Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-05-01 14:27

Billigt elpris vid timmätning på första maj

Första maj visar sig ha riktigt låga elpriser. Trots allt är det inte bara en helgdag, utan dessutom arbetarrörelsens firande av mordet på sju poliser i Chicago 1886, så är många industrier extra nedstängda för att möjliggöra denna hyllningsdag. Det gör att man inatt kunde värma huset eller ladda elbilen till som lägst 2:91 öre per kWh, och just nu kostar elen endast 13:72 öre trots att det är dagtid. En utmärkt dag för energikrävande arbete således.
Timpris elområde Stockholm/SE3 första maj 2019. Pris utan leverantörspåslag, elcertifikat, skatt och moms.

Tvättmaskin, torktumlare med mera kör alltså för full idag när elpriset visar upp årslägsta.

Elbilen laddades mellan kockan 01:00 och 05:00, där elpriset som lägst låg på 2:91 öre per kWh.  Och just nu ser vi för att vara dagtid väldigt låga elpriser på 11 - 14 öre per kWh i jämförelse med dagssnittet på fortfarande låga 18:62 öre.

Det blåser inte ens speciellt mycket ute, vilket via den nyckfulla vindkraften annars kan sänka elpriset. Kontrollrummet rapporterar 1405 MW från vindkraft just nu och en förbrukning på 14 261 MW mellan klockan 12 och 13. Detta kan jämföras med en prognos om 16 300 MW under arbetsdagen i morgon, samma tid och 15 020 MW igår.

Har man timdebitering betalar man med något öres påslag från leverantören dessa timpriser utifrån faktisk förbrukning. Har man inte det beräknas elpriset utifrån en schablonförbrukning, dvs att man konsumerar mer el när elen är dyrare morgon och kväll, och mindre nattetid. Medelpriset för schablonförbrukaren blir alltså en bra bit över dagens medelpris på 18:62 öre.

Min motivering till timdebitering är solcellerna, som minskar den egna konsumtionen under högförbrukning dagtid, i synnerhet på morgonen, då de är riktade åt öster, dels elbilen, som är ställd på att börja ladda 01:00 på natten utifrån forskningen, samt att jag värmer huset med ved. Eller nu när jag kör allt mer värmepump (vid lägre priser på dygnet) kan köra helt på ved dagar med högt elpris. Besparingen på grundelpriset har visat sig ligga mellan 10 och 20%, men faktisk besparing blir procentuellt lägre på grund av elcertifikaten och elskatten, som inte är proportionerliga mot elpriset. Dock kan man inte påverka elcert och elskatt, annat än genom att spara elförbrukning.

Påminner om att det kan vara bra läge att börja titta på nytt elavtal, vilket ofta är relativt fördelaktigt att teckna april-juni. Reklam från Compricer nedan.

Innehållet nedan är publicerat i samarbete med bloggens samarbetspartner Compricer.


8 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. El är ändå ganska billigt. Har eluppvärmd kåk (vattenpanna) och kan kvitta elräkningen i december med att jobba 4-5h övertid. Är det verkligen så värt att hålla på och fippla med timpriser?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 5:e maj 1886 mördades sju poliser av en bomb när de skulle bryta upp en demonstration vid Haymarket, Chicago. Detta har sedan lett till att arbetarrörelsen firar 1:a maj för att hylla det hela. Googla Haymarket bomb.

   Radera
  2. Ja, polisen började försvara sig då arbetarna också öppnade eld mot polisen.

   Radera
  3. Lars kör full politiker - Metoden att svara på en fråga man har svaret på istället för att svara på den som ställts som man inte har en aning om.

   Funkar finfint om den man pratar med har teflonminne och man gör svaret så långt och krångligt att den som ställde frågan glömt bort vad han frågade om när svaret är klart. Detta demonstreras dagligen när sk. "journalister" i SvT sitter och hummar med i diverse politikerpatrasks verbalonani.

   Lars borde inse att metoden inte lämpar sig för skrift...

   Radera
  4. Tim, med det resonemanget behöver man ju aldrig ”fippla” med några utgifter. Det är ju ”bara” att jobba över några timmar...

   Har själv solceller och har sedan länge kört på timavtal. Det är föga förvånande att elbolagen inte säljer in detta alternativ mer då det sänker deras försäljning.

   Radera
  5. Det är klart det är värt att fippla. Men det beror helt på vad man får ut av det. Tar det 10 timmar att göra något skittråkigt som sparar en 100-200 kronor är det ekonomiskt osunt att lögga tid på det om man istället kan lägga 2 timmar på sitt förhoppningsvis roliga jobb.

   Kan du spara 1000 kronor på att fippla en halvtimme (typ ny bilförsäkring) kan det vara jättevärt. Eller åka ner till second hand och köpa nytt matbord för 500kr istället för att beställa hem ett för 13000 från jysk.

   Men mönstret jag märker är att många har ett timpris på sin fritid som verkar vara på nivå med första sommarjobbet när man var fjorton.

   Sen tycker såklart vissa att fippla är så kul att de gör det gratis. Trädgårdsarbete är en typisk sån sak, köpa frön istället för färdiga blommor för att det är kul att se sin egna produkt ta liv och form.

   Radera