Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2019-05-19 16:17

Ellevio: Stopp för nya elanslutningar i Stockholm redan hösten 2019

Elnätbolaget Ellevio skriver i en debattartikel hos SvD att man sätter stopp för nya elnätsanslutningar i Stockholm redan till hösten, tidigare än väntat på grund av att Stockholm Exergi stänger ett av sina lokala kraftvärmeverk och ökar Sveriges CO2-utsläpp via utländsk kolkraft. Elnätanslutningsstoppet innebär stopp för ny spårbunden kollektivtrafik, nya arbetsplatser och nya bostäder i Stockholm.
Skulle kunna vara en förebild och stänga ner vid högbelastning av elnätet.
Ellevio skriver bland annat:
"Vi kommer helt enkelt inte kunna ansluta alla som vill ha el de kommande åren. Och där vi tidigare arbetade med prognoser om att behöva neka nya anslutningar inom några år, innebär den nya verkligheten att vi slår i effekttaket och tvingas säga nej till anslutningar redan under hösten 2019. Stockholms utveckling stryps, Sveriges klimatpolitiska mål blir svåruppfyllda och nödvändiga steg i klimatomställningen senareläggs, eller i värsta fall förhindras."
Listat vad som kommer behöva stoppas är t ex bostäder, skolor och dagis, vägtunnlar, utbyggda sjukhus, VA-nätet med sina pumpstationer, kollektivtrafik som tunnelbana, pendeltåg och fjärrjärnväg, nya företagsarbetsplatser, elbilsladdplatser och omställning av fossilberoende industrier till el.

Det blir mycket intressant att se vad för projekt som redan fått godkänt att anslutas till elnätet, och vilka som inte fått detta. Sitter t ex de sk bostadsutvecklarna nu på projekt och byggrätter, utan elnätanslutning och därmed i praktiken värdelösa projekt, eller projekt som måste skjutas upp på en obestämd framtid?

Klart är att tillväxt och nödvändiga investeringar i samhällsservice i Stockholm kommer utebli framöver. Följdkonsekvenserna blir också ett facit på "Stockholm är Sveriges tillväxtmotor".

Energi är grunden för vårt välstånd och ekonomisk tillväxt. När Stockholm och stockholmarna nu inte längre kan växa energimässigt på grund av elnätsbristen, så uteblir förstås välståndsökningar och ekonomisk tillväxt. Ökar samtidigt befolkningen blir snarare välståndet sämre när fler ska dela på samma mängd energi.

Ellevio hoppas förstås att befintliga kunder ska avstå från elanvändande, så man ska kunna ansluta nya kunder. Kanske man en ny bostadsrättsförening trots allt bli byggd, om de går med på att strömmen till alla lägenheter bryts vid högbelastningstillfällen?

20+ år av utebliven utbyggnad av infrastruktur, i den naiva tron att man kan växa i befolkning utan att det ska krävas ökad infrastruktur - elen kommer ju från två hål i väggen - har till slut kommit ikapp allt fler platser i Sverige. Fördelen är att det blir ett naturligt tryck bort från våra storstadsområdens centralorter, och i bästa fall en satsning på bostäder och arbetsplatser i de delar av landet där elnätkapacitet finns, dvs landsbygden och glesbygden.

Debattartikeln hos SvD finns oå denna icke-länk www.svd.se/anslutningar-for-el-kan-nekas-i-stockholm-i-host och är signerad bland annat Ellevios VD.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

66 kommentarer:

 1. Strkt jobbat av MP.

  SvaraRadera
 2. Miljöpartister måste va stolta och glada nu. Tur att det bor så många av dom i just det området som drabbas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Högst osäkert om de förstår vad de har gjort.

   Radera
  2. MP är ett 5% parti, det kommer alltid finnas ett antal stollar. Problemet är när de som borde veta bättre lyssnar på dem och gör som de vill.

   Radera
  3. Vi regeras ju idag till stor del av en samling 5%-partier.

   Radera
 3. Jag undrar om politikerna överhuvudtaget bryr sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant att artikelförfatterna pekar rätt mycket på rikspolitiken.

   Radera
 4. "Vi är nu 10 000 000 invånare!!"

  Naiv minister.

  SvaraRadera
 5. Ellevio har fått kritik för sin kolbränning i åratal och nu först reagerat.

  Nya elmätare ska de "snart" börja installera. Varför så sena? Många företag och privatkunder skulle säkert ta ett nytt avtal med rörligt pris om de bedömer det som lönsamt. Det går att jämna ut belastningen för de få timmarna på vintern.

  Orsaken är att Ellevio köpte nätet för dyrt och därför inte velat ta investeringar "för tidigt". De skryter med den biomassa de eldar men inte med kolet.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag förstår det så finns det inte elkapacitet in till Stockholm. Är det Ellevio som även står för dessa investeringar? Vad har kolbränning med effektbrist att göra? Hur mycket skulle man kunna minska med effektbristen med nya elmätare, jag har förstått att med smarta elnätet så blir effekttopparna ännu värre. Att det blir akut nu beror väl på regeringens beslut att höja skatten på kraftvärmeverkens elproduktion, eller?

   Radera
  2. Nanotec, jag tror du blandar ihop företag. Ellevio är ett elnätsföretag och eldar varken kol eller biomassa. Nya elmätarna ska enligt regeringen vara på plats senast 2025, så givetvis är det några år kvar. Sen ska det väl i Sverige totalt bytas 5M mätare så man lär väl börja i tid. Som jag har förstått det har Svk inte kapaciteten att leverera mer el till Stockholm.

   Radera
  3. Ellevio är ett elnätsbolag och har inte en enda produktionsanläggning.

   Radera
  4. Jag skulle tro att Nano-tech menar Exergi som nämns i bloggposten.

   Radera
  5. Martin A du har rätt det är Exergi som bränner kol för el och fjärrvärme. Men vem äger Exergi?

   paul riktigt, nu var det Ellevios vd och vd för dotterbolaget i Stockholm som säger sig inte kunna förse dagis och nya tunnlar med el och därför bönar om fortsatt kolbränning på Östermalm.

   ingen, ingen är felfri speciellt inte jag. Var för snabb när det faktiskt är Exergi som har Ellevio som enda elkund. Bränner kol gör alltså Exergi som ägs av vem?.

   Ellevio trodde inte 08 skulle fortsätta växa i den takt som skett eller att nya ledningar från stamnätet skulle ta sådan tid att få i drift för Svenska Kraftnät. Misstänker att även Vattenfall som har en del regionnät är involverat.

   Från nätet: "AB Fortum Värme Holding samägt med Stockholms stad (publ) har blivit Stockholm Exergi Holding AB (publ).

   Ingenting annat förändras. Vi behåller samma organisationsnummer, adress, bankgironummer och postgironummer som tidigare. Och våra ägare och nära samarbetspartner är fortfarande Stockholms stad och Fortum."

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Stockholm Exergi ägs av Stockholms stad och Fortum Sverige med Stockholms stad som avgörande röst.
   Exergi säljer värme till alla fjärrvärmekunder och därtill el på Nordpool.
   Ellevio har inget med Exergi att göra annat än att Exergi är en kund till Ellevio.
   Ellevio äger elnätet i Stockholm och är ansvariga för elnätet. Vilket innefattar att säkerställa tillräcklig kapacitet finns för de kunder som vill ansluta eller redan finns i nätet.

   När Exergi avvecklar sin elproduktion pga skatter så är det omöjligt för Ellevio att planera för.

   Radera
  7. Desinformationen firar ständiga triumfer bland fårket, Ellevio har måhända nytt ägarskap men delar i allra högsta grad backoffice, incitament och agenda med Fortum-kolbrännarna.

   Konstigt va, Fortum tog likviden för Ellevio och stoppade in i ett av väst sanktionsbelagt Rysslan

   Radera
  8. Vad får dig att tro det?

   Radera
  9. Snart annonserar MP triumferande att vi gjort oss beroende av miljövänlig gas från Putin Gaz via ett stickspår från Nordstream och att Egor Putilov utsetts till samordnare pga sina goda kontakter. Och för att inte provocera eller utgöra ett hot mot Nordstream skall Gotland avväpnas och bli en fredszon.

   Radera
 6. Kan man inte helt enkelt koppla bort de valkretsar i Stockholm med störst andel MP:are.

  SvaraRadera
 7. Och elefanten nämns inte som vanligt.
  Den blinda fläcken, hälften av Sveiges kommuner går på knäna.
  Elen räcker inte till, osv osv men elefanten får inte nämnas.
  Och nu har Lööf öppnat dörren på vid gavel så utvecklingen kommer att accelerera.
  Fler poliser visst.
  Menvad hjälper det när finskorna redan överfulla.
  Jag har alltid trott att vi nordbor var ett rationellt släkte. Eller har politikerskrået sett till att den sorten blivit utmanövrerade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att du syftar på invandringen. Vad nu den har för samband med oansvarig energipolitik.

   Du glömmer att även om det inte kommit en enda asylant de senaste fem åren så hade vi haft en kraftig befolkningsökning, och inte sluppit ifrån det faktum att vi har en välfärd och infrastruktur anpassad efter åtta, inte tio miljoner invånare. De senaste årens invandring gör varken till eller från när det handlar om ett problem som vuxit i trettio år.

   Radera
  2. Är finskorna fulla? Ring Åbo-Britta, hon har obegränsad kapacitet.

   Radera
  3. Vilken tur att vi har så många som du Vax som ylar om "elefanten" oavsett vilken fråga som diskuteras. Och sedan låtsas som om ingen diskuterar det.

   Jag höll ihop med en tjej som ibland fick skov där hon blev besatt av något och hon var tvungen att ta riktigt starka mediciner för att komma ur det. Nu är inte jag någon läkare men jag skulle ändå råda dig och dina gelikar att ta en sväng förbi dr dängrot bara för att vara på den säkra sidan...

   Radera
  4. Verkar som elefantmännen missat att all politiskt debatt numera handlar om invandring, invandring, invandring och invandring. Men tydligen måste myten att invandringen inte diskuteras fortsätta att odlas.

   Här på bloggen tar jag inte upp invandring, för jag vill inte ha de läsarna och allt var den sk svärjissvansen drar med sig för skit.

   Radera
  5. Skillnaden mellan en rasse och en vanlig politiker är att en vanlig politiker säger "kommunernas kris och de stigande kostnaderna för försörjningsstöd", medan en rasse måste säga "invandringennnn". Alla vet varför kommunernas ekonomi kraschar, men för vissa är det viktigt att peka ut folkgrupper - kort sagt, de är rassar.

   Radera
  6. Även om just elproblemen kommit ändå så är väl orsaken till problemen i skl inget att hymla med? Hellre rak information framför vilseledande. Säger politikern ”vi har högre kostnader än förväntat främst pga att vi överskattade andelen invandrare som integrerats in till lönearbete efter två år” så hade man också behövt komma med förslag på en lösning. Läste på dagens samhälle en artikel från en Vänsterpartist som beskrev problemet väldigt bra. Malcom Kyeyunes artikel.

   Radera
  7. Det finns flera problem för SKL . Inte minst den åldrande befolkningen är en enorm kostnad.

   Radera
  8. Självklart finns det flera problem men man måste ju kunna prata klarspråk om samtliga. Utgifter i kommunens och statens budget ska redovisas klart och ärligt de som bestämmer om skattemedlen är folkvalda och att inte vara realistisk eller ljuga om varför det går med underskott är inte rätt. Alla orsaker ska fram så lösningar kan ges baserat på fakta.

   Radera
  9. Men det är ju inte invandringen som är problemet. Kostnader i kommuner uppstår bland annat på grund av socialbidrag eller äldrevård. Invandrare som inte tillhör dessa områden har inte med saken att göra, så prata om eventuella problem istället för att försöka hitta på sätt att snacka skit om folk med mörk hud. Svenskar som får socialbidrag påverkar denna kostnad oändligt mycket mer än invandrare som inte får det.

   Ja kan visa:
   - Kostnaden för socialbidrag är för hög pga att ...
   - Kostnaden för äldrevård bör hanteras så att ...
   - Efter tio år med lägre skatter behöver kommunskatten åter ökas för att ...

   Radera
  10. Med en tilltagande urbanisering är det liksom inte en överraskning för någon att städerna har effektbrist. Förutom för MP:s medlemmar, som yrvaket säger "-Men den nya iPaden drar ju mindre effekt!"

   Radera
  11. Är den åldrande befolkningen verkligen ett problem?

   Kostnaderna kommer i kommunerna när äldre behöver hemtjänst och omsorg men ökar verkligen tiden man behöver det bara för att livslängden ökar? Ökar inte antalet friska år också? Finns ju massor med 85-åringar som är hur pigga som helst och klarar sig själva. Anekdotiskt så tycker jag det verkar gå rätt snabbt utför när man blivit över 90 och tiden de behöver hjälp är tämligen kort.

   Att pensionerna måste räcka över längre tid är ju något som bara drabbar pensionärerna själva och inte samhället.

   Radera
  12. Invandrare som folkgrupp? En ny underklass snarare, en förökning av underklassen i ett skede då ekonomin borde utvecklats mer demokratiskt. Precis som i fallet Äfs måste politikerna föra över socialbidragskostnaderna centralt. Likaså handikappshjälpen vad gäller de mycket dyra momenten. Kommunen i den form den har idag har inte mycket till existensberättigande

   Radera
  13. Tänk efter! Kritiserar inte denna blog utlänningar nog som det är?

   Radera
 8. Det jag tycker är kul med Elevio är att de tog upp den här frågan för någon månad sedan och då var det för att motivera sin höjda vägavgift. Nu tar de upp det igen med hopp om att få sänkt skatt. Det betyder dock inte att de har fel, men jag skulle gärna höra lite mer från någon oberoende som inte har så mycket att tjäna själva på diverae politiska beslut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nätbolaget Elevio drabbas inte av någon ny skatt. Skattehöjningen, som införts plötsligt med några månaders varsel drabbar mottrycksproduktion av el och värme från fossila bränslen, vilket ju är maximalt reurssnålt. Detta drabbar Stockholm, Göteborg och Malmö och förvärrar elbristen där.

   Radera
  2. Åh, mitt fel. Slarvig läsning. Den här gången var det intäktsregleringen de vill ha ändrad...

   Radera
 9. Kul ide att bygga bostäder där det finns elkraft. Då kan man bygga i t ex Sollefteå. Betänk dock att det finns en anledning att Sollefteå har Avetiges lägsta fastighetspriser: Ingen har lyckats lista ut hur folk ska försörja sig i Sollefteå. Deb gamla basindustrin, militären har ju försvunnit. Den lär ju vara på väg tillbaka. Om vi lägger ned SvT och satsar pengarna på militär upprustning har vi alltså löst en massa problem

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karlskrona, Eksjö och Sollefteå är städerna man ska investera bostadsfastigheter i då? Vore förstås trevligt ur den synpunkten om Milo S återuppstod i Kristianstad, har alltid varit av den å-sikten (hehe) att det är Skånes mest underskattade stad

   Radera
 10. MSB meddelade just på radion att nyheter som denna uppfyller kriterierna för att vara möjlig utländsk valpåverkan. Kriterierna sades vara : (1) En dålig nyhet för Sverige (2) den gör dig förbannad (3) den kan påveka ditt röstande i kommande val. Därför bör man kontrollera dennna nyhet genom att jämföra med andra källor. En annan källa är Katarina Luhr, MP som i SvD uppger att detta är helt fel och att elbristen i Stockholm endast kommer att finnas när man slår på kaffebryggaren kalla dagar. Kokkaffe på Trangiakök kan ockå vara gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En av de bästa kommentarerna idag :-) Tack för att du fick upp mina mungipor en bit. :-)

   Radera
  2. Ha ha men varannan artikel i SVT, DI, vårdfokus och läkartidningen får mig att känna så.

   Radera
  3. En mindre alarmistisk artikel i ämnet.
   https://www.dn.se/sthlm/elbrist-hotar-stockholm-nar-befolkningen-vaxer/

   Det handlar om långsiktig samhällsplanering.

   Radera
  4. "kriterierna för att vara möjlig utländsk valpåverkan. Kriterierna sades vara : (1) En dålig nyhet för Sverige (2) den gör dig förbannad (3) den kan påveka ditt röstande i kommande val."

   Det låter som denna blog får akta sig. Endast glada nyheter nu, allesammans!

   Radera
 11. Hur kommer det gå med alla dessa fantastiska 120 kW-laddarna som skall Frälsa Världen - och Teslaägarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antagligen rätt väl, eftersom de inte är placerade i tätorter eller Stockholm.

   Radera
  2. Jag tror att dessa får placeras som granne med vindkraftparker längs motorvägarna. Vi kan även hoppas på att Northvolt här har en chans att sälja ackumulatorer för att jämna ut belastningen.

   Radera
  3. Tesla och andra laddningsbara elbilar har ännu ett rätt högt inköpspris och är därför vanligast i storstädernas mer välbärgade områden.

   Å andra sidan så ligger många arbetsplatser som attraherar elbilsägarna i centrum och elbilsägarna kanske förväntar sig möjlighet att ladda bilen under arbetstid.

   Radera
 12. Och skälet till att stänga ner den fossila elförsörjningen, är att det släpper ut CO2. Men det gör ju även förbränning av sopor, flis, biogas och all annan förbränning. Och ur ett svenskt perspektiv, är CO2 utsläppen ett ickeproblem.
  Faktum är, att den svenska skogen "klimatkompenserar" tre ggr de svenska utsläppen av CO2. Skogsforsk släppte en rapport om det i april i år https://www.forskning.se/2019/04/05/skogen-sveriges-forsvar-mot-vaxthuseffekten/
  Rent faktiskt betyder det, att all CO2 skatt vi betalar i landet är stöld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, undrar varför det inte tas upp i debatten.

   Radera
  2. @Andromeda Därför att det inte gynnar Mp inför EU valet. Dessutom missgynnar det sossarnas skattepolitik, då de inte kan skylla på klimatet då de stjäl våra pengar.

   Radera
  3. CO2 från t ex fliseldning ger växthuseffekt exakt som fossil CO2. Men om man återplanterar och väntar 50 år så har samma mängd CO2 byggt upp ett nytt. Men eftersom jorden ju går under om 12 år så är det ej stor skillnad på eldning av fossilt och biodynamiskt odlad ved.

   Radera
  4. Jorden går inte under. Och inte om tolv år. Läs på istället för att feltolka.

   Radera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. Hur långt in i planeringen behöver man ansöka om att koppla på el? Är det inför bygglov kanske?

  SvaraRadera
 15. Inga problem med elavbrott i sthlm. Om man inte identifierar sig som strömlös dvs. Och Gud nåde den som strömlösar folk genom att säga att de inte har ström. Det kommer bli en värre kränkning än det någonsin var att köna folk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta kanske blir 20-talets favoritdiagnos som gör att man måste gå sjukskriven - strömlöshetstraumatisering.

   Radera
 16. De kan lösa det genom att lägga ut kostnaden för skattehöjningen på alla abonnenter som en nätkostnad. Impopulärt? Ja, men då kan de fortsätta med elproduktionen i kraftvärmeverket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ellevio äger inga kraftverk. Det är Stockholm Exergi som ska lägga ner.

   Radera
 17. 4-5 st strömavbrott på Södermalm och antal miljöpartister kommer halveras i takt med att deras paddor slutar fungera och maten i kylen förstörs.

  Lite som att släppa ut en varg i Tantolunden.

  Alltid lätt snacka när det inte berör än själv.


  SvaraRadera
 18. Mp kommer kanske föreslå vindkraft inom Stockholm? Kan el-behovet kompenseras av vindkraft i stan? Storskalig solkraft?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är försvaret och luftfartsverket som stoppar vindkraft i Stockholmsområdet, MP skulle nog gärna vilja ha det.
   Däremot hjälper vindkraft föga mot effekttopparna i elnätet då de kommer då det varit kallt under en längre period, kallt betyder lite vind generellt.
   På samma vis fungerar solceller dåligt när det är mörkt, vilket är när effekttopparna normalt inträffar.
   Så MP kan föreslå det men det löser inte problemet.

   Radera
  2. Varför har alla så svårt att komma ihåg att vi har guldläge i Skandinavien genom vår vattenkraft som vi använder när det inte blåser tillräckligt? Energimyndighetens simuleringar visar att hela energiförsörjningen kan vara förnybar, och då riskerar vi endast effektbrist under några timmar per år. https://energimyndigheten.a-w2m.se/Home.mvc?ResourceId=5787. Och visst, förstärkning av elöverföringskapaciteten vore bra i tex Stockholm.

   Radera
  3. Det jag inte förstår är kärnkraftshatet. Den är ju säkrare än vattenkraft sett till mängd producerad energi.

   Bolund säger att man inte ska subventionera kärnkraft men han har inga problem att göra detsamma när det gäller sol- och vindkraft.

   Låt oss bedöma alla energislag lika.

   Radera
 19. Förstår inte varför alla kastar sig över Mp. De försummelser i "infrastruktur elnät" vi nu ser effekterna av är väl äldre än så?

  SvaraRadera
  Svar
  1. MP har suttit i regering i fem år och inget har hänt. Vem vill du man ska angripa? Oppositionen?

   Sitter man i regering ska man faktiskt ha skit för och ta ansvar för ALLT man kan bestämma över, även om fel begåtts tidigare. I regeringsansvaret ingår ansvar för landet, inklusive allt man ärvt.

   Radera
  2. Miljötalibaner på både länsstyrelse och i mark och miljödomstolar gör sitt bästa för att bromsa alla utbyggnader av både infrastruktur, kraftverk och bostäder.

   Radera