktsförsvaret.
  Så det blir lite patetiskt när f.d. överbefälhavare står i TV och gnäller över att politikernas förbandsnedläggning.
  Självklart behövde värnpliktsförsvaret moderniseras men inte förintas.
  Hörde aldrig nån ansvarig General ställa sig upp och protestera. Så rädda att få sparken och kunna avnjuta ett behagligt liv fram till pensionen ?
  Vad hade hänt om hela Försvarstaben strejkat och hotat säga upp sig i protest mot alla nedläggningar och dåraktigheter ?
  Det borde tillsättas en haveriutredning om hur det kunde gå till ? Och hur kunde Hemvärnet förvandlas till nåt slags B-lag vars soldater kan sparkas utan förklaring eller kompensation. Spelar ingen roll att dom har kontrakt eller tjänstgjort i 30 år.
  Var någonstans i den svenska arbetsmarknaden kan man behandla en kontraktsanställd likadant ?
  Samma rättigheter som en svarttaxiförare. Tror inte många förstått det.
  Prognosen för Försvaret är usel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige har två brigader, och planerar sätta upp en tredje som baseras vid P7.

   Radera
  2. Brigaderna har bara olika beredskapsnivå. Vilken en del tolkar som "vi har bara en brigad" (redo att sättas in med några timmars varsel). Den andra är precis som majoriteten av förbanden under köttmurens invasionsförsvar av lägre beredskap.

   Radera
 16. Fler svenska medborgare i försvaret har rimligen omkommit när de stridigt i länder som Kongo, Libyen, Afghanistan ( och några till de flesta inte kan peka ut på kartan ) än när de försvarat Sveriges gränser under de senaste 200 åren.

  Så min fråga blir nu. Vad skall man ha ett försvar till? Skall försvaret försvara sitt lands gränser eller sändas ut och strida i andra länder på order av ett annat lands president?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där har man ju nyligen bytt inriktning, till att försvara vårt lands gränser som primär uppgift.

   Radera
  2. Påståendet är inte sant. Döda i utlandstjänst är ca 80 st till dags dato.

   Under andra världskriget omkom ca 250 svenska piloter ("militärflygare). Bara förlisningen av ubåten Ulven, där omkom ett 30-tal, osv. Det går säkert att skrapa ihop fler omkomna värnpliktiga på olika övningar, osv etc.

   Så påståendet Sven gör är helt enkelt inte sant.

   Radera
  3. Dör ju någon/några om året i försvaret av Sverige än idag. Senast nyss på övningen Northern Wind. En kvinna för övrigt, vad nu kön spelar för roll. Och hon dog av att hennes grupps förläggning blivit överbackad av ett 20 ton tungt stridsfordon 90 innan någon börjar hävda att hon inte gjort det om hon var en man.

   Radera
  4. Det kanske satt en kvinna bakom ratten? Män är ju som bekant födda med förmågan att backa med släp.

   Radera
 17. Trams är vad det är, precis som kvinnliga poliser och kvinnliga ordningsvakter är i regel trams. Har jobbat med några kvinnor som man skulle kunna förlita sig på till 100% i en fysisk situation, de utgör undantag som är exceptionella.

  Dessa ska ut i händelse av krig, tror någon på allvar att kvinnorna i försvaret kommer vara lika benägna att lämna sina barn hemma och möta ryssen som en man?

  Från bekanta som gjort GMU så får ju killarna i regel bära småtjejernas packning. Sedan förbyts även fokus. DÄr killarna fokuserar på att försöka ligga med de enstaka småtjejerna istället för på uppgiften de har framför sig. Försvaret är ett typ exempel där ett gäng småtjejer endast stör koncentrationen och det slutar från och till med att de ligger med befälen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Dessa ska ut i händelse av krig, tror någon på allvar att kvinnorna i försvaret kommer vara lika benägna att lämna sina barn hemma och möta ryssen som en man?"

   Ja.

   Radera
  2. Jordholmen, vad anser du att kvinnor duger till? Vore intressant att höra från en så kunnig person som dig.

   Radera
  3. Israel har ju en massa kvinnor i försvaret. Israels försvarsmakt borde väl veta vad dom håller på med, eller? I USA är stridande förband öppna för kvinnor. Osv etc.

   Att det skulle vara "svenskt trams", nja, det finns ju väldigt många försvarsmakter som släpper in kvinnor. Sen är det ju inte rätt bara för att nån annan gör det men argumentera för all del inte från perspektivet att det här skulle vara unikt svenskt för det är det inte alls.

   Radera
  4. kvinnot är väl lämpliga i de flesta roller i samhället. Men att gripa personer, nej. Att kriga, nej.. Döda angrippare, nej.

   Kortsagt de flesta roller där det krävs fysisk stryka och där man ska exempelvis brotta ner en normalbyggd man. HLR kan även vara svårt för en mindre kvinna att utföra exempelvis.

   ÄR detta något kontroversiellt? trams, trams.

   Radera
  5. [email protected] jag kan delvis bekräfta det du skrev om kvinnor i värnplikten. Jag gjorde lumpen 2000 då det var relativt nytt med kvinnor blandat bland män. Det var rätt mycket knepiga ligg-situationer som uppstod och en del svartsjuke grejer. Vet inte om och hur man rättar till en sån sak. Jag vet heller inte hur tex Israel tacklar en sån sak men där är det väll mer allvar också. Och med en hel bunt 20åringa killar och några tjejer en del riktigt snygga så låg fokus ofta på helt andra saker. Kommer ihåg vår PB som var kvinna det var inte alls lyckat men handlade nog mer om hennes personilghet men det gav hur som helst ingen positiv intryck. Hon bröt ihop flera gånger och försvann men kom tillbaka igen å fick en fullgjord värnplikt trotts att hon inte klarade av ett ledarskap. Vi sa allihop att om vi skulle inkallade till skarp insats med henne som befäl skulle vi alla vägra tjänsgöring

   Radera
 18. Corny, hur lyckades du bli pansarskytt utan att besöka ett mönstringskontor? Eller har du glömt hur det gick till där?

  Ja, inkvoterade kvinnor inom polisen som klarat antagningskraven kan vittna om att de är de är minst lika bra anpassade som männen. Man kan väl anta att det ganska väl representerar inkvoterade soldater också.

  https://www.youtube.com/watch?v=1F0JtjWcNuc

  SvaraRadera
 19. Hur fan ska kvinnorna klara sig ute i fält? Menar ; dom kan ju inte ens titta på en kall sten utan att få urinvägsinfektioner... som poliser har vi videobevis hur usla kvinnor är på att brotta ned obeväpnade skurkar... hela sverige har blivit ett skämt.
  Å värre blir det efter dessa pajaskonster

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så vad anser du att kvinnor duger till?

   Radera
  2. Dom duger till att sitta i säkerhet, försvara är männens jobb och har alltid varit, varför tror du att till ex legionen och andra elitförband inte ens tar in kvinnor? detta är svenskt trams ,inget annat

   Radera
  3. Så ditt resonemang är att om en person är tveksam till att kvinnor ska vara soldater så är han kvinnohatare? Så jäkla löjligt. Jag anser att det är tokigt med kvinnliga soldater,men jag älskar kvinnor. Och skulle aldrig drömma om att skada en kvinna. Alltså du är verkligen en patetisk jävla skit till människa cornucopia. Om du inte gillar vad en person säger så antyder du att dom är homofober(tidig kommentar) eller kvinnohatare. Fy fan vad jag ångrar nu för att jag köpt böcker som du skrivit. Du kan verkligen inte argumenter utan att slänga sånt skit på en person med andra åsikter än dig? Såna skitar som dig är ett hot mot den fria ordet. Människor är rädda för att säga sina åsikter av rädsla för att skitstövlar som dig ska anklaga dom för fula saker. Du vill tysta meningsmotståndare genom att anklaga dom för fula saker. Återigen,FY FAN för såna som dig. Det är såna som du som gör att debattklimatet är så illa som det är i Sverige.

   Radera
 20. Om jag minns rätt var kravet på 13minuter på 3km inte 2km.

  SvaraRadera
 21. Jag kan säga från egen erfarenhet av mina militära tjänstgöringar att samtliga kvinnor jag tjänstgjort tillhörde botten på förbanden vad gäller fysiskt förmåga och blev till belastning för sin grupp då de inte orkade förflytta sig med samma tempo, alternativt med samma utrustning, som resten. Jag är inte emot att låta kvinnor tjänstgöra generellt, men det bör vara samma krav för alla, och FM bör inte minska dessa krav för att bredda rekryteringsbasen. Och framförallt bör man inte slösa resurser på onödiga PK-kampanjer, utan hålla sig till sin kärnverksamhet. Det blir bäst så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och var och när hade du dina militära tjänstgöringar?

   Radera
  2. @Cornu: Har tjänstgort vid två olika förband inom armén, varav det ena var ett pansarförband och det andra ett lätt motoriserat förband. Är som sagt inte emot att kvinnor tjänstgör, men ser det inte som ett självändamål. Tycker det blir fel fokus, då det finns viktigare frågor för FM att prioritera.

   Radera
  3. Ok, så du gjorde lumpen i pansaret och var sedan med i hemvärnet ett tag? Men du har inte deltagit i det moderna yrkesförsvaret?

   Radera
  4. @Cornu: Fel slutsats. Har jobbat som GSS/K.

   Radera
 22. En faktor vid händelse av krig, hur många skulle inte sticka tillfälligt? 100000tals skulle nog dra till andra länder. Jag skulle ta mig utomlands, vår svaga regering klarar inte av en kris, de klarar inte av en enkel sak som gränsskyddet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du skulle alltså bli flykting. Hoppas du inte kritiserar andra som flyr från krig, t ex hit till Sverige.

   Radera
  2. Kritiken mot invandringen är väl främst politiskt och riktad mot de fjantar vi har i riksdagen? Att Paolo kommer hit och får gratis pengar tills pension kan man knappast klandra honom för.

   Radera
  3. Jag skulle sannolikt också bli flykting, och jag skulle dessutom försöka sköta mig exemplariskt i det land som tar emot mig.
   Vidare kritiserar jag ingen flykting, allra minst flocken från Syrien där jag inte skulle vilja stödja någon av sidorna.

   Däremot är jag väldigt kritisk till hur Sverige och Europa hanterat hela situationen med flyktingar ända sedan 2015.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  5. Detta inlägg handlar inte om invandring.

   Radera
  6. Kan inte du och din pojkvän utvandra?

   Radera
 23. Som grinig före detta del av köttväggen (fast redan i cykelskyttekompaniet förstod vi begreppet kanonmat) ler jag glatt. Men oj så många kränkta män det finns. Sannerligen har tiden gått. Somligt utvecklas o annat avvecklas. Fast inte allt och uppenbarligen inte alla.

  SvaraRadera
 24. I USA genomfördes en rad studier kring skillnader mellan män och kvinnor inför beslutet i början av 2016 att tillåta kvinnor på samtliga befattningar inom krigsmakten.

  Följande rapport som baseras på en studie genomförd av US Marine Corps under 2014-15 kan vara intressant att känna till när kvinnors lämplighet som soldater avhandlas.

  Hela rapporten, 978 sidor:
  https://dod.defense.gov/Portals/1/Documents/wisr-studies/USMC%20-%20Line%20Of%20Effort%203%20GCEITF%20Experimental%20Assessment%20Report2.pdf

  Sammafattning, 4 sidor: https://www.documentcloud.org/documents/2394531-marine-corps-force-integration-plan-summary.html

  Studien ger vid handen att mixade grupper (kvinnor och män) i jämförelse med grupper bestående enbart av män:
  Rör sig långsammare på slagfältet.
  Tar längre tid på sig att komma till skott.
  Träffar med färre avlossade skott.
  Har avsevärt svårare att ta sig över hinder.
  Får fler skadade som man dessutom inte lyckas evakuera.
  Skadar sig i större utsträckning under utbildningen som dessutom bedrivs under sämre stämning.

  Hur den kumulativa effekten av ovanstående faktorer leder till en effektivare enhet lämnas som övning åt läsaren.

  Och det där är endast en studie i mängden. Liknande genomfördes vid 101st Airborne Division med liknande resultat.

  Att rekrytera kvinnor till stridande förband är helt enkelt ett ideologiskt ställningstagande. Och det kanske är bra? Forskningen som bedrivits på området visar dock på att stridande enheters effekt nedgår om kvinnor ingår vilket rimligen bör vara ett pris man är beredd att betala för ökad jämlikhet och rättvisa om man förespråkar kvinnor på stridande befattningar.

  Om någon kan visa på forskning som motbevisar ovanstående så länka gärna. Jag kommer läsa den med intresse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att det ens behövs forskning för att fastställa nåt så självklart.

   Man kan ju studera vilken idrottsgren som helst så fattar man att det även lär gälla i krig.

   Eliten i valfri damidrott presterar ungefär som manliga korpidrottare eller ett manligt ungdomslag.
   Därav följer lågt antal åskådare på läktaren. Sedan är feminister förvånade att kvinnliga idrottare tjänar mindre pengar.

   Naturligtvis finns det kvinnor som är duktiga, men oavsett vilken idrott man väljer så finns det i Sverige minst tio män som vinner över Sveriges bästa kvinna.

   Dessutom gäller det faktumet inom sporter där det inte ens krävs stark fysik.

   Absolut ska vi tillåta kvinnor att mönstra men dom ska inte ha en gräddfil med lägre krav. Det vore lika absurt som att manliga sjuksköterskor skulle få lättare tentor på utbildningen.

   Radera
  2. [email protected] det där kallar jag saklig argumentation. Lägg fram bevis för premissen så vi kan diskutera samma sak istället för att smeta på den andre nått man inte själv har en aning om det stämmer.

   Radera
  3. Väldigt intressant undersökning. Borde verkligen tas på allvar!

   Radera
 25. Har varit för kvinnor i försvaret ända sedan jag gjorde lumpen fram till i dag. Men nu när det verkligen diskuteras börjar jag tänka om. Kvinnor i stridande position är ytterst få genom historien över hela världen. Varför? Skulle kvinnor varit en stärkande tillgång så skulle de självklart varit med i strid.

  Ska vi ta risken i Sverige att experimentera med något nytt? Är det inte att ta en för stor risk om fienden knackar på och hela vårt land står på spel? Vore det inte bättre att satsa på säkra kort. Kan vi inte låta andra länder testa istället?

  Rent fysiskt är jag övertygad om att det går att finna många kvinnor som är starka nog. I gamla försvaret deltog de mest klena männen i diverse stridande uppgifter och de klarade av det. För inte finns det någon vits med att traska runt med en ryggsäck på en viss tid. Idag väger dessutom utrustningen mindre och kompenserar för utökade persedlar och skydd.

  Såg för övrigt filmerna Jägarsoldat. Så otroligt taskigt de åkte skidor, jag blev nästan mörkrädd. Och dessa ska vara de bästa av bästa idag? Eldöverfall såg ut som vilket eldöverfall som helst utfört av vanliga skyttesoldater på min tid. Och trotts de hårda uttagningarna och snack om att man tål mycket mer än vad man själv tror så kollapsade soldater. På min tid fanns det heller inga fyrhjulingar som körde ut utrustning. Några sovsäckar hade vi inte heller. Eld för att värma oss fick vi inte göra upp heller. Vi sov under bar himmel liggandes på granris och ordentligt klädda. Matpåsar som bara var att hälla vatten i fanns inte heller. De borde hetat lyxsoldat istället för jägarsoldat idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vet att du just visade att du är helt okunnig. Men stor humor onekligen. T ex väger den personliga utrustningen ca 4x så mycket idag.

   Radera
  2. Ja herre gud vad de ska dra på när de blir äldre, eftersom inget är värre än vad det är idag. Det var komiskt att läsa på twitter. Vissa tycks tro att jag är i samma form som jag var då för dryga trettio år sedan och vilja testa mig. Lite trött tolkat att inte förstå att jag talar om dåtiden. Men men, de får gärna tro att de är duktigare idag än vad vi var då. Evolutionen går tydligen snabbt inom försvaret. Men material utvecklingen ska jag tolka som tvärt om, för den var inte sämre förr...

   Är det inte smidigare med hjälm 90 mot en gungade stålhjälm 37 på huvudet? En vikbar något lättare AK 5 mot en stel otymplig AK 4? Är en sur fuktig M 58 (som även kunde stå själv i minusgrader) är att föredra mot varma täta lätta förstärkningsplagg som dessutom går att ta på utan att ta av kängorna? Ryggsäckar utan stela vägande mesar är inte bättre?

   Själv har jag utryckt mig lite slarvigt. Ryggsäcken jag syftade på var en skyttesoldats stridspackning. Inte en jägarrygga. Jägarnas packning vägde då ca 45 kg. Så idag släpar de på 180 kg? Inte troligt. I filmen pratar de om 70 kg. Det skulle betyda ca 18 kg förr. Inte heller troligt då en skyttesoldats vägde ca 20 kg.
   Radera
  3. Jag tittar lite på filmerna "jägarsoldat" och blir väldigt förbryllad över hur likt det är den helt vanliga grundutbildning jag genomled för 21 år sen. Ska det vara en elitutbildning? "Överlevnad" i ett dygn, med transport tillbaka till kasern med BUSS? Vi hade fyra överlevnadsdygn och sen var det rymning och promenad tre mil till kasern. Fast vi fick i och för sig äta kanin som vi fick döda, flå, stycka och tillreda på egen hand.

   Radera
  4. Wilneräng kallades "smygbögen" i plugget berättade en, iofs ganska full person för mig på en fest förra helgen.

   Radera
 26. Karl XII hade väl kvinnor med i sin här men de gjorde annat än att strida.

  SvaraRadera
 27. Jag vet inte om du cornucopia läser alla kommentarer här. Jag vill gärna veta vad du tycker om mina tankar om dig och dina äckliga härskarmetoder i en debatt. Har sett här bland kommentarerna vad du gör när du inte gillar att en annan person inte tycker som du. Tycker du att det e ok att antyda att man är homofob och kvinnohatare bara för att du inte klarar av att en person har annan åsikt än dig? Debattklimatet i Sverige är under all kritik idag. Folk är rädda för att utrycka sina åsikter på grund av såna som dig. Du tystar dina meningsmotståndare genom att antyda att dom är dåliga saker som homofober och kvinnohatare. Alltså herrejäklar vad illa jag tycker om såna som dig för vad ni ställer till med genom er fega och ynkliga taktik att skämma genom att skrika homofob och kvinnohatare när det inte finns något sådant. Fy fan alltså. Vad har du fòr tankar och svar att ge mig om detta? Vågar du svara på ett vuxet sätt eller ska du skriva att jag är något riktigt fult för att försöka tysta mig eller? Med ovänliga hälsningar Alex

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 28. Med tanke på att rekryteringsfilmen fått oerhört mycket negativ kritik på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube kan man tycka att FM verkligen verkligen borde ta till sig av den kritiken. På exempelvis YouTube har videon fått 2200 tummar ner, och endast 270 tummar upp i skrivande stund. En förkrossande dålig ratio. Hade man kunnat ge tumme ned på Facebook, Twitter och Instagram hade resultatet sannolikt varit liknande. Läser man kommentarsfälten på de tre sistnämnda sociala medierna är en förkrossande majoritet av inläggen mycket starkt kritiska till filmens budskap. Förtroendet för FM har nått nya rekordlåga nivåer. Jag hoppas innerligen att man har förstånd nog att göra om och göra rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 29. Som gammal stridsflygare när Flygvapnet hade 800 stridsflygplan och det svenska totalförsvaret hade ca. 850.000 män / kvinnor i sin tjänst så anser jag att kvinnor i stridande förband inte hör hemma i något försvar överhuvudtaget, se Israel.
  Jag brukar ibland besöka soldathemmet och avnjuta en fika utomhus när vädret är på solskenshumör.
  På "den gamla goda tiden" så kom plutonen, gruppen springande, genom vakten, med rättning i leden, och med Chefen i spetsen, från övningsfältet klockan 16.00 med uppställning framför bataljonen. Kort genomgång, "höger och vänster om" och med språng in på kasern för vapenvård och övrig vård av persedlar, samt ombyte och därefter utspisning i matsalen.
  När dagens s.k. svenska yrkesarmé har avslutad dagens övningar så kommer personer en och en släntrade, under varierande tider på eftermiddagen, med det personliga vapnet släpande i backen. Några kommer i mindre grupper där två man hjälper en tredje att ta sig framåt varav en fjärde man får bära den uttröttades personliga utrustning. Övriga i den nya svenska yrkesarmén tycks spela minigolf hela eftermiddagen vid Soldathemmet.
  Tydligen så framförs åsikter om att bl.a. "fyskraven" vid intagning skall sänkas så att dagens ungdom klarar kraven för tjänstgöring i dagens svenska försvar, "halleduttanddej då" så omtänksamt!
  Om detta scenario gäller för dagens svenska försvar så ber jag att få betacka mig och varför inte vid en militär konflikt "hissa vitflaggen" direkt eller installera Mogens Glistrups berömda automatiska telefonsvarare; "Vi ger oss!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vet att det inte heter Die Dumme Schwede? Det heter antingen ”Der dumme Schwede“ eller ”Die dummen Schweden“.

   Radera
  2. Hej där. Vågar du svara på min kommentar riktad till dig? Den finns lite längre upp. Om hur du antyder att folk är kvinnohatare och homofober bara för att du inte gillar deras åsikter. Svara gärna.

   Radera
  3. Bäste Cornucopia,
   Jag använder "Die Dumme Schwede" som en parafras från ursprunget "Die Dumme Schwabe" vilket härstammar från en dialekt på ett lokalt talspråk i Tyskland.
   "Die dummen Schweden", grammatikaliskt riktigt, är ett faktoid som inte förekommer i tysktalande länder utan användes endast i Sverige och är ett svenskt uttryck på tyska för det mindervärdeskomplex som svenskar kan drabbas av i kontakter med utlandet.
   Däremot så användes "Die dummen Dänen" i tysktalande länder och varför vet jag icke!

   Radera
 30. Alltså allvarligt talat nu Cornucopia. Hur jäkla feg är du? Varför kan du inte svara på min kritik till dig? Du kan skriva totalt oviktiga svarskommentarer om hur man korrekt skriver det ryska språket,men du klarar inte av att svara på min kritik om hur du använder dig av härskarteknik genom att antyda att en person är kvinnohatare eller homofob bara för att du inte gillar att den personen har en annan åsikt än dig. Nu får du tamigtusan svara vad du tänker om den kritiken mot dig. Annars är du fän en feg och patetisk ynkrygg. Nå? Om han inte svarar nu så hoppas jag hur alla andra här i kommentarsfältet ser hur feg cornucopia är. Läs hans ynkliga kommentarer längre upp om hur han antyder homofobi och kvinnohatare bara för att tysta en meningsmotståndare.

  SvaraRadera
 31. Alex: som vit heterosexuell mann med ett stort intresse för militären och "prepping" så måste Wilderäng distansera sig från de till "höger" då hans intressen korrelerar starkt med konservativa och nationalistiska hållningar. Detta fenomen tar sig uttryck i att Wilderäng är politiskt korrekt. Huruvida det är Wilderängs faktiska synpunkter låter jag vara osagt. Med politiskt korrekta fraser så hoppas Wilderäng slippa att brunmålas och associeras med "white trash SD low life's aka "svärjevenner".

  Uansett hur osmakligt man kan tycka han hanterar meningsmotståndare så skal han ha kredd för att han faktiskt publicerar kritik. Många i hans position hade bara raderat alla kritiska kommentarer.

  Om topic: kvinnor borde vara en del av våra stridande förband om de tillför något, annars inte.

  SvaraRadera
 32. Beklagar att mitt modersmål är påverkat av det norska språket... (förtydligande da Cornu ofta likställer stavfel med ointelligens).

  SvaraRadera