Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-05-14 12:00

Försvarsberedningen: Territoriella förband ska skydda transportvägar till Norge och Nato - och Gotland

Fem territoriella skyttebataljoner ska utbildas och sättas upp på två nya regementsorter i Mellansverige eller Norrland enligt försvarsberedningen. Specifikt angiven uppgift är att "skydda de västliga förbindelserna [...] till Osloområdet samt [...] till Trondheim. Behovet av västliga förstärkningar från Norge och Nato är så stort att Sverige avser sätta separata bataljoner för detta.
Norsk pansarterrängbil.
Fyra territoriella skyttebataljoner ska alltså sättas upp enligt försvarsberedningen. Dessa ska inte som förr bemannas av personer som tas ur de kvalificerade förbanden, utan ska grundutbildas med värnpliktiga från början, för att ge underlag till rekrytering av personal. Istället ska direktutbildnign för hemvärnet avskaffas, och de som i efterhand vill söka sig till hemvärnet utan att ha gjort värnplikten utestängs därmed.
"Beredningen betonar vikten av att även totalförsvarspliktiga som genomför grundutbildning mot de territoriella förbanden ges en adekvat utbildning. Utbildningen ska medge att territoriella förbanden hinner samövas och möjliggöra för den enskilde att ta anställning som soldat eller söka till officersutbildningen. Därför förordar Försvarsberedningen en grundutbildning om minst nio månader för de territoriella förbanden. Beredningens förslag rörande grundutbildning av territoriella förband bör ersätta dagens direktutbildning till hemvärnet."
Två nya regementen i Mellansverige eller Norrland ska ha hand om denna utbildning.
"Två regementen föreslås därtill etableras för utbildning av territoriella förband. Försvarsberedningen konstaterar att bl.a. Falun, Härnösand, Sollefteå ochÖstersund har visat intresse för etablering av försvarsmaktsverksamhet."
Hur man ska kunna locka personal till dessa nya avsides regementen med nuvarande brist på officerare framgår ej.
Östersund kan få ett regemente för utbildning av territorialförsvar.
Specifikt behövs de territoriella skyttebatalonerna för att försvara och skydda transportvägarna från Norge. Dels från Osloområdet, och dels från Trondheim, där den amerikanska marinkåren har motsvarande en tung mekaniserad brigad förplacerrad i förråd.
"Försvarsberedningen konstaterar att det finns ett tydligt behov av sådana förband för skyddet av de västliga förbindelserna via västra Svealand till Osloområdet samt via Jämtlands län till Trondheim. Det finns också behov av förband för skyddet av viktiga totalförsvarsanläggningar. Försvarsberedningen föreslår därför att krigsorganisationen tillförs totalt fyra regionalt utbildade territoriella skyttebataljoner för dessa uppgifter utöver den skyttebataljon som föreslås på Gotland."
Förbindelserna med Natolandet Norge anses alltså så viktiga för svenskt försvar att vi är beredda att avdela minst två separata bataljoner enbart för detta, utöver hemvärnet.

 En territorial skyttebataljon ska alltså också sättas upp på Gotland, som därmed får tre bataljoner - en mekaniserad förstärkt bataljon, en territoriell bataljon, och en hemvärnsbataljon.
"På Gotland föreslås sammantaget att det utvecklas en allsidigt sammansatt mekaniserad enhet med luftvärn och indirekt eld. Utöver det behöver försvaret av Gotland förstärkas med territoriella förband"
Frågan blir om personalen till dessa förband kommer behöva transporteras in till Gotland, eller om det finns rekryteringsunderlag nog på ön, rekryteringsunderlag som också stannar kvar efter utbildningen. Sannolikt blir det inte så, utan vid mobilisering kommer personal behöva ta sig till Gotland. Därtill är det högst osäkert hur det blir med dagens stående förband på Gotland, då dessa ser ut att reduceras kraftigt i hela landet. 

53 kommentarer:

 1. Ok, vi kan satsa på detta men inte på vårt eget försvar. Och då blir NATO så imponerat att de vill hjälpa oss? Jag hade sagt att detta var mer realistiskt om vi visade god vilja och först höjde försvarsanslagen till 1.5% av BNP.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en märklig slutsats. Logistik är A och O i krig, att avsätta egna förband för att hålla försörjningsvägarna öppna är därmed verkligen en kärnverksamhet för försvarsmakten. Ja rentav för svenska staten, eftersom man som stat formellt är ansvarig för att försörja civilbefolkningen i de delar som inte ockuperats.

   Radera
  2. Inte otippat att en fanflykting och kronvrak som dig har de intentionerna, för egen del är jag mest intresserad av att de för in så mycket ammunition och schaktmaskiner att bergen av fiendelik syns ända till Kaliningrad.

   Radera
  3. Då får vi stå i, 6000 m högt och klart väder så ska det nog gå!?

   Radera
 2. Finns medel för detta? Eller är det en papperskonstruktion?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag skrev igår, allt är än så länge en papperskonstruktion eftersom Magdalena Andersson (S) specifikt har sagt till media att försvarets behov ska vägas mot andra behov, som underskotten i kommunerna.

   Radera
  2. Okej, då är det hittepå med andra ord.

   Radera
  3. Det är ett s k serveringsförslag, du vet som de där jordgubbarna och mjölken på utsidan av müslipaketet.

   Radera
  4. Ah, som i amerikansk reklam för pannkaksmix, där lönnsirapen ersatts med motorolja för bättre utseende på bild.

   Image är allt med andra ord.

   Radera
  5. Ja, eller som i reklam för samlag, där kvinnan ersätts med din mamma.

   Radera
  6. Var 17 ser man sån reklam?

   Radera
  7. Aha...Ben Dover äter ekologiska cornflakes från ICA?

   Radera
 3. Får alla fall ganska hyfsat försvar för dom pengar som tillförs skall man har mer måste mer pengar skjutas till.

  SvaraRadera
 4. Vi snackar om 5 miljarder i höjning varje år 2021-2025 för att vara 85 miljarder 2025, är ju växelpengar i sammanhanget från en budget på över 1 trilion.
  Och för att uppnå 2% till 2030 landar man på 110 miljarder/år eller det som blir när 2% av BNP.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enstaka procent av BNP kan låta som småpengar, men det är inte så att staten rör sig med en plånbok som motsvarar BNP.

   Radera
  2. Nej, statsbudgeten omfattar ca 1000 miljarder, 85 miljarder eller vad nu målet är 2025 omfattar alltså 8,5% av dagens statsbudget (den kan ju ha ändrats till 2025).

   Alltså lite mindre än det som Carmania skriver om "Bistånd och EU" nedan.

   Radera
  3. Nej, det är uppenbarligen fel.

   Radera
  4. Svårt för vissa att räkna. 85mdr är ungefär 8,5% av statsbudgeten. Kan lätt mäta sig med några av de största utgiftsposterna. Inte konstigt att man tvekar.

   Radera
  5. Om det mesta går till inhemska investeringar så kan man se det som en rejäl satsning på mindre orter och svensk industri vilket skapar arbeten och nya skatteintäkter i flera led.

   Radera
 5. 10% av statsbudgeten går till bistånd och EU.

  SvaraRadera
 6. Försvaret är ett särintresse
  Det är sen gammalt

  SvaraRadera
 7. "Skydda de västliga förbindelserna", för att hjälp ska kunna komma fram eller för att de ansvariga ska ha en flyktväg öppen?

  SvaraRadera
 8. Hur fan försvann han "En halvkokt...?" Nu ser ju mina kommentarer helt mongo ut, när en massa mellanposter har raderats?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Bengt, nu var du väl ändå lite väl ohövlig!

   Radera
  2. Och nu försvann Bengt...

   Radera
  3. Det är en viss bannad person som inte förstår att hen inte är välkommen hit. Reggar nya signaturer hela tiden. Senast "Lars Wilderfjant". Fascinerande beteende, om jag är en fjant, håll dig borta tycker jag.

   Definitionen av idioti vet vi, men vederbörande kommer väl fortsätta regga 2-3 signaturer om dagen. Lite synd om människan kan man tycka. Verkar vara ensam och kontaktsökande.

   Radera
  4. Hur 17 hinner han regga konton och skriva såpass mycket när han uppenbarligen är bannad...

   Har "Lars Wilderfjant" ingen daglig verksamhet?

   Radera
  5. Varför i all sina dar bryr du dig om att det du skriver ser "mongo" ut, är inte det del av själva poängen?

   Radera
  6. Går förstås kontakta hens arbetsgivare. Känns taskigt tycker jag. Det är inte olagligt att vara korkad.

   För övrigt raderas hens mail till mig automatiskt också.

   Radera
  7. Jaja, ovanligt innovativt för att vara BH. Brukar ju vara mer folkhemsfundamentalistiskt.

   Radera
  8. Informanter? Du kan ju läsa bloggen utan att ens vara inloggad...

   Radera
  9. Tror inte att 1000 namn räcker för denna förmågan.
   Sen kan han ju börja med 001, 002 på slutet.

   Radera
 9. De föreslagna territoriella förbanden kommer rätt sannolikt även att tilldelas uppgift att skydda hamnarna i Gävle och Sundsvall - där USMC MEB, förhandslagrad i Tröndelag fylke, avses skeppas ut till Åland och/eller Estland när det väl beger sig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och andra flaskhalsar på vägen förmodligen.

   Radera
  2. Skall dom likt vikingarna släpa fartyget över land på stockar från Trondheim till Gävle? Då förstår jag att man behöver några bataljoner extra för att putta på.

   Radera
 10. 1% går till bistånd, knappt. Bland inte äpplon och pären.
  Man skulle kunna säga att försvarsbudgeten skall rymmas inom ram, dvs den statliga skatteramen. Det är korrekt. Så, börja plocka pengar från politikernas höga arvoden. T.ex. om Jonas Sjöstedts gäng klarar sig på 29000/månaden (resten är tvångsbidrag till partiet) så torde övriga politiker göra det med. Häpp, en massa pengar över. Sen så kan politikerna gott göra som deras väljare, spara kvitton och göra reseräkning kr för kr på biljetter och boenden, och avdrag på traktamente för frukost. Det kan inte vara så svårt om man är så högavlönad. Det klarar alla. Tar det tid? Ja, är det svårt? Nej. Men det tar tid från arbetet för väljarna med. Kanske bra att man får känna på verklighetens folks besvär i yrkeslivet. Och så slipper man Salinaffärer, bostadsfiffel etc. Det finns regler hos Skatteverket, bara att följa. Häpp, lite mer pengar trillar in. Det borde bli en bra slant till slut, som kan gå till försvaret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant. Du kanske räknat på det där?

   Radera
  2. Jag får det till att Jonas Sjöstedts lön är 0,00000000029% av statsbudgeten, att jämföras med 8,5% som föreslås för försvaret.

   Radera
 11. Funderar på att sätta upp en privat cykelkår som komplement till försvaret. Estland har frivilliga privata styrkor som övar regelbundet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återupprätta skarpskytterörelsen NU säger jag.

   Radera
 12. Tomt snack... vill man inte finansiera försvar kan man ge vilka förslag som helst.... Spelar ingen roll...
  Intressant att alla "nya förband" i mellan-sverige och i norrland man pekar på är i norrland.... "arbetsmarknads-politik" i stället för "försvars-politik" i sann såsse-anda.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte fel att tänka på mindre orter. Förbanden kan sedan grupperas där de behövs mest vid ev. ofred.

   Radera
  2. En annan fördel är att olika tilltänkta orter också kommer påbörja ett rejält lobbyarbete för att det ska bli verklighet. Riksdagsledamöterna representerar olika delar av landet också.

   Radera
  3. Det har påpekats att den delen, med sina viktiga transportlänkar, saknar förband.

   Radera
 13. Håller helt med......
  MEN ingen ekonomi.... ingen utbildning... En såsse-papperstiger...

  SvaraRadera
 14. Se Gotland... Nytt Regemente... hur lätt gick det?
  miljöprövning buller..... mm... skjutfält.....osv...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förhoppningsvis lättare. Region Gotlands agerande är märkligt och kluvet. De nämnda kommunerna i detta fall har själva sagt sig vara intresserade. Särskilt Sollefteå som har tagit fram en broschyr, gjort en reklamfilm och verkar i princip erbjuda det gamla regementsområdet till en återetablering. Då går åtminstone delen med byggnader lättare än att bygga allt nytt. Skjut- och övningsfältet Tjärnmyran är kvar inom Försvarsmakten. Har svårt att att tro att en sådan kommun sätter sig på tvären när tillstånd ska förnyas. Det svåra blir väl personalrekryteringen. Men svårigheter måste övervinnas. Sveriges midja kan inte i längden vara ett militärt vakuum bortsett från hemvärnet.

   Radera
  2. Miljöprövningar och dylikt hamnar väl säkert på länsstyrelsenivå och inte hos kommunen, likt Gotland (?), men även där kan man nog tänka sig att det går enklare i t ex Härnösand än på Gotland.

   Radera
  3. Syftade främst på att kommunen inte överklagar eller ställer starkt begränsande krav i tillståndsprocessen när de själva önskat militär återetablering.

   Radera
 15. Jag kom på en skitsmart lösning! Vi vet ju alla att Dalsland är drabbat av arbetslöshet. Lägg regementen i Dalsland så minskar a-kassan med nästan lika mycket som soldatlönerna kostar.

  Terräng finns det gott om så man kan öva dagarna i ända. Officerare får rekryteras lokalt.

  Finessen är att det är rätt nära till Göteborg och Oslo /Stavanger som är viktiga områden, så uppmarschen Jan hållas kort. Det finns dessutom motorväg och tåg sträckan Göteborg - Trollhättan. Kanske kan man dra vidare spåret till Oslo?

  Utrustning är ju en kostnad men köp in några BTR-80 eller annat lämpligt och förbättra skyddet. Ge licens på Ak5 som bara gäller inom Dalsland så får beväringarna köpa eget vapen. Uniformer och kängor köper vi US Army surplus och sätter på svenska uniformstecken.

  Kom ihåg att revolutioner har segrat med sämre utrustning.

  SvaraRadera
 16. Kan någon som är mer insatt förklara för mig hur detta skall fungera. Detta blir förband som är bättre utrustade än hv med bland annat splitterskydd osv men klart mindre utbildning. Helt nya regementen som saknar yoff. Känns smidigare att bygga ut hv eller?

  SvaraRadera