Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-05-30 08:19

Danderyd chockhöjer kommunalskatten

En av Sveriges tidigast förmodat rikaste kommuner meddelade igår att de höjer kommunalskatten med 1.40 procentenheter. Anledningarna är bland annat att kommunen drivits utan överskottsmål, och finansierat sin verksamhet genom att sälja av fastigheter vilket tydligen börjat bli svårt till önskat pris. Man kan se tydliga konsekvenser av bostadsbubblan.
Nacka, inte Danderyd. Har alltid kört bilen när jag varit i Danderyd och inte kunnat ta foton.
Danderyd ("Djursholm") brukar anses vara en av Sveriges rikaste kommuner, på grund av den demografiska sammansättningen. Dock gör det kommunala utjämningssystemet att detta spelar mindre roll, och Danderyd betalar 600 MSEK till systemet. 

Samtidigt blir gräddhyllans kommuninvånare allt äldre med stigande kostnader för kommunen, och kommunen har använt försäljning av mark för att finansiera sin verksamhet. Det normala är att man inte finansierar den löpande verksamheten på detta vis, men det ha alltså Danderyd gjort. Därtill har tydligen markförsäljningarna i kommunen nått vägs ände. Priserna är som de är, men efterfrågan på nybyggda lyxbostäder har som bekant havererat.

Därtill ska kommunens skatteunderlag inte växa lika särskilt mycket längre. Åldrande befolkning som går över till pension, samt riktigt dyra bostäder, som gör att inflyttningen och nybyggandet av bostäder hämmas.

Effekten blir dubbel - högavlönade äldre går i pension och sänker sin skatt, samtidigt som de sitter inlåsta i sina dyra villor som ingen med bättre skatteunderlag vill köpa.

Dessutom har kommunen inte kört med överskottsmål och buffert, utan låtsats att Sverige varit kvar i 80-talets sus och dus, så när ekonomin viker måste intäkterna höjas.

Det kommunala utjämningssystemet gör att man måste höja så pass mycket på grund av hävstångseffekten.


Möjligt att vi nu fåt se en av den svenska bostadsbubblans första offer. Danderyds befolkning var en av de allra största vinnarna när avskaffandet av fastighetskatten fick huspriserna att explodera i Stockholmsområdet. 

83 kommentarer:

 1. Fortfarande en låg skattesats jämfört med landsbygds/glesbygdskommuner som Dals-Ed , Dorotea , Vilhelmina. Inget att gnälla över

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även ute i landet finns behov för högre kommunalskatt, men då start från en högre nivå,
   ser att Luleå hotar med landets högsta skatt men det blir säkert många om budet.

   Radera
 2. Skatteutjämningssystemet, men att kommunerna har så olika kommunalskatt i % Jag betalar 33,84% i Svenljunga kommun & i Danderyd betalar de 29,63% + höjningen som de skriver om nu.
  Måste man bli straffad skattad för att man är bosatt i en glesbygdskommun ?

  kan garantera alla som läser detta att vi kommer att se stora kommunsammanslagningar inom 5-10 år.
  Kostnader för skola & socialtjänsten skjuter i höjden samtidigt så behöver skolor som är byggda på 60-70 talet nu rivas och byggas nytt ( på landsbygden så är skolorna så gamla). Kommunkonkurs kommer att vara ett allt vanligare ord.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns få eller inga vinster m sammanslagningar. Blir inte färre elever eller omsorgsbehov bara för att man slår ihop. Bloggat om det ngn gång.

   Radera
  2. Linjära verksamheter tjänar ej på ihopslagningen.

   Radera
  3. Poängen skulle kanske vara att jämna ut skattesatsen mellan närliggande kommuner. Jämför Mölndal/Partille/Gbg.

   Radera
  4. De hade ju samtidigt med EU-valet även en omröstning om sammanslagning på Öland, och där blev det ett nej. Jag tror generellt inte heller på idén om sammanslagning.

   http://www.barometern.se/oland/direktrapportering-folkomrostning-tva-kommuner-eller-enat-oland/

   Radera
  5. De tjänar på sammanslagning genom att rationalisera t.ex. en gemensam brandkår, en kommunal förvaltning, färre skolor osv men få vill nog ta dessa steg.

   Radera
  6. Sammanslagning gör väl att man kan stänga "produktionsenheter" (dagis, skola, äldrevård etc) och dra nytta av stordriften i större enheter (underhåll av byggnader, kök, städning etc).
   Dock är många kommuner som är i behov av dylika åtgärder "geografiskt utmanade" i form av stora avstånd och med detta kommer tillgängligheten minska katastrofalt.
   Stuck between a rock and a hard place m.a.o.

   Radera
  7. Skall jag tro sensationsrubrikerna kring Stockholms Stad så går staden back någon miljard per månad. Tror inte att det är glesbygdskommuner som drabbas.

   Radera
  8. Beror på vem som styr verksamhten.
   jobbar själv i en kommunal förvaltning som innefattar flera kommuner. Vi har aldrig varit så få utförare och så många mediastrateger o HR assistenter osv...
   Dvs bra arbetsmarknadsåtgärd för akademiker men dåligt för verksamhten, men det är väl sekundärt.

   Radera
  9. Skollokalerna står tomma och kostar kommunen pengar ändå. Behövs lika många klassrum och lärare. Enda man sparar är en rektorstjänst, vilket ofta äts upp av annat. Räddningstjänsten kan inte dras ner och var redan samverkan i kommunförbund osv.

   Radera
  10. Kommunen jag bor i har slagit ihop sin räddningstjänst med grannkommunen.
   Så uppenbarligen behöver man inte slå ihop kommuner för att ha en effektivare räddningstjänst.
   Här är också ett sammarbete mellan skolorna i grannkommunerna.

   Så vad är problemet?
   Förutom det mest uppenbara att ni har kommunpolitiker som kan ha svårt att sammarbeta.

   Radera
  11. "Problemet" är som sagt att man kanske inte sparar särskilt på samverkan. Jag gissar t ex att man inte lagt ner några stationer trots samverkan i räddningstjänsten?

   Radera
  12. Finns åtminstone en kommun som slagit ihop räddningstjänsten med lokal skiftarbetande industri. När en utryckning behövs så hoppar några av skiftet och gör en insats.

   Radera
  13. @Ben,
   Det var just för att rädda två stationer som räddningstjänsten slogs ihop här.
   Det var administration och inköp av stora tankbilar som de då kunde spara in på.
   Visst blev det lite "friktion" i början, men nu är det ingen som klagar.

   Radera
  14. Vill minnas att många räddningstjänst förbund lett till fördyrninga, pga runtomkring tjänster som inte existerade förut.
   Dvs det kan bli billigare men det beror på vem som styr verksamhetrn dennes agenda.
   Senaste ca 15 åren så har de administrativa tjänsterna ökat extremt. och dessa tillför inte nödvändigtvis något till grunduppdraget, (beroende på hur man ser det).
   Behöver jag tillägga att utförarna har blivit färre :)

   Radera
  15. Unknown:
   Det är inte bara så att de som jobbar på industrin är deltids anstälda av rtj i komunen ? Dvs deltidsbrandman.
   Typ så all svensk räddningstjänst fungerar utanför "riktiga" städer

   Radera
 3. SKL flaggar att var fjärde kommun och var tredje region går med underskott 2018 och ökar 2019 så räkna med skattehöjningar. Varför tror ni S drog sig ur försvarsuppgörelsen? Som regering så kan de inte öka utgifterna när de vet att skatten måste höjas för att klara kommunerna och regionernas ekonomi framöver.
  En analys varför kostnaderna skenare borde göras för någonstans finns en övre gräns på skatteuttaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Astrid Lindgren betalade väl 101%?

   Radera
  2. Nej Astrids Pomperipossa betalade 102% och skattehöjningen skedde i samarbete med flera partier. Roligast var när Sträng (Dåvarande finansminister) sa i radio att Astrid är bra på att skriva sagor men inte att räkna. Dagen efter, för det tog så lång tid före internets genombrott, replikerade Astrid att Sträng verkade bra på att berätta sagor med sämre på att räkna samt föreslog att de skulle byta jobb. Först långt senare medgav Göran Persson att Astrid nog hade rätt.

   Eftersom Cornucopia? väljer att illustrera med en bild från Nacka kan jag glädja alla som vill oss i 08 allt gott med en "nyhet". Ägaren av det lokala regionnätet Vattenfall har grävt ner några få km kraftfullare nät tillsammans med lokala nätägaren Boo Energi och har detta helt klart före nyår. Förbereder i sommar lillstugan med isolering. Brist på utbyggnad av elnät ger som effekt interna köldflyktingar när midvinterkylans effekt ger brist på effekt i andra delar av 08 (Östermalm och Lidingö?). Har vi otur (oskicklighet) kan delar av 08 bli strömlöst några kalla vintertimmar samtidigt som vi exporterar mycket el till Finland. Riksdagen måste skyndsamt besluta om förtur för elledningar mm och behandling av överklaganden efteråt. Den överklagande får då ekonomisk ersättning om detta är berättigat eller får i vissa fall stå för domstolskostnaderna.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Ni får helt enkelt bli klimatflyktingar, har du funderat på Bjurholm?

   Radera
  4. gbdcrvx om det var mig bland alla andra i 08, så var mitt svar ovan följande: lokala regionägaren av elledningar Vattenfall och lokala distributören håller på att gräva ner kraftfullare nät och detta projekt ska vara klart till jul. Med detta projekt minskar risken stort för delar av Nacka. Med mitt lilla projekt kan jag ta emot lite fler klimatflyktingar. Har gott om ved på gång så själv ska jag klara ett längre avbrott för vem vet vad Putin eller naturen kan ställa till med.

   Har lantstället på Ingarö som närmaste tillflyktsort, Göteborg och Jönköping är sedan på tur.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec


   Radera
 4. Som man sår får man skörda, som man röstar får man ta konsekvenserna. Gäller förstås inte bara Danderyd, samma sak kommer hända i de flesta kommuner. SKL har upprepat varnat för detta länge, men ingen har tagit varningarna på allvar. Hans Jensevik set alltså ut att få helt rätt i sina förutsägelser. Pengarna är slut gott folk. Vad var det nu för uttryck Margaret Thatcher myntade? Någon som kommer ihåg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Av någon märklig anledning trodde få att bostadsbankomaten inte skulle stänga ner.

   Radera
  2. ”Det är ren Tobleronepolitik. Man tar det på kortet och skickar fakturan till svenska folket.”

   Radera
  3. Från Norrtälje rapporterades just att bygg- och miljökontoret måste skära ned på grund av att det byggs mindre: "För 2019 beräknas intäkterna minska med 8 269 000 kronor. Som en följd av det har bygg och miljökontoret tvingats till besparingar."
   Besparingar i form av minskad personal ligger väl i korten?

   Har konjunktur-bollen har börjat rulla nedför i backen på riktigt nu?

   Radera
  4. Hans Jensevik påstod väl att en fjärdedel av kommunerna skulle krascha och brinna 2001 så helt rätt har han inte haft. Om du springer runt och ropar att himlen kommer falla ner i 20 års tid kommer du givetvis att få delvis rätt någon gång. Men knappast någon att lita på när det kommer till förutsägelser om framtiden...

   Radera
  5. The problem with socialism is you eventually run out of other peoples money.
   Thatcher

   Radera
  6. Ang krascha 2001. Det som hänt är att man fortsatt låna till den löpande verksamheten, struntat i pensionsavsättningar vilket byggt upp en enorm skuld, sålt av mark för den löpande verksamheten istället för investeringar.
   Gissa hur många skattekronor som går till att betala räntan?

   Radera
  7. @sjunkbomben. Även dessa påståenden är gravt felaktiga. De kommunala skulderna har ökat men det har också kommunernas tillgångar. Pensionsskulden kulminerade 2013 och har nu minskat kraftigt. Några kommuner ur använt exploateringsintäckter för att täcka underskott men det är knappast legio.

   Rätekostnderna för kommunerna uppgår till någonstans runt 7-8 miljarder per år får jag det till, men jag kan ha räknat fel.

   Radera
  8. Kanske beror på vad man läser in.
   https://www.dagenssamhalle.se/debatt/skandia-pensionsskulden-ar-en-verklig-utmaning-25490

   Radera
  9. jag har för mig att att tatcher sa: problemet med borgare är att dom tillslut får slut på gemensamma tillgångar att sälja för kortsiktiga skattesänkningar.

   eller hur var det nu?

   Radera
  10. Finns borgerliga partier i Sverige, trodde dom var socialliberaler i knäet på Löfven.

   Radera
 5. Jag har hört att när man räknar ut hur mycket kommunen får i skatt (i kronor) så räknar man med medelinkomst på medborgarna. För kommunen spelar det alltså ingen roll om man har medborgare med hög inkomst då man i alla fall bara får skattesats * medelinkomst. Stämmer det här? Jag har alltid trott att kommunen får skattesats * inkomst vilket gjort att kommuner med höga inkomster får hög skatt, men så verkar inte vara fallet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En beräknad snittinkomst är vad kommunalskatten baseras på, så det du har hört är riktigt. Det lönar sig alltså inte för en kommun att få lönemiljonärer att flytta in, i alla fall inte i form av skatteuttag. Däremot kanske man drabbas av färre bidragstagare om välbeställda människor flyttar till kommunen. I klassisk socialistisk anda skall det givetvis inte löna sig att uppmuntra människor som arbetar(eller arbetar mycket, vilket brukar ge hög lön som resultat). Alla skall vara lika fattiga, det är solidaritet det.

   Radera
  2. Faktum är att staten står för största delen ca 90 % och en mindre del direkt mellan kommunerna. Sedan består stödet i 3 olika delar med olika beräkningsgrunder som tillsammans är rätt komplext. Men sammanfattningsvis är det bara 15 kommumer som betalar in till systemet, staten står för den största delen. Så indirekt betalar höginkomsttagare i hela landet även i en fattig kommun.

   Radera
  3. Fast vi som bor i de 15 kommunerna har nytta av att lönemiljonärer eller kapitalstarka dollarmiljonärer flyttar in. Lokalt näringsliv får mer att göra och arbetslösheten är och verkar förbli lägre i de 15 kommunerna.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Japp kostnad per invånare är ett sådant mått och där har t.ex. Solna lägst ca 35000 kr/inv medans snittet är ca 54000 kr/inv.

   Radera
 6. Folk är så oerhört naiva när de kommer dyster fakta. Kringgår verkligheten, kommer med lösa argument som bortser ifrån fakta.
  Detta (!) vore helt OK i en normal värld. Visst man ska inte måla fan på väggen. Men som verkligheten är nu är vi i nedförsbacke när det gäller det mesta.
  Dystra nyheter i uppförsbacke tar man sig igenom och kommer ut starkare.
  I nedförsbacke inväntar man nästa smäll och när verkligheten kommit ikapp de största förnekarna är det försent.
  Dit är vi på väg nu.
  För 3 år sen kom de dystra nyheter, responsen var likadan, "det är inte så illa ni överdrivet". Samma är det nu. Och kommer fortsätta ett tag till. Corno får nog räkna med ungefär samma svar tills alla har drabbats, på riktigt, då är de inte lika enkelt att titta åt ett annat håll.

  Önskar vore politiker kunde ge en vision om framtiden, men de finns ingen. Vi är i nedförsbacke och de är sjukt farligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det största problemet är att rikspolitikerna inte direkt utstrålar någon framtid med konsekvenstänk. Innan det inträffar lär vi åka nedför efter samma trend.

   Radera
  2. Vi har tillåtit politikerskrået att urvattnas under lång tid vilket har lett till att vi idag har helt outbildade människor som ska styra vårt land. Vi får nog i viss mån skylla oss själva...

   Radera
  3. Jag har läst en del uttalanden från EU-politiker, inte begränsat till de svenske, kontentan är att det viktiga är migration och sexualitet. Hur ska en vision skapas av det? Och vad skulle den vara i vår tid?

   Radera
  4. Kan du länka till ett sådant uttalande? Gärna då inte en svensk.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Nedförsbackar är kul, det är värre med stup.

   Radera
  7. Uppför.... det är jäkligt jobbigt det.

   Radera
  8. Verkar inte bli nån länk @Ben Dover

   Radera
 7. Folket har röstat för socialism med alla dess konsekvenser. Utan omfördelningspolitik och allas lika värde hade detta aldrig hänt. Det hade gått utmärkt att med max 15 procents platt inkomstskatt finansiera grundläggande infrastruktur, försvar, grundskola, begränsad sjukvård samt polisen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Doktorn då vore vi heller inte ett flyktinginvandringsland utan ett land för arbetande.

   Radera
  2. Fast t ex skattefinansierad skola brukar ju räknas som just omfördelningspolitik.

   Radera
  3. Ja, Ben, men det är ändå viss skillnad på att bekosta läs- och skrivkunnighet och att finansiera meningslösa gymnasie- och universitetsutbildningar åt folk som inte har där att göra. Ett slags stipendiesystem endast för begåvade utan finansiella medel är en bättre väg att gå. Samhället är fullt villiga och kapabla att ta hand om fattiga talanger. Exempel från 1800-talets Sverige är Jenny Lind, Kristina Nilsson och Amalia Lindegren.

   Radera
  4. Varför tänker jag på Södertörns högskola?

   Radera
  5. Visionen var det s.k. kunskapssamhället, där vi alla skulle med väldrillad klokskap peka med hela handen för att dirigera våra mindre utbildade arbetare i och från tredje världen. Tyvärr visade sig verkligheten vara en annan.

   Jo, det löste också problemet med att betala för ungdomsarbetslösheten. Studielån är ju en billigare lösning.

   Radera
  6. Kunskapssamhället blev en ett utbildningsväsende som är en propagandistisk indoktrineringsinstitution för diverse kvasireligösa floskler.

   Radera
  7. Problemet är att Svensken tänker dubbelt och föredrar att alla har det lika dåligt om alternativet är att välja aktivt mellan olika grupper. Det går inte att få ihop.

   Radera
 8. Detta får man väl inte säg eller skriva högt men... Den stora rosa elefanten kostar och varför skulle inte då Dande(d)ryd/g drabbas mht det kommunala skatteutjämningssystemet likt kommuner som Filipstad , Hagfors etc. drabbas ...
  Skötsamma kommuner med välskött ekonomi får dra ett tungt lass för att vissa kommuner och stat missköter sin ekonomi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är förutsägbart och inte en ursäkt för att krascha ekonomin så som man gjort i Danderyd.

   Radera
  2. Jag tror inte "elefanten" är problemet, snarare en symtom.
   Problemet är snarare en socialtjänst som har löpt amok.

   Liksom USA har en osunt stor försvarsindustri har vi en "omhändertagarindustri".

   Det tror jag är grunden till våra problem.

   Radera
  3. Du tror att socialen i Danderyd delat ut för mycket pengar till de otaliga soc-klienterna i Danderyd?

   Radera
  4. Självklart, kaviar och skumpa är ju skitdyrt.

   Radera
  5. Det vore ganska lätt att visa att Danderyds ekonomi har kraschat pga kostnader kopplat till invandringen. Visa bara på siffror på att Danderyd har tagit emot en stor andel flyktingar och/eller att kostnaderna för skatteutjämningen har skjutit i höjden. Det faktum att ni inte har gjort det visar att ni har fel(som vanligt) och det är bara någon form av besatthet som gör att ni krampaktigt klamrar er fast vid samma trötta förklaring oavsett problem. Lite som de mest indoktrinerade marxisterna på 70-talet.

   Radera
  6. "Enligt Danderyds politiska ledning finns det flera olika anledningar till underskotten . Bland annat har den kommunala verksamheten vuxit samtidigt som skatteintäkterna blivit lägre."

   Radera
  7. Martin A, man kan konstatera att dryga 20% av Danderyds kommuns kostnader 2018 går till utjämningsbidrag. Och har ökat ca 10 % per invånare från 2017. Alltså en avsevärd del. Hur stor andel som går till migrationsindustrin finns inga exakta beräkningar på. Men att just migrationskostnaderna ökat kraftigt under senaste 5-10 åren råder ingen tvekan om.

   Radera
  8. Nej, Danderyds underskott beror på demografiska faktorer och att man haft lägre skatter än man borde, inte på nån "migrationsindustri". Demografiska faktorer är väldigt mycket viktigare.

   Det är känt långt i förväg hur stora kostnader kommunen har för den kommunala skatteutjämningen, man har helt enkelt valt att se mellan fingrarna för att kunna hålla skatten låg lite längre än man borde.

   Radera
  9. 2018:
   Pengar in (skatt): 2 257 Mkr
   Pengar ut (verksamhet): -1 795 Mkr
   Pengar ut (utjämning): -535 Mkr
   ... dvs underskott.

   2014:
   Pengar in (skatt): 1 931 Mkr
   Pengar ut (verksamhet): -1 574 Mkr
   Pengar ut (utjämning): -390 Mkr
   ... dvs balans men långt under vad man bort ha.

   Kostnaderna för utbildning och äldreomsorg dominerar fullständigt Danderyds verksamhetskostnader, och det är just dessa som ökar. Det är samma historia som i resten av landet, och hänger ihop med förändringen av försörjningskvoten.

   Radera
  10. Joakim, det har inte alls inte med skenande kostnader pga demografin att göra. Tex äldre omsorgen står för ca 16% och utjämningsbidraget 23%. Det beror på faktorer som för låg kommunalskatt och/eller dåligt skött ekonomi. Sen är självklart utjämningsbidraget en stor del i kostnaderna Och hur stor del som går till migrationsindustrin av bidraget vet varken du eller jag.

   Radera
  11. @ Bengt. Enligt Danderyds kommun har kommunutjämning från Danderyds kommun ökat från 773 miljoner 2017 till 778 miljoner 2018. En ökning med mindre än 1%, väsentligt mycket mindre än inflationen. Realt betalade alltså Danderyd mindre 2018 än vad de gjorde 2017...

   Radera
  12. Förändringar i demografi är någon slags omskrivning för att fler skall försörjas av färre. Men inte varför försörjningskvoten har ändrats så dramatiskt och så snabbt.

   Radera
  13. @ Ström. Nej. Det är en betyder att att Sverige dels får fler under 18 och fler över 65. Demografi handlar om befolkningssammansättning och i detta fall handlar det om ålder.

   Radera
 9. I Danderyds kommun så lär det väl knappast drabba någon fattig.

  SvaraRadera
 10. Förhoppningsvis har de övervägande kapitalinkomster, danderydborna. Så att den sosseaktigt drakoniska pålagan i kommunalskatten inte får dem att svälta ihjäl. Osnyggt med >30% i skatt.

  SvaraRadera
 11. Det intressanta med utjämningssystemet är att de största mottagarna är inte glesbygdskommuner utan Malmö, Göteborg och Södertälje.
  Malmö med stora infrastrukturprojekt som blir mångdubbelt dyrare, Göteborg och Södertälje med stora fordonsindustrier.
  Frågan är hur dessa kommuner sköter sin ekonomi?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Per capita är dock glesbygden överlägset störst mottagare. Malmö kommer först på plats #60. De tio kommuner som får mest pengar per invånare är:

   Åsele
   Dorotea
   Sorsele
   Bjurholm
   Vilhelmina
   Pajala
   Övertorneå
   Bräcke
   Berg
   Ragunda

   Radera
  2. Kommunerna du räknade upp har ett betydande bestånd osynliga elefanter som gemensam nämnare. Men som Lars Åberg spånade - vad händer när hela Sverige är som Malmö? I en framtid som är mindre än ett stenkast bort.

   Radera
  3. @Jari. Vad snackar du om? Jag gjorde en stickprovsundersökning på två av kommunerna ovan och fick följande siffror för andel med utlandsfödda:

   Dorotea: 8%
   Sorsele: 12%

   Snittet i Sverige är ca 20%.

   Du hittar bara på skit och hoppas att något ska fastna, eller Hur?

   Radera
  4. @Martin A

   Suck. Attans dubbeltråd om Danderyd. Jag får väl svara dubbelt då. Here goes:

   Små kommuner har inte större kommuners skalfördelar eller synergier. Fasta kostnader blir då större per cap. Tänkbart att även rörliga kostnader är högre per cap, givet skillnaderna i volym. Alla kommuner har sina förutsättningar. Vad som är bestickande är att den mångkulturella härdsmältan... förlåt, smältdegeln Malmö inte klarar sig utan de 5 miljarder kr som sticks till dem årligen. Trots den demografiska berikningen och det gyllene läget i Medicon Valley. Och Götet på Sveriges framsida tycks ligga i det ekonomiska bakvattnet.

   Radera
  5. Joakim Persson räknar upp ett antal befolkningsmässigt små invandringslojala kommuner som har trott att migrationsverket ska vara den kassako som ska få kommunen att blomstra, stora till ytan och glest befolkade kommuner som skatteutjämningen en gång var avsett för, småpengar för landet i stort men viktiga för dessa kommuner om man tycker att det ska finnas infrastruktur och service även där.

   Vilhelmina är en av många kommuner under rehabilitering.

   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/vilhelmina-gar-back-annu-mer-40-miljoner-kronor-maste-sparas-in

   Radera
  6. De där befolkningsmässigt små kommunerna är extremt viktiga för Sveriges välfärd med stor (råvaru)produktion, skog och elkraft men där vinsterna i dessa verksamheter ej kommer kommunerna tillgodo på samma sätt som förr (fastighetsskatt på vattenkraftanläggningar är ju numera statlig , inte kommunal som förr) Typexempel är väl lilla Ragunda som producerar 10% av landets vattenkraft men ändå är väldigt fattig. https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/695261?programid=4091

   Radera
  7. @Jari. Fast nu ljuger du. Du skrev, och jag citerar: "Kommunerna du räknade upp har ett betydande bestånd osynliga elefanter som gemensam nämnare."

   Något som jag visade var helt felaktigt. Så jag föreslår att du antingen höjer nivån på din argumentation och slutar häva ur dig saker du uppenbarligeninte har någon aning om och slutar ljugaeller kravlar tillbaka under den sten du kom ifrån.

   Radera
  8. @Martin A

   Jag ljuger inte, men det gör du. Det var Sjunkbomben jag besvarade, som genmäle till hans/hennes uppräkning av Göteborg, Malmö och Södertälje. De är knökfulla av osynliga elefanter.

   Radera