Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-05-13 08:49

BREAKING: GRRM uppges skrivit färdigt Ice and Fire - böckerna släpps efter teveseriens slut

Jag har som författare själv misstänkt detta ett tag nu, då det är kommersiellt vettigt för alla inblandade, men Game of Thrones-skådespelaren Ian McElhinney sade vid ryska Epic Con 2019 att George R R Martin (GRRM) skrivit färdigt The Winds of Winter och A Dream of Spring - de sista två böckerna i bokserien A Song of Ice and Fire (ASOIAF), som är förlagan till den nästa söndag avslutade teveserien Game of Thrones. Tillägg: GRRM förnekar bestämt det hela.
Uttalandet av Ian McElhinney, som spelade riddaren Barristan Semly, är att det sagts till honom att ASOIAF-författaren GRRM skrivit klart de sista två böckerna i serien, men har avtalat med HBO och skaparna av teveserien Game of Thrones att inte släppa böckerna förrän efter serien är färdig.

Uttalandet skedde på det ryska SF-konventet Epic Con 2019.

Som författare har jag själv misstänkt detta länge. Även för GRRM har det tagit väldigt lång tid att få ut The Winds of Winter, samtidigt som det nu gått nio år sedan teveserien hade premiär.

Kommersiellt är det vettigt att göra så här - dels maximerar man intresset för teveserien, och dels maximerar man sedan intresset för böckerna. Via teveserien har GRRM:s verk spridits till en mycket större publik än litteraturen, vilket ger ökad försäljning. Därtill kommer många vilja se GRRM:s egen avsiktliga tolkning, och även om slutet kommer skilja sig väsentligt. Vi vet redan att vissa punkter skiljer sig, då en del handlingar klumpats ihop, t ex Sansas äktenskap med Ramsey Bolton.

Gårdagens/nattens avsnitt må vara uppbyggt sedan länge för den som inte låtit serieskaparnas rätt skickliga dunster blända tittaren för vad som egentligen pågått, och därmed följa sin logik, men kan vara svårsmält för många, vilket definitivt höjer intresset för böckerna. Kommer de sluta på samma vis? Tyvärr har de senaste tre säsongernas berättande blivit allt sämre, i spåren av att GRRM bara gett ifrån sig vissa nyckelscener till teveserien (förklaringen av Hodor, Battle of the Bastards, Danaerys hantering av Dothrakis khals, detonationen av kyrkan i King's Landing/Tommens död och några scener till, samt generella riktningen på handlingen), vilket märkts i stressat historieberättande, där tidigare lugnare karaktärsutveckling bytts mot effekter. Tidigt i serien kunde stora slag ske utanför skärmen, och man såg bara resultatet och den mer relevanta karaktärsutvecklingen. Koreografin i svärdsscener har också blivit lidande till förmån för mer brutalism och mindre konst.

Bra fantasy och bra science fiction ställer bra frågor även om vår egen verklighet. Gårdagens avsnitt var ett sådant, och kanske i grunden handlar om hela teveseriens frågeställning kring makt och styrka.

Därtill bör GRRM fått en slant för att inte ge ut böckerna för att störa teveserien. Själv bör han ha en NDA - non disclosure agreement - kring avtalet, men det hindrar inte andra från att avslöja det hela.

Det är absolut bäst att bara ha en version åt gången, där böckerna dessutom kan förväntas innehålla fler profetior, drömmar och liknande, som kunde röja slutet. Genom att inte släppa böckerna samtidigt förlänger man också livslängden för GRRM:s pengamaskin.

Istället har GRRM släppt litterära sidoprojekt i Ice and Fire-värlen Kartboken, historieboken A World of Ice and Fire, och senast historieboken Fire and Blood. Uppsidan bör vara att kvaliteten på de sista två böckerna bör vara skyhög, efter att ha förbättrats i så många år.

Sedan återstår att se om de två sista böckerna verkligen släpps snart och Ian McElhinney hade rätt. Oavsett bör inte The Winds of Winter och A Dream of Spring släppas samtidigt, utan kanske nu 2019 respektive 2020 eller 2021, för att dra ut på intäkterna ytterligare.

Nu återstår ett enda avsnitt av Game of Thrones. Bli sedan inte förvånade om The Winds of Winter hamnar i bokhandeln till hösten.

Som författare bör man inte konkurrera med sig själv. Jag har tillämpat detta när jag tog tre års uppehåll från samma genre som Midvintermörker (2011) och Midsommargryning (2013) innan jag släppte Höstsol (2017) och Höstregn (2018). Intresset för GRRM:s sista böcker i ASOIAF bör vara större när de inte längre konkurrerar med teveserien.

Uttalandet kommer 31:40 in i filmen ovan.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

15 kommentarer:

 1. Mycket intressant och kul om det stämmer. Själv trodde jag att han inte skulle skriva klart böckerna, men detta låter ju med facit i hand rimligt.

  Men jag som läste de 4 (5 om man räknar att bok 4 var två böcker) första böckerna kommer troligen inte att läsa de resterande. Jag såg till att läsa de fyra första böckerna innan jag började titta på serien, för att jag tycker att film/tv färgar för mycket innan man läser. Böckerna hade såklart ett större djup men var också granska sega, framförallt bok 4.

  I fortsättningen kommer jag inte att börja läsa böcker i bokserier som inte är färdigskrivna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räknas the wheel of time eller inte då?

   Radera
  2. Ja, just Wheel of time var ju förra gången jag gick på en nit. Jävla sätt av författaren och gå och dö innan han skrivit klart.

   Radera
  3. Hehe samma. Iofs hoppade jag på svärfens väktare av Nick Perumov tidigt men det var när jag trodde att det bara var 3 böcker (inte 12 varav 5 osläppta när jag hoppade på).

   Som tur var lider han knappast av skrivkramp utan producerar text som en jävla kulspruta.

   Radera
 2. Jag ser fram emot böckerna. Tycker att de höll oerhört hög klass rätt igenom. Bok 4 och 5 var dock lite knepigare att ta till sig eftersom de utspelas parallellt vilket gjorde det svårare att hänga med. Lägg också till att efter att ha sträckläst alla böcker utan inblandning av annan litteratur så blir man lite mättad på slutet och inte läser lika noggrant. Jag håller dock med bloggaren om att TV-serien blev rörig och innehållslös på slutet. Är övertygad om att den hade varit bättre om böckerna hade varit klara. Striden i ep3 var en besvikelse med alldeles för många lösryckta moment. Varför gick helt plötsligt Arya omkring inomhus och Jon sprang och hukade sig alldeles för länge. Arya dyker upp från ingenstans och dödar NK. Man hade ju kunnat hoppas på lite mer dramatik där, t ex kunde hennes skepnadsförmåga användas.

  Jag hoppas verkligen att böckerna ger mer upprättelse än vad TV-serien gjorde på slutet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jon är bra i det lilla formatet och alldeles häpnadsväckande dålig i det större. Bra på gruppstrid men en patetisk general.

   Nulli secundus

   Radera
 3. Synd att inte översättarna fick kalla figuren för Hådörr dock.

  Personligen har jag inget intresse för GoT längre, och GRRM har redan förbrukat sin kupong för 'nästa bok är bättre jag lovar hit med degen'. Fool us once, shame on you, fool us twice ... we won't be fooled again!

  En del av läsekretsen finns nog kvar, den som fortfarande lever kanske. (Första boken publicerades 1996 om jag inte minns fel.) Den mer intressanta frågan är om TV-tittarna har något djupare intresse för böckerna när TV-serien väl är över. Trots allt kommer det kanske en ny intressant serie på TV istället.

  Måhända överväger GRRM sådana frågor när han rullar sig i sin enorma binge pengar.

  SvaraRadera
 4. Läste böckerna på originalsspråk då man vill inte förlora saker i översättningen.

  Älskar böckerna och har även läst de andra delarna i världen samt historieboken. GRRM:s styrka är ju personporträtten, karaktärerna och dialogerna och alla intriger som löper kors och tvärs så man inte fattar hur han själv kan hålla ordning på allting, då böckerna innehåller ännu mer. Mycket av detta tappas i serien, men å andra sidan växte böckerna till monster och nånstans så blev det för mycket för GRRM att hantera tror jag. Kanske har tv-serien hjälpt honom att fokusera och koka ner det viktigaste i de två återstående delarna. Längtar väldigt mycket efter dem. Nu blir det till att läsa om böckerna när serien tar slut för att komma tillbaks till den bästa historien.

  SvaraRadera
 5. Det finns ytterligare ett viktigt steg kvar som kommer att dra in miljoner. En Game of Thrones avdelning på lämpligt nöjesfält, typ som Harry Potter-världarna på Universal Studios. Flyga drake i 360 cinema miljö, kämpa mot Night King och zombiejättar, sitta på järntronen, segla med Iron Born, gå på medeltida gästabud och vandra runt i Kings Landing, köpa modellsvärd i "valerianskt stål", bo på Winterfell resort etc.

  Det blir enorma intäkter.

  SvaraRadera
 6. Den här sista säsongen är en stor besvikelse. Episod 2 var helt ok och jag trodde ett svagt ögonblick att vi höll på att komma tillbaka igen till ngt bra. Men så var det inte. Andra har beskrivit varför det är så dåligt mycket bättre än jag (tex https://www.quora.com/Why-is-Game-of-Thrones-season-7-so-bad) - inte minst Cornu om det militära (av alla tusentals anställda var där ingen militär expert alls?). För mig är det samma saker som gjorde Konungens återkomst för att inte tala om Bilbo filmerna närmast plågsamma att se dvs att det görs våld på själva essensen av originalverket. Det finfina med GoT säsong 1-4 och den fösta ringen filmen var att filmatiseringarna respekterade och till och med utvecklade originalen. Tänk på det Cornu - om dina böcker skall filmas - låt inte klåpare våldföra sig på det som gör dina böcker bra!

  Nulli secundus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så enkelt. Det som fungerar i text fungerar inte nödvändigtvis i bild. Störde mig enormt på Konungens återkomst och hela den deus-ex-machina som de dödas armé innebar. Allt slit var helt meningslöst fram tills dess, rohirrims ritt helt meningslös osv. I böckerna så används de döda ju bara för att befria utposterna från piraterna, förstärkningarna var människor av kött och blod.

   Radera
  2. Givetvis. Det är inte lätt att överföra text till film och man måste respektera filmens dynamik osv. Men det får inte bli ett argument att våldföra sig på berättelsen. Jag tror inte att Jackson gjorde som han gjorde med de dödas arme för att det var berättartekniskt nödvändigt utan för att han kunde. Man ser samma tendens i Hobbitfilemrna - teknien ger möjlighet att förstora skalan så mycket att alla proportioner orimliga. I Återkomsten finns ett annat bra exempel - oliphanterna - hade det varit stridselefanter - typ indiska eller afrikanska - hade det varit skrämmande nog. I Återkomsten blev de helt otroliga monster.

   Nulli sekundus

   Radera
  3. Jag tror producenterna som även skriver manus lägger in text i manuset men inte repliker. Sedan antar de att tittaren får med det. "Jon tittar med en blick så Ghost tar farväl" eller något liknande så de istället kan trycka in sideboobs

   Radera
 7. Sett på twitter:

  My favorite part of Game of Thrones is that now the ultimate "bad guys" are an alcoholic mom and her pirate boyfriend

  Nulli

  SvaraRadera
 8. http://georgerrmartin.com/notablog/2019/05/13/idiocy-on-the-internet/

  SvaraRadera