Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-05-29 09:25

Bonava nylanserar på Kungsholmen - 152 osålda lägenheter

Den så kallade bostadsutvecklaren Bonava försöker sig på en nylansering av ett projekt på Kungsholmen. Inflytt är redan till hösten för de första lägenheterna, men man har fortfarande 152 osålda och verkar inte sålt knappt en enda lägenhet senaste halvåret.
Kungsholmen.
Det handlar om lägenheter i projektet Kristinebergs Slottspark, som nylanseras nästa vecka.

Av 182 lägenheter är fortfarande 152 osålda inklusive visningslägenheterna, och inflytt är från och med november 2019. Föreningen kommer om man inte får lägenheterna sålda i princip stå tom. Med tanke på det nära föreliggande inflyttningsdatumet kan man förmoda att bygget pågår. Två visningslägenheter ska vara färdigställda.

Bonava sänker också priserna på de osålda lägenheterna, och hävdar att det inte kommer påverka bostadsrättsförningens ekonomi. Istället återköper Bonava samtliga osålda lägenheter till ordinarie pris och säljer dem sedan till "marknadsjusterat pris", och tar eventuell ekonomisk förlust.

Får inte Bonava sålt lägenheterna så blir det alltså en del månadsavgifter för bolaget att betala. Dock kommer man ju ha ett majoritetsägande i bostadsrättsföreningen, vilket knappast är en kul sits för fåtalet köpare vid eventuella byggfel.

Bonava är i alla fall optimistiska. Den nionde juni ska man öppna ett digital kösystem, där alla hugande spekulanter kan köa för att få köpa en av dessa 150 osålda lägenheter i denna "lugna oas" placerad i skarven mellan Essingeleden och trafikleden Drottningholmsvägen ut till Bromma flygplats. Lugnet kommer av att trafiken står helt stilla i rusningstid.

33 kommentarer:

 1. Det låter skumt som fan, dom hade ändå en ganska försiktig affärsmodell när de ingick i NCC, det har i så fall förändrats väldigt mycket på senare år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. The NCC won't let me be let me be me now let me see...


   Ny ledning? Ökade avkastningskrav?

   Radera
  2. Jag tror att en hel del handlar om en kombination av en marknad som luften gick ur samtidigt som NCC och Stockholms stad fick avslag på sina långtgående planer att bygga ett enormt bullerskydd mot Essingeleden i form av ett kontorskomplex.

   Radera
 2. Jag tror alla inser läget och just nu gäller det bara att knuffa tråkigheterna framför sig för det finns ingen uppsida inom synhåll.

  SvaraRadera
 3. Deprimerande ful skyline...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktiskt. Tråkigt nog blir mycket av Stockholm sådär. Förlorar karaktär när det ser ut som en charterort. Alla skall ha sjöutsikt och balkong nära vattnet. Typ.

   Radera
  2. Annan vinkel, bättre väder: https://kungsholmenskontorshotell.se/wp-content/uploads/2015/05/kungsholmen-2.jpg

   Ser i alla fall lite trevligare ut.

   Radera
  3. Vackert. Värt varenda pesetas!

   Radera
  4. Ja, man ska se de nyare delarna av stan från luftballong en solig dag, helt klart.

   Radera
  5. Och Malmö ska man se från insidan av mitt bagageutrymme! Ursäkta lukten bara, den förra kunden blev liggande nån vecka.

   Radera
  6. Jo, jag såg att du fått en liten parkeringsskada på ditt fordon och behövt lämna in det på plåtverkstaden
   https://m.facebook.com/WirVonDerStrasseLachenUberFastAlles/photos/a.239430139560469/1210514952451978/?type=3&source=48

   Radera
 4. Men föreningars stadgar brukar väl inte tillåta majoritet till en person? Trodde de flesta bara lät även en juridisk person bara ha en röst även vid flera rätter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bonavas standard stadgar ger varje medlem 1 röst, så om det inte trixas särskilt med denna så bestämmer föreningen även om bonava äger mer än hälften av rätterna.

   Radera
 5. Kristineberg är väl inte rikigt Kungsholmen. Priset är forfarande för högt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ligger ju UNDER Essingeleden, inte alls som den missvisande bilden!

   Radera
  2. @Jacquline: Ön heter ju Kungsholmen. Kristineberg ligger på ön Kungsholmen. Alltså ligger Kristineberg på Kungsholmen, på riktigt.

   Radera
 6. En intressant aspekt i det här projektet är att NCC har fått avslag på det kontorskomplex som de planerade att bygga längst med Essingeleden i Kristinebergs slottspark som skulle agera bullerskydd. Det lär bli väldigt svårt att få lägenheterna sålda till det pris som de har i dagsläget...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Angavs anledningen till avslaget?

   Radera
  2. Om jag inte missminner mig så var man inte nöjd med miljökonskevensutredningen som Stockholms stad hade gjort. Det här var dessutom det andra avslaget så möjligheter till överklagan är väl små. Det finns ett gäng ekar som är skyddsvärda och det fanns en del funderingar kring den biologiska mångfalden, gröna kilar och liknande.

   Radera
 7. Vem vill köpa nu när det blivit en oäkta och skattepliktig förening? (Under 60% av föreningens inkomster kommer väl från privatpersoner om bolaget köper upp tomlådorna?) eller finns det kryphål?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oäkta innebär väl bland andra nackdelar att de boende ska beskattas för mellanskillnaden mellan avgiften och marknadshyra om de bor själva i lägenheten...

   Radera
  2. Nu finns det i och för sig en ny tolkning av lagen som gör det enklare att bibehålla "äktheten" i en bostadsrättsförening. Har för mig att det handlar om att föreningens inkomster från avgifter ska beräknas utifrån vad det hade kostat att hyra en motsvarande lägenhet istället för den faktiska avgiften.

   Radera
 8. Fin timing av Bonava samtidigt som hushållens mikroindex i Konjunkturbarometern kraschar ner till 90, dvs recessionsnivå. Lycka till!

  SvaraRadera
 9. Bygger man dyra lägenheter parallelt med alla andra som bygger dyra lägenheter och ingen har koll på om utbudet står i paritet med regionens tillväxt (nivån på tillkommande välbetalda arbetstillfällen typ) så blir det ju kämpigt.

  Det finns till slut en naturlig begränsning för hur många som kan försörja sig på att konsulta som ledarskapscoach gentemot Sveriges Kommuner och Landstings Riksorganisation och Socialdepartementet typ.

  SvaraRadera
 10. Bilden är MISSVISANDE. "Kristinebergs slottspark" ligger mycket fult till! Inklämt mellan E4 och Tranebergsbron. Utan utsikt annat än mot en av Sveriges hårdast trafikerade vägar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njaae. Det är väl inte helt sant. Söderut och västerut är det mycket riktigt ganska anskrämlig utsikt men österut/norrut så har du kristinebergs slott som utsikt med en äppellund som förgrund som enligt min mening är väldigt, väldigt vacker. Så var i projektet du skulle bo spelar enorm roll i detta fall.

   Radera
  2. Oavsett utsikten verkar det ju som att byggnaden ifråga ligger i Stockholm, så det är nog deppigt att bo där även om Jesus själv stod och gjorde helikoptern utanför fönstret 24/7.

   Radera
  3. Essingeleden är Sveriges och bland Europas mest trafikerade vägar med sina 170 000 fordon per dygn. Som jämförelse tar M25 runt London 190 000 per dygn.

   I Europa bygger man sällan större än 4+4, Paris och Moskva är de enda som har 5+5 rakt från minnet och då är jag osäker på Moskva.

   Radera
  4. Vad är värre än E4, de gröna linje tunnelbana passerade utanför fönstret varje 2 minuter hela dag:)

   Radera
 11. Byggbolaget har provat olika metoder tidigare för att försöka sälja lägenheterna i det bullerutsatta läget. Kontorshusen som nu fått avslag skulle ha fungerat som bullerskydd.
  http://bevarastockholm.blogg.se/2019/february/kapad-park-gav-svarsalda-lagenheter.html

  SvaraRadera
 12. Dyrast i härket är 10 milj kr för en liten 4:a, etagevåning. Som hittat...

  SvaraRadera