Cornucopia?

Aktuellt

Löfven: Skärp er "tillsammans för Sverige"

Statsministern höll i en oklipp tagning ett tal till nationen i kväll. Beskedet till svenska folket var att vi ska skärpa oss "tillsamm...

2019-05-28 11:25

Boverket vill ta bort vedspisförbudet

Boverket backar nu från deras förbud mot vedspisar, och föreslår att reglerna tas bort första oktober innan övergångsperioden löper ut. Man konstaterar att den administrativa kostnaden överstiger nyttan.
Får fortsätta finnas.
Förbudet gällde nyförsäljning och framför allt försäljning och installation av vedspisar och vedkaminer, som inte klarade vissa utsläppskrav. Väldigt få befintliga produkter drabbades, men andrahandsmarknaden för begagnade spisar och kaminer riskerade helt att slås ut, inklusive mot kulturhistoriska skapelser som t ex otypade kakelugnar med mera.

Boverket konstaterar nu att antalet spisar och kaminer som omfattas är små och att det inte går att motivera kostnaden för den lilla nytta förbudet skulle innebära.

Istället föreslår man att regeln avskaffas den första oktober, innan nuvarande övergångsperiod löper ut.

Nyproducerade köksspisar kommer omfattas av utsläppskrav stipulerade av EU från år 2022. Man får väl ändå förvänta sig att Sverige vill vara bäst i klassen där, och inför hårdare krav än vad EU stipulerar, men det kommer alltså inte drabba befintliga spisar och kaminer.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

14 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är nog fan första gången en myndighet rullar tillbaka nåt sånt här. Det normala vore ju att göra en massa tillägg och undantag fr att motivera ännu flera anställda byråkrater.

   Om nu bara riksdagsledamöterna kunde lära sig nåt av detta...

   Radera
 2. Tack, goda nyheter!

  Har en gammal kamininsats stående i garaget då kan det kanske gå att kränga iväg den på blocket ändå. Det är ett tungt as fullt med sot överallt så jag vill hantera den så lite som möjligt, bästa är ju om någon kommer och hämtar den och dessutom lämnar en peng efter sig.

  SvaraRadera
 3. Så, precis som det sas i början, typ alla vettiga kaminer uppfyllde kraven.

  SvaraRadera
 4. Det hjälper faktiskt att gnälla på FB och att skicka vedträn till de folkvalda.

  SvaraRadera
 5. Hela Sverige är ju täckt av detta avskyvärda CO2-material. Sverige måste investera i en flotta av eldriven skogsutrustning, kalhugga från Smygehuk till Treriksröset och begrava allt timmer långt, långt under jorden för slutförvaring.

  SvaraRadera
 6. Det räcker i princip med keramiskt infodrad brännkammare för att klara kraven så det är inte särksilt avancerat. Svanen är lite hårdare med att bara klara EU lär mest kräva att man inte är sämst i klassen. Det man vill få bort är alla öststatskonstruktioner i oisolerat gjutjärn där man pyreldar. Och vem fan vill ha en sådan ändå om den skall användas regelbundet?

  SvaraRadera
 7. Det är bra att boverket inser att de fäktas mot väderkvarnar. De borde ägna sig åt kärnverksamhet istf att förstöra för "vanligt folk".

  SvaraRadera
 8. Är det detta som kallas subsidiaritetsprincipen? Att det som kan beslutas lokalt skall beslutas i Bryssel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, en eu-gemensam standard främjar handel över gränserna och raserar handelshinder. Fast det visste du nog.

   Radera
 9. Toppen! Renoverade en husqvarna 3026 som jag köpt på blocket för 5 år sedan effektivare och eldningståligare spisar får man leta efter.

  SvaraRadera
 10. Nä vet ni vad, nu har bannemig nyliberalismen gått för långt.

  SvaraRadera
 11. Spelar det nån roll när fossila bränsle har brännt, som olja, som kol, som torv eller som vet ?
  Eftersom människor gillar vet vill alla gör skillad men det är inte det, östersund köpa biobränsle från usa, det är inte bio, det är inte grönt, det ska gravas ner. Folk måla saker grönt, även när fjärrvärmebolag brinner torv måste dom inte betala för co2, men är man ärligt ska vet beskattas som allt annat.

  SvaraRadera