Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-05-24 13:46

EU-valet: M, SD stora vinnarna i opinionen - SD, KD, C och V vinnare i mandat

På söndag är det tydligen val till EU-parlamentet och efter veckans partidebatt framstår M och SD som de stora vinnarna enligt SVT/SR/Novus opinionsundersökning. Sett till mandat är vinnaren främst SD och småpartierna KD, C, och V. Stora förlorarna är MP, L och FI. Samtidigt vet väl fortfarande väldigt få vad EU-valet handlar om, och vad de egentligen röstar på.
EU-parlamentets talman Antonio Tajan.
EU-parlamentsvaldebatten har handlat om sådant som inte EU-parlamentsvalet handlar om. Det är åtminstone ett tecken på mognad att inga partier längre går till parlamentsval på någon form av utträde ur EU - utträde ur EU är inget som EU-parlamentet bestämmer om, det är en nationell fråga. Istället har debatten t ex handlat om att det konservativa låtsaskompisdrivna kristdemokratiska partiet KD är konservativa låtsaskompisdrivna, och således emot abort. Vilket inte heller är en EU-parlamentsfråga egentligen.

Efter veckans partidebatt stärktes M och SD, medan V och delvis S föll kraftigt i opinionen enligt Novus Public Service-finansierade opinionsundersökning. KD:s framgångssaga verkar ha stoppat upp, antagligen drivet av abortmotståndet, även om partiets opinion steg marginellt gick från 9.7% till 9.9%. Istället gick nog de väljarna till Moderaterna.

Mandatmässigt har det dock inneburit få förändringar mot tidigare opinionsundersökningar. De så kallade Liberalerna riskerar fortfarande att åka ut och Feministiskt Initiativ åker garanterat ut och med det bör partiet också åka ur täckningen i Public Service, om inte PS gör om sin policy och även inkluderar partier med fd parlamentsplatser vilket inte gällde Piratpartiet. Miljöpartiet ser ut att slaktas från fyra till två mandat - vilket visar vad svensk opinion egentligen tycker i klimatfrågan - medan SD går från två till fyra mandat. Att rösta för copyrightdirektivet, och sedan hävda att man tryckte på fel knapp och egentligen röstade emot, men tillsammans med S orsakade att direktivet gick igenom, ger tydligen väljarstöd och ökat förtroende för SD.

KD, C och V går från ett mandat till två. 

Då det bara handlar om 21 mandat krävs det stora rörelser för att ändra särskilt mycket. Det mest så kallat spännande är väl om de så kallade Liberalerna åker ut och vem som i så fall får det mandatet bland partierna.

Samtidigt är bollen ovan i EU-parlamentsval och valdeltagandet avgör. De som lyckas respektive misslyckas få sina väljare till valurnorna kan bli vinnare respektive förlorare. Mest apati hittas antagligen bland Socialdemokraternas väljare, om inte annat på grund av storleken, och S kan tappa mandat på grund av bristande intresse för att gå och rösta.

I slutändan har EU-valet kapats av icke EU-frågor som KD:s abortmotstånd. Det är bra att partiets garderober får lite ljus i sig nu när partiet blivit allt större och tar mer plats i svensk politik, men samtidigt kunde man önska att mediadebatten hade berört något som är en fråga för EU-parlamentet.

Något förenklat godkänner eller avslår EU-parlamentet de direktiv (lagförslag) som EU-kommissionen lägger fram, och vid avslag omarbetas de tills EU-parlamentet godkänner. EU-parlamentet kan också rynka på näsan åt EU-kommissionärer när dessa ska tillsättas. Detta är vad EU-parlamentet sysslar med och vad EU-parlamentsvalet handlar om - vad EU-kommissionen kan hitta på under mandatperioden har vi ingen aning om (jmf copyrightdirektivet, vapendirektivet) och det har inte heller presenterats, åtminstone inte för svenska folket. Således har vi inte en j-a aning vad för frågor vi egentligen röstar om. Omröstningen handlar främst om vilka som ska bli skattefrälse de kommande fem åren och få pendla mellan Bryssel, Strasbourg och Sverige på skattebetalarnas bekostnad.

Men gå och rösta. Annars stödjer du det parti som du minst gillar, vars väljare går och röstar.

31 kommentarer:

 1. Vad jag förstått av debatten så existerar EU mest för att rösta om inskränkning av medlemmarnas aborträtt 22 gånger per mandatperiod, samt att samtliga svenska partier vill att EU skall få ännu mer makt över de nationella lagstiftningarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ganska starkt jobbat av Adaktusson med tanke på att det inte är en fråga för EU-parlamentet;)

   Radera
  2. Han måste verkligen brinna för frågan.

   Radera
  3. Han gjorde abort på sin ståndpunkt när han insåg att hans röstning var öppen information.

   Radera
  4. Säker på att det var orsaken? Kan ju också varit att han fått kännedom att frågorna tydligen inte låg på eu-parlamentet dagordning;)

   Radera
 2. Intresset från min sida mkt ljummet. Blir till att göra någon av "valkompasserna" och sedan rösta utifrån det (justerar mina svar tills Moderaterna blir bästa matchningen).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förefaller onödigt att göra ett test på de premisserna, jag har gjort några olika mest förvånad över att de verkar indikera att jag kan ta vilken som förutom V och SD. Gjorde också en upptäckt att en ytligt bekant uppenbarligen var möjlig att rösta på, och matchade mina svar relativt väl.

   Radera
  2. Resultatet i kompasserna påverkas enormt av vilken typ av frågor som inkluderas samt vem som står bakom det hela. Har t.o.m. lyckats få Fi i en av dessa kompasser samtidigt som jag får KD/M/SD öi de övriga. Ganska intressant

   Radera
 3. Jag hoppas att MP:s utveckling beror på ett stort intresse för klimatfrågan och spridande av observationen att MP politiken är usel för klimatet.

  Men risken är stor att för många bryr sig mer om yta än innehåll och uppskattar plastkasseförbud, utjagande av industrier till länder med sämre energimix och omställning från kärnkraft så det alltså beror på att folk inte bryr sig. :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm... du kanske tänker att tex liberalerna är sugna på att införa en effektiv klimatpolitik genom att införa tull på varor från andra länder där det bränns mycket kol (grundämne) i produktionen?

   Radera
 4. Det kunde varit långt mycket värre. EU är ett fredsprojekt, att binda samman Europas stater så mycket och så hårt att de inte kan starta krig med varandra. 30-talets europeer skulle vara glada om käbblet ligger på denna nivån.

  På den tiden var det livsrum med två socialistiska världsåskådningar i rödbrunt som ville ha det livsrummet och göra lampor eller slavar av resten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Några lampskärmar tillverkades förmodligen aldrig. Däremot lite experimentell tillverkning av tvål.

   Radera
  2. Å andra sidan var det åtskilliga som slavade sig till döds vilket kanske var illa nog...?

   Radera
  3. Utvidgat livsrum är en av hela Europas grundvärderingar. Även svenskar flyttade som bekant till USA när de som bodde där utrotats. De flesta i Europa tycker det är rätt och rimligt.

   Radera
  4. Jugoslavien var också ett fredsprojekt. Man ville binda sydslaverna så hårt samman att de inte skulle kunna starta krig mot varandra.

   Radera
  5. EUs företrädare , Kol- och stålunionen var inget fredsprojekt utan ett projekt för att skapa ett ståloligopol i DE FR LUX. Sedan växte det till en tullunion mellan NATOländer med gemensamma tullmurar utåt.

   Radera
 5. För er som fortfarande inte bestämt er kan jag tipsa om Henrik Sundström #25 på moderaternas lista som potentiell kandidat. Kan förhoppningsvis sända en signal till partistyrelsen också om vilken sorts kandidater vi skulle vilja se i Moderaterna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, går man in på hans sida ser man att han använder drygt 2000 tecken för att presentera sin politik. Bra ansats!

   Han uppehåller sig nästan bara vid migrationspolitiken. Lite tunnt!

   Han använder mycket utrymme i beskrivningen av migrationspolitiken till att beskriva nuvarande situation och konfliktytor inom EU. Ganska fantasilöst och knappast unikt.

   Han använder inget utrymme för att beskriva den politik han vill driva. Supersvagt!

   Vad tror han om väljarna egentligen. Och hur skicklig är man om man inte kan komma längre än så på 2000 tecken?

   Radera
 6. Själv hörde jag inte om honom från hans hemsida, länkar nedan
  https://kryssasundstrom.se/
  Där kan man läsa själv. Du må kanske inte vara övertygad men ingen av toppkandidaterna imponerar särskilt på mig. Migrationspolitiken är en stor fråga oavsett hållning, han har iallafall en lösning med starkare gränser och endast möjlighet att söka asyl från asylcenter utanför EU vilket skulle om det gick igenom kunna minska båtsmugglingen. Han vurmar för demokrati och yttrandefrihetsfrågor och är klart emot upphovsrättsdirektiven tex osv. Gillade också hur han resonerade i många valkompass frågor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har han en lösning, inte fantasier bara då?

   Tycker för övrigt att det är svagt av EU att man inte skulle kunna klara asylprocessen på det egna territoriet, utan behöver ta andra länders land i besittning för detta. Vad har man vunnit på det? Själva processen ska väl ändå vara densamma? Om man verkligen vill undvika smuggling bör man underlätta för de som vill söka asyl att använda vanlig transport med båt, flyg, tåg och bil, så kan de själva enkelt ta sig till de center inom EU:s gränser där de ska söka asyl.

   Jag tror poängen för de som föreslår detta ska vara att två sina händer genom att lämpa över problem på någon annan och minska allmänhetens insyn i det som sker.

   Radera
 7. Nu vill vi ha fredagsmys om bloggläsarnas förmåga att imponera andra män. Synd att inte iq från lumpen kunde tryckas någonstans tex på körkortet så att man hade papper på att man är smart att titta på när man har ovanligt mycket otrur i tänkandet.

  Jag har fortfarande inte riktigt hämtat mig från gårdagens uppenbarelse kring min nia i mönstringens iqtest...

  SvaraRadera
 8. EU-val? Jag lägger all min energi på att förstå vem jag skall rösta på som årets vanliga-person-sommarpratare.
  Sista dagen att rösta är den 26/5 - sr.se

  SvaraRadera
 9. "Således har vi inte en j-a aning vad för frågor vi egentligen röstar om. Omröstningen handlar främst om vilka som ska bli skattefrälse de kommande fem åren och få pendla mellan Bryssel, Strasbourg och Sverige på skattebetalarnas bekostnad."

  Demokrati när den är som bäst och viktigast.

  SvaraRadera
 10. KD är inte emot abort. De som påstår det är lättlurade nyttiga idioter som har gått på Löfvens narrativ.

  Adaktusson kanske är det, men han sitter ju inte ens i EU-parlamentet längre.

  SvaraRadera
 11. Kollar på slutdebatten, vilka stolpskott.

  Tobias Tobé är den enda som verkar ha en någorlunde nykter syn. Tror det kommer gå bra för M, och dåligt för S. S-tanten är som Prussiluskan.

  SvaraRadera
 12. Röstar inte i något val. De gångerna jag gjort det har det varit av personlig vinning, i form av betalning. Politiker kommer alltid värna politiker. Aldrig folket. Jag representerar mig själv bäst, inte nån jävla broiler.

  Dagen shtf kommer inte en enda jävla representant vara där för dig. Men dina vänner, bekanta och familj kommer. Lägg energi på dem istället.

  SvaraRadera
 13. Folkpartisten låter som Batras tvillingsyster.

  Noterar också att debatten nu handlar om problem med droger, trafficking, terrorism, flyktingar, stöldligor mm. som rör sig fritt över gränserna.

  Allt det Folkpartiet (och andra) för 25 år sedan sa vid EU-omröstningen inte skulle hända. Likadant med euro. Assymetriska chocker tyckte man var osannolikt och sen fick vi krisen i PIGS-länderna 5 år senare med arbetslöshetssiffror som vi sett sen sedan 30-talet utan möjlighet för dessa länder att devalvera valutan.

  Jag är för EUs fyra friheter, men man behöver inte vara så förb*nnat naiv.

  Den makt man flyttar till Bryssel idag kommer man sen få lida av 10-20 år senare när EU-byåkratin och regleringar svällt så det totalt lamslår kontinenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom det är oklart efter debatten måste jag fråga: Annas eller Davids tvillingsyster?

   Radera
 14. Var det en liberal med i slutdebatten? Jag noterade ingen...

  SvaraRadera